100 bin Müslüman, gayrimüslüm vergisi ödüyor!



100 bin Müslüman, gayrimüslüm vergisi ödüyor!


04 Ocak 2013 Cuma, 09:23:38

Bakanlar Kurulu'nun yeni konut satışında alınacak olan KDV'nin oranını emlak vergisi için hazırlanan ve her sokağın, caddenin ayrı ayrı arsa değerini gösteren birim değerleri üzerinden alması bu rakamları bir kez daha gözden geçirmemizi sağladı. Bu gözden geçirme sırasında da ilanılmaz bir eşitsizlik gözümüze çarptı. Konunun ilgi çeken diğer yanı fazma değil yakın tarihte başta İstanbul olmak üzere yaşadığımız coğrafyada yaşanan büyük bir vergi eşitsizliği ile benzerliği daha da ilgi çekici.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde Türkiye'nin sokak sokak emlak vergisi arsa metrekare birim değerleri yayımlanıyor. Bu değerler baz alınarak belediyeler ev sahiplerinden emlak vergisi alıyor. Bu değerler en son 2010 yılında yeniden belirlenmiş. Her yıl da yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Resmi açıklamaya göre bu rakamları bir komisyon belirliyor. Komisyonlara vali, defterdar, belediye başkanı, tapu sicil müdürü veya vekilleri, belediyeden yetkili bir memur, ticaret odası, ziraat odası ve esnaf odalarından kişiler katılıyor.

4 İLÇE GEÇİP KENDİ İLÇENE GİDERSEN
İstanbul'un yeni yerleşim merkezlerinden Başakşehir Belediyesi aynı zamanda Bahçeşehir semtini de yönetiyor. Başakşehir genelinde 290 bin Bahçeşehir birinci ve ikinci kısımda ise 100 bin kişi oturuyor. İki yerleşim bölgesi arasında ise herhangi bir fiziki bağlantı yok. Bahçeşehir'den Başakşehir'e gitmek için 4 ilçe geçip Topkapı'ya gitmeniz ardından tekrar geriye 4 ilçe geçerek gelmeniz gerekiyor. Arada bir de TEM yolu var. Hadi diyelim ki 'Hayır beni illa Başakşehir Belediyesi yönetecek" diyen bir kişiliğe sahipsiniz ve buna katlanıyorsunuz. Ama iki yerleşim bölgesi arasındaki vergi farkını gören herhangi bir canlının hangi hastalığı olursa olsun bu farka katlanamayacağına bahse girerim. Gelir İdaresi'nin rakamlarına göre Başakşehir merkezdeki Başakşehir Mahallesi 1. Etap'ta metrekare birim fiyat bin 200 TL. Bu tutar üzerinden emlak vergisi hasaplanıp ödeniyor. Aynı belediye sınırları içinde bulunan Bahçeşehir'de ise bırakın caddeyi sokaklardaki evler (Örnek Şakayık, Üveyik, Serçe sokak) için bile değer bunun iki katı yani tam 2 bin 400 lira. Peki neden böyle? Bu iki cadde veya sokak arasındaki fark var mı? Hayır yok. Hatta metrekare değeri 2 bin liranın altına düşmeyen Bahçeşehir 2'inci Kısım'da konutların satış değeri Başakşehir merkezdeki evlerin çok çok altında. Hal böyle olunca akla bir tek şey geliyor. Bunun adı: Benden değilsen iki kat ödeyeceksin vergisi.
Ya da başka bir benzetme daha yaparsak Osmanlı'da Öşür, Müslümanlardan alınan 1/10 oranındaki ürün vergisiydi. Haraç ise Gayrimüslimlerden alınan 2/10 oranındaki ürün vergisiydi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar