Emlakçı sigorta acentelerinin yerine onlar geliyor

 
Emlakçı sigorta acentelerinin yerine onlar geliyor

02 Mart 2013 Cumartesi 08:49

Emlakçı sigorta acentelerinin yerine onlar geliyor

TBMM Başkanlığı’na sunulan Torba Yasa tasarısına göre sayıları 16 bini bulan sigorta acenteleri, emlakçılık, oto bayiliği gibi ek iş yapamayacak. Finans ofisi gibi çalışacak acenteler, bireysel kredi de pazarlayabilecek.
 
Bireysel emeklilik sistemine yüzde 25 devlet desteği getiren Hazine Müsteşarlığı, sigortacılık sektörünü de disiplin altına almaya hazırlanıyor. Bu çerçevede, acentelerin emlakçılık, araç alım satımı gibi ek işler yapması tamamen yasaklanırken, sigorta acentelerine bankacılık ürünü satma yetkisi getirilecek. Bu da sektörün daha etkin çalışmasını sağlayacak.
Torba Yasa tasarısında yer aldı
Türkiye’de son yıllarda büyük bir gelişme gösteren sigortacılık sektöründe radikal düzenlemeler yolda. Bu çerçevede iki aşamalı bir proje hazırlandı. Projenin ilk aşamasında, sigorta acentelerinin ek iş yapmasının önüne geçilecek. Mevcut düzenlemelerde, bazı acentelerin ek iş yapmalarına ilişkin yasak bulunuyor. Ancak yasak yetersiz kaldığı için sigorta acentelerinin büyük kısmı emlakçılık, oto galericiliği gibi ek işler de yapıyor. Hafta başında TBMM Başkanlığı’na sunulan Torba Yasa tasarısında, sigorta acentelerinin tamamının ek faaliyette bulunmasını yasaklayan düzenlemeye yer verildi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte halen Türkiye genelinde faaliyet gösteren yaklaşık 16 bin sigorta acentesi sigortacılık faaliyeti dışında bir faaliyetle uğraşamayacak.
Bankalarla görüşme yapılıyor
Projenin ikinci aşamasında ise, sigorta acentelerinin ‘finans ofisine’ dö-nüştürülmesi yer alıyor. Halen üzerinde çalışılan projeye göre, sigorta acenteleri hayat, trafik gibi sigortaların dışında, bankacılık ürünlerini de pazarlayabilecekler. Örneğin, konut, taşıt kredileri ile kredi kartı ürünleri acenteler tarafından satılabilecek. Bu da acentelerin daha çok uzmanlaşmasını sağlayacak. Ayrıca, bankaların da yeni şube maliyetine girmelerinin önüne geçilecek. Sistemle ilgili bankalarla görüşmeler devam ediyor. Uzlaşmanın sağlanmasının ardından acenteler, aynı zamanda birer banka temsilciliği haline gelecekler.
% 25 DEVLET DESTEĞİYLE EN ÇOK GENÇLER ‘BES’LENDİ
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), 1 Ocak 2013’ten itibaren yatırılan katkı payı oranında yüzde 25 devlet desteği verilmesinin etkisiyle, katılımcı sayısı hızla artarken, bu artış içinde 18-34 yaş arası genç nüfusun oranı dikkati çekiyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, bireysel emeklilik sisteminde devlet desteği uygulamasının yürürlüğe girdiği yılbaşından 15 Şubat’a kadar, sisteme 148 bin 233 kişi katıldı. Sisteme kayıt yaptıranların içinde 18-34 yaş arası gençlerin sayısı 60 bin 760 kişiye yükselirken, bu grup toplam katılımcıların yüzde 41’ini oluşturdu.
EGM Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sisteminin, kişilerin uzun dönemde tasarruf sağlamalarına yardımcı olmayı amaçladığını kaydederek, “Katılımcıların çoğunun genç olması sistemin amacına ulaştığını gösteriyor” dedi. Şirketler olarak, pazarlama politikalarını bu doğrultuda yaptıklarını ifade eden Bostan, orta yaş grubunun da kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Bostan, sistemin başarısının, gençleri sisteme sokmakla doğru orantılı olduğuna dikkati çekerek, “Sisteme erken giriş, uzun dönemli kalış ile düzenli ödeme ve katılım sistemin amacına ulaşmasını sağlayacaktır” diye konuştu. Devlet katkısının sistemin daha çok tanınmasını sağladığını da vurgulayan Bostan, toplumun bütün kesimlerinin bu alanda bilinçlendiğini ve durumun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
Star

Yorumlar

Popüler Yayınlar