Kadastro Kanunu GENELGE NO: 1994/5
GENELGE NO: 1994/5
TARİHİ : 06/04/1994
KONUSU: Tescile Konu Olan Harita ve Planların Kontrol Yönergesi Hk.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün hizmet alanına giren Tescile Konu Olan Harita ve Planların Kontrolü ile ilgili esasları düzenlemek ve uygulamada birliği sağlamak amacıyla ekteki yönerge yürürlüğe konulmuştur.
13.4.1989 gün ve 300/2/19 sayılı Genelge eki Yönergenin bu Yönergeye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını ve uygulamanın Yönerge esaslarına göre yapılmasını önemle rica ederim.
A. Yüksel Akın
Genel Müdür
TESCİLE KONU OLAN HARİTA VE PLANLARIN
KONTROL YÖNERGESİ
Genel Kurallar
Amaç
Bu yönerge, Tescile Konu Olan Harita ve Planların kontrolüne ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve uygulamada birliği sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Bu yönerge, ilgililerince yaptırılıp Kadastro Müdürlüklerince kontrol edilmesi gereken;
-Ayırma,
-Yola Terk ve Yoldan İhdas,
-Sınırlandırma,
-Parselasyon (İmar Planları),
-Kamulaştırma,
-Köy Yerleşim Haritaları ile,
-Diğer tescile konu olan harita ve planları,
Kapsar,
Yasal Dayanak
Bu yönerge, 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 26 ve 28 inci maddeleri ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinin 304 üncü maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Yetki ve Sorumluluk
Tescile konu olan harita ve planların yapım sorumluluğu, bir harita ve kadastro (jeodezi ve fotogrametri) mühendisi tarafından üstlenir.
Harita ve planların yapım sorumluluğunu üstlenen mühendisin serbest çalışması durumunda, yüklenici ile tapu malikleri arasında iş yapım sözleşmesi düzenlenir.
Bu sözleşmede, Kadastro Müdürlüklerinden teknik belge ve kontrollük işlemlerini talep etmeye yüklenicinin yetkili olduğu belirtilmelidir.
Bu sözleşmenin noterde düzenlenmesi zorunlu değildir.
Yüklenici tarafından yapım sözleşmesi ibraz edilememesi halinde taleplerin tapu malikleri ya da yasal temsilcileri aracılığı ile yapılması gerekir.
Kontrol
Bu yönerge kapsamında kalan haritaların kontrolü B.Ö.H.Y. Yönetmeliği ile Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliğindeki teknik esaslara göre yapılır.
Tescile konu olan harita ve planların kontrolünde o yer Kadastro Müdürlüğü kontrol mühendisi yetkilidir. Kontrol mühendisi bulunmayan yerlerde kontrol hizmeti, İlgili Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü ya da Genel Müdürlükçe görevlendirilecek kontrol mühendisi sorumluluğunda yürütülür.
Harita ve planların yapım işlerinin sorumluluğunu yüklenen mühendisin serbest çalışması durumunda, her iş için ayrı ayrı olmak üzere mesleğini serbest olarak icra ettiğine dair Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasının mesleki denetimi gerekir.
Kontrol hizmetlerinin kısa zamanda sonuçlandırılabilmesi için müdürlük gerekli tedbirleri alır. Kontrol edilen belgeler kontrolü yapan kadastro elemanlarınca imzalanır.
Kontrol sırasında düzenlenen hata ve noksanlıklar listesinin ikinci nüshası istem belgesi ekinde arşivlenir.
Tescile konu olan harita ve planların yapım sorumluluğunu üstlenen mühendis, arazi kontrolü sırasında hazır bulunur.
Yüklenicinin şirket olması halinde; şirketi temsile yetkili mühendisin hazır bulunması yeterlidir.
Paftaların Tasdiki
Paftalar ilk işlem nedeniyle açılışlarında, yapımcısı ve Kadastro Müdürlüğü kontrol mühendisi tarafından imzalanır, kadastro müdürünce de tasdik edilir. Daha sonra aynı pafta üzerinde yapılacak işlemler nedeniyle paftanın tekrar imza ve tasdikine gerek yoktur.
Kadastral Harita ve Teknik Belge Örneklerinin Temini
Kadastral harita ve teknik belge örnekleri; kamu kurum ve kuruluşları ile bu kuruluşlar adına iş yapan kişi ve firmalara ya da özel kişilere ait taşınmaz malların tescile konu olan harita ve planlarının yapım sorumluluğunu yüklenen serbest mühendislik büro ya da şirketlerine, talepleri halinde Döner Sermaye İşletmesince belirlenen ücretleri karşılığında verilir.
1- Taleplerin Kadastro Müdürlüklerince karşılanması aşağıdaki şekilde yapılır;
a) Kadastral harita ve teknik belge örnekleri; Belediye ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının resmi yazı ile görevlendirecekleri elemanlarına imza karşılığı verilir.
Bu kurum ve kuruluşlardan iş alan ve bu kuruluşlar adına iş yapan kişi ve firmalar da taleplerini iş aldıkları kuruluş aracılığı ile yaparlar. İstenilen örnekler, ilgili kuruluşun resmi yazısında belirtilen elemanlara imza karşılığı verilir.
b) Özel kişilere ait harita işlerini yapacak serbest mühendislik bürolarının taleplerinde ise; Yüklenici serbest çalışan harita mühendisi, iş yapım sözleşmesi ve taşınmaz malın tapu senedi örneği ile Kadastro Müdürlüğüne başvurur.
Düzenlenen "Kadastro Bilgi ve Belgeleri İstem Belgesi ve Teslim Senedi'ni sadece yüklenicinin imzalaması yeterlidir. İstem belgesine sözleşme örneği ve tapu senedi örneği eklenir.
2- Yerel imkânlarla karşılanamayan talepler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez arşivinden karşılanır.
Tescil Bildirimi Düzenlenmesi Gereken Harita Ve Planlar
Arazi ve Arsa Düzenlemesi Yönetmeliği, Toplulaştırma Tüzüğü, Gecekondu İmar Yönetmeliği, Sulama Alanlarında Arazi Düzenleme Yönetmeliği, Köy Yerleşme Alanı Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre yapılan parselasyon haritaları ile orman haritalarının tescilinde tescil bildirimi (beyanname) düzenlenmesine gerek yoktur.
Bu tür haritaların yapım ve kontrolü B.Ö.H.Y. Yönetmeliğindeki esaslar çerçevesinde yürütülür.
Taşıt
Arazi kontrolü için görevlendirilen kadastro elemanlarını, kontrol mahalline götürecek gerekli taşıt ilgilisi tarafından sağlanır.
AYIRMA HARİTALARI
I - Tanım
Ayırma (ifraz), ilgilisinin talebi üzerine, bir parselin İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri uyarınca iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi işlemidir.
İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri uyarınca yapılan ayırma işleminin, parselasyon niteliğinde olan ve olmayan olarak iki çeşidi vardır:
a) Parselasyon niteliğinde olan ayırma; imar parsellerini oluşturmak amacıyla ve parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark vb. kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemidir.
b) Parselasyon niteliğinde olmayan ayırma; kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılması işlemidir.
II. Yapım Yöntemi
A. Kadastro Gören Yerlerde:
1. Parselasyon niteliğinde olan ayırma işlemleri:
Daha önce ifraz, parselasyon, yola terk vb. işlemler dolayısıyla pafta açılmış ise değişiklik bu paftaya dolu pafta sisteminde işlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılmaz.
İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre yapılan ve parselasyon niteliğinde olan ayırma işlemlerinde ölçüler yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılır ve kadastro haritası hangi yöntemle yapılmış olursa olsun ilk defa ayırma işlemine uğrayan parseller için 1/1000 ölçeğinde aşağıda açıklanan esaslar çerçevesinde yeni pafta açılır. Daha sonra yapılacak değişikliklerden bu paftaya girenler dolu pafta sisteminde işlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılmaz.
Yeni açılacak paftalar:
a) Kesinleşmiş imar planı bulunan alanlarda;
a.1) Yüzey ağı varsa, imar koordinat sistemine göre açılmış paftaları olsa dahi yapım yönetmeliğine göre yeni pafta açılır. Eski paftaya sistemiyle bağlantısı koordinat dönüşümü ile sağlanır.
a.2) Yüzey ağı yoksa kesinleşmiş imar koordinat sistemine göre pafta açılır.
b) Kesinleşmiş imar planı bulunmayan alanlarda;
b.1) Tescilli haritaları fotogrametrik yöntemle veya fotogrametrik haritanın dayandığı yer kontrol noktalarına bağlı olarak klasik yöntemle yapılmış yerlerde Yapım Yönetmeliği'ne göre,
b.2) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış yerlerde, 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmuş ise Yapım Yönetmeliği'ne göre,
b.3) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış ancak 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmamış yerlerde, en az tescilli haritanın hassasiyetinde olmak koşuluyla yer kontrol noktalarına dayalı ve tescilli haritanın pafta bölümüne uygun olarak, Pafta açılır.
2. Parselasyon niteliğinde olmayan ayırma işlemleri;
İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre yapılan ve parselasyon niteliğinde olmayan ayırma haritalarının yapımında;
a) Haritası grafik yöntemle yapılmış yerlerde ölçüler; tesis edilecek yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılır.
a.1) Yer kontrol noktaları;
Ülke pafta bölümü indeksine göre ve uygun ölçekte yeni pafta açılır, değişiklikler bu pafta üzerine işlenir ve takip edilir.
a.2)
Mevzii koordinat sistemine göre uygun ölçekte yeni pafta açılır. Değişiklikler bu pafta üzerine işlenir ve takip edilir.
Ayırmaya konu parsel alanı 50 hektardan küçükse nirengi şebekesi tesisi zorunlu değildir. Ölçüler; kapalı poligon şebekesine dayalı olarak yapılır.
b) Haritası fotogrametrik yöntemle yapılmış yerlerde, ölçüler ülke nirengi sistemine göre tesis edilecek yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılır. Değişiklikler kadastro paftasına işlenir ve takip edilir.
c) Haritası klasik yöntemle veya sayısal yapılmış yerlerde; işlemler yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılır. Değişiklik kadastro paftasına işlenir ve takip edilir.
3. Ayırmaya konu parselin pafta ile zemin ilişkisinin araştırılması:
Ayırma haritalarına konu olan parselin öncelikle kadastro ölçü değerlerine göre pafta zemin uyumluluğu kontrol edilir. Pafta ile zeminin uyumlu olmaması halinde hatanın kaynağı araştırılır.
a) Hata 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 41 inci maddesi kapsamında kalıyorsa, bu maddeye göre düzeltme yapılır.
b) Ayırma konusu parselin pafta zemini uyumsuzluğu 41 inci maddeye göre düzeltilemiyorsa, komşu parsellerle ara hududu, Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı alınmak suretiyle ve düzeltmeden etkilenen parsel maliklerinin muvafakati ile düzeltilir.
c) Hatanın (a) ve (b) maddelerine göre düzeltilememesi halinde düzeltmenin hükmen yapılması gerekir.
4. Koordinatlar ile yüzölçümü kontrolü:
Pafta zemin uyumluluğu tespit edilen ayırmaya konu parselin köşe koordinatları orijinal ölçü değerlerinden hesaplanır. Bu mümkün değilse pafta üzerinden okunarak elde edilir.
Parsel köşe koordinatlarına göre yüzölçümü hesabı yapılır. Tapuda kayıtlı yüzölçümü ile karşılaştırılır.
Kayıtlı yüzölçümü ile hesaplanan yüzölçümü arasında fark bulunması halinde; parselin zeminde ve paftasında sınırlarının değişmediği, farkın kadastro sırasında yanlış hesaplamadan meydana geldiğini belirten rapor düzenlenir. Rapor üst yazıyla Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
Parsel yüzölçümünde azalma ya da çoğalmaya bakılmaksızın Tapu Sicil Tüzüğüne göre düzeltilmesi sağlanır.
Düzeltme, ifraz işlemi sırasında da yapılabilir.
B. Kadastro Görmeyen Yerlerde:
Kadastro görmeyen ve tescil haritası olmayan yerlerde öncelikle sınırlandırma haritası yapılır. Ayırma haritaları sınırlandırma haritaları ile birlikte yapılabilir.
III - İstenecek Belgeler
1. Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kaydı örneği.
2. Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği,
3. Yüklenici serbest çalışan harita ve kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi veya işin yapımına yetki veren vekâletname örneği,
4. Serbest çalışan harita ve kadastro mühendisi sorumluluğunda yapılan işler için Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasının mesleki denetiminin yapılmış olması (denetim sırasında işin yapım bedeli belirlenmelidir),
5. Kadastro Müdürlüklerinden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği,
6. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Kanava
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
7. Sınırlandırma haritası (gerektiğinde)
8. Röleve ölçü krokileri,
9. Parsel köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri,
10. Yüzölçümü hesapları,
11. Ayırma haritası (şeffaf, yeni pafta açılması halinde pafta nitelikli altlıkta iki nüsha)
12. Ayırma haritasının üç adet ozalit kopyası, (Kadastro görmeyen yerlerde iki adet)
13. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor,
14. Fihrist.
Ayırma işlemiyle ilgili belgeler "Tescile Konu Olan Harita ve Planların Yapım ve Kontrol Bilgileri" kapak sayfası yapılarak bir takım asıl, iki takım aslı niteliğinde olmak üzere üç takım ve dosya halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
Kadastro görmeyen yerler için iki takım yeterlidir.
IV. İzlenecek Yol
1. Ayırma işleminin kontrolü için işin yüklenicisi (sorumlu) mühendis ilgili Kadastro Müdürlüğüne talepte bulunur.
Kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri resmi yazı ile yapılır.
2. Kadastro Müdürlüğünce istem belgesi ve başvuru fişi düzenlenir. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesi ve başvuru fişine yazılır. İstenen belgelerden eksik olanlar başvuru fişi eki olarak düzenlenecek listede belirtilir. Ayırma haritasının arazi kontrolu için gün verilmişse verilen gün ve saat başvuru fişinde belirtilir. Başvuru fişinin bir sureti ilgilisine verilir.
3. Talebin resmi yazı ile yapılması halinde:
a) Talep önce genel evrak defterine, sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
b) İstem belgesi düzenlenir, başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt, tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca, işlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıya gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar resmi yazı ile ilgili idareye bildirilerek tamamlanması istenir. Ayırma haritasının arazi kontrolü için gün verilmişse verilen gün ve saat idareye bildirilir.
4. Ayırma haritalarının kontrolü için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi'nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılır.
Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları ayırma haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak belediyeler ve diğer kamu ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.
V. Kontrol İşlemleri
A. Büro kontrolü:
1. Teknik bilgi ve belgelerin Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'ne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği, düzenleyenlerin ünvanı ile ad ve soyadları, imzaları, kuruluşun mühür ve kaşesinin bulunup bulunmadığı,
2. Ayırma işleminin Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu kararına uygun olup olmadığı,
3. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan bilgi ve belgelerdeki ölçü değerlerinin aynen kullanıp kullanılmadığı,
4. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarının koordinat hesapları kontrol edilerek, bulunacak farkların yanılma sınırı içinde olup olmadığı,
5. Ayırma işlemi için düzenlenen röleve ölçü krokileri tersimatı,
6. Yüzölçümü hesapları, parselin ayrılan kısımlarının yüzölçümleri toplamına ana parselin yüzölçümüne uygunluğu,
Kontrol edilir.
B. Arazi Kontrolü:
1. Ayırma haritasının yapımında kullanılan ve yeni tesis edilen yer kontrol noktalarının zemin tesis ve ölçülerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine uygun olup olmadığı,
2. Ayrılan parsellerin köşe noktalarının zemin tesislerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin 153 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre yapılıp yapılmadığı,
3. Parsel zemin ölçülerinin ayırma haritasına uygun olup olmadığı,
Kontrol edilir.
Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek iki nüsha hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu listenin bir nüshası Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili kurum ya da yükleniciye gönderilerek belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
İlgili kurum ya da yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten dört nüsha (kadastro görmeyen yerler için üç nüsha) kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir ve diğer nüshaları dosyalara takılır.
Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra;
a) Kadastro gören yerlerde Genel Müdürlük/Bölge Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü ve Tapu Sicil Müdürlüğü için biri asıl diğerleri aslı niteliğinde olmak üzere üç nüsha tescil bildirimi (beyanname) düzenlenir.
b) Kadastro görmeyen yerlerde, Kadastro Müdürlüğü ve Tapu Sicil Müdürlüğü için biri asıl diğeri aslı niteliğinde olmak üzere iki nüsha tescil bildirimi (beyanname) düzenlenir.
Damga Vergisi Yasasına göre öngörülen ve miktarı her yıl için yeniden belirtilen damga pulu, ilgilisi tarafından temin edilerek düzenlenen tescil bildirimlerinin aslına yapıştırılır. Tescil bildirimleri ilgilileri tarafından imzalanır. Eksik imzalar Tapu Sicil Müdürlüğündeki işlem sırasında tamamlatılır.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1. Kontrolden sonra ayırma işlemi ile ilgili üç takım dosya (kadastro görmeyen yerlerde iki takım) kontrol raporu ve tescil bildirimleri de eklenerek tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
2. Tescil aşamasında ve Tapu Sicil Müdürlüğünün istemi üzerine ada ve parsel numaraları Kadastro Müdürlüğünce verilir.
3. Tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edildikten sonra; ayırma işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyalanın aslı Tapu Sicil Müdürlüğünde arşivlenir, diğer iki takım dosya tescili takip eden en geç on gün içinde bir üst yazıyla Kadastro Müdürlüğüne iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
1. Uygulama sınırları içinde kalan kadastro paftaları ile yeni açılan paftaların bağlantıları 300-2/19 sayılı Genelge eki Yönergenin 17 nci maddesine uygun olarak yapılır.
Değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir.
2. Kadastro gören yerlerde düzenlenen ayırma işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyanın bir takımı Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir, diğer takımı ise Kadastro Müdürlüğüne ulaştığı tarihi takip eden ayın onuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne /Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile gönderilir.
3. Yeni açılan paftaların bir kopyası onaylanarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Aynı pafta kapsamında kalan daha sonra yapılacak değişiklikler için ayrıca pafta gönderilmez.
YOLA TERK HARİTALARI
I. Tanım:
Yola terk haritaları, imar planlarının uygulanışı sırasında yola terk işlemi nedeniyle yapılan haritalardır.
II. Yapım Yöntemi
Yola terk işlemi, parselasyon niteliği taşıyan ayırma işleminin özel bir şeklidir.
Yola terk haritalarının yapımında, parselasyon niteliği taşıyan ayırma haritalarının yapımındaki kurallar uygulanır.
Daha önce ifraz, parselasyon, yola terk vb. işlemler dolayısıyla pafta açılmış ise değişiklik bu paftaya dolu pafta sisteminde işlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılmaz.
Yeni pafta açılması halinde:
a) Kesinleşmiş imar planı bulunan alanlarda;
1) Yüzey ağı varsa, imar koordinat sistemine göre açılmış paftaları olsa dahi yapım yönetmeliğine göre yeni pafta açılır. Eski pafta sistemiyle bağlantısı koordinat dönüşümü ile sağlanır.
2) Yüzey ağı yoksa kesinleşmiş imar koordinat sistemine göre açılan paftaya işlenir.
b) Kesinleşmiş imar planı bulunmayan alanlarda:
1) Tescilli haritaları fotogrametrik yöntemle veya fotogrametrik haritanın dayandığı yer kontrol noktalarına bağlı olarak klasik yöntemle yapılmış yerlerde Yapım Yönetmeliği'ne göre,
2) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış yerlerde, 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmuş ise Yapım Yönetmeliği'ne göre,
3) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış ancak 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmamış yerlerde en az tescilli haritanın hassasiyetinde olmak koşuluyla yer kontrol noktalarına dayalı ve tescilli haritanın pafta bölümüne uygun olarak açılan paftaya işlenir.
Açılan yeni paftalara parselin yola terk işleminden sonra kalan net sınırları çizilir.
III. İstenen Belgeler
1. Yola terk işlemine konu olan taşınmaz malın tapu senedi ya da tapu kaydı örneği,
2. Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.
3. Yüklenici serbest çalışan harita ve kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi veya işin yapımına yetki veren vekaletname örneği,
4. Serbest çalışan harita ve kadastro mühendisinin sorumluluğunda yapılan işler için Harita Kadastro Mühendisleri Odasının mesleki denetiminin yapılmış olması,
5. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilât makbuzu örneği,
6. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait,
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgesi
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Kanava
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
7. Röleve ölçü krokileri,
8. Parasal köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri,
9. Yüzölçümü hesapları,
10. Yola terk haritası (şeffaf, ancak pafta açılması halinde pafta nitelikli altlıkta iki nüsha)
11. Yola terk haritasının üç adet ozalit kopyası (Kadastro görmeyen yerlerde iki adet)
12. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor,
13. Fihrist
Yola terk işlemi ile ilgili belgeler "Tescile Konu Olan Harita ve Planların Yapım ve Kontrol Bilgileri" kapak sayfası yapılarak bir takım asıl, iki takım aslı niteliğinde olmak üzere üç takım ve dosya halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
Kadastro görmeyen yerler için iki takım yeterlidir.
IV. İzlenecek Yol
1. Yola terk işleminin kontrolü için, Belediye Başkanlığı veya Köy Tüzük Kişiliği ya da yüklenici (sorumlu) mühendis Kadastro Müdürlüğüne talepte bulunur.
Belediye Başkanlığı ya da Köy Tüzük Kişiliğinin talepleri resmi yazı ile yapılır.
2.Kadastro Müdürlüğünce istem belgesi ve başvuru fişi düzenlenir. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesi ve başvuru fişine yazılır. İstenen belgelerden eksik olanlar başvuru fişi eki olarak düzenlenecek listede belirtilir. yola terk haritasının arazi kontrolu için gün verilmişse verilen gün ve saat başvuru fişinde belirtilir. Başvuru fişinin bir sureti ilgilisine verilir.
3. Talebin resmi yazı ile yapılması halinde:
a) Talep önce genel evrak defterine, sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
b) İstem belgesi düzenlenir, başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt, tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca, işlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar resmi yazı ile ilgili idareye bildirilerek tamamlanması istenir. Ayırma haritasının arazi kontrolu için gün verilmişse verilen gün ve saat idareye bildirilir.
4. Yola terk haritalarının kontrolu için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak, "Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi"nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılır.
Belediyelerin kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları yola terk haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak belediyeler ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi durumunda, protokol esasları uygulanır.
V. Kontrol İşlemleri
A. Büro Kontrolu:
1. Teknik bilgi ve belgelerin Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'ne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği, düzenleyenlerin ünvanı ile ad ve soyadları, imzaları, kuruluşun mühür ve kaşesinin bulunup bulunmadığı,
2. Yola terk işleminin Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu kararına uygun olup olmadığı,
3. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan bilgi ve belgelerdeki ölçü değerlerinin aynen kullanılıp kullanılmadığı.
4. Ölçülerin yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılıp yapılmadığı, yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarının koordinat hesapları kontrol edilerek bulunacak farkların yanılma sınırları içinde olup olmadığı,
5. Yola terk işlemi için düzenlenen röleve ölçü krokileri ve tersimatı. 6. Aynı adayı oluşturmak maksadıyla daha önce yapılan yola terk işlemlerindeki yol istikametinin dikkate alınıp alınmadığı,
7. Yüzölçümü hesapları, parselin yola terk edilen kısmı ile kalan kısmının yüzölçümleri toplamının ana parselin yüzölçümüne uygunluğu, Kontrol edilir.
Parsel köşe noktaları koordinatlarının hesaplanması ve yüzölçümü hesaplarının sayısal olarak yapılması gerekir. Kontroller sonucunda bulunacak yüzölçümü farklılığı yanılma sınırları içinde kaldığı takdirde, bu farkın yola terk edilen kısımda bırakılacak şekilde işlem yapılmış olması gerekir.
8. Yola terk işlemi sonunda yeni ada oluşması halinde 300-2/19 sayılı Genelge eki yönergenin 70 ila 82 nci maddelerindeki ilgili hükümleri aynen uygulanır.
B. Arazi Kontrolu:
1. Yola terk haritasının yapımında kullanılan ve yeni tesis edilen yer kontrol noktalarının zemin tesis ve ölçülerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine uygun olup olmadığı,
2. Yola terk işlemine konu olan parselin köşe noktalarının zemin tesislerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin 153 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre uygun yapılıp yapılmadığı,
3. Zeminde oluşturulan sınırın yola terk haritasına uygun olup olmadığı, Kontrol edilir.
Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek iki nüsha hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu listenin bir nüshası Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili yükleniciye gönderilerek belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
İlgili kurum ya da yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescillinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten dört nüsha Kontrol Raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir ve diğer nüshaları dosyalarına takılır.
Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra;
Genel Müdürlük/Bölge Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü ve Tapu Sicil Müdürlüğü için biri asıl diğerleri aslı niteliğinde olmak üzere üç nüsha tescil bildirimi (beyanname) düzenlenir.
Damga Vergisi Yasasına göre öngörülen ve miktarı her yıl için yeniden belirlenen damga pulu ilgilisi tarafından temin edilerek, düzenlenen tescil bildirimlerinin aslına yapıştırılır. Tescil bildirimleri isteklerine uygun olarak düzenlendiğine dair ilgilileri tarafından imzalanır. Eksik imzalar Tapu Sicil Müdürlüğündeki işlem sırasında tamamlattırılır.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1. Kontrolden sonra yola terk işlemi ile ilgili üç takım dosya kontrol raporu ve tescil bildirimleri de eklenerek tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
2. Tescil aşamasında ve Tapu Sicil Müdürlüğünün istemi üzerine ada ve parsel numaraları Kadastro Müdürlüğünce verilir.
3. Tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edildikten sonra; yola terk işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyanın aslı Tapu Sicil Müdürlüğünde arşivlenir, diğer iki takım dosya tescili takip eden en geç on gün içinde Kadastro Müdürlüğüne bir üst yazı ile iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
1. Uygulama sınırları içinde kalan kadastro paftaları ile yeni açılan paftaların bağlantıları 300-2/19 sayılı Genelge eki Yönergenin 17 nci maddesine uygun olarak yapılır.
Değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir.
2. Yola terk işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyanın bir takımı Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir, diğer takım ise Kadastro Müdürlüğüne ulaştığı tarihi takip eden ayın onuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne / Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile gönderilir.
3. Yeni açılan paftaların bir kopyası onaylanarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Aynı pafta kapsamında kalan daha sonra yapılacak değişiklikler için ayrıca pafta gönderilmez.
YOLDAN İHDAS HARİTALARI
I. Tanım
Yoldan ihdas, imar planı uygulaması sırasında kapanan yol nedeniyle oluşan taşınmaz malın tescili amacıyla yapılan haritalardır.
II. Yapım Yöntemi
1) Yoldan ihdas haritaları yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılır.
2) Yoldan ihdas edilen parselin sınırları, komşu parsellerin tüm sınırları ile imar adasının sınırı zemine aplike edilerek belirlenir.
3) Yoldan ihdas edilen parselin köşe noktalarına B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinin 153 üncü maddesi uyarınca zemin tesisi yapılır.
4) Yoldan ihdas edilen parsel ile komşu parsellerin aplike edilen sınırlarının ölçülerek gösterildiği röleve ölçü krokisi düzenlenir. Ölçüler yer kontrol noktalarına bağlı olarak yapıldıktan sonra parsel köşe noktalarının koordinatları ve yüzölçümü sayısal hesaplanır.
5) Yoldan ihdas edilen parsel mevcut kadastro paftasına işlenir. Bu parsel, çevresindeki parsellerle birleşip bir imar parseli oluşturduğu takdirde açılmış ya da açılacak olan paftasına aktarılır.
Daha önce ifraz, parselasyon, yola terk vb. işlemler dolayısıyla pafta açılmış ise değişiklik bu paftaya dolu pafta sisteminde işlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılmaz.
Yeni pafta açılması halinde:
a) Kesinleşmiş imar planı bulunan alanlarda;
1) Yüzey ağı varsa, imar koordinat sistemine göre açılmış paftaları olsa dahi yapım yönetmeliğine göre yeni pafta açılır. Eski pafta sistemiyle bağlantısı koordinat dönüşümü ile sağlanır.
2) Yüzey ağı yoksa kesinleşmiş imar koordinat sistemine göre açılan paftaya işlenir.
b) Kesinleşmiş imar planı bulunmayan alanlarda;
1) Tescilli haritaları fotogrametrik yöntemle veya fotogrametrik haritanın dayandığı yer kontrol noktalarına bağlı olarak klasik yöntemle yapılmış yerlerde Yapım Yönetmeliğine göre,
2) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış yerlerde, 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmuş ise Yapım Yönetmeliği'ne göre,
3) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış ancak 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmamış yerlerde en az tescilli haritanın hassasiyetinde olmak koşuluyla yer kontrol noktalarına dayalı ve tescilli haritanın pafta bölümüne uygun olarak açılan paftaya işlenir.
III. İstenen Belgeler
1. Belediye Başkanlığı veya Köy Tüzük Kişiliğinin yoldan ihdas işleminin kontrol ve tescilini talep eden yazısı.
2. İhdasa ilişkin Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği.
3. Yüklenici serbest çalışan harita kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi örneği.
4. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği.
5. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait:
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgesi
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgesi
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
6. Röleve ölçü krokileri (komşu parselleri de kapsayacak şekilde düzenlenecek),
7. Parsel köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri,
8. Yüzölçümü hesapları,
9. Yoldan ihdas haritası, (şeffaf, yeni pafta açılması halinde pafta nitelikli altlıkta iki nüsha)
10. Yoldan ihdas haritasının üç adet ozalit kopyası (Kadastro görmeyen yerlerde iki adet)
11. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor,
12. Fihrist.
Yoldan ihdas işlemiyle ilgili belgeler "Tescile Konu Olan Harita ve Planların Yapım ve Kontrol Bilgileri" kapak sayfası yapılarak üç takım ve dosya halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
Kadastro görmeyen yerlerde iki nüsha yeterlidir.
IV. İzlenecek Yol
1. Yoldan ihdas işleminin kontrolu ve tescili için Belediye Başkanlığı ya da Köy Tüzel Kişiliği Kadastro Müdürlüğüne Tapu Kanunu 21 nci maddesi gereğince yazılı talepte bulunur.
a)Talep önce genel evrak defterine sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
b) İstem belgesi düzenlenir. Başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca işlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar resmi yazı ile ilgili idareye bildirilerek tamamlanması istenir ve yoldan ihdas haritasının arazi kontrolu için gün verilmişse verilen gün ve saat belirtilir.
2. Yoldan ihdas haritalarının kontrolü için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak, "Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi"nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye işletmesi Saymanlığına yatırılır.
Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşların kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları yoldan ihdas haritaların kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak belediyeler ve diğer kamu kurum v kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.
V. Kontrol İşlemleri
A. Büro kontrolu:
1. Teknik bilgi ve belgelerin Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'ne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği, düzenleyenlerin unvan, ad ve soyadları, imzaları, kuruluşun mühür ve kaşesinin bulunup bulunmadığı,
2. Yoldan ihdas işleminin Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararına uygun olup olmadığı,
3. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan bilgi ve belgelerdeki ölçü değerlerinin aynen kullanıp kullanılmadığı,
4. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarının koordinat hesapları kontrol edilerek bulunacak farkların yanılma sanırları içinde olup olmadığı,
5. Yoldan ihdas işlemi için düzenlenen röleve ölçü krokileri ve tersimatı,
6. Yüzölçümü hesapları,
Kontrol edilir.
İmar planlarının uygulanmasından dolayı ihdas edilen parsel köşe noktaları koordinatlarının hesaplanması ve yüzölçümü hesaplarının sayısal olarak yapılması gerekir.
B. Arazi Kontrolu:
1. Yoldan ihdas haritasının yapımında kullanılan ve yeni tesis edilen yer kontrol noktalarının zemin tesis ve ölçülerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine uygun olup olmadığı,
2. Yoldan ihdas edilen ve parsellere ait parsel köşe noktalarının zemin tesislerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği"nin 153 üncü maddesinde belirlenen esaslara göre yapılıp yapılmadığı,
3. Parsel zemin ölçülerinin ihdas haritasına uygun olup olmadığı,
Kontrol edilir.
Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek iki nüsha hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu listenin bir nüshası, Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili kuruma gönderilerek, belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
İlgili kurum ya da yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; harita ve planların arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten dört nüsha kontrol raporu düzenlenerek, kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir ve diğer nüshaları dosyalarına takılır.
Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra;
Genel müdürlük/Bölge Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü ve Tapu Sicil Müdürlüğü için biri asıl diğerleri aslı niteliğinde olmak üzere üç nüsha tescil bildirimi (beyanname) düzenlenir. Tescil bildiriminde ihdas edilen yerin niteliği yol fazlası veya kapanan yol olarak belirtilir.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1. Kontrolden sonra yoldan ihdas işlemi ile ilgili üç takım dosyaya Kontrol Raporu ve tescil bildirimleri de eklenerek tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
2. Tescil aşamasında ve Tapu Sicil Müdürlüğünün istem üzerine ada ve parsel numaraları Kadastro Müdürlüğünce verilir.
3. Tescil bildirimleri, tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edildikten sonra; yoldan ihdas işlemi ile ilgili belgeleri içeren dosya aslı Tapu Sicil Müdürlüğünde arşivlenir, diğer iki takım dosya tescili takip e en geç on gün içinde Kadastro Müdürlüğüne bir üst yazı ile iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
1. Uygulama sınırları içinde kalan kadastro paftaları ile yeni açılan paftaların bağlantıları 300-2/19 saygılı Genelge eki Yönergenin 17nci maddesine uygun olarak yapılır.
Değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir.
2. Yoldan ihdas işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyanın bir takımı Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir, diğer takımı ise Kadastro Müdürlüğüne ulaştığı tarihi takip eden ayın onuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne/Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile gönderilir.
3. Yeni açılan paftaların bir kopyası onaylanarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Aynı pafta kapsamında kalan daha sonra yapılacak değişiklikler için ayrıca pafta gönderilmez.
SINIRLANDIRMA HARİTALARI
I. Tanım
Sınırlandırma haritası, tapuda kayıtlı olup da henüz kadastrosu yapılmamış alanlardaki taşınmaz malların sınırlarını belirlemek amacıyla yapılan haritalardır.
II. Yapım Yöntemi
1. Sınırlandırma haritası istenen taşınmaz malın kadastro müdürü veya yardımcısı, kontrol mühendisi ve kadastro üyesi tarafından tapu tatbikatı yapılıp, tapu sınırları ile tasarruf sınırları zeminde belirlenir.
Belirlenen sınır noktaları, ilgilisince yapım yönetmeliği'nin 153 ncü maddesindeki tesislerle işaretlenir yukarıda belirtilen kadastro elemanlarınca inceleme tutanağa ve sınırlandırma krokisi düzenlenip ilgilisine imza karşılığında teslim edilir. İlgilisine teslim edilen belgelerin birer örneği talep evrakına eklenerek saklanır.
2. Taşınmaz malın mahallinde yapılacak tapu tatbikatı sırasında, taşınmaz malın maliki ya da yetkili temsilcisi ile sınır komşuları, muhtar, ihtiyar heyetince seçilecek mahalli üç bilirkişi ile ilgilendiriyorsa belediye, hazine ve diğer ilgili kuruluşların temsilcileri hazır bulundurulur. Bu ilgililerin sınırlandırma krokisine ve tutanağına imzaları alınır.
Bu şekilde zeminde sınırları belirlenen taşınmaz malın sınırlandırma haritası ilgilisi tarafından sınırlandırma krokisine uygun olarak yüklenici harita ve kadastro mühendisine yaptırılır.
3. Tapu tatbikatına katılan kadastro elemanlarının yolukları ilgilisi tarafından maliye veznesine ilk müracaat sırasında yatılırı. 4. Sınırlandırma haritasının yapımına ilişkin ölçüler;
a) İmar planı bulunan yerlerde imar koordinat sistemine göre,
b) İmar planı bulunmayan yerlerde ülke koordinat sistemine göre,
c)
Parsel köşe noktalarının koordinatları hesaplanır, yüzölçümleri bu koordinatlardan belirlenir.
d) Yüzölçümü 50 hektardan küçük parseller için nirengi şebekesi tesisi zorunlu değildir.
5. Sınırlandırma haritası yapılacak taşınmaz mallar için ölçüde kullanılan yer kontrol noktaları sistemine göre pafta açılır.
6. Yeni açılan pafta kapsamına giren daha sonra yapılacak değişiklikler bu paftalarda dolu pafta sisteminde izlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılmaz.
7. Aynı mevkide, bir veya daha fazla mal sahibine ait ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malların sınırlandırma haritası birlikte yapılabilir. Ancak her malik için ayrı tescil bildirimi düzenlenir ve dosya açılır.
III. İstenen Belgeler
1. Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kaydı örneği.
2. Yüklenici serbest çalışan harita ve kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi veya işin yapımına yetki veren vekaletname örneği,
3. Serbest çalışan harita ve kadastro mühendisinin sorumluğunda yapılan işler için Harita Kadastro Mühendisleri Odasının mesleki denetiminin yapılmış olması (Denetim sırasında işin yapım bedeli belirlenmelidir.)
4. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilât makbuzu örneği.
5. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait:
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Kanava
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
6. Sınırlandırma krokisi ve inceleme tutanağı,
7. Ölçü krokileri,
8. Parsel köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri,
9. Yüzölçümü hesapları,
10. Sınırlandırma haritası (şeffaf, yeni pafta açılması halinde pafta nitelikli altlıkta)
11. Sınırlandırma haritasının iki adet ozalit kopyası.
12. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor, 13. Fihrist
Sınırlandırma işlemi ile ilgili belgeler "Tescile Konu Olan Harita ve Planların Yapım ve Kontrol Bilgileri" kapak sayfası yapılarak iki takım ve dosya halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
IV. İzlenecek Yol
1. Sınırlandırma işleminin kontrolu için işin yüklenicisi (sorumlu) mühendis ilgili Kadastro Müdürlüğüne talepte bulunur. Kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri resmi yazı ile yapılır.
2. Kadastro Müdürlüğünce istem belgesi ve başvuru fişi düzenlenir. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesi ve başvuru fişine yazılır. istenen belgelerden eksik olanlar başvuru fişi eki olarak düzenlenecek listede belirtilir. Sınırlandırma haritasının arazi kontrol için gün verilmişse verilen gün ve saat başvuru fişine yazılır. Başvuru fişinin bir sureti ilgilisine verilir.
3. Talebin resmi yazı ile yapılması halinde:
a) Talep önce genel evrak defterine sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
b) İstem belgesi düzenlenir, başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca işlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve numarası yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar ilgili idareye resmi yazı ile bildirilerek tamamlanması istenir. Sınırlandırma haritasının arazi kontrolu için gün verilmişse verilen gün ve saat ilgili idareye bildirilir.
4. Sınırlandırma haritalarının kontrolu için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak "Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi"nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılır.
Belediyeler ile diğer kamu kurumu ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları sınırlandırma haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.
V. Kontrol İşlemleri
A. Büro Kontrolu:
1. Teknik bilgi ve belgelerin Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'ne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği, düzenleyenlerin ünvanı, ad ve soyadları, imzaları, kuruluşun mühür ve kaşesini bulunup bulunmadığı,
2. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan bilgi ve belgelerdeki ölçü değerlerinin aynen kullanıp kullanılmadığı,
3. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarının koordinat hesapları kontrol edilir. Bulunacak farkların yanılma sınırı dahilinde olup olmadığı,
4. Sınırlandırma krokisine uygun olarak düzenlenen ölçü krokileri ve tersimatı,
5. Yüzölçümü hesabı,
Kontrol edilir.
Parsel köşe noktalarının koordinatları hesaplanır. Yüzölçümü hesapları bu koordinatlara göre yapılır.
Hesaplanan yüzölçümü tapu miktarına eşit veya küçük olduğu takdirde sınırlandırma haritasının arazi kontrolüne gidilir.
Hesaplanan yüzölçümü tapu miktarından büyük olması durumunda 2644 sayılı Tapu Kanunun 5520 sayılı kanunla değişik 31 nci maddesi hükmüne göre yargı kararı olmadıkça tescil edilemeyeceğinden arazi kontrolüne gidilmez. Bu durumda belgeler, mahkemeye başvurması için bir yazı ile ilgilisine iade edilir.
B. Arazi Kontrolu:
1. Sınırlandırma haritasının yapımında kullanılan nirengi ve poligon noktalarının zemin tesis ve ölçülerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine uygun olup olmadığı,
2. Sınırlandırılması yapılan parsele ait parsel köşe noktalarının zemin tesislerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinin 153 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre yapılıp yapılmadığı,
3. Parsel zemin ölçülerinin sınırlandırma haritasına uygun olup olmadığı,
Kontrol edilir.
Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu listenin bir nüshası Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili yükleniciye gönderilerek belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
İlgili kurum ya da yüklenici (sorumlu) mühendisi tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten üç nüsha Kontrol Raporu düzenlenerek kontrol mühendis ve yüklenici mühendisi tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir ve diğer nüshaları dosyalarına takılır.
Kontrol İşlemi tamamlandıktan sonra;
Kadastro Müdürlüğü ve Tapu Sicil Müdürlüğü için biri asıl diğeri aslı niteliğinde olmak üzere iki nüsha, tescil bildirimi (beyanname) düzenlenir.
Damga Vergisi Yasasına göre öngörülen ve miktarı her yıl için yeniden belirlenen damga pulu ilgilisi tarafından temin edilerek düzenlenen tescil bildirimlerinin aslına yapıştırılır. Tescil bildirimleri ilgilileri tarafından imzalanır. Eksik imzalar Tapu Sicil Müdürlüğündeki işlem sırasında tamamlattırılır.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1. Kontrolden sonra sınırlandırma işlemi ile ilgili iki takım dosyaya kontrol raporu ve tescil bildirimi de eklenerek tashih için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
2. Sınırlandırma haritasının yüzölçümü kayıt miktarından küçük veya eşit ise ilgilisinin muvafakati alınmak suretiyle Tapu Sicil Müdürlüğünce gerekli işlem yapılır. İlgilisinin muvafakat etmemesi halinde talep reddedilir.
3. İşlemi tamamlanan ilgili dosyanın aslı Tapu Sicil Müdürlüğünde arşivlenir, diğer dosya en geç on gün içinde Kadastro Müdürlüğüne bir üst yazı ile iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
Tescil bildirimleri, Kadastro Müdürlüklerinde her idari birim (Belediye veya Köy) için açılacak dosyalara konulmak suretiyle arşivlenir. Genel Müdürlük / Bölge Müdürlüğüne gönderilmez.
PARSELASYON HARİTALARI
(İMAR PLANLARI)
(İMAR PLANLARI)
I. Tanım
Parselasyon haritaları, imar parsellerini oluşturmak amacıyla İmar Kanunun 18 inci maddesine dayanılarak belediye veya valilikler tarafından resen yapılan ya da yaptırılan haritalardır.
II. Yapım Yöntemi
Düzenleme sahası içine giren kadastro parsellerinin sınırları aynı yere ait halizahır paftaya yüklenici tarafından aktarılır.
Bu işlemin paftasına uygun olarak aktarılıp aktarılmadığı kadastro elemanlarınca kontrol edilir. Ayrıca düzenleme sahasının dış sınırlarına isabet eden kadastro parsellerinin halihazır paftaya aktarılan sınırları arazide kontrol edilerek konum doğruluğu araştırılır.
Halihazır haritaya aktarılan sınırların kadastro paftasına ve zemine uygunluğunun tespiti halinde halihazır pafta, bu durum belirtilerek kontrol mühendisi ve müdür tarafından imzalanıp tasdik edilir. Ozalit kopyası Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir.
Halihazır haritaya aktarılan bütün kadastro parsellerinin yüzölçümleri hesaplanarak senet yüzölçümleriyle karşılaştırılır. Kaba hata bulunması halinde 3402 Sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre düzeltme yapılır.
Bu kontrol işlemi, parselasyon planının ön kontrolu niteliği taşıdığından ve parselasyon planının kontrolu sırasında da döner sermaye ücreti alınacağından bu kontrol sırasında herhangi bir ücret alınmaz.
İmar Kanununun 18 inci maddesine göre yapılan parselasyon işleminde, kadastro paftasının ölçeği ve açılış yöntemine bakılmaksızın, 1/1000 ölçeğinde aşağıda açıklanan esaslar çerçevesinde yeni pafta açılır. Daha sonra yapılacak değişikliklerden bu paftaya girenler dolu pafta sisteminde işlenir. Her işlem için ayrıca pafta açılmaz.
Yeni açılacak paftalar:
a) Kesinleşmiş imar planı bulunan alanlarda;
1. Yüzey ağı varsa, imar koordinat sistemine göre açılmış paftaları olsa dahi yapım yönetmeliğine gör yeni pafta açılır. Eski pafta sistemiyle bağlantısı koordinat dönüşümü ile sağlanır.
2) Yüzey ağı yoksa kesinleşmiş imar koordinat sistemine göre pafta açılır.
b) Kesinleşmiş imar planı bulunmayan alanlarda;
1) Tescilli haritaları fotogrametrik yöntemle veya fotogrametrik haritanın dayandığı yer kontrol noktalarına bağlı olarak klasik yöntemle yapılmış yerlerde Yapım Yönetmeliği'ne göre,
2) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış yerlerde, 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmuş ise Yapım Yönetmeliği'ne göre,
3) Tescilli haritaları klasik yöntemle yapılmış ancak 3 üncü derece nirengi ağı oluşturulmamış yerlerde en az tescilli haritalanın hassasiyetinde olmak koşuluyla yer kontrol noktalarına dayalı ve tescilli haritanın pafta bölümüne uygun olarak düzenlenir.
Daha önce ayırma, parselasyon, yola terk vb. işlemler nedeniyle pafta açılmış ise parselasyonun bu paftalara isabet eden kısımları bu paftalara dolu pafta sisteminde işlenir ayrıca yeni pafta açılmaz.
Parselasyon nedeniyle açılacak ve kadastro paftası yerine geçecek olan yeni paftalarda; imar lejantları ve imar durumuna ilişkin açıklamalar gösterilmez.
Ada ve parsel numaraları yapım sırasında Kadastro Müdürlüğünden alınır.
Kadastro görmeyen ve tescilli haritası olmayan yerlerle ilgili parselasyon haritaları sınırlandırma haritaları ile birlikte yapılabilir.
III. İstenen Belgeler
1. Parselasyon planının onaylandığı, ilan edilerek kesinleştiğini bildiren ve tapuya tescili isteyen ilgili idarenin yazı talebi,
2. Parselasyonun dayandığı ve ilgili idarece onaylı, halen yürürlükteki imar planının onay tarihi ve numarası ile pafta numarası veya numaraları,
3. Parselasyon planının onaylandığına dair taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin onaylı örneği,
4. Yüklenici serbest çalışan harita kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi örneği,
5. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği,
6. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait:
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgesi
- Kanava
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
c) Nivelman noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Ölçü ve hesapları
- Kanava
7. Sınırlandırma haritası (kadastro görmeyen yerlerde),
8. Düzenleme sınırını gösteren kroki,
9. Düzenleme sahası içine giren kadastro parsellerinin tapu kayıt örnekleri,
10. Ada bölümü krokisi,
11. Röleve ölçü krokileri,
12. Parsel köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri,
13. Yüzölçümü hesapları,
14. Fen Klasörü,
15. Ayırma çapı,
Ayırma çapında, parselin düzenleme dışı kalan kısmının köşe noktalarının koordinatları gösterilir. Ayrıca düzenlemeye giren ve düzenleme dışı kalan kısımlarının da yüzölçümleri yazılır,
16. Yeni imar adaları alan hesap cetvelleri,
17. D.Ö.P. ve D.O.P.O hesabı,
18. Özet cetvelleri,
19. Tahsis cetvelleri,
20. Dağıtım cetvelleri,
21. Pafta indeksi,
22. Pafta (bir asıl birde aslı niteliğinde olmak üzere iki takım kopyası)
23, Parselasyon haritasının üç takım ozalit kopyası,
24. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor,
25. Fihrist,
Parselasyon işlemiyle ilgili belgeler bir takım asıl, iki takım aslı niteliğinde olmak üzere üç takım ve cilt halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
IV. İzlenecek Yol
1. Parselasyon haritalarının (imar planı) kontrolu ve tescili için Valilik veya Belediye Başkanlığı ilgili Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunur.
a) Talep önce genel evrak defterine sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
b) İstem belgesi düzenlenir, başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca işlemin cinsi istem belgesine işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar resmi yazı ile ilgili idareye bildirilerek tamamlanması istenir. Parselasyon haritasının kontrolu için gün verilmişse verilen gün ve saat idareye bildirilir.
2. Parselasyon haritalarının kontrolu için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak "Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi"nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılır.
Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları parselasyon haritalarının (imar planları) kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.
V.Kontrol İşlemleri
Genel Kurallar
1. Kontrol ölçmelerinde en az yapımındaki nitelik ve duyarlıktaki yöntemler uygulanır.
2. Teknik bilgi ve belgelerin Tescile Konu Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'ne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği, düzenleyenlerin ünvanı, ad ve soyadları, imzaları, kuruluşun mühür ve kaşesinin bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
3. Parselasyon haritalarının kontrolünde aşağıdaki belge ve hususlar incelenir:
A. Düzenleme sahasına giren parsellerin ayırma çapları, özet cetvelleri, tahsis cetvelleri, dağıtım cetvelleri vb. belgeler,
B. Röleve ölçü krokileri, yüzölçümü hesapları,
C. Pafta,
D.Yer kontrol noktalarının tesis, röper, ölçü, hesap ve kanavaları,
E. İmar ada ve parsellerinin detay noktalarının konum kontrolu,
4. Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek iki nüsha hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu listenin bir nüshası Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili kuruma gönderilerek belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
5. İlgili kurum ya da yüklenici (sorumlu) mühendis tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten dört nüsha kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir ve diğer nüshaları parselasyon işlemiyle ilgili ciltlere takılır.
A. Düzenleme Sahasına Giren Parsellerin Ayırma Çapları, Özet Cetvelleri, Tahsis
Cetvelleri, Dağıtım Cetvelleri Kontrolu
Düzenleme sahası sınırı, kadastro paftasına işlenir, bu saha içinde kalan parseller tespit edilir, kısmen giren parsellerin ayırma çapları kontrol edilir. Ayırma çapı düzenlenen kadastro parsellerinin düzenlemeye giren ve girmeyen kısımlarının yüzölçümleri kontrol edilir.
Düzenlemeye giren parsellerin yüzölçümleri ile Özet Cetvellerindeki yüzölçümleri karşılaştırılır. Karşılaştırma sırasında imar adalarına tahsis edilen düzenleme ortaklık payı olarak kesilen ve bedelsiz terk veya kamulaştırılacak kısımların yüzölçümleri toplamının senet yüzölçümlerine uygunluğu kontrol edilir.
DOPO miktarının % 35'den fazla çıktığı durumlarda kamulaştırma ya da bedelsiz terk olarak gösterilip gösterilmediği incelenir.
İhdas işlemi mevcut ise bu işlemin ve yüzölçümü hesaplarının doğru yapılıp yapılmadığına bakılır.
Düzenleme sahasına giren bütün imar parsellerinin yüzölçümü kontrol edilerek dağıtım cetvellerinde gösterilen yüzölçümleriyle karşılaştırılır ve doğruluğu saptanır.
Ayrıca düzenlemeye giren ve DOP alınması gereken kadastro parsellerinin D.O.P. düşüldükten sonra tamamının imar parsellerine tahsisinin yapılıp yapılmadığına bakılır.
Tescil edilen imar uygulamalarının ilgili idare tarafından iptal edilip uygulama öncesi duruma dönülmesi halinde, arazi kontrolu yapılmasına gerek yoktur.
Bu işlemle ilgili kesinleşmiş Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu kararı istenir.
İlgili idare tarafından düzenlenen geriye dönüş cetvelleri kontrol edilerek parsellerin planlama öncesi duruma gelip gelmediğine bakılır. Bu işlem için döner sermaye hizmet bedeli alınmaz.
B. Röleve Ölçü Krokileri ve Yüzölçümü Hesapları Kontrolu
1. Röleve ölçü krokileri kontrolu:
İmar ada ve parsellerinin köşe noktaları elektronik ölçü alet ile kutupsal olarak ölçülmüş ise röleve ölçü krokilerinde, köşe noktalarının numaralar ve koordinatları yazılır, parsel cephe uzunlukları gösterilir. Ayrıca yer kontrol noktalarına göre dik ayak ve dik boylarının gösterilmesine gerek yoktur.
İmar ada ve parsellerinin köşe noktaları prizmatik ölçü yapılarak belirlenmiş ise yer kont-rol noktalarına göre dik ayak ve dik boyları ile kırık noktalarının koordinatları röleve ölçü krokisinde gösterilir.
Uzun cephelerde
Kırık noktaları arasındaki mesafeler ve parsel ayrımları koordinatlarına göre hesaplanan röleve ölçü krokisi karşılaştırılır.
2) Yüzölçümü Hesapları Kontrolu:
İmar ada ve parsellerinin yüzölçümleri grafik olarak hesap edilir ve koordinatlarına göre hesaplanan yüzölçümleriyle karşılaştırılarak kaba hata olup olmadığı araştırılır.
C. Pafta Kontrolu
1. Ölçülerde kullanılan nirengi ve poligon noktaları ile düzenleme sahasına giren eski imar ve kadastro parsellerinin tamamının kadastro müdürü tarafından tasdik edilen paftadaki sınırlara uygun olarak yeni paftaya tersim edilip edilmediği araştırılır.
2) İmar ada ve parsellerinin röleve ölçü krokisinde ölçü ve köşe koordinatlarına göre tersimatı kontrol edilir.
3) Paftaların B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinde belirtilen çizim kurallarına uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği kontrol edilir.
D. Yer Kontrol Noktalarının Tesis, Röper, Ölçü, Hesap ve Kanavalarının Kontrolu
1. Nirengi Kontrolu
a) İstikşaf kanavası kontrolu:
Kanava, B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinin 14 üncü maddesine uygun olarak düzenlenir. Kadastro Müdürlüğünün onayı alındıktan sonra tesis ve ölçülere başlanır.
b) Tesis ve röper kontrolu:
Harita yapımında yeni tesis edilen nirengilerden uygun dağılımdaki en az 1/4'ünün tesis ve röperleri kontrol edilir.
c) Semt ve kenar kontrolu:
Harita yapımında kullanılan eski ve yeni tesis edilen nirengilerde semt ve kenar kontrolu yapılır.
c.1) Semt kontrolu:
Harita yapım alanında uygun dağılımda görüş alanı geniş üç ara nirengi noktasına alet kurulur, görülebilen bütün nirengi noktalarına bakılarak 4 silsile doğrultu ölçüsü yapılır. Ölçülen açılara projeksiyon düzeltmesi getirilir. Bakılan noktalardan derecesi en yüksek olan doğrultu esas alınarak bu açılar harita kuzeyine yönlendirilir. Yönlendirilmiş açılar ilgili doğrultuların koordinatlarıyla hesaplanan semt açıları ile karşılaştırılır. Aradaki fark ara nirengilerde ± 20 cc tamamlayıcı ve dizi nirengilerde ± 40 cc'den fazla olamaz.
c.2) Kenar kontrolu:
Semt kontrolü için alet kurulan ara nirengi noktalarından ölçülebilen nirengi kenarları ölçülür. Ölçülen uzunluklar deniz seviyesine indirgenir ve bunlara projeksiyon düzeltmesi getirilir. Elde edilen kenarları ile bunların abris değerleri arasındaki farkların kenarlara oranı, ara nirengilerde 1/40000 tamamlayıcı nirengilerde 1/15000'den büyük olamaz.
2. Poligon Kontrolu
a) İstikşaf Kanavası Kontrolü:
Kanava, B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinin 69 uncu maddesine uygun olarak düzenlenir. Kadastro Müdürlüğünün onayı alındıktan sonra tesis ve ölçülere başlanır.
b) Tesis ve röper kontrolü:
Harita alanındaki poligon noktalarından uygun dağılımda, %10'unun tesis ve röperleri ile en az beş adet poligonun dip sigortası kontrol edilir.
c) Koordinat kontrolü:
Harita alanı içinde uygun dağılımda üç nirengi noktasına elektronik uzunluk ölçerli alet kurularak önce en uzak nirengi noktasına bağlantı yapılır ve bir km. mesafe içinde görülebilen poligon noktalarının açı ve kenar uzunlukları B.Ö.H.Y. Yönetmeliği esaslarına göre ölçülür.
200 m’den uzun olan kenarlar deniz yüzeyine indirgenir ve bu kenarlarla bunlara ait doğrultulara projeksiyon düzeltmesi getirilir.
Elde edilen kenar ve doğrularla hesaplanan poligon noktalarının koordinatları ile önceki koordinatları arasındaki farklar (dyi ve dxi) bulunur. Bu farklar±
3. Nivelman Kontrolü
Nivelman kontrolü, Rs noktaları arasında yapılan ana nivelman, yine Rs'ler arasında poligonlara da uğrayarak yapılan teknik nivelman ölçüleri şeklinde veya elektronik uzaklık ölçerli aletlerle kutupsal olarak yapılır.
Yalnız Rs'ler arasında yapılan nivelman ölçüsünde Rs noktalarının eski kotları ile yeni kotlar arasındaki fark
E. İmar Ada ve Parsellerinin Detay Noktalarının Konum Kontrolü
Düzenlemeye giren imar ada ve parsellerinin uygun dağılımında %10 kadarının arazide yer kontrol noktalarından ölçüleri yapılarak hesaplanacak koordinatların röleve ölçü krokilerindeki koordinatlarla uygunluğu araştırılır. Ayrıca ada ve parsel zemin tesislerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliğinin 136 ve 153 üncü maddelerine uygunluğu kontrol edilir.
Detay kontrolü şu şekilde yapılır:
Elektronik uzunluk ölçerli alet, bir nirengi veya poligon noktasına kurularak başka bir nirengi veya poligon noktasına bakıldıktan sonra, görülebilen
Paftalarda konum kayıklığı olup olmadığının anlaşılabilmesi için, paftalarda farklı poligon noktalarından ve birbirinden bağlantısız ölçülmüş olan detay noktalarından üç adet üçgen oluşturulur. Oluşturulan üçgenlerde, noktalar arasındaki mesafeler pafta üzerinden cetvelle okunur. Zeminde ölçü yapılarak aradaki fark okuma hassasiyeti içerisinde ise konum kayması olmadığı anlaşılır. Eğer fark okuma hassasiyetinden fazla ise önce nirengi ve poligon ölçü ve hesapları kontrol edilir.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1.Kontrolden sonra parselasyon işlemiyle ilgili belgeler üç takım ve cilt halinde kontrol raporu ile birlikte tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
2. Tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edilen parselasyon işlemiyle ilgili belgeleri içeren ciltlerin bir takımı Tapu Sicil Müdürlüğünde arşivlenir, diğer ciltler tescili takip eden en geç on gün içinde Kadastro Müdürlüğüne bir üst yazı ile iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
1. Düzenleme sınırları içinde kalan kadastro paftaları ile yeni açılan paftalarının bağlantıları 300 -2/19 sayılı Genelge eki Yönergenin 17 inci maddesine uygun olarak yapılır.
Değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir.
2. Parselasyon işlemiyle ilgili belgeleri içeren ciltlerin bir takımı Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir diğer takımı ise Kadastro Müdürlüne ulaştığı tarihi takip eden ayın onuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne / Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile gönderilir.
3. Yeni açılan paftaların bir kopyası onaylanarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aynı pafta kapsamında kalan daha sonra yapılacak değişiklikler için ayrıca pafta gönderilmez.
KAMULAŞTIRMA HARİTALARI
1. Tanım
Kamulaştırma (istimlak), kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların bedelleri ödenmek şartıyla Devlet veya kamu tüzel kişi mülkiyetlerine geçirilmesi işlemidir.
II. Yapım Yöntemi
Kamulaştırma haritaları, kamulaştırmayı yapan idare tarafından yapılır veya yaptırılır.
Kamulaştırma haritaları harita ve kadastro mühendisleri sorumluluğunda yapılır.
Kamulaştırma haritaları yer kontrol noktalarına bağlı olarak yapılır ve kadastro paftası ölçeğinde düzenlenir.
Kamulaştırma haritalarına ait bütün değerler, kamulaştırma planı kadastro paftasına işlenebilecek, yüzölçümü hesap ve kontrolü yapılabilecek nitelikte ve sayısal olmalıdır.
1. Kadastro gören yerlerde yapılacak kamulaştırma haritaları:
a) Paftaları klasik, fotogrametrik ya da sayısal yöntemle yapılmış olan yerlerde;
Kamulaştırmaya konu olan parselin köşe noktalarının koordinatları; orijinal ölçü değerlerine göre hesaplanır, bu mümkün değilse kadastro paftasından okunmak suretiyle elde edilir.
şeritvari olmayan haritalarda kamulaştırma sınırı kırık noktaları, şeritvari haritalarda ise some noktaları veya To, Tf ve AÜN (Aliyman üstü nokta) noktaları zemine aplike edilir ve bu noktalara ahşap kazık vb. geçici işaretler konur.
Kamulaştırma sınırının parsel mülkiyet sınırını kestiği noktalar ile kurbun zemine aplikesi için gerekli noktaların koordinatları hesaplanır.
Koordinatlardan parselin kamulaştırılan ve kamulaştırma dışında kalan yüzölçümleri hesaplanır. Hesaplanan yüzölçümü ile tapuda kayıtlı yüzölçümü arasındaki farklar, tecviz içinde ise orantılı olarak dağıtılır, tecviz dışında ise 41 inci maddeye göre düzeltilir.
Düzenlenecek tescil bildiriminde parsellerin kamulaştırılan ve kamulaştırma dışında kalan kısımların bütün kırık noktalarının koordinatları verilir.
b) Paftaları grafik yöntemle yapılmış yerlerde:
şeritvari olmayan haritalarda kamulaştırma sınırı kırık noktaları, şeritvari haritalarda ise some noktaları veya To, Tf ve AÜN(Aliyman üstü nokta) noktaları zemine aplike edilir ve bu noktalara ahşap kazık vb. geçici işaretler konur.
Kamulaştırılacak parseller çevresi ile birlikte yer kontrol noktalarına bağlı olarak ölçülür ve kadastro paftasındaki parsellerle çakıştırılır. Kadastro paftasıyla uyum sağlayan noktalar sabit nokta kabul edilir. Bu noktalara dayalı olarak kamulaştırma sınırı kadastral pafta üzerine işlenir.
Parsellerin kamulaştırılan ve kamulaştırma dışında kalan kısımlarının yüzölçümleri kadastro paftası üzerinden grafik yöntemle hesaplanır.
Düzenlenen tescil bildiriminde kamulaştırma sınırının parsel mülkiyet sınırını kestiği noktaların parsel köşe noktalarına olan uzaklıkları gösterilir.
2. Kadastro görmeyen yerlerde yapılacak kamulaştırma haritaları:
Bu haritalar B.Ö.H.Y. Yönetmeliğindeki esaslara göre yapılır.
III. İstenen Belgeler
1. Kamulaştırmayı yapan ilgili idarenin yazılı talebi,
2. Kamulaştırma kararı,
Kamulaştırma işlemi nedeniyle yapılacak ayırma ve idare lehine tesis edilecek irtifak hakkı kamulaştırmanın zorunlu kıldığı bir tasarruf olduğundan İmar Kanunu hükümlerine göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararına gerek yoktur.
3. Yüklenici serbest çalışan harita ve kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi,
4. Kadastro Müdürlünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği,
5. Kamulaştırma haritası (üç adet),
6. Kamulaştırma haritasında tafsilat nokta numaraları ve bu noktaların koordinatları gösterildiğinden ölçü krokisi düzenlenmesine gerek yoktur.
Ancak kadastrosu grafik yöntemle yapılmış yerlerde kamulaştırma sınırının parsel mülkiyet sınırını kestiği noktalara ait ölçüler tescil bildiriminde gösterilir.
7. Parsellerin kamulaştırılan ve kamulaştırılmayan kısımlarının yüzölçümünü gösterir hesap cetvelleri,
8. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
9. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor,
10. Fihrist
Kamulaştırma işlemiyle ilgili belgeler "Tescile Konu Olan Harita ve Planların Yapım ve Kontrol Bilgileri" kapak sayfası yapılarak bir takım asıl, iki takım aslı niteliğinde olmak üzere üç takım ve dosya halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
IV. İzlenecek Yol
1. Kamulaştırma işleminin kontrolü ve tescili için kamu kurum ve kuruluşları ilgili Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunur.
a) Talep önce genel evrak defterine sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir,
b) İstem belgesi düzenlenir, başvuru fişinin düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca, işlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar ilgili idareye resmi yazı ile bildirilerek tamamlanması istenir. Kamulaştırma haritasının arazi kontrolü için gün verilmişse verilen gün ve saat idareye bildirilir.
2. Kamulaştırma haritalarının kontrolü için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak "Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi"nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılır.
Belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları kamulaştırma haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda bir protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.
V. Kontrol İşlemleri
A. Büro kontrolü:
1. Teknik bilgi ve belgelerin Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H.Y. Yönetmeliğine uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği, düzenleyenlerin ünvanı, ad ve soyadları, imzaları, kuruluşun mühür ve kaşesinin bulunup bulunmadığı,
2. Kamulaştırma işleminin ilgili idarece alınan kamulaştırma kararına uygun olup olmadığı,
3. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan bilgi ve belgelerdeki ölçü değerlerinin aynen kullanıp kullanılmadığı,
4. Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarının koordinat hesapları kontrol edilerek, bulunacak farkların yanılma sınırları dahilinde olup olmadığı,
5. Kamulaştırma sınırının kadastro paftasına doğru tersim edilip edilmediği,
6. Yüzölçümü hesabı ve parsellerin kamulaştırılan kısmı ile kalan kısımlarının yüzölçümleri toplamının ana parselin yüzölçümüne uygunluğu,
Kontrol edilir.
B. Arazi Kontrolü:
1. Kamulaştırma haritasının yapımında kullanılan nirengi ve poligon noktalarının zemin tesis ve ölçülerinin B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
2. Kamulaştırma haritalarının yapım yöntemi bölümünde belirtilen esaslara göre;
a) Kadastro haritası klasik, fotogrametrik ya da sayısal olan yerlerde; yer kontrol noktalarına dayalı olarak, some noktaları To, Tf ve AÜN noktalarının ölçüsü yapılarak koordinatları hesaplanır, Ayrıca yer kontrol noktalarından, kamulaştırma sınırının parsel mülkiyet sınırını kestiği noktaların yaygın ve dengeli en az üç adedinin ölçüsü yapılarak koordinatları hesaplanır.
Bu şekilde elde edilen koordinatlarla yapımcının verdiği koordinatlar karşılaştırılır ve aradaki farkın yanılma sınırları içinde kalıp kalmadığı araştırılır.
b) Kadastro haritası grafik yöntemle yapılmış yerlerde, some noktaları veya To,Tf ve AÜN noktaları, yer kontrol noktalarından ölçülerek koordinatları hesaplanır. Elde edilen değerlerin yapımcının verdiği koordinatlarla karşılaştırması yapılır. Farkın yanılma sınırı içinde olup olmadığı araştırılır.
Ayrıca kamulaştırma ekseninin paftaya girişte, orta kısmında ve çıkışta parsel mülkiyet sınırını kestiği en az üç noktanın parsel köşe noktalarına uzaklığı ölçülür. Uyumsuzluk görülmesi halinde kamulaştırma ekseninin mülkiyet sınırlarını kestiği bütün noktalar ölçülür.
Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek iki nüsha hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu listenin bir nüshası, Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili kuruma gönderilerek belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
İlgilisi tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; harita ve planların arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten dört nüsha kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve ilgili mühendis tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir.
Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra;
Kamulaştırmaya konu taşınmaz mallar hakkında köy veya mahalle sınırlarına göre; kadastro gören yerlerde üç nüsha görmeyen yerlerde ise iki nüsha tescil bildirimi (beyanname) düzenlenir.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1. Kontrolden sonra kamulaştırma işlemi ile ilgili üç takım dosaya kontrol raporu ve tescil bildirimleri de eklenerek tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir. Tapu Sicil Müdürlüğü, tescil bildiriminde gösterilen parselin ifraz işlemlerini maliklerin talebini beklemeden yapar.
2. Tescil aşamasında ve Tapu Sicil Müdürlüğünün istemi üzerine ada ve parsel numaraları Kadastro Müdürlüğünce verilir.
3. Tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edildikten sonra; kamulaştırma işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyanın aslı Tapu Sicil Müdürülüğünde arşivlenir, diğer iki takım dosya tescili takip eden en geç on gün içinde Kadastro Müdürlüğüne bir üst yazı ile iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
1. Kamulaştırma işlemiyle ilgili değişiklik tescilden sonra ait olduğu paftalara (asıl ve nüshalarına) tersim edilerek harita altlığının cinsine göre siyah renkte mürekkeplenir.
Değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir.
2. Kamulaştırma işlemiyle ilgili belgeleri içeren dosyaların bir takımı Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir, diğer takımı Kadastro Müdürlüğüne ulaştığı tarihi takip eden ayın onuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile gönderilir.
KÖY YERLEŞİM HARİTALARI
I. Tanım
Köy yerleşim haritaları, 442 sayılı Köy Kanununa ek 3367 sayılı Kanun ve Köy Yerleşme Alanı Uygulama Yönetmeliği'ne göre yapılan haritalardır.
II. Yapım Yöntemi
Köy yerleşim haritaları Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır veya yaptırılır.
İlgili kurum tarafından veya kurum dışında yaptırılan köy yerleşim haritalarının yapım sorumluluğu bir harita kadastro mühendisi tarafından yüklenilmiş olmalıdır.
Köy yerleşim haritalarının yapımında parselasyon harita ve planlarının yapımı bölümünde açıklanan esaslar uygulanır.
III. İstenen Belgeler
1. (Değişik: 26.11.1997 gün ve 1293 sayılı genelge) Köy yerleşim yerin tespit komisyonu kararı, parselasyon planı ve yerleşim yeri haritalarının kesinleşme karar tarihleri ve valilik onaylı örnekleri.
2. Düzenleme sahası içerisindeki taşınmaz malların tapu kayıt örneği.
3. Yüklenici serbest çalışan harita kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi örneği.
4. Kadastro Müdürlüğünden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği.
5. Yeni tesis edilen:
a) Nirengi noktalarına ait:
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Dengeleme hesapları
- Koordinat hesapları
- Kestirme hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Nokta abrisleri
- Kanava
- Koordinat dönüştürme hesapları
b) Poligon noktalarına ait;
- Röper krokileri
- Kenar ölçü çizelgeleri
- Açı ölçü ve özet çizelgeleri
- Koordinat hesapları
- Koordinat özet çizelgeleri
- Kanava
- Bağlantı ölçüleri
- Koordinat dönüştürme hesapları
6. Köy yerleşim alanı sanırı krokisi (onaylı).
7. Ada bölüm krokisi.
8. Röleve ölçü krokileri.
9. Parsel köşe noktalarının koordinat özet çizelgeleri.
10. Yüzölçümü hesapları.
11. Fen klasörü.
12. Ayırma çapı.
Ayırma çapında, parselin düzenleme dışı kalan kısmının köşe noktalarının koordinatları gösterilir. Ayrıca düzenlemeye giren ve düzenleme dışı kalan kısımlarının da yüzölçümleri yazılır.
13. Pafta indeksi.
14. Pafta (bir asıl bir de aslı niteliğinde olmak üzere iki takım kopyası.)
Daha önce aynı yere ait pafta açılmış ise pafta istenmez, değişiklik bu pafta üzerine işlenir.
15. Köy yerleşim haritasının üç takım ozalit kopyası.
16. İşin yapım aşamalarını ve karşılaşılan durumlar ile çözümlerini anlatan teknik rapor.
17. Fihrist.
Köy yerleşim haritalarıyla ilgili belgeler bir takım asıl, iki takım aslı niteliğinde olmak üzere üç takım ve cilt halinde Kadastro Müdürlüğüne verilir.
IV. İzlenecek Yol
1. Köy yerleşim haritasının kontrolü ve tescili için Valilik ilgili Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunur.
a) Talep önce genel evrak defterine sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilir.
b) İstem belgesi düzenlenir, başvuru fişi düzenlenmesine gerek yoktur. Fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılır. Ayrıca işlemin cinsi istem belgesinde işaretlenir, adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılır.
c) İstenen belgelerden eksik olanlar ilgili idareye resmi yazı ile bildirilerek tamamlanması istenir. Köy yerleşim haritasının arazi kontrolü için gün verilmişse verilen gün ve saat idareye bildirilir.
2. Köy yerleşim haritalarının kontrolü için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönergeye uygun olarak "Kadastro Değişiklik ve Kontrollük İşlemleri Ücret Çizelgesi"nde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye işletmesi Saymanlığına yatırılır.
Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları köy yerleşim haritalarının kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınır.
Ancak kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda bir protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır.
V. Kontrol İşlemleri
A.Büro Kontrolü:
(Değişik: 26.11.1997 gün ve 1293 sayılı genelge) Köy yerleşim haritalarının büro kontrolü: kesinleşen haritaların köy yerleşim yeri tespit komisyonu kararına ve valilik oluru ile onayına uyumlu olup olmadığı araştırılır. Uyumlu ise "Parselasyon Haritalarının Kontrol İşlemleri" bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda yapılır.
A. Arazi Kontrolü:
Köy yerleşim haritalarının arazi kontrolleri "Parselasyon Haritalarının Kontrol işlemleri" bölümünde belirtilen esaslar doğrultusunda yapılır.
Kontrol mühendisi ve görevli elemanlar tarafından büro ve arazi kontrolleri yapılan haritalarda belirlenen hata ve noksanlıklar madde madde belirtilerek hata ve noksanlıklar listesi düzenlenir.
Bu liste, Kadastro Müdürlüğünün yazısı ekinde ilgili kuruma gönderilerek belirtilen hata ve noksanlıkların giderilmesi istenir.
Yüklenici tarafından hata ve noksanlıkların giderilmesinden sonra; arazi ve büro kontrollarının yapıldığı, yapılan işlerin yönetmeliğe uygun olduğu ve tescilinde teknik yönden bir sakınca bulunmadığını belirten dört nüsha kontrol raporu düzenlenerek kontrol mühendisi ve yüklenici mühendis tarafından imzalanır. Kontrol raporunun bir nüshası haritayı yapan veya yaptıran şahıs veya kuruluşa verilir ve diğer nüshaları dosyasına takılır.
VI. Tapu Sicil Müdürlüğüne Devir İşlemleri
1. Kontrolden sonra köy yerleşim haritası ile ilgili belgeler üç takım ve cilt halinde kontrol raporu ile birlikte tescil için bir üst yazı ile Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilir.
2. Tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak Tapu Sicil Müdürlüğünce tasdik edilen köy yerleşim işlemiyle ilgili belgeleri içeren ciltlerin bir takımı Tapu Sicil Müdürlüğünde arşivlenir, diğer ciltler tescili takip eden en geç on gün içinde Kadastro Müdürlüğüne iade edilir.
VII. Tescilden Sonra Yapılacak İşlemler
1. Uygulama sınırları içinde kalan kadastro paftaları ile yeni açılan paftaların bağlantıları 300-2/19 sayılı Genelge eki Yönergenin 17 nci maddesine uygun olarak yapılır.
Değişiklik kadastro parsellerinin fen klasöründe de belirtilir.
2. Köy yerleşim işlemiyle ilgili belgeleri içeren ciltlerin bir takımı Kadastro Müdürlüğünde arşivlenir diğer takım ise Kadastro Müdürlüğüne ulaştığı tarihi takip eden ayın onuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne / Bölge Müdürlüğüne bir üst yazı ile gönderilir.
3. Yeni açılan paftaların bir kopyası Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Aynı pafta kapsamında kalan daha sonra yapılacak değişiklikler için ayrıca pafta gönderilmez.
DİĞER TESCİLE KONU OLAN HARİTA
VE PLANLAR
İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan veya yaptırılan tescile konu olan harita ve planlardan,
- Arazi Toplulaştırma tüzüğü - Gecekondu İmar Yönetmeliği
- Sulama Alanlarında Arazi Düzenleme Yönetmeliği
hükümlerine göre düzenlenen planlar, parselasyon planlarının yapım esaslarına göre düzenlenir.
TESCİLE KONU OLAN HARİTA VE
PLANLARIN YAPIMINDA KULLANILAN BELGELER
1. İlgilileri tarafından yaptırılan ve kontrol için Kadastro Müdürlüklerine sunulan teknik belgeler Tescile Konu Olan Harita ve Planlar Yönetmeliği ile B.Ö.H. Yapım Yönetmeliğine uygun olarak düzenlenir.
2. İstenen belgelerden "Değişiklik Haritaları Yapım ve Kontrol Bilgileri" (Örnek: 1) A-4 Formatında düzenlenir.
Yorumlar