Eskİ binalari alip satarken önemli… Bakanlik onarim desteğİ sağliyor…

Eskİ binalari alip satarken önemli… Bakanlik onarim desteğİ sağliyor…

Eskİ binalari alip satarken önemli… Bakanlik onarim desteğİ sağliyor…

Eskİ binaları alıp satarken bunlar önemli
Turyap Çengelköy temsilcisi Ulvi Özcan, önemli bir yatırım olan tarihi binaların, alım-satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunun altını çiziyor. Binaların geçmişinin iyi araştırılması gerektiğini belirten Özcan, “Grubuna bakılmaksızın tüm eski eserlerde dosyalar iyi bilinmeli. Röleve, restitüsyon, restorasyon projelerinin varlığı araştırılmalı. Bölgede çalışan ve eski eser konusunda uzman bir mimardan profesyonel destek alınmalı. Birinci gurup eski eserlerde nitelikleri ve yaşanmışlıkları itibarı ile hiçbir oynama yapılamayacağı için, bu durum bilinerek alınmalı. Çünkü eski eserlerde izinsiz tamirat ve tadilatlar 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu tür yerler müze, prestij ofis, vb. işler için daha uygun olmaktadır” diyor.
İkinci grup eski eserlerde daha fazla esneklik olduğunu belirten Özcan, “Bununla birlikte yıkılmadan yapılması/yıkılarak yapılması, yerinin ileri-geri-yana alınması gibi konularda tüm insiyatifler ilgili bölge kuruluna aittir. Bu tür yerlerin fiyatlandırılması ile ilgili de bölgede uzman emlak danışmanlarından bilgi alınmalı, yetkili emlak danışmanı ile çalışılmalıdır. Danışmanlık istenen emlak danışmanından emsal satılan yerler, halen satılmakta olan yerler, fiyatları, özellikleri, vb. konuları içeren bir rapor istenmelidir” diyor.
Bakanlık onarım desteğİ sağlıyor
Kültür Bakanlığı, eski binaların onarımı için proje ve proje uygulama yardımları yapıyor. Hibe usulüne göre işleyen uygulamada öncelikle taşınmazın rölöve ve restorasyon projesi elde ediliyor, proje bedeli mimara ödeniyor. Taşınmazın projeleri temin edildikten sonra proje uygulama yardımı talep ediliyor. Başvurular İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’ne yapılıyor.
Yardım miktarları Bakanlık bütçesinden ayrılan ödenek ile başvuru sayısına bağlı olarak değişiyor. Proje uygulama yardımları 10 bin-50 bin TL arasında değişiyor. 4 Kasım’a kadar yapılan başvurular, Mart 2012’de değerlendirilecek.
Bir diğer uygulamada, emlak vergilerinden elde edilen ve özel bir hesapta toplanan gelirle kamulaştırma, imar planı, sokak sağlıklaştırması tek yapı ölçeğinde müdahaleler yapılıyor. Kamunun yanı sıra özel mülkiyette bulunan taşınmaz kültür varlıkları da katkı payından yararlanabiliyor. Belediye sınırları içerisinde kalan taşınmazların yanı sıra, diğer taşınmazlar da katkı payından yararlanabiliyor. Hibe şeklinde yapılan bu uygulama, İl Özel İdareleri tarafından yürütülüyor.
Bunların dışında, TOKİ’nin Bakanlık’la yaptığı protokol sonucu, tescilli kültür varlıklarının restorasyonu için özel mülklere kredi desteği veriliyor. Başvuran projelerin Kültür Bakanlığı tarafından tarihi değerinin tescillenmiş olması yetiyor. Krediden yararlanarak mülkiyetindeki tescilli taşınmaz kültür varlığının bakım ve onarımını yaptırmak isteyen gayrimenkul sahipleri, Toplu Konut İdaresi’ne yazılı olarak başvuruda bulunabiliyor. 2011 yılı için keşif özetinin yüzde 70’i kadar kredi miktarı verilirken, kredi üst sınırı da 90 bin TL olarak belirlendi. 10 yıl geri ödemeli olarak verilen kredi, senelik yüzde 4 faiz oranıyla geri ödenebiliyor. 2011 yılı için başvurular 11 Mart’ta sona erdi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar