Merkezi sistemle ısınan evler dikkat


Merkezi sistemle ısınan evler dikkat

Isı Pay Ölçerlerinizi hala taktırmadıysanız, kışın sizi büyük bir ceza bekliyor olacak!

Ceren Kumbasar

 
Kanunun uygulama için verdiği süre doldu. Artık merkezi sistemle ısınan her evin bir payölçeri olması zorunlu. Yaz aylarını ağustos böceği misali geçirirseniz, durum vahim. İşte pay ölçerle ilgili bilmeniz gerekenler:
ISI PAY ÖLÇER İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN 7 ŞEY

1. Isı Pay Ölçer Nedir?
• Merkezi sistemle ısınan binalarda her dairenin kaç paralık yakıt yaktığını ölçümleyen bir sayaçtır.
• Eski, yeni her marka ve her model radyatörün üzerine takılmaktadır ve o radyatörün ısı tüketimini ölçümlemektedir.
• Isı Pay Ölçer yapmış olduğu ölçümleri bir radyo frekansı ile bina dışına göndermektedir. Pay ölçüm şirketi her dairenin kaç paralık yakıt yaktığını binaya girmeden uzaktan ölçümlemektedir.
2. Pay Ölçer Zorunlu mu?
• Herhangi bir metrekare sınırlaması olmaksızın, merkezi ısıtma sistemi kullanan tüm binalar 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bağlı yönetmelikler gereği ısı pay ölçer kullanmak zorundadırlar.
• Bu konu ile ilgili yasa 2007 yılında çıkmıştır. Binalara gerekli araştırma ve hazırlıkları yapmaları için beş sene süre verilmiştir. Mayıs 2012 tarihinde bu süre dolmuştur ve ısı pay ölçer uygulaması kanuni bir zorunluluk haline gelmiştir.
3. Pay Ölçer Yasası Neden Çıktı?
Türkiye doğalgaz konusunda dışa bağımlı bir ülkedir. İthal edilen doğalgazın %71’i konutlarda ısınma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Merkezi sistemle ısınan konutlarda çok ciddi ısı israfı oluşmaktadır. Isı pay ölçer cihazı bu israfın önüne geçilmesi konusunda uluslar arası kabul edilmiş bir tasarruf sistemidir.

4. Pay Ölçer Taktırmazsam Ne Olur?

• Pay Ölçer Yasası, binalarda pay ölçer cihazlarının kullanımı ile ilgili gerekli hazırlığın yapılması görevini bina yöneticisine vermiştir.
• 2012 Kasım ayında, kaloriferler tekrar yanmaya başladığı zaman, eğer ısı paylaşımı yasaya uygun olarak yapılmaz ise, bina yöneticisi mevcut kanuna muhalif duruma düşecektir. Bu durumda bir bina sakini, bina yöneticisi aleyhine kanuna muhalefetten suç duyurusunda bulunabilecektir.
• Ayrıca binada ısı paylaşımı kanuna aykırı yapıldığı için bir daire sakini, bu kanunsuz paylaşıma katılmak istemediğini paylaşıp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödemekten feragat edebilecektir. Bu durumda ilgili daire sakini kanunen haklı olacağı için, bina yöneticisi bu daire sakini hakkında icra işlemi başlatamaz.

5. Tasarruf Nasıl Sağlanıyor?

• Binalarda yüksek ısı tüketiminin birinci sebebi ısı israfıdır. Daire sakinleri “Az da yaksam, çok da yaksam aynı bedeli ödeyeceğim” zihniyetinde olduğu için, binalarda ciddi ısı israfı oluşmaktadır. (Serinlemek için kaloriferlerin kısılması yerine, cam açılması gibi)
• Pay ölçer taktıran binalarda daire sakinleri kullanmadıkları odaların ısısını kısık konuma getirmekte, evde yokken radyatörleri kısmakta, çerçevelerin bakımlarına daha özen göstermekte, duvar ve radyatör arasında ısı izolasyon panoları kullanmakta ve bu şekilde ısı tüketimlerini düşürmektedirler.
• Pay ölçer uygulaması ile birlikte her dairenin ısı faturası tüketim oranına göre hazırlandığı için daire sakinleri tüketim alışkanlıklarını hızla değiştirmekte ve bu bina genelinde %25-%40 arası ısı tasarrufu sağlamaktadır.

6. Pay Ölçer Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

• Pay ölçer cihazını üreticiden direkt olarak satın almak, teknik desteğe ulaşmak açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple tedarikçinizin üretici olduğundan emin olmalısınız.
• Pay ölçer cihazı 10 yıllık bir hizmet sözleşmesi ile birlikte satılmaktadır. Bu bağlamda iş yaptığınız pay ölçüm şirketinin bakanlıkça yetkili bir şirket olduğundan emin olmalısınız.
• Pay ölçer cihazlarının pilleri 10 yıllık kullanım ardından bitmektedir. Almış olduğunuz pay ölçer cihazının pillerinin değiştirilebilir olması, 10 yıllık kullanım sonunda yeni cihaz almanıza gerek kalmayacağı anlamına gelmektedir.
• Pay ölçer cihazlarında kullanılan beyaz plastik parçalar zaman içinde ısıya bağlı olarak sararmaktadır. Bu bağlamda farklı renklerde pay ölçer cihazlarını tercih etmek görsel açıdan zaman içerisinde oluşabilecek sıkıntıları engelleyecektir.
• Pay ölçüm şirketi her ay sonunda size bir tüketim raporu sunacaktır. Bu rapordaki tüketimin denetlenebilmesi açısından pay ölçer cihazlarının ekranlarının büyük olması size kolaylık sağlayacaktır.
7. Pay Ölçer Fiyatları
• Pay ölçer cihazı, termostatlı radyatör vanası ile birlikte bir set olarak satılmaktadır. Bu iki cihazın montaj ve KDV dahil satış fiyatı 100 TL civarındadır.
• Pay ölçüm şirketi, ısı paylaşımı yaptığı her ay, ilgili daireye bir hizmet bedeli faturalamaktadır. Söz konusu ücret daire başına, aylık 5 TL civarındadır.

Ceren Kumbasar
ceren.kumbasar@cubeistanbul.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar