MUĞLA İLİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI


MUĞLA İLİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI

PLAN SUNUMU

MUĞLA – 29.02.2012

İLİN GENEL TANITIMI

MUĞLA İDARİ AÇIDAN 12 İLÇE, İLÇE MERKEZLERİ DAHİL 61 BELDE VE 395 ADET KÖYDEN OLUŞMAKTADIR.

İL TOPOĞRAFYASI, TÜM YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNE RASTLANABİLEN BİR ÖZELLİK GÖSTERMEKTEDİR. SARP VE DAĞLIK KESİMLER, İL ALANININ YAKLAŞIK %80’İNİ KAPSAMAKTADIR. OVALIK ALANLAR İSE, %11 CİVARINDADIR.

MUĞLA KIYILARI DÜNYANIN EN GİRİNTİLİ ÇIKINTILI YERLERİNDEN BİRİ OLUP, PEK ÇOK KÖRFEZ, KOY, YARIMADA VE İRİLİ UFAKLI ADALAR BULUNMAKTADIR.

İLDEKİ ARAZİLERİN, YAKLAŞIK %65’İ ORMAN, %20’Sİ TARIM ARAZİLERİ ŞEKLİNDE DAĞILMAKTADIR.

MUĞLA İLİNDE, ÇOK SAYIDA FARKLI JEOLOJİK FORMASYONLAR VE İRİLİ UFAKLI PEK ÇOK FAY HATTI BULUNMAKTA OLUP, İL I.DERECE DEPREM BÖLGESİNDE KALMAKTADIR.

KARAOVA-MİLAS, GÖKOVA, MUĞLA-YATAĞAN, ULA-ÖREN VE FETHİYE-BURDUR FAY ZONLARI İLDEKİ ÖNEMLİ FAY KIRIKLARIDIR.


1/25.000 ÖLÇEKLİ JEOLOJİK ETÜTTE, ELMALI FORMASYONUNUN %15 ÜSTÜ EĞİMLİ ALANLARI İLE İL GENELİNDE %45 ÜSTÜ EĞİMLİ ALANLAR, KENTSEL VE KIRSAL YERLEŞİM ALANLARI İÇİN UYGUN GÖRÜLMEMİŞTİR.

MUĞLA İLİ, “ÖZEL KANUNLARA TABİ ALANLAR” AÇISINDAN DA ÖNEMLİ BİR BÖLÜNME İÇERMEKTEDİR.  MİLAS İLÇESİNİN GÜNEY SAHİLLERİNDE, ÖREN BELDESİNDEN SONRA BAŞLAYIP, ANTALYA İL SINIRINDA, FETHİYE İLÇESİNİN KUMLUOVA VE KARADERE BELDELERİNE KADAR OLAN SAHİL BANDININ ÖNEMLİ BİR KISMI BU STATÜDE ALANLARDAN OLUŞMAKTADIR.

BU BÖLGELERİN KARADAKİ TOPLAM ALANLARI, MUĞLA İLİNİN, YAKLAŞIK OLARAK %14’ÜNÜ OLUŞTURMAKTADIR. İL KIYILARININ YAKLAŞIK %80’İ DE BU BÖLGELERDE KALMAKTADIR.

 

KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGELERİ VE TURİZM MERKEZİ İSE, MUĞLA İLİ’NİN YAKLAŞIK %5’İNİ OLUŞTURMAKTADIR.

MUĞLA’DA, ÇEVRE KANUNU KAPSAMINDA KORUNAN, MİLLİ PARKLAR, MESİRE YERLERİ, TABİAT PARKLARI, TABİATI KORUMA ALANLARI, YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI, SULAK ALANLAR, AKDENİZ FOKU YAŞAM ALANLARI, DENİZ KAPLUMBAĞALARI YUVALAMA KUMSALLARI GİBİ DİĞER STATÜLÜ ALANLAR MEVCUTTUR.

BU ALANLAR DA YAKLAŞIK OLARAK İLİN %6’SINI OLUŞTURMAKTADIR.

MUĞLA İLİNDE KENTSEL, ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANLARI DA OLDUKÇA FAZLADIR. SİT ALANLARI, İLİN YAKLAŞIK OLARAK %14’ÜNÜ OLUŞTURMAKTADIR.

NÜFUS 

§  İL GENELİNDE, TÜİK’İN ADRESE DAYALI NÜFUS SAYIMINDA BELİRLEDİĞİ SÜREKLİ İKAMET EDEN NÜFUS 2011 YILI VERİLERİNE GÖRE, 838.324 KİŞDİR.   BU NÜFUSUN, YAKLAŞIK %70’İ KENTSEL, %30’U İSE, KIRSAL NÜFUSU OLUŞTURMAKTADIR.

§  SÜREKLİ İKAMET EDEN NÜFUSA İLAVE OLARAK, YAKLAŞIK 650.000 KİŞİLİK BİR NÜFUS MEVCUTTUR. BU NÜFUSUN, YAKLAŞIK %67’Sİ İKİNCİ KONUT, %33’Ü İSE, TURİZM NÜFUSU NİTELİĞİNDEDİR.

§  MUĞLA İLİ TOPLAM NÜFUSUNUN YAKLAŞIK %24’Ü ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGELERİNDE YER ALMAKTADIR.

§  İL NÜFUSUNUN YAKLAŞIK %13’Ü TURİZM MERKEZLERİNDE YER ALMAKTADIR.

§  SÜREKLİ İKAMET EDEN NÜFUSUN, %30’U, TOPLAM NÜFUSUN İSE, %37’Sİ STATÜLÜ ALANLARDA YER ALMAKTADIR.

EKONOMİK YAPI

MUĞLA İLİNDE, İLÇELERİN, “İLÇE MERKEZLERİ DENİZ KIYISINDA OLANLAR”, “DENİZE KIYISI BULUNAN, ANCAK İLÇE MERKEZLERİ İÇ KESİMLERDE OLANLAR” VE “TAMAMEN İÇ KESİMDE OLANLAR” OLARAK ÜÇ KATEGORİDE YER ALMAKTADIR.

BU KAPSAMDA, KENTSEL VE KIRSAL YERLEŞİMLER, GEREK BULUNDUKLARI COĞRAFİ KONUM, GEREK YEREL ÖZ KAYNAKLAR VE GEREKSE GELİŞMİŞLİK AÇISINDAN FARKLILIK GÖSTERMEKTEDİRLER. DOĞAL OLARAK, BU DURUM FİZİKİ PLAN KARARLARINA DA YANSIMAKTADIR.

§  MUĞLA İLİ’NDE, SEKTÖREL DAĞILIMDA, RESMİ VERİLERE GÖRE, %55 ORANI İLE TARIM VE HAYVANCILIK İLK SIRADA YER ALIRKEN; BUNU %39 İLE HİZMETLER VE %6 İLE SANAYİ SEKTÖRÜ İZLEMEKTEDİR.

§  İL GENELİNDE, TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ PAYININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇELER FETHİYE VE MİLAS; HİZMETLER SEKTÖRÜ PAYININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇELER BODRUM VE MARMARİS; SANAYİ SEKTÖRÜ PAYININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇE İSE, MİLAS’TIR.

§  DENİZE KIYISI OLAN İLÇELERİN, ÖZELLİKLE TURİZM VE TURİZME YÖNELİK TİCARET ALT SEKTÖRLERİNE DAYALI HİZMETLER SEKTÖRÜ EĞİLİMLİ GELİŞTİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR.

 


PLAN ANLATIMI

           

PLAN COGRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ORTAMINDA ÇALIŞILMIŞ OLUP, BERABERİNDE GÜNCEL BİR VERİ TABANI DA İÇERMEKTEDİR. DOLAYISIYLA, BU ÇALIŞMA GELECEĞE YÖNELİK MEKANSAL KARARALRI BELİRLEMESİNİN YANI SIRA BÖLGEDE BUGÜNE KADAR YAPILMIŞ TÜM ÇALIŞMALARIN DA BİR SENTEZİ VE TOPARLANMASINI SAĞLAMIŞTIR.

PLAN AYRICA, PLAN HÜKÜMLERİYLE DE BİR BÜTÜNDÜR. 100.000 PLAN HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE OLMAK ÜZERE, 25.000 PLAN HÜKÜMLERİ ÖLÇEĞİN GEREKTİRDİĞİ ŞEKİLDE DETAYLANDIRILARAK HAZIRLANMIŞTIR.

BU PLAN, 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANINA, YANİ ÜST ÖLÇEKLİ BİR PLANA UYGUN OLARAK YAPILMAKTA OLAN BİR ALT ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANIDIR.

DOLAYISIYLA, MEKANSAL KULLANIM KARARLARI, ALTERNATİF OLUŞTURMAYA İMKAN VERMEYECEK ŞEKİLDE, ÜST ÖLÇEKLİ PLAN KARARLARI VE PLAN HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE ŞEKİLLENMEK DURUMUNDADIR. BUNUNLA BİRLİKTE, ALTERNATİF DİYE ADLANDIRMAK UYGUN OLMAS DA, PLANI İKİ ŞEKİLDE ÇALIŞILMIŞTIR.

BİRİNCİSİ, 100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI MEKANSAL KULLANIM KARARLARININ, 25.000 ÖLÇEĞE AYNEN UYARLANMASI; DİĞERİ İSE, YENİ KURUM GÖRÜŞLERİ VE VERİLER DOĞRULTUSUNDA GEREKLİ GÜNCELLEMELER VE ÖLÇEĞİN GEREKTİRDİĞİ DETAYDA DÜZENLEMELER YAPILMIŞ HALİ ŞEKLİNDEDİR. BU ÇALIŞMA GELİŞTİRİLEREK BUGÜN SUNDUĞUMUZ ŞEKLE ULAŞMIŞTIR.

Ø BU DOĞRULTUDA, MEKANSAL KULLANIM KARARLARININ İRDELENMESİ VE BELİRLENMESİNDE,

ü GÜNCEL KURUM GÖRÜŞLERİ İLE MEVZUATA UYGUN OLARAK ONAYLANMIŞ;

o   FİZİKSEL PLANLAR,

o   BÜTÜNCÜL YA DA MEVZİ İMAR PLANLARI,

o   KÖY YERLEŞME PLANLARI,

o   UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANLARI,

o   GÜNCEL ONAYLI ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI,

VERİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

Ø TURİZM MERKEZLERİ İLE KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGELERİNDE, GENEL YAKLAŞIM İLGİLİ BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANMIŞ OLAN PLANLARIN KORUNMASI OLMUŞTUR. BUNUNLA BİRLİKTE, BU BÖLGELERDE, PARÇA PARÇA YA DA ÇOK ESKİ TARİHLERDE ONAYLANMIŞ, AYNI BÖLGELER İLE İLGİLİ ÇELİŞKİLİ KARARLAR İÇEREN, MEVZUATA GÖRE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMİŞ PLANLARIN OLDUĞU YERLERDE, SÖZ KONUSU PLANLAR GÜNCEL KURUM GÖRÜŞLERİNE GÖRE REVİZE EDİLMİŞTİR.

Ø BU PLAN KARARLARI KAPSAMI DIŞINDA TUTULAN ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGELERİNDE İSE, MEVCUT ONAYLI PLANLAR AYNEN PLANA AKTARILMIŞTIR.  BU BÖLGELERDE SADECE SİT ALANLARI VE DİĞER KORUMA ALANLARI GÜNCEL VERİLERE GÖRE PLANA İŞLENMİŞTİR.

ANCAK, BU BÖLGELER İÇİN YAPILAN ÇALIŞMA, PLANDA GÖRSEL BÜTÜNLÜK SAĞLAMANIN ÖTESİNE GİTMEYECEK OLUP, ALT ÖLÇEKLİ PLANLARI YÖNLENDİRECEK BİR YAPTIRIM TAŞIMAMAKTADIR.

Ø TABİAT PARKI, MİLLİ PARK GİBİ KORUMA ALANLARINDA DA, ÖÇK’LARDA OLDUĞU GİBİ ONAYLI PLANLAR AYNEN AKTARILMIŞTIR.

Ø YÜRÜRLÜKTEKİ İMAR PLANLARI, MEVZİ İMAR PLANLARI VE KÖY YERLEŞME PLANLARI KORUNMUŞTUR.

Ø İL BÜTÜNÜNDE KARAYOLU ULAŞIM ŞEMASI MEVCUT ULAŞIM ŞEMASININ RASYONELİ İLE TUTARLI BİÇİMDE GELİŞTİRİLEREK, 3.DERECE YOLLARLA DETAYLANDIRILMIŞTIR.

İLİN UZUN SAHİL ŞERİDİ VE DENİZ TURİZMİ POTANSİYELİ ÇERÇEVESİNDE, MEVCUT YA DA ÖNERİ LİMANLAR, YAT LİMANLARI, TERSANELER, ÇEKEK YERLERİ, İSKELELER, BALIKÇI BARINAKLARI PLANA İŞLENMİŞTİR. AYRICA, DENİZYOLU ULAŞIM SİSTEMİ BÜTÜNÜNDE, FERİBOT GÜZERGAHLARI, YAT TURİZMİ TUR GÜZERGAHLARI VE KÖYCEĞİZ GÖL ULAŞIMI PLANDA GÖSTERİLMİŞTİR.

Ø 1/100.000 ÖLÇEKLİ PLAN KARARLARININ GÜNCEL VERİLERLE İRDELENMESİ SONUCUNDA, 1/25.000 PLANDA, BAZI KULLANIM KARARLARININ YER SEÇİMLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER OLUŞMUŞTUR.

Ø MUĞLA GENELİNDE, GENİŞ TAHRİBATA SEBEP OLMUŞ OLAN MADEN ÇIKARIM ALANLARI İŞLEVİ TAMAMLANDIĞINDA, PLAN DÖNEMİNDE, AĞAÇLANDIRILARAK REHABİLİTE EDİLECEK ALANLAR OLARAK BELİRLENMİŞTİR.

Ø 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI KAPSAMINDA KENTSEL VE KIRSAL ALANLAR İÇİN YAPILMIŞ NÜFUS KABULLERİ BULUNMAKTADIR. BU NÜFUS KABULLERİ, PLANLAMA BÖLGESİ’NDEKİ KENTSEL ALANLARDA, SÜREKLİ İKAMET EDEN NÜFUS, İKİNCİ KONUT NÜFUSU VE TURİZM NÜFUSU; KIRSAL ALANLARDA İSE, KÖYLERDE SÜREKLİ İKAMET EDEN NÜFUS DİKKATE ALINARAK YAPILMIŞTIR.

PLANLAMA BÖLGESİ’NDEKİ MEVZİ İMAR PLANLARI, KÖY YERLEŞME PLANLARI İLE ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGELERİ VE TURİZM MERKEZLERİNDEKİ ONAYLI PLAN NÜFUSLARI BU KABULLERE DAHİL DEĞİLDİR. 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI NÜFUS KABULLERİNDE, BU NÜFUSLAR İLAVE NÜFUS OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

BU ÇERÇEVEDE, MUĞLA 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI'NDA, MUĞLA İLİ GENELİNDEKİ KENTSEL NÜFUS 1.815.109; KIRSAL NÜFUS 1.104.335 KİŞİ OLMAK ÜZERE, TOPLAM NÜFUS KABULÜ 2.919.444 KİŞİ OLMUŞTUR.

MUĞLA İLİ BÜTÜNÜNDE, 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI NÜFUS KABULLERİ İLE MUĞLA 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 179.209 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 798.840 KİŞİ) TOPLAM 978.049 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMUŞTUR.


BODRUM

BODRUM İLÇESİ, 11 BELDE VE 19 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. BODRUM MERKEZ, BİTEZ, KONACIK, ORTAKENT, TURGUTREİS, YALIKAVAK, GÜNDOĞAN, GÖLTÜRKBÜKÜ BELDELERİ YARIMADADA, MUMCULAR BELDESİ İSE, İÇ KESİMDE YER ALMAKTADIR.

KARAYOLU DIŞINDA, 35 KM. MESAFEDEKİ MİLAS-BODRUM ULUSLARARASI HAVAALANI İLE BODRUM MERKEZ, TURGUTREİS VE YALIKAVAK BELDELERİ’NDEKİ LİMANLAR VE YAT LİMANLARI ULAŞIM ALTYAPISININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

BODRUM İLÇESİ ESAS OLARAK BİR YARIMADA ÜZERİNDE KONUMLANMIŞ OLMASI NEDENİYLE, UZUN BİR SAHİL ŞERİDİNE SAHİPTİR. İLÇE KIYILARININ KUZEYDEKİ BÜYÜK BÖLÜMÜ TURİZM MERKEZİ STATÜSÜNDEDİR. AYRICA, İÇ KESİMLERDE FESLEĞEN KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİNİN BİR KISMI BULUNMAKTADIR.

YALI BELDESİNİN İSE, TAMAMI TURİZM MERKEZİ İÇİNDE KALMAKTADIR.

İLÇENİN BÜYÜK BİR KISMI ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT STATÜLÜ ALANLARDAN OLUŞMAKTA OLUP, BU ALANLAR PLANDA, YARIMADADAKİ EKOLOJİK ZENGİNLİĞİN KORUNMASI AMACIYLA GENEL OLARAK EKOLOJİK VE DOĞAL YAPISI KORUNACAK ALANLAR OLARAK TANIMLANMIŞTIR.

PLANDA, BODRUM İLÇESİNDEKİ MEVCUT EĞİLİME UYGUN OLARAK, YARIMADADA YER ALAN YERLEŞİMLERİN BÜTÜNLEŞTİĞİ BİR FİZİKSEL GELİŞME ÖN GÖRÜLMEKTEDİR. YALNIZCA, YARIMADANIN GÜNEYİNDE YER ALAN YALI VE MUMCULAR BELDELERİ KENDİ İÇİNDE BAĞIMSIZ BİR FİZİKSEL GELİŞME GÖSTERECEKTİR.

YARIMADAYI ÇEVRELEYEN KIYI BELDELERİ VE YALI BELDESİ İLÇEDEKİ TURİZM MERKEZLERİ OLARAK GELİŞMEYE DEVAM EDECEKTİR. KONACIK BELDESİ ESAS OLMAK ÜZERE, BODRUM MERKEZ VE ORTAKENT’İN İÇTE KALAN KESİMLERİ İLÇENİN TİCARET MERKEZLERİ OLARAK. YALI BELDESİ, İLÇEDE BÜYÜK ÖLÇEKLİ TURİSTİK TESİSLERİN YER ALDIĞI BÖLGE OLARAK GELİŞECEKTİR.

MUMCULAR İSE, ESAS OLARAK, İLÇENİN TARIM SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI BELDESİ OLMAKLA BİRLİKTE, FESLEĞEN KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ İÇİNDE YER ALAN ALANLAR VE GÜVERCİNLİK TURİZM MERKEZİ NEDENİ İLE TURİZM SEKTÖRÜ GELİŞİMİNE AÇIKTIR. 

TURİZM MERKEZİ İÇİNDE KALAN, TÜRKBÜKÜ DOĞUSU,  YALIÇİFTLİĞİ VE FESLEĞEN ÇAMSEKİ MEVKİİ’NDE GÜNCEL ONAYLI 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI BULUNMAKTA OLUP, BU PLANLAR HAZIRLANAN PLANA AYNEN AKTARILMIŞTIR.

YALIKAVAK-GÜNDOĞAN-GÖLTÜRKBÜKÜ TURİZM MERKEZİNDE İSE, ONAYLI 100.000 ÇEVRE DÜZENİ PLANI KARARLARI HALEN GEÇERLİ OLUP, 25.000 PLANA YANSIMASI BU DOĞRULTUDA OLMUŞTUR.

BELDELERİN TÜMÜNDE İMAR PLANLARI MEVCUT OLUP, MEVZUATA UYGUN OLAN GÜNCEL PLANLARIN, 1/25.000 PLANLA ENTEGRASYONLARI SAĞLANMIŞTIR.

BODRUM İLÇESİNDE, MAZI, YENİKÖY VE PINARLIBELEN’DE ONAYLI MEVZİ PLANLAR BULUNMAKTA OLUP, PLANA AKTARILMIŞTIR.

AYRICA, YENİKÖY’DE KÖY YERLEŞME PLANI BULUNMAKTA OLUP, PLANA İŞLENMİŞTİR.

25.000 PLANDA, BODRUM İLÇESİ GENELİNDE KENTSEL NÜFUS 482.755; KIRSAL NÜFUS 148.055 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

1/100.000 PLAN İLE 1/25.000 NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 39.055 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 81.055 KİŞİ) TOPLAM 120.110 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.


MİLAS

MİLAS İLÇESİ, 6 BELDE VE 114 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. GÜLLÜK VE ÖREN BELDELERİ KIYIDA; MERKEZ, BEÇİN, BAFA, SELİMİYE BELDELERİ İSE, İÇ KESİMLERDE YER ALMAKTADIR.

MUĞLA-MİLAS-BODRUM VE MİLAS-SÖKE-AYDIN KARAYOLU DIŞINDA, MİLAS-BODRUM ULUSLARARASI HAVAALANI, GÜLLÜK VE ÖREN’DE İNŞA EDİLECEK LİMANLAR MEVCUT ULAŞIM ALTYAPISININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

MİLAS, İLÇE MERKEZİ İÇ KESİMLERDE OLMASINA RAĞMEN, BATI VE GÜNEYİNDE UZUN DENİZİ KIYISI OLAN BİR İLÇEDİR. İLÇENİN KIYILARI BÜYÜK ORANDA TURİZM MERKEZİ STATÜSÜNDEDİR. İÇ KESİMLERDE İSE, FESLEĞEN KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİNİN BİR KISMI BULUNMAKTADIR. AYRICA, İLÇEDEGENİŞ YER TUTAN SİT ALANLARI MEVCUTTUR.

MİLAS İLÇESİNDE İLÇE MERKEZİ VE BEÇİN BELDESİNİN BİRLEŞECEĞİ BİR MEKANSAL GELİŞİM OLUŞACAK; DİĞER BELDELERDEKİ FİZİKSEL GELİŞMELER İSE, KENDİ ETRAFLARINDA BAĞIMSIZ OLARAK DEVAM EDECEKTİR.

GÜLLÜK VE ÖREN BELDELERİ TURİZM SÖKTÖRÜNÜN ÖN PLANDA OLACAĞI YERLEŞİMLER OLARAK GELİŞMEYE DEVAM EDECEKTİR. GÜLLÜK, AYRICA, LİMAN VE LİMANA YÖNELİK HİZMETLERLE BİR LOJİSTİK MERKEZ OLARAK GELİŞECEKTİR. SELİMİYE VE BAFA’DA İSE, TARIM SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI GELİŞME DEVAM EDECEKTİR.

BUNA İLAVETEN, GÜLLÜK KÖRFEZİ’NDE BULUNAN KIYIKIŞLACIK VE BOĞAZİÇİ KÖYLERİ İLE GÖKOVA KÖRFEZİ’NDE BULUNAN ÇÖKERTME, TURİZM KULLANIMLARININ YER ALDIĞI KÖYLER OLARAK ÖN PLANA ÇIKACAKTIR.

TURİZM MERKEZLERİNDEKİ PLANLARA İLİŞKİN SORUNLAR, MİLAS’TAKİ PLAN ÇALIŞMALARINI HAYLİ ZORLAMIŞTIR. ÖZELLİKLE BATI SAHİLLERİNDE, ÇOK ESKİ ONAYLI DİDİM-AKBÜK-GÜLLÜK 1/25.000 ÖLÇEKLİ BİR ÇEVRE DÜZENİ PLANI MEVCUTTUR. DAHA SONRA, BU ALANLARDA İLAN EDİLMİŞ OLAN, TURİZM MERKEZLERİ İÇİN, ÇOK SAYIDA PARÇA PARÇA ONAYLANMIŞ İMAR PLANLARI, MEVZİ İMAR PLANLARI ONAYLANMIŞTIR. GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMİŞ PEK ÇOK PLAN OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR. BU NEDENLE, ÖNCELİKLE BU BÖLGELERDE PLANLARIN HEPSİ, GÜNCEL VERİLER KAPSAMINDA İRDELENMİŞ VE BU VERİLER DİKKATE ALINARAK, BÜTÜNLÜK SAĞLAYACAK ŞEKİLDE PLANA İŞLENMİŞTİR.

TUZLA GÖLÜ GÜNEYİ TURİZM MERKEZİNDE İSE, FARKLI STATÜDE ALANLARIN ÇAKIŞMASI PLAN KARARLARINI ZORLAYAN BİR DURUM OLMUŞTUR. BURASI HEM I.DERECE DOĞAL SİT, HEM TURİZM MERKEZİ, HEM TABİATI KORUMA ALANI HEM DE METRUK TUZLASI TAMPON BÖLGESİNDE KALMAKTA OLAN BİR ALANDIR. BURADA, KORUMA STATÜSÜ ÖN PLANDA TUTULARAK VE KURUM GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DÜZENLEME VE REVİZYON YAPILMIŞTIR.

PLANI BULUNMAYAN TURİZM MERKEZLERİNDE İSE, GÜNCEL KURUM GÖRÜŞLERİNE GÖRE DÜZENLEMELER YAPILMIŞTIR.

FESLEĞEN KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİNDE, GÖKÇELER KÖYÜNDEKİ UYKU VADİSİ REKREASYON PROJESİ DESTEKLENMİŞ VE PLANA AKTARILMIŞTIR.

BAFA GÖLÜ TABİAT PARKI’NIN ONAYLI 1/25.000 ÖLÇEKLİ UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI PLANA AKTARILARAK, ENTEGRASYONU SAĞLANMIŞTIR.

TÜM BELEDİYELERİN, İMAR PLANLARI PLANA AKTARILMIŞTIR.

MİLAS İL GENELİNDE EN FAZLA MEVZİ İMAR PLANININ BULUNDUĞU İLÇEDİR. MEVZİ PLANLAR, ÖZELLİKLE, MİLAS İLÇE MERKEZİNDEN, HAVAALANI VE BODRUM İLÇESİNE BAĞLANTI SAĞLAYAN ANA ULAŞIM AKSI GÜZERGAHINDA VE TURİZM MERKEZLERİ İÇİNDE YOĞUNLAŞMAKTADIR. BU PLANLARIN TÜMÜ PLANA AKTARILMIŞTIR.

KÜÇÜKDİBEKDERE, KAFACA, EPÇE, KIRCAĞIZ, ÇAMLIYURT, BALCILAR, MEŞELİK, BAHÇEYENİ VE ORTAKÖY’DE KÖY YERLEŞME PLANLARI BULUNMAKTA OLUP, PLANA İŞLENMİŞTİR.

İLÇENİN KUZEYİNDEKİ YAYLA KÖYLERİNİN BULUNDUĞU BÖLGEDE YAYLA TURİZMİ VE YERLEŞİM ALANLARI BELİRLENMİŞTİR.

25.000 PLANDA, MİLAS İLÇESİ GENELİNDE, KENTSEL NÜFUS 235.500 VE KIRSAL NÜFUS 349.870 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

100.000 İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİNDE, KIRSAL NÜFUSTA 293.870 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

YATAĞAN

YATAĞAN İLÇESİ, İDARİ AÇIDAN 6 BELDE VE 39 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. YATAĞAN MERKEZ KARAYOLU ÜZERİNDE; TURGUT, YEŞİLBAĞCILAR KARAYOLUNUN KUZEYİNDE; BOZÜYÜK, BENCİK VE BOZARÖUT İSE, GÜNEYİNDE KALMAKTADIR.

AYDIN-MUĞLA VE MUĞLA-BODRUM KARAYOLU GÜZERGAHI ULAŞIM ALTYAPISININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR. AYRICA, PROJE HALİNDEKİ ÇİNE-YATAĞAN-GÜLLÜK DEMİRYOLU GÜZERGAHI İLÇE SINIRLARINDAN GEÇMEKTEDİR.

YATAĞAN’DA, STATÜLÜ ALANLAR BULUNMAMAKTADIR; ANCAK ÇİNE BARAJI ETRAFINDA, DOĞAL SİT ALANLARI VARDIR. 

PLAN DÖNEMİNDE, İLÇE MERKEZİ YATAĞAN TERMİK SANTRALİNE ENDEKSLİ OLARAK SANAYİ SEKTÖRÜ ÖN PLANDA OLACAK ŞEKİLDE GELİŞMEYE DEVAM EDECEK; DİĞER BELDELERDE İSE TARIM, SEKTÖREL AĞIRLIĞINI KORUYACAKTIR.

YATAĞAN’DA, İLÇE MERKEZİ VE BOZARMUT BELDELERİ’NİN BİRLEŞECEĞİ BİR MEKANSAL GELİŞİM SÖZ KONUSUDUR. DİĞER BELDELER FİZİKSEL GELİŞİMLERİNİ BAĞIMSIZ OLARAK SÜRDÜRECEKTİR.

BELDELERİN İMAR PLANLARI PLANA AKTARILMIŞTIR. ANCAK, YEŞİLBAĞCILAR KÖMÜR OCAKLARI NEDENİYLE YENİ YER SEÇİMİ YAPILMIŞ BİR BELDEDİR. YENİ YERLEŞİM ALANLARINDAKİ İMAR PLANLARI 25.000’DE İŞLENMİŞTİR. YAKIN TARİHTE MADENLER KÖYÜNDE ONAYLANAN İMAR PLANI DA PLANA AKTARILMIŞTIR.  

İLÇEDE, SANAYİ VE KONUT DIŞI KENTSEL ÇALIŞMA ALANI KULLANIMI AĞIRLIKLI OLAN MEVZİ PLANLAR İLE KAFACA-KAPLANCIK KÖY YERLEŞME PLANI, PLANA İŞLENMİŞTİR.

İLÇENİN SEKTÖREL YAPISINDA BELİRLEYİCİ OLAN YATAĞAN TERMİK SANTRALİ VE YAN TESİSLERİ GÜNCEL VERİLERE GÖRE PLANA AKTARILMIŞTIR.

25.000 PLANDA, YATAĞAN İLÇESİ GENELİNDE KENTSEL NÜFUS 70.500; KIRSAL NÜFUS 23.750 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

25.000 PLANDA, 100.000 PLANIN KENTSEL NÜFUS KABULLERİ ESAS ALINMIŞ OLUP, KIRSAL NÜFUSTA 6.950 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 


KAVAKLIDERE

KAVAKLIDERE İLÇESİ, 4 BELDE VE 8 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. BELDELER, MERKEZ, ÇAYBOYU, MENTEŞE VE ÇAMLIBEL’DİR.

KAVAKLIDERE KARAYOLU ULAŞIMININ DİREKT SAĞLANABİLDİĞİ BİR NOKTADA YER ALMAKLA BİRLİKTE, İKİNCİ DERECE BİR YOL GÜZERGAHINDA KALMAKTADIR.

İLİN YÜKSEK KESİMLERİNDE YER ALAN KAVAKLIDERE İLÇESİ GENEL OLARAK YAYLA NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR. BU COĞRAFYAYA BAĞLI OLARAK, BELDELERİN FİZİKSEL GELİŞİMLERİ BİRİBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK ŞEKİLLENECEKTİR. İLÇE MERKEZİ VE ÇAYBOYU BELDESİ, İLÇEDE SANAYİ VE DEPOLAMA GİBİ KULLANIMLARIN YER ALACAĞI MERKEZLER OLARAK GELİŞECEKTİR. ÇAMLIBEL VE MENTEŞE İSE, TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ KİMLİĞİ ÖN PLANDA OLACAK BELDELERDİR.

BELDELERİN İMAR PLANLARI PLANA AKTARILMIŞTIR. ANCAK, ÇAMLIBEL BELDESİNİN İMAR PLANI YOKTUR. BU BELDEDE, 100.000 PLAN KARARLARINA UYGUN OLARAK MEKANSAL KULLANIM KARARLARI BELİRLENMİŞTİR.

İLÇEDEKİ MEVZİ PLANLAR VE SALKIM KÖYÜNDE KÖY YERLEŞME PLANI, PLANA AKTARILMIŞTIR.

MERKEZ VE MENTEŞE BELDELERİNİN GÜNEYİNDE YAYLA YERLEŞİM ALANLARI TANIMLANMIŞTIR.

25.000 PLANDA, KENTSEL NÜFUS 23.500 VE KIRSAL NÜFUS 2.880 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR. 


MERKEZ

MERKEZ İLÇE, İDARİ AÇIDAN 5 BELDE VE 48 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. BELDELER, MERKEZ, BAYIR, KAFACA, YERKESİK VE YEŞİLYURT’TUR. KÖYLERDEN, ORTAKÖY VE YENİKÖY, MUĞLA MERKEZ BELEDİYESİ YETKİ ALANI İÇİNDE KALMAKTADIR.

MERKEZ İLÇEDE AYDIN-MUĞLA-ANTALYA KARAYOLU, ULAŞIM ALTYAPISININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

İLÇE GENEL OLARAK İÇ KESİMLERDE YER ALMAKLA BİRLİKTE, GÜNEYİNDE DENİZE KIYISI BULUNMAKTADIR. BU KIYILAR ÖÇK VE DOĞAL SİT STATÜSÜ KAPSAMINDA KALMAKTADIR. BU BÖLGEDE, GÖKOVA 1/25.000 ÇEVRE DÜZENİ PLANI KARARLARI PLANA AKTARILMIŞTIR.

MERKEZ İLÇE’DE, MERKEZ, BAYIR VE KAFACA BELDELERİ İLE AKÇAOVA, YENİKÖY VE ORTAKÖY’ÜN BİRLEŞECEĞİ BİR MEKANSAL GELİŞME SÖZ KONUSUDUR. YEŞİLYURT VE YERKESİK BELDELERİ KENDİ İÇİNDE BİR GELİŞİM GÖSTERECEK; GÜLAĞZI KÖYÜ İSE İL MERKEZİNİN UYDU KENTİ ŞEKLİNDE GELİŞECEKTİR. MERKEZ İLÇE’DEKİ SANAYİ TESİSLERİ, BAYIR BELDESİ CİVARINDA KARAYOLU ÜZERİNDE; BÜYÜK KENTSEL DONATI ALANLARI İSE, İL MERKEZİNDE YOĞUNLAŞACAKTIR.

TÜM BELEDİYELERİN İMAR PLANLARI 25.000’E İŞLENMİŞTİR. AYRICA, AKÇAOVA VE GÜLAĞZI İMAR PLANLARI PLANA AKTARILMIŞTIR.

KAFACA, YERKESİK VE YEŞİLYURT YAYLA NİTELİĞİNDE GELİŞMİŞ YERLEŞİMLER OLDUĞUNDAN, BELDELERDEKİ BU TÜR ALANLAR, ÇOK SEYREK YOĞUNLUKTA KONUT ALANLARI OLARAK KORUNMUŞTUR.

MERKEZ İLÇEDE, KONUT KULLANIMI AĞIRLIKLI OLMAK ÜZERE, YENİCE, DOĞAN, İKİZCE VE AKÇAOVA KÖYLERİ CİVARINDA YOĞUNLAŞAN MEVZİ İMAR PLANLARININ PLAN BÜTÜNÜNDE ENTEGRASYONU SAĞLANMIŞTIR.

DOĞANKÖY, GAZELLER VE İKİZCE KÖY YERLEŞME PLANLARI İŞLENMİŞTİR.

25.000 PLANDA, MERKEZ İLÇE GENELİNDE KENTSEL NÜFUS 158.500, KIRSAL NÜFUS 110.330 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

25.000 PLANDA, 100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI KENTSEL NÜFUS KABULLERİ ESAS ALINMIŞ OLUP, KIRSAL NÜFUSTA, 81.350 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 

 

 


ULA

ULA İLÇESİ, 3 BELDE VE 24 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. BELDELER, MERKEZ, AKYAKA VE GÖKOVA’DIR.

ULA İLÇESİNDE, MUĞLA-MARMARİS VE MUĞLA-ANTALYA KARAYOLU ULAŞIM ALTYAPISININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

GÖKOVA KÖRFEZİNİN BAŞLANGICINDAKİ KIYILAR ULA İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDE KALMAKTA OLUP, AKYAKA BELDESİNİN TAMAMI; GÖKOVA’NIN İSE, BİR KISMI, GÖKOVA ÖÇK BÖLGESİNDE KALMAKTADIR. AYNI ZAMANDA, DOĞAL SİT OLAN BU ALANLARDA, GÖKOVA 1/25.000 ÇEVRE DÜZENİ PLANI KARARLARI MEVCUT OLUP, PLANA AKTARILMIŞTIR.

ULA İLÇESİNDE, AKYAKA VE GÖKOVA BELDELERİ BİRBİRİ İLE ETKİLEŞİM HALİNDE GELİŞECEKTİR. İLÇE MERKEZİ İSE KARAYOLUNA VE İL MERKEZİNİN UYDU KENTİ OLARAK GELİŞME POTANSİYELİNE SAHİP OLAN GÜLAĞZI KÖYÜ’NE DOĞRU YÖNELECEK BİR FİZİKSEL GELİŞME GÖSTERECEKTİR. ULA İLÇE MERKEZİ OLARAK HİZMETLER SEKTÖRÜ; GÖKOVA VE AKYAKA İSE TURİZM ALT SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI BİR SEKTÖREL GELİŞİM İÇİNDE OLACAKTIR.

BELDELERİN İMAR PLANLARI PLANA İŞLENMİŞTİR.

ULA, MİLAS’TAN SONRA, İL GENELİNDE MEVZİ PLANLARIN EN FAZLA OLDUĞU İLÇEDİR. KONUT KULLANIMI AĞIRLIKLI OLAN MEVZİ PLANLAR, ATAKÖY, ÇITLIK, KIZILYAKA VE SARAYYANI KÖYLERİ GÜZERGAHLARI VE ÇEVRESİNDE YOĞUNLAŞMAKTADIR. BU BÖLGEDE, KARAYOLU GÜZERGAHINDAKİ MEVZİ PLANLARIN BÜTÜNLEŞTİRİLDİĞİ MEKANSAL PLAN KARARLARI GETİRİLMİŞTİR. AYRICA, KIZILAĞAÇ KÖYÜ CİVARINDA DA MEVZİ PLANLAR BULUNMAKTA OLUP, PLANA İŞLENMİŞTİR.

İLÇEDE, ELMALI, GÖKÇE, GÖLCÜK, SARAYYANI, KARABÖĞÜRTLEN, ŞİRİNKÖY VE ÇITLIK KÖY YERLEŞME PLANLARI BULUNMAKTA OLUP, PLANLA BÜTÜNLÜKLERİ SAĞLANMIŞTIR.


100.000 PLAN İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 465 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 17.985 KİŞİ), TOPLAM 18.450 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.


DATÇA

DATÇA İLÇESİ, 1 BELDE VE 9 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR.

İLÇE, KARAYOLU VE DENİZYOLU İLE ULAŞILABİLEN BİR KONUMDA OLMAKLA BİRLİKTE, İLÇEYE ULAŞAN KARAYOLU İKİNCİ DERECE NİTELİKTEDİR. İLÇENİN KUZEY KIYILARINDAKİ KÖRMEN LİMANI VE GÜNEY KIYILARINDAKİ DATÇA LİMANI ÖNEMLİ DENİZYOLU ALTYAPISINI OLUŞTURMAKTADIR.

DATÇA İLÇESİ, İLÇE BÜTÜNÜNDE ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ OLARAK İLAN EDİLMİŞ OLMASI DOLAYISIYLA BOZULMAMIŞ DOĞASI, DENİZİ VE ZENGİN KÜLTÜR MİRASI İLE MUĞLA’NIN EN ÖNEMLİ DENİZ VE KÜLTÜR TURİZMİ MERKEZLERİNDEN BİRİDİR VE BU KİMLİĞİ İLE GELİŞMEYE DEVAM EDECEKTİR.

DATÇA İLÇESİNDE, ÖÇK TARAFINDAN ONAYLANMIŞ OLAN 25.000 ÇDP VE DATÇA BELEDİYESİ İMAR PLANI KARARLARI PLANA AKTARILMIŞTIR.

25.000 PLANDA, KENTSEL NÜFUS 37.350, KIRSAL NÜFUS 88.445 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

25.000 PLANDA, KENTSEL ALANDA, ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLANAN 37.350 KİŞİLİK BELDE İMAR PLANI NÜFUSU ESAS ALINMIŞTIR. KIRSAL NÜFUSTA İSE, 100.000 PLAN KABULÜNE GÖRE, 82.095 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 


MARMARİS

MARMARİS İLÇESİ, 6 BELDE VE 13 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. BELDELERDEN MERKEZ, ARMUTALAN, İÇMELER, TURUNÇ, BOZBURUN SAHİLDE; BELDİBİ İSE, İÇ KESİMLERDE YER ALMAKTADIR.

MARMARİS İLÇESİ ULAŞILABİLİRLİK YÖNÜNDEN, KARAYOLU VE İLÇE MERKEZİNDEKİ LİMAN VE YAT LİMANLARIYLA DENİZ ULAŞIMININ SAĞLANABİLDİĞİ BİR NOKTADA YER ALMAKTADIR.

MARMARİS İLÇESİ İLİN ÖNEMLİ TURİZM DESTİNASYONLARINDAN BİRİDİR. MERKEZ DAHİL, TÜM BELDELER, ARTMUTALAN, BELDİBİ, İÇMELER, TURUNÇ VE BOZBURUN TURİZM SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI GELİŞMEKTEDİR. İLÇE MERKEZİ,  İÇMELER, ARMUTALAN VE BELDİBİ BELDELERİNİN MEKANSAL GELİŞİMLERİ BÜTÜNCÜL NİTELİK TAŞIMAKTADIR.

MARMARİS, BÜYÜK KISMI STATÜLÜ ALANLARDAN OLUŞAN BİR İLÇEDİR. MARMARİS, ARMUTALAN VE İÇMELER BELDELERİNİN TAMAMI; TURUNÇ VE BELDİBİ’NİN İSE, BİR KISMI TURİZM MERKEZİ KAPSAMINDA KALMAKTADIR. MARMARİS MİLLİ PARKI DA ÖNEMLİ BİR ALANI KAPSAMAKTA OLUP, TURUNÇ VE BELDİBİ’NİN TURİZM MERKEZİ DIŞINDAKİ KISMI MİLLİ PARK SINIRLARI İÇİNDE KALMAKTADIR. İLÇENİN BOZBURUN YARIMADASI, ÖÇK STATÜSÜNDE OLUP, DOĞAL SİT ALANIDIR. AYRICA, AKSAZ LİMANI ÇEVRESİNDE PLANLAMA EŞİĞİ OLARAK BÜYÜK BİR ASKERİ ALAN BULUNMAKTADIR.

TURİZM MERKEZİ STATÜLÜ ALANLARDA, BELEDİYE İMAR PLANLARI İŞLENMİŞTİR. İMAR PLANI SINILARININ BİTTİĞİ YERDEN, MİLLİ PARK SINIRLARI BAŞLAMAKTADIR. TURİZM MERKEZİ STATÜSÜ İLE MİLLİ PARK STATÜSÜNÜN ÇAKIŞTIĞI BU ALANLARDA, MARMARİS MİLLİ PARKI’NIN ONAYLI UDGP PLANI KARARLARI 25.000 PLANA AKTARILMIŞTIR.

İLÇENİN ÖÇK BÖLGESİNDE KALAN KISMINDA, DATÇA-BOZBURUN VE GÖKOVA 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇDP İLE BOZBURUN İMAR PLANI, 25.000’E İŞLENMİŞTİR.

HİSARÖNÜ DEĞİRMENYANI MAHALLESİNDE ONAYLI BİR PLAN MEVCUT OLUP, BU PLANIN 1/25.000 PLAN BÜTÜNÜ İLE ENTEGRASYONU SAĞLANMIŞTIR.


100.000 İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 80.395 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 90.410 KİŞİ), TOPLAM 170.805 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 


KÖYCEĞİZ

KÖYCEĞİZ İLÇESİ, 3 BELDE VE 19 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. İLÇE MERKEZİ VE TOPARLAR BELDELERİ KÖYCEĞİZ GÖLÜ KENARINDA, BEYOBASI BELDESİ İSE, KOPUK BİR KONUMDA BULUNMAKTADIR.

İLÇE MERKEZİ ANTALYA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR.

KÖYCEĞİZ, KÖYCEĞİZ GÖLÜ VE DALYAN KANAL BAĞLANTISI İLE EKOLOJİK AÇIDAN ÖNEMLİ TURİZM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLMAKLA BİRLİKTE, AYNI ZAMANDA TARIM SEKTÖRÜNÜN DE ETKİN OLDUĞU BİR İLÇEDİR. KÖYCEĞİZ İLÇESİ’NDE İLÇE MERKEZİ VE TOPARLAR BELDESİ’NİN BİRLEŞTİĞİ BİR MEKANSAL GELİŞME ÖNGÖRÜLMEKTEDİR. BEYOBASI BELDESİ İSE FİZİKSEL GELİŞİMİNDEKİ BAĞIMSIZ YAPISINI SÜRDÜRECEKTİR.

İLÇENİN ÖNEMLİ BİR KISMI ÖÇK STATÜSÜNDE KALMAKTA OLUP, BELDELERİN TAMAMI BU ALANDA KALMAKTADIR. BU ALANLARDA, BELDELERDE İMAR PLANLARI; DİĞER KISIMLARDA İSE, ÖÇK TARAFINDAN ONAYLANMIŞ OLAN KÖYCEĞİZ-DALYAN 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLAN KARARLARI KORUNMUŞTUR.

İLÇENİN BATI SAHİLLERİ MARMARİS MİLLİ PARKI VE AKSAZ ASKERİ ALANI KAPSAMINDA KALMAKTADIR. MİLLİ PARK ALANININ ONAYLI UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI, 25.000 PLANA İŞLENMİŞTİR.

ÇAYHİSAR, ZEYTİNALANI VE YAYLA KÖYLERİNDE MEVZİ İMAR PLANLARI BULUNMAKTA OLUP, PLANA İŞLENMİŞTİR.

İLÇENİN, KUZEYDOĞUSUNDA, OTMANLAR KÖYÜ CİVARINDA YAYLALIK ALANLAR BULUNMAKTA OLUP, BU ALANLAR TANIMLANARAK PLANA YAYLA YERLEŞİM ALANLARI OLARAK AKTARILMIŞTIR.

25.000 PLANDA, KÖYCEĞİZ İLÇESİ GENELİNDE KENTSEL NÜFUS 51.490, KIRSAL NÜFUS 53.615 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

100.000 İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİ ARASINDA, (KENTSEL NÜFUSTA 20.690 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 49.141 KİŞİ) TOPLAM 69.831 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 


ORTACA

ORTACA İLÇESİ, 2 BELDE VE 14 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. İLÇE MERKEZİ İÇ KESİMLERDE; DALYAN BELDESİ İSE KÖYCEĞİZ GÖLÜ’NDEN DENİZE ULAŞAN KANAL ÜZERİNDE YER ALMAKTADIR.

MUĞLA-ANTALYA KARAYOLU İLÇE MERKEZİNDEN GEÇMEKTEDİR. DALAMAN HAVAALANINA İSE ÇOK YAKIN BİR MESAFEDE BULUNMAKTADIR.

ORTACA, KONUMU NEDENİYLE, BÖLGEDE HİZMETLER SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI BİR MERKEZ OLARAK GELİŞMEKTEDİR.

İLÇENİN DALYAN BELDESİ CİVARI ÖÇK; GÜNEY SAHİLLERİNİN BÜYÜK KISMI DOĞAL SİT; BİR KISMI İSE, TURİZM MERKEZİ STATÜLÜ ALANLARDAN OLUŞMAKTADIR. TURİZM MERKEZİNDEKİ ONAYLI PLANLAR 25.000 PLANA İŞLENMİŞTİR; ANCAK BU BÖLGEDE DE BİRBİRİYLE ÇAKIŞAN, ÜST ÜSTE GELEN PEK ÇOK PLAN ONAYLANMIŞ OLUP, GÜNCEL DURUMUN SAPTANMASI OLDUKÇA ZOR OLMUŞTUR.

ORTACA İLÇESİ’NDE İLÇE MERKEZİNİN BÜYÜK KENTSEL KULANIMLAR VE DONATI ALANLARININ YER ALDIĞI; DALYAN BELDESİ’NİN İSE KENDİ ETRAFINDA GELİŞECEĞİ BİR MEKANSAL YAPI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR. GÜNEY SAHİLİNDE BULUNAN SARIGERME KÖYÜ İSE, TURİZM MERKEZİ NİTELİĞİ İLE İLÇEDE BÜYÜK TURİSTİK TESİSLERİN YER ALACAĞI BİR FİZİKSEL GELİŞİM GÖSTERECEKTİR.

SARIGERME’NİN TURİZM MERKEZİ DIŞINDAKİ KISMINDA YER ALAN ONAYLI İMAR PLANLARI İLE ORTACA VE DALYAN BELEDİYESİ İMAR PLANLARI 25.000’E AKTARILMIŞTIR.

SARIGERME TARAFLARINDAKİ MEVZİ PLANLAR İŞLENMİŞTİR.

25.000 PLANDA, ORTACA İLÇESİ GENELİNDE KENTSEL NÜFUS 62.525, KIRSAL NÜFUS 42.625 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

100.000 İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 15.025 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 24.405), TOPLAM 39.430 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARK OLUŞMAKTADIR.

 

 


DALAMAN

DALAMAN İLÇESİ, 1 BELDE VE 16 KÖY YERLEŞMESİNDEN OLUŞMAKTADIR.

ANTALYA-MUĞLA KARAYOLU VE DALAMAN ULUSLARARASI HAVAALANI ULAŞIM ALTYAPISININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

DALAMAN KIYILARININ TAMAMI DOĞAL SİT; GÜNEYDOĞU SAHİLLERİ ÖÇK VE BİR KISMI SARIGERME TURİZM MERKEZİ STATÜSÜNDEKİ ALANLARDAN OLUŞMAKTADIR. ÖÇK KISIMLARI, KÖYCEĞİZ-DALYAN 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANINDA ORMAN STATÜSÜNDE KALMAKTADIR. SARIGERME TURİZM MERKEZİNİN İLÇE SINIRLARI İÇİNDEKİ KISIMLARI İSE, 1.DERECE DOĞAL SİT STATÜSÜNDE OLUP, BU ALANDA MEVCUT BİR PLAN YOKTUR. PLANDA, BU ALANLARDA, YENİ KURUM GÖRÜŞLERİNE GÖRE ORMAN YA DA TARIM KULLANIMLARI İŞLENMİŞTİR.

PLAN DÖNEMİNDE, DALAMAN İLÇESİ’NİN BUGÜNKÜ KARAKTERİ VE DOĞAL KAYNAKLARI İLE BİR ULUSLARARASI DENİZ VE DOĞA TURİZMİ MERKEZİ OLARAK GELİŞMEYE DEVAM EDECEĞİ ÖNGÖRÜLMEKTEDİR.

DALAMAN BELEDİYESİ İMAR PLANI, KUZEYDEKİ AKKAYA MAHALLESİ VE GÜNEYDE KAPIKARGIN KÖYÜNDE ONAYLI İMAR PLANLARI DAHİL, PLANA AKTARILMIŞTIR.

KIZILYAKA VE ŞEREFLER KÖYLERİ CİVARINDAKİ MEVZİ İMAR PLANLARI İLE ŞEREFLER-KARGINKÜRÜ, KAPIKARGIN VE GÜRLEYİK KÖY YERLEŞME PLANLARI PLANA AKTARILMIŞTIR.


100.000 İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 13.345 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 17.410 KİŞİ) TOPLAM 30.755 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 

 

 


FETHİYE

FETHİYE İLÇESİ, İDARİ AÇIDAN 13 BELDE VE 72 KÖYDEN OLUŞMAKTADIR. MERKEZ, ÇİFTLİK, GÖCEK, ÖLÜDENİZ, KARADERE VE KUMLUOVA KIYI KESİMLERİNDE; ÇAMKÖY, EŞEN, KADİKÖY, KARAÇULHA, KEMER, SEKİ VE YEŞİLÜZÜMLÜ İSE, İÇ KESİMLERDE KALAN BELDELERDİR.

ANTALYA-MUĞLA KARAYOLU İLE LİMANLAR VE YAT LİMANLARI İLÇENİN ANA ULAŞIM ALTYAPISINI OLUŞTURMAKTADIR.

FETHİYE İLÇESİ KIYILARININ ÖNEMLİ BİR KISMI, FETHİYE MERKEZ VE GÖCEK BELDELERİNİN TAMAMI İLE, ÇAMKÖY, KARAÇULHA, KARADERE, KUMLUOVA VE ÖLÜDENİZ’İN BAZI BÖLÜMLERİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE ÖÇK STATÜSÜNDE KALMAKTADIR. BU ALANLARDA ÖÇK TARAFINDA ONAYLANMIŞ OLAN 25.000 ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI VE BELDELERİN İMAR PLANLARI, PLANA İŞLENMİŞTİR.

İLÇE KIYILARINDA AYRICA, MEVCUT TURİZM TESİSLERİNİN YER ALDIĞI KIDRAK TURİZM MERKEZİ İLE, İÇ KESİMLERDE, SEKİ ERENDAĞI KIŞ SPORLARI KTKG BÖLGESİ BULUNMAKTADIR. ERENDAĞI’NDA GÜNCEL ONAYLI 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI BULUNMAKTA OLUP, PLANA AKTARILMIŞTIR.

AYRICA, SAKLIKENT MİLLİ PARKININ BİR KISMI İLÇE SINIRLARI İÇİNDE KALMAKTADIR. MİLLİ PARK İÇİN ONAYLI BİR PLAN YOKTUR. BURADA KURUM GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA ORMAN YA DA TARIM ALANLARI KORUNMUŞ; KANYON ETRAFI İSE, PLANDA DOĞAL KARAKTERİ KORUNACAK ALAN OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR.

FETHİYE İLÇESİ TURİZM AÇISINDAN OLDUĞU GİBİ, EŞEN OVASI İLE MUĞLA’NIN TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN EN ÖNEMLİ BÖLGELERİNDEN BİRİSİNİ OLUŞTURMAKTADIR. FETHİYE’DE TURİZM SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÖN PLANA ÇIKAN YERLEŞİMLER, FETHİYE MERKEZ, ÇİFTLİK, GÖCEK VE ÖLÜDENİZ BELDELERİDİR. DİĞER BELDELERDE İSE, TARIM SEKTÖRÜ ÖN PLANDADIR.

FETHİYE’DE, İLÇE MERKEZİ İLE ÇİFTLİK, ÇAMKÖY VE KARAÇULHA BELDELERİ’NİN BİRLEŞECEĞİ BİR MEKANSAL GELİŞME ÖN GÖRÜLMEKTEDİR. AYNI ŞEKİLDE, PATARA SAHİLLERİ’NDE YER ALAN KARADERE VE KUMLUOVA BELDELERİ’NİN MEKANSAL GELİŞİMLERİ BİRBİRİNİ TAMAMLAYACAK ŞEKİLDE OLACAKTIR. DİĞER BELDELERİN FİZİKSEL GELİŞİMLERİ İSE, KENDİ ETRAFINDA BAĞIMSIZ ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR.

BELDELERİN ELİMİZE ULAŞAN İMAR PLANLARI 25.000’E İŞLENMİŞTİR.

UZUNYURT, ARPACIK, KIZILBEL, UĞURLU, YEŞİLÜZÜMLÜ VE YAYLACEYLAN KÖYLERİNDE MEVZİ İMAR PLANLARI BULUNMAKTA OLUP, PLANA AKTARILMIŞTIR.

ALAÇAT, ÇALTIÖZÜ, YAYLACEYLAN VE DÜĞER KÖY YERLEŞME PLANLARI İŞLENMİŞTİR.

SEKİ YAYLAPATLANGIÇ, KINIK, BOĞALAR VE GÖKMEN KÖYLERİ CİVARLARINDAKİ YAYLALIK ALANLAR PLANDA TANIMLANMIŞTIR.

25.000 PLANDA, FETHİYE İLÇESİ GENELİNDEKİ KENTSEL NÜFUS 348.784, KIRSAL NÜFUS 106.170 KİŞİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

100.000 İLE 25.000 PLANIN NÜFUS KABULLERİ ARASINDA (KENTSEL NÜFUSTA 22.884 KİŞİ, KIRSAL NÜFUSTA 54.170 KİŞİ OLMAK ÜZERE) TOPLAM 77.054 KİŞİLİK İLAVE NÜFUS FARKI OLUŞMAKTADIR.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar