Kararsızlıkta kararlı olan yöneticiler!!

Kararsızlıkta kararlı olan yöneticiler!!






Karar almak insanın her an karşılaştığı bir tercihi seçimidir. Bunun sonucunda bir düzine eylem içerir. Bazen bilinçli ama genelde bilinçsiz günde birçok kere karar alırız. Konuda ne kadar bilgili, eğitimli ve tecrübe sahibi olursak o kadar bilinçli kararlar alırız. Bir olay karsısında beynimiz hemen eski yaşanmışlıkları ve bilgileri, tecrübeleri hatırlar ve otomatik komutlar göndererek en uygun hamlemizi yaparız bu canlının kendini koruması için hayati önemlidir. Zamanla bu kararları bilerek almaya başlarız.

Bir insan ne kadar sorumluluğu varsa o kadar fazla karar alır ve sonuçları da o kadar etkiler. Yöneticiler hem sorumlu olduğu kurumu hem de bireysel kararlar alır. Kurumun çıkarlarını kendi çıkarlarının önünde tutmalılar. Aksi takdirde kuruma zarar verirler. Bunun için duygusal olmayan kararlar alınmalı. Her gün yatırım, yönetim, işe alımda, proje vs kararlar alınır. Önemli olan şartları ve durumu değerlendirerek en uygun karar almak için karar sonucu ne olacak, nerede inçe ayarlamalar yapılmalı, hangi şartlarda alternatif seçenekler ne olmalı yazarak bilgi toplanıp uygulamaya konulmalı. Öncelik acil olanlara verilmeli.

Karar alırken duygusal olarak benden daha iyi kimse bilmez denmemeli. İşin uzmanlarına tanışmalı iyi araştırmalı her uzmanın düşüncesi değerlendirilmeli ancak her uzmana da güvenmemeli onların da hata yapma payları var. Topladığınız verilere göre en uygun olanı tercih etmek sizleri riske karsı korur. Karar alma asmasında; Elamanlar izinde, Nakit yönünden yeterli değiliz, ortam uygun değil, bunu yapacak bilgimiz yok, o kadar tecrübeli değiliz, daha bu iş de yeniyiz gibi erteleme nedenleri bulmanız size bir fayda sağlamaz. Ancak zaman kayıp ettirir.

Karar almak araç kullanmak gibidir. Nasıl ki araç kullanırken aracın durumuna, yolla, hava şartlarına, yakıt miktarında ve motor ve yükün durumuna göre en uygun hızı seçiyorsak. Karar almada da en uygun veriler toplanarak arada bir gaz, debriyaj, direksiyon, freni kullanacağımıza karar verilmeli. Amaçlanan zamanda oraya ulaşmalıdır. Kurumsal olarak da farklı zamanda farlı karar ve uygulamalar olmalı ancak her zaman hedefe ulaşılmalıdır.Ne kadar iyi karalar alırsak alalım sonuçlandırılmayan bir karar bize fayda sağlamaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar