Zengin semtlerde kentsel dönüşüme gönüllü çözüm
Zengin semtlerde kentsel dönüşüme gönüllü çözüm
Şehirlerde on yıllar önce depreme dayanıklı olmayan standartlara göre inşa edilmiş apartmanların devletin zorlamasıyla yıkılıp yeniden yapılması ‘kentsel dönüşüm’ adıyla gündemde. Kentsel dönüşümün yürütüldüğü alanlar ise daha çok evini yenileme gücü olmayanların oturduğu İstanbul Zeytinburnu, Bayrampaşa gibi ilçeler.
Peki ya İstanbul’da arazinin en değerli olduğu ve zenginlerin oturduğu semtlerde durum ne? Bu soruyu çok önceleri soran Keten İnşaat’ın sahibi Ferhat Keten, İstanbul’un zengin semti Nişantaşı’nda eski binaları daire sahipleriyle anlaşarak yenilemeye başlamış bile.
Keten, daire sahiplerinden hiçbir ek inşaat ücreti almadan, onlara apartmanın aynı yerinde, aynı katında yeni bir daire veriyor. Keten’e göre bu semt öyle değerli ki apartmanların zemin veya bodrum katlarında kalan dükkanlar kendine kalıyor ve bu da inşaat harcamasını amorti edip üste biraz daha kâr payı bırakıyor.
‘Nişantaşı’nın yeni mimarı’ olarak anılan Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, 2013 yılı sonuna kadar Nişantaşı, Taksim ve Cihangir semtlerinde 900 milyon lira karşılığı sahip yenileme gerçekleştireceklerini söylüyor. 1977 yılından bugüne 48 projede 200 milyon liralık ciro elde eden Keten İnşaat, daire sahiplerinin gönüllü talebiyle yaptığı ‘kentsel dönüşüm’ sayesinde önümüzdeki 2 yıl içinde 10 projeyle 2 bin adet konut üretmeyi ve 370 milyon lira ciro elde etmeyi hedefliyor.
Keten’in verdiği bilgiye göre Nişantaşı’nda dairelerin metrekare satış fiyatı 3 bin dolar ile 8 bin dolar arasında değişiyor. 50 yıl önce yapılmış buradaki apartmanlarda mutfakların genişliği 6 metrekare ve hizmetçi odası mevcut. Daire sahipleri mutfağı sadece hizmetçi kullandığı için buranın genişliğini 6 metrekareyle sınırlı tutmuş. Ancak yenilenen dairelerde hizmetçi odası kalkıyor ve mutfak büyüklüğü 15 metrekareye çıkıyor.
Kemerburgaz ve Zekeriyaköy gibi şehrin dışındaki lüks villalara gidenler 5 yıl içinde tekrar şehre, Nişantaşı, Taksim gibi semtlere geri dönmeye başladı. Sosyal ve kültürel yaşamdan kopuş, çocukların okula gitmesi, trafik problemi gibi sebepler şehre dönüşte etkili oldu.
Zaman
Yorumlar