Dönüşüme Hazırız Ama Bir Şartla

Dönüşüme Hazırız Ama Bir Şartla
 

 

12 Mart 2012 Akşam
Deprem çalışmaları kapsamında İstanbul’da kentsel dönüşümün Pendik, Avcılar, Ümraniye ve Zeytinburnu’ndan başlayacağı kesinleşti. AKŞAM dört ilçenin belediye başkanıyla konuştu. Görüşler şöyle:
Önce mülkiyet sorunu
Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, ilçenin kentsel dönüşüm konusunda hazırlıklı olduğunu belirtti. Şahin’e göre en büyük avantaj ‘Esenler, Kadıköy gibi yoğun yapılaşmanın olmaması’. Şahin, 10 bini aşan bina sahibini ilgilendiren mülkiyet sorunu çözülmeden, kentsel dönüşümün yapılamayacağının altını çizdi. İlçede 250 bin bağımsız bölüm bulunduğunu, 70 bininin depreme dayanıklı olduğunu vurgulayan Şahin şöyle devam etti: Rakamın içinde 210 bini konut, bunun da 55 bini depreme dayanıklı. Mülkiyet sorunu çözülünce kentsel dönüşüm kolaylaşacak. Bir yılda 20 bin konutun dönüşmesini hedefliyoruz. Geçen yıl 8 bin 500 bina dönüştü. 10 yıllık mastır planı yaptık, bu sürede yüzde 80′ini dönüştürmeyi düşünüyoruz. En riskli olan yer belediye binamızın da bulunduğu ilçe merkezi. 14 ila 20 metre arasında balçık zemini var. Dışsal finansman arıyoruz.
Rant ilçe halkına bölüştürülmeli
Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, kentsel dönüşümde ‘ilçe belediyelerine yetki’ ve ‘dönüşüm rantının ilçe halkına bölüştürülmesinde’ fluluklar olduğu gerekçesiyle bu konuların dışında yeni afet kanun tasarısına destek verdiğini söyledi. Değirmenci, ’99 depreminden sonra tüm kamu binaları güçlendirildi. 460 orta hasarlı binamız vardı. Güçlendirme çalışmaları yapıldı. 1999 depreminden en iyi ders çıkaran belediye bizdik’ diye konuştu
Evini dönüştürecek aileye kredi verilsin
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın evini dönüştürecek olan aileye dönüşüm alanındaki binalarda olduğu gibi kredi verilmesini öneriyor. Belediye, bunun yasa taslağına da konulmasını önerdi. 1999 depreminden sonra pilot bölge seçilen Zeytinburnu’nda, uzman kurul tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, olası büyük bir depremde 2 bin 295 binanın yıkılabileceği tespit edildi. Risk oranı daha fazla olan Sümer Mahallesi’nde çalışmalar başladı ve ilk kazma 2009′da vuruldu. Belediye yetkilileri, İBB ve KİPTAŞ işbirliği ile yürütülen çalışma sonucu 63 bin 300 metrekarelik alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, birinci etapta 452 adet bağımsız birim yapılacağını, bu birimlerin de Eylül 2012′de teslim edileceğini belirtti. 1999′dan bu yana ilçede toplam bin 310 bina yıkılıp, deprem yönetmeliğine göre yeniden inşa edildi.
“Tapu”lar çözülmeden zor
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, nüfus bakımından 2B arazisinin en çok olduğu ilçenin Ümraniye olduğunu belirterek, 2B arazisindeki tapu sorunu çözülemeden kentsel dönüşümün yapılamayacağının altını çizdi. Can, ‘İnsanlar tedirgin. Şehircilik Bakanımız da 23 Ocak’ta buraya gelip vatandaşların kaygısını gidererek, ‘tapularınız dağıtılmadan kentsel dönüşüme girişilmeyecek’ dedi’ diye konuştu. 60 bin civarında da bina olduğunu hatırlatan Can, Ümraniye’nin zemininin sağlamlığına vurgu yaptı. 2B arazisi üzerinde 13 bin civarında bina olduğunu belirten Başkan Can ‘Buradaki bazı binalar riskli’ diye konuştu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar