TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ İNCELEME KURULU İLE BÖLGE İNCELEME KURULLARININ GÖREV, YETKİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ İNCELEME KURULU İLE BÖLGE İNCELEME KURULLARININ GÖREV, YETKİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK



BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam Dayanak ve Tanımlar


Amaç ve Kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Merkezde Tapu ve Kadastro Genel Müdürü, Bölgelerde ise Bölge Müdürü tarafından verilecek kararlara esas oluşturmak ve bu yönetmelikte belirlenen görevlerle sınırlı olmak üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkezinde kurulan “Merkez İnceleme Kurulu” ile Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüklerinde kurulan “Bölge İnceleme Kurulunun” görev, yetki, çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.

Dayanak
MADDE 2 – Bu yönetmelik, 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkında KHK. Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 5, 28 ve 29 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanılmıştır.

Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan;
a) Genel Müdürlük: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü,
b) Genel Müdür: Tapu ve Kadastro Genel Müdürünü,
c) Genel Müdür Yardımcısı: Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısını,
d) Bölge Müdürlüğü: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüklerini,
e) Bölge Müdürü: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürünü,
f) Bölge Müdür Yardımcısı: Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Yardımcısını,
g) Koordinatör Denetmen: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünde denetim hizmetlerinin koordinasyonundan sorumlu olarak görevlendirilen denetmeni,
h) Şube Müdürü: Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü Şube Müdürlerini,
İfade eder.


İKİNCİ BÖLÜM
Merkez İnceleme Kurulunun Oluşumu, Görevleri, Yetkileri ile Çalışma Usul ve Esasları


Kurulun Oluşumu
MADDE 4 –(1) Kurul, Genel Müdürün görevlendireceği bir Genel Müdür Yardımcısının veya inceleme konusunu kurula intikal ettiren Başkanlığın bağlı bulunduğu Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında Teftiş Kurulu Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanı, Fen Dairesi Başkanı, Tapu Dairesi Başkanı ve Kadastro Dairesi Başkanı ile inceleme konusunun mahiyetine göre ilgili Daire Başkanlarının katılımı ile oluşur.

Görevleri
MADDE 5 –(1) Merkez İnceleme Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir.
(2) Genel Müdür tarafından kurulda görüşülmesi istenilen,
a) Genel müdürlüğe intikal eden hukuki, teknik, idari ve mali konular ile bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını,
b) Taşınmaz hukuku ile ilgili olarak genel müdürlüğe intikal eden hizmete ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını,
c) Hizmete ilişkin konuları,
d) İlgili birimlerce hazırlanan Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve Genelge taslaklarını,
e) Mevzuatın uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesine yönelik tespit ve önerileri,
İnceleyerek kanun, tüzük, yönetmelikler ile verilen görev ve sorumluluklar saklı kalmak şartı ile genel müdürlük görüşünü oluşturmak.

Yetki
MADDE 6 – (1) Kurul görevleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu her türlü kayıt, belge ve bilgiyi ilgili daire başkanlıklarından isteyebilir. Kurulun talepleri öncelikle yerine getirilir.

Toplantı ve Karar Nisabı
MADDE 7 – (1) Kurul en az beş üyenin katılımıyla toplanır. Toplantılara Genel Müdürün görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısı başkanlık eder.
(2) Kararlar kurul üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu çift sayılır. Kurul toplantılarının yapılmasını ve kararların tutanağa geçirilmesini başkan sağlar.

Toplantı Zamanı ve Yeri
MADDE 8 – (1) Kurul, Genel Müdürün isteği üzerine kendisine intikal eden işleri görüşmek üzere toplanır.
(2) Toplantılar gündeme bağlı olarak açılır, görüşülür ve görüşmeler azınlık görüşleri de belirtilmek suretiyle karar altına alınır. Kurul kararları Genel Müdürün onayına sunulur. Genel Müdür tarafından kararlar bir kez daha görüşülmek üzere kurula geri gönderilebilir. Kurul kararları Genel Müdürün onayı ile kesinleşir. Kararların tarihi, numarası ve özü karar defterine işlenir.

Kurul Kararları
MADDE 9 – (1) Kurul kararları Genel Müdür tarafından onaylandıktan sonra gereği yapılmak üzere ilgili daire başkanlıklarına gönderilir.
(2) Genel Müdürlük gerektiğinde Kurul Kararlarını genel uygulamalara yön vermek amacıyla yayınlayabilir.

Kurul Bürosu
MADDE 10 – (1) Kurulun, karar defterine kayıt, yazışma, gündemi duyurma, dosyalama ve arşivleme hizmetleri Genel Müdürün onayı ile oluşturulacak büro tarafından yerine getirilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bölge İnceleme Kurulunun Oluşumu, Görevleri, Yetkileri ile Çalışma Usul ve Esasları


Kurulun Oluşumu
MADDE 11 – (1) Her bölge müdürlüğünde, inceleme talebini intikal ettiren birimin bağlı bulunduğu bölge müdür yardımcısının başkanlığında, bölge müdürlüğünde görevli bulunması ve görüşme esnasında denetim görevi nedeniyle bölge merkezi dışında bulunmaması halinde koordinatör denetmen, tapu şube müdürü, kadastro şube müdürü, en az iki tapu sicil müdürü, bir kadastro müdürü ve bir kontrol mühendisinin katılımı ile “Bölge İnceleme Kurulu” Bölge Müdürü tarafından oluşturulur.

Görevleri
MADDE 12 – (1) Bölge İnceleme Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir.
(2) Bölge Müdürü tarafından kurulda görüşülmesi istenilen;
a) Bağlı birimlerden intikal eden hukuki, teknik, idari ve mali konular ile bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını,
b) Bölge müdürlüğünün yetki alanı ile sınırlı olmak üzere hizmete ilişkin konuları,
c) Tapu Sicil Tüzüğünün 23. maddesine göre verilen ret kararlarına karşı yapılan itirazları,
d) Mevzuatın uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesine yönelik tespit ve önerileri,
İnceleyerek kanun, tüzük, yönetmelik ve genelgeler ile bölge müdürlüklerine verilen görev ve sorumlulukları saklı kalmak şartı ile bölge müdürlüğü görüşünü oluşturmak.

Toplantı, Karar Nisabı ve Kurul Kararları
MADDE 13 –(1) Kurul en az beş üyenin katılımıyla inceleme konusunun kurula intikalinden itibaren en geç 7 gün içerisinde başkan tarafından belirlenen ve üyelere duyurulan zamanda toplanır. Kararlar kurul üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu çift sayılır. Kurul toplantılarının yapılmasını ve kararların azınlık görüşleri de belirtilmek suretiyle tutanağa geçirilmesini başkan sağlar. Kurul kararları Bölge Müdürünün onayına sunulur. Bölge Müdürü tarafından kararlar bir kez daha görüşülmek üzere kurula geri gönderilebilir. Kararlar Bölge Müdürünün onayı ile kesinleşir. Kararların tarihi, numarası ve özü karar defterine işlenir. Kurul kararları Bölge Müdürünün onayından sonra inceleme konusunun alınan karar doğrultusunda en geç 7 gün içerisinde talimata bağlanmasını sağlamak üzere derhal inceleme isteminde bulunan birime gönderilir.


Yetki
MADDE 14 –(1) Kurul görevleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu her türlü kayıt, belge ve bilgiyi ilgili birimlerden isteyebilir. Kurulun bu konudaki talepleri öncelikle yerine getirilir.

Kurul Bürosu
MADDE 15 – (1) Kurulun karar defterine kayıt, yazışma, gündemi duyurma, dosyalama ve arşivleme hizmetleri Bölge Müdürü onayı ile oluşturulacak “Bölge İnceleme Kurulu Bürosu” tarafından yerine getirilir.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik, onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar