Çocuğunuz İçin Aldığınız Evin Belirli Bir Süre Satılmaması İçin Ne Yapmalısınız?
Kaynak : https://www.milliyetemlak.com/dergi/intifa-hakki-sahibi-olmak-ne-demektir/
Çocuğunuz İçin Aldığınız Evin Belirli Bir Süre Satılmaması İçin Ne Yapmalısınız?
Anne babalar, çocuklarının daha rahat bir yaşam sürmeleri için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çabalıyor. Çoğu dişinden tırnağından arttırdıkları paralarla onları ev sahibi yapmak istiyor. Fakat çocuklar için alınan evin akıbeti, onları telaşlandırıyor. Borca girip evi kaybetmeleri, yanlış bir adım atıp satmaları ya da başka nedenlerle evden tasarruf edememeleri en fazla korktukları konular arasında yer alıyor. Oysa alacakları küçük önlemlerle evin belirli bir süre satılmaması sağlanabiliyor.
18 yaşından küçük çocuklar için alınan evin akıbeti
Her ne kadar kanunda tapu işlemleri için 18 yaşın üstünde olunması gerektiği belirtilse de, bazı kurallara uyularak 18 yaşından küçük çocukların üstüne tapu yapılabiliyor. Özellikle boşanma aşamasındaki ebeveynler, çocuklarının ilerideki hayatlarını garanti almak adına, küçük yaştaki çocuklarının üstüne ev ve benzeri mallarını geçirebiliyor.
Küçük yaştaki çocukların edindiği malların kullanım ve tasarruf yetkisi genel olarak vasi olarak tayin edinen kişide bulunuyor. Ev bağış olacak şekilde çocuğa geçtiyse vasisinin izni doğrultusunda satışa çıkarılabiliyor. Çocuk haklarıyla sadece çocuğun çıkarı gözetilerek satışına izin verilse de bazı aileler bu durumun suistimal edilmesinden çekiniyor.
Çocuk 18 yaşına gelene kadar vasi tayin edilen kişilerin evi satmasından korkuluyorsa hakim onayı ve kayyum tayini ile birlikte veli huzurunda direkt çocuk üstüne satış işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Reşit yaştaki çocuklara alınan evler
18 yaşından büyük olan her bireyin, akıl sağlığı yerinde olmak koşuluyla, mal satım ve alım işlemlerini gerçekleştirmeleri önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Hal böyle olunca, anne ve babalar reşit yaştaki çocuklar için alınan evin akıbeti konusunda söz sahibi olmak istiyor.
Evin satılması, ipotek ettirilmesi ya da haczedilmesi gibi hususlarda söz sahibi olabilmeleri için bir yöntem bulunuyor. Anne ve babalar, intifa hakkını kendi üstlerine, çıplak mülkiyet hakkını çocuklarının üstlerine aldıkları durumlarda, evin tasarrufu ile ilgili tüm konularda söz sahibi olabiliyor.
Çocuklarının borca girmeleri ya da verdikleri yanlış kararlar doğrultusunda evin satılmasının önüne geçen uygulama, çocuklarına bağış yolu ile üstündeki mülkü devretmek isteyen anne babalar tarafından da tercih ediliyor.
İntifa hakkı nedir?
İntifa yani yararlanma hakkı, taşınmaz bir malın sahibi dışındaki bir kişi tarafından tümüyle kullanmasına ya da faydalanmasına imkan tanıyan bir hak olarak biliniyor. İntifa hakkını elinde bulunduran bir kişi, gayrimenkulü kullanabiliyor ya da kiraya verebiliyor. Kendisi hak süresi boyunca gayrimenkulün satışını gerçekleştiremediği gibi gayrimenkulün çıplak mülkiyet hakkına sahip olan bir kişi tarafından da satılamıyor.
İntifa hakkı, süreli ya da süresiz olarak tanınabiliyor. Süre belirtilmediği durumlarda, intifa hakkına sahip olan kişi vefat ettiğinde ortadan kalkıyor. Ebeveynler, reşit yaştaki çocukları için aldıkları evlerde intifa hakkını saklı tutarak satılmasının önüne geçebildiği gibi reşit yaşta olmayan çocukları için aldıkları evlerin intifa haklarını üstlerine alarak reşit olana dek geçen süre için kiralama ve kullanma haklarını elde edebiliyor.
Yorumlar