Topbaş: İstanbul’da çürük binalar yıkılacak
Topbaş: İstanbul’da çürük binalar yıkılacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş İstanbul’un kaçak ve çürük bina sorununu değerlendirdi: İşi çadıra bırakmayacak binalar yapmalıyız.
NTV yayınına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un deprem hazırlığını anlattı, çürük binaları yıkacaklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan’ın yeni düzenlemeyle kaçak ve çürük binaların yıkılacağını söylemesi üzerine bunun nasıl yapılabileceği tartışılmaya başlandı.
Radikal adımlar atıp İstanbul’daki çürük ve kaçak yapıları kamulaştıracaklarını, sağduyulu vatandaşların kamulaştırma bedeline razı olacağını söyleyen Topbaş, ‘Devlet kimseyi mağdur etmez’ dedi ve Başbakan’ın sözlerine katıldığını ifade etti.
Yıkım ve yeniden inşa projelerinin yüksek maliyet gerektirmediğini, aksine kendi maliyetini oluşturabileceğini söyleyen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul depreminde çadırların nerelere kurulacağının belli olduğunun altını çizerek, yapılan yorumların maksatlı olduğunu öne sürdü.
Van depremi sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaçak yapılarla ilgili sözleri yeni bir tartışmayı da başlattı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, İstanbul'da 3,5 milyon konutun yüzde 50'sinin kaçak olduğuna işaret ederek, Türkiye genelinde de konut stokunun yüzde 40-45'inin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Gökkaya buna göre İstanbul'da 2 milyon konutun yenilenmesinin gerektiğini söyledi.
Erdoğan'ın, “kaçak yapılaşma konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışma içine gireceklerini, iktidarı kaybetseler de bunu yapacaklarını” belirterek, “Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız” açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gökkaya, bu açıklamanın tamamen arkasında durabilecekleri ve GYODER olarak da sürekli vurgu yaptıkları bir konuşma olduğunu ifade etti.
Gökkaya, açıklamada kat mülkiyeti kanununun da yavaş yavaş ortadan kalkabileceğinin işaretlerinin verildiğini vurgulayarak, bu kanunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanında imar haklarının transferinin de insanların yerlerinden ayrıldıktan sonra başka yerlere geçmesinde rahatlık sağlayacağını dile getiren Gökkaya, ayrıca imar haklarının menkulleştirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Yüzde 45'i sağlıksız
Türkiye'de 18 milyon konut stokunun yüzde 45'inin sağlıksız olduğuna işaret eden Gökkaya, 1999 öncesinde yapılan binaların en kısa sürede envanterinin çıkartılması gerektiğini kaydetti.
Daha önce 19 ilde başlatılan yapı denetiminin bu yılın başında 81 ile çıkarıldığını anımsatan Gökkaya, “Yapı denetiminin de hepsi yüzde 100 çok sağlıklı diye bir şey yok. Yapı denetimi mekanizmasını da değiştirmek lazım” dedi.
İstanbul'da 2 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor
Türkiye genelinde bina stokunun yüzde 40-45 oranında yenilenmesi gerektiğini söyleyen Gökkaya, “İstanbul'da 3,5 milyon konut stokunun yüzde 50'si kaçak. İstanbul'da 2 milyon konutun yenilenmesi gerek” dedi.
Işık Gökkaya, bunun için değişik finansman modelleri oluşturulabileceğini, imar haklarının menkulleştirilmesinin sağlanabileceğini, yabancı fonlarla ilgili tahviller olabileceğini belirtti.
Yorumlar