Yeni Gelir Vergisi Yasası

RAHİM AK-HABERTÜRK

Yeni Gelir Vergisi Yasası’nda yılda 75 binden fazla kazananların ücret, kira ve mevduat kazançlarını toplayıp beyan etmeleri zorunluluğu kira ve mevduat geliri vergisini direkt yüzde 35’e çıkarabilecek. Kira ve faiz gibi ek geliri olmayanlar eğitim ve sağlık giderini düşeceği için avantajlı olacak.

Yeni Gelir Vergisi Yasası taslak halinde olduğu halde tartışmaların odağına oturdu bile. Kanunun en önemli yanı, üzerinde pek durulmayan tarafı. O da verginin ücret, kira, mevdut faizi ve değer artışı kazancı (örneğin satılan evden sağlanan kazanç) ile birlikte toplu beyan edilecek olması. Çünkü birlikte beyan ücreti yüksek olan çalışanların aynı zamanda kirada evi, bankada da parası varsa vergisini direkt yüzde 35’e çıkaracak.



Servet Bey’in vergisi artacak, Öztürk Ailesi’ne yarayacak!


21 Ocak 2013 Pazartesi, 10:17:06

Yeni Gelir Vergisi Yasası’nda yılda 75 binden fazla kazananların ücret, kira ve mevduat kazançlarını toplayıp beyan etmeleri zorunluluğu kira ve mevduat geliri vergisini direkt yüzde 35’e çıkarabilecek. Kira ve faiz gibi ek geliri olmayanlar eğitim ve sağlık giderini düşeceği için avantajlı olacak

Yeni Gelir Vergisi Yasası taslak halinde olduğu halde tartışmaların odağına oturdu bile. Kanunun en önemli yanı, üzerinde pek durulmayan tarafı. O da verginin ücret, kira, mevdut faizi ve değer artışı kazancı (örneğin satılan evden sağlanan kazanç) ile birlikte toplu beyan edilecek olması. Çünkü birlikte beyan ücreti yüksek olan çalışanların aynı zamanda kirada evi, bankada da parası varsa vergisini direkt yüzde 35’e çıkaracak.

EĞİTİM GİDERİ OLAN ÖZTÜRK AİLESİ’NE AVANTAJ
Böylece çok kazanan Servet Bey’ler daha fazla vergi ödeyecek. Nasıl olduğunu tabloda bir örnekle açıklamaya çalıştık. İkinci tabloda görebileceğiniz gibi yıllık brüt 150 bin lira kazanan bir çalışan başka hiçbir geliri olmasa bile bayanneme verecek ve bin 800 lira daha fazla vergi ödeyecek. Yıllık geliri 75 bin liranın üstünde olan ve aynı zamanda kira ve faiz geliri olanların vergisi de önemli oranda artıyor. Bir anlamda kira ve faizden yüzde 35 vergi alınacağı anlamına geliyor bu. İlk tablo bu durumu ortaya koyuyor. Aylık 4.500 lira ücretin altında para kazananlar (yıllık 75 bin) içinse verginin toptan beyanı vergiyi artırmıyor. Vergi camiası, gelirlerinin yüzde 60’ından fazlasını ister dolaylı ister doğrudan vergilerle üstlenen düşük ve orta gelirli bu ailelere Öztürk Ailesi diyor. İşte Öztürk Ailesi yeni kanunla pek dezavantajlı olmayacak. Çünkü vergiyi en fazla artıracak olan, gelirin toplu halde beyanı konusunda zorunlu değiller. Üstelik eğer çocuklarını özel okulda okutuyor veya sağlık harcamaları fazlaysa bu harcamalarını gelirlerinden düşebilme imkânına bile kavuşacaklar.

FAZLADAN KESİLEN VERGİ GERİ ALINABİLECEK
Örneğin yıllık ücret brüt kazancı 60 bin lira olan ve yıllık da 10 bin lira eğitim, 10 bin lira da sağlık gideri olan bir kişi eğer kira ve mevduat faizi geliri de yoksa beyanname vererek 2 bin 600 lira daha az gelir vergisi ödeyebilecek. Bu parayı da geri alabilecekler. Çünkü kanun ücretten kesilen fazla verginin vatandaşa geri iadesi düzenlemesini de getiriyor.

6 YILIN ÜSTÜNDE SATARSAN EVİN YÜZDE 20'Sİ VERGİLİ
Ev alım satımında 6 yıl beklenirse elde edilen kazancın yüzde 20’si vergiye tabii olacak. Evi 3 yıl içinde satanlar kazançlarının tamamı üzerindn vergi ödeyecek. 3 yıl sonra satanlar yüzde 80'i, 5 yıl sonra satanlar ise yüzde 40'ı üzerinde n vergi ödeyecek.

KİRAYI ARTIRIP GELİR KAYBINI ÖNLEYEBİLİR
Ücret geliri elde edenlerin bankadan mevduat faizi ve kira gelirleri bulunması ve bu gelirlerin brüt toplamının 75 bin TL’yi aşması halinde, ücret gelirlerinin aşan kısmının en üst vergi oranı olan yüzde 35 oranında vergileneceğini belirten Denetim Turkey Yönetim Kurulu Başkanı ve vergi uzmanı Hayrullah Doğan bu yüksek vergilemenin ücretlileri bankalardaki mevduatlarını çekip altına veya yastıkaltına gidecek olan dövize yatırmalarına yol açacağını belirtti. Doğan ayrıca yüksek ücret alanların kira ev sahiplerinin gelir kaybını önlemek için kira artışına gitme yolunu seçebileceklerini ifade etti.

MİRASIN HİÇBİR ŞEKİLDE VERGİSİ YOK:
Habertürk, 3 Aralık 2012’de www.vergi.com.tr internet sitesinde vergi uzmanlarının sorulara verdiği yanıtlara dayanarak yazdı. Yeni Gelir Vergisi Yasası, İntikal Vergisi’ni içine alırken Miras Vergisi’ni devre dışı bırakıyor. Yani eğer yasa olduğu gibi geçerse artık yüzde 1 ile 10 arasında olan Miras Vergisi olmayacak. Mevcut yasaya göre miras kalan 250 bin liralık evin 130 bin lirasını düşüp 120 bin liranın da yüzde 1’i olan bin 200 lira vergi ödeniyor. Verginin adı Veraset ve İntikal Vergisi. Yeni Gelir Vergisi yasasına göre ise vergi hiç yok. Ev ancak satılırsa vergi var. O da gös ter me lik. Çünkü 250 binden fazla fiyata satarsa ‘değer artış kazancı’ olarak vergileniyor. Ev size geçtikten sonra değer kazandığı için onun da mirasla ilgisi yok.

EŞİNE EV ALANA ‘İYİ KOCA VERGİSİ’ ZATEN VAR
Yeni yasanın getireceği bir başka yenilik ‘İvazsız intikal’ olarak bilinen kısaca bir kişinin eşine, dostuna veya hiç tanımadığına yaptığı karşılıksız bağış ve yardımdan alınan vergiyle ilgili. Mevcut kanun gereği durup dururken eşine dostuna ev, araba, pahalı hediye alırsan bunun vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki oranı ne? 2.500 lira istisna ediyorsunuz ve kalan tutar üzerinden yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar gidiyor. Bunun en büyük örneği İstanbul Ataşehir’de yapılan incelemede lüks konutlarda yaşandı.

İncelemeye gelen Maliyecilere ‘Kocam hediye aldı’ diyen kadınlara, ‘O zaman İntikal Vergisi ödemelisiniz’ denilerek bir güzel ceza kesildi.

PEKİ ŞİMDİ NE DEĞİŞİYOR: Bu vergi mevcut kanunlarda Vareset ve İntikal Vergisi olarak dü zen len miş. Şimdi ise birisine karşılıksız bağış yaparsanız bu Gelir Vergisi içine giriyor. Oranlarda ise hernangi bir değişiklik yapılmıyor. Aynı bugün geçerli olan vergi oranları gibi yüzde 10’dan 30’a kadar vergi ödeniyor. Değişen ise şu: Şimdiye kadar 2 bin 500 lira Ahmet’ten 2.500 lira da Mehmet’ten bağış aldığınızda her ikisini de istisna tutarına sokup vergi ödemiyordunuz. Şimdi ise 2.500 lirayı sadece yılda 1 kez vergiden düşebiliyorsunuz. Bu durumda Ahmet’ten alınan bağışın vergisini düşüp Mehmet’ten alınan bağışın vergisini 250 TL olarak ödemek zorunda kalacaksınız. Habertürk yaklaşık 2 aydır yeni Gelir Vergisi’ndeki değişiklikleri okurlarına diğer gazetelerden çok önce duyuruyor.

ESNAFA, ÖZÜRLÜ BAKIMI İNDİRİMİ
Gelir vergisi taslağında eğitim ve sağlık harcamalarına ilişkin indirim oranı yüzde 15’e çıkarılıyor. Bu oran şimdi 2 işvere nden ücret alanlar için yüzde 10’du. Tek işverenden ücret alanlar ise yararlanamıyordu.

Tek işvere nden alınan ücret, gayrimenkul serma ye iradı, menkul serma ye iradı ve değer artışı kazanç larının toplamı 75 bin lirayı aşmaması halinde mükellef isterse bu gelirler için yıllık beyanname verebilir. Bu mükellef beyanname verirse beyannameye dahil ettiği her bir gelir unsurundan doğan gider fazlalığı veya zararı, izleyen 5 yılda beyan edeceği aynı gelir unsurundan indirim konusu yapabilecek.

Mevcut kanunda, özürlü kişi bakan serbest meslek erbabı ile ücretli, bu gelirleri için, sakatlık indirimi uyguluyor. Tasarı da bu imkân basit usule tabi mükellefe de getiriliyor. Çalışma gücünün en az yüzde 80’ini kaybetmiş engell i bakanlar 770 TL, yüzde 60’ını kaybed en engelli bakan 380 TL, yüzde 40’ını kaybeden engelli bakan 180 TL indirim yapabilecek.

Mevcut kanunda yıllık gelir vergisi beyannamesinde, beyan edilen gelirin yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları indirim konusu yapılabilecek. Bu oran yeni kanun da yüzde 15’e çıkıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar