Kentsel Dönüşüm mü? Yoksa…


Kentsel Dönüşüm mü? Yoksa…

Bizlerin kentsel dönüşüme mi yoksa rantsal dönüşüme mi ihtiyacı var?

Gürkan Akkuş

 
2011’in sonundan itibaren en çok konuşulan konulardan biri "Kentsel Dönüşüm". Vatandaş, inşaat firmaları, gayrimenkul ofisleri, belediye başkanları, kısacası herkes "Kentsel Dönüşüm"den bahsediyordu. Ancak Türkiye ve özellikle İstanbul bu dönüşüme hazır mı? Bu sorunun cevabını henüz kimse bilmiyor.

İstanbul’un bazı bölgelerinin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğu bir gerçek. Ancak bazı bölgeleri ise kentsel dönüşüm ile birlikte rant kazanmanın peşinde. Peki, İstanbul’un hangi bölgelerinde kentsel dönüşüme öncelik verilmesi gerekir? Asıl can alıcı soru bu. Zaten bu sorunun cevabı da kentsel dönüşümün geleceğini ve gerekliliğini belirleyecek.

Tarlabaşı, Sulukule, Kartal, Ayazağa… Bu bölgeler mi öncelikle dönüşmeli yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Erdoğan Bayraktar’ın belirttiği gibi hasarlı binaları mı dönüştürmek gerekir? İstanbul’da 200 binin üzerinde kaçak yapıdan, yaklaşık olarak 1 milyon da hasarlı binadan bahsediliyor. Bu binaların dönüşümüne öncelik verilmeli. Deprem bölgesinde olan ve 7 şiddetinde bir depremin beklendiği İstanbul’da kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirirsek bundan bizler zararlı çıkarız.

Devlet, inşaat firmaları ve vatandaşlar kazanç elde etme yerine güvenli bir biçimde yaşama yolunu tercih etmeli, yaşam alanlarını düzeltmeye çalışmalıdır. Burada önemli bir görev de gayrimenkul danışmanlık firmalarına düşüyor. Bu alandaki firmaların herkesi iyi bilgilendirmesi gerekiyor.

Vatandaş olarak neden 100 m2 evimi bırakıp da 70 m2lik evde oturayım? sorusunun yerine sağlam ve güvenli bir evde nasıl oturacağım? sorusunun cevabını düşünmeliyiz. Bu durum aslında sosyal sorumluluk projesi olarak görülmeli. Devlet bu projede yer alan inşaat firmalarına, kar amacı gütmeden bu işi yapma şartı getirmeli ki, insanlar evlerini gönül rahatlığı ile bu firmalara versinler. İnşaat firmaları da, hasarlı binalardan kar elde etmeden sağlam binalar yapmaya çalışmalıdırlar.

Kısacası kimse rantı düşünmeden el birliği ile yaşadığı bölgeyi kurtarmayı düşünmeli. Eğer “Kentsel Dönüşüm” yerine “Rantsal Kazanımı” düşünürsek bu işten herkes zararlı çıkar.


Bizlerin kentsel dönüşüme mi yoksa rantsal dönüşüme mi ihtiyacı var?

Cevabını siz verin…

Gürkan Akkus
Realty World Turkiye
Egitim ve Franchise Yoneticisi

Yorumlar

Popüler Yayınlar