14 Aralık 2013 Cumartesi

Gayrimenkulümü Kendim Satacağım/Kiralayacağım

Gayrimenkulümü Kendim Satacağım/Kiralayacağım Diyorsanız Lütfen Dikkat!

Sayın gayrimenkul sahibi; Bir mülkün satışı göründüğünden zordur.Zaman ayırmak,arandığında bulunabilmek,müsait olmak,özel eğitim,derinlemesine pazarlama bilgisi gerektirir.

Gayrimenkulümü kendim satacağım/kiralayacağım diyorsanız lütfen dikkat !!! Sayın gayrimenkul sahibi; Bir mülkün satışı göründüğünden zordur.Zaman ayırmak,arandığında bulunabilmek,müsait olmak,özel eğitim,derinlemesine pazarlama bilgisi gerektirir. 
  1. Bu zorlu rekabet ortamında mülkünüz için uygun fiyatı nasıl tesbit edeceksiniz?
  2. Unutmayın fiyatın düşüğü de yükseği de satıcının zararınadır.Düşük fiyat zaten adı üstünde kaldı ki düşük fiyat aynı zamanda acaba bir şey mi var düşüncesi uyandırıp alıcıların olması gerekenden daha çok şüpheyle bakmalarına neden olur.Bu durum haliyle satışı geciktirir.Yani ucuza satayım hemen satılsın derken aslında hem parasal hem de zaman olarak kayba uğramış oluyorsunuz.Yüksek fiyat ise doğal olarak gayrimekul’ün satışını geciktirip adını çıkarır zamanla fiyat düşürülse bile alıcı gözünde daha da düşecektir beklentisi uyandırıp hem fiyat hem de zaman kaybından çifte zarara uğramanıza neden olur.Tecrübelerimiz ve yapılan araştırmalar gösteriyor ki yüksek fiyatla piyasaya çıkarılan mülkler çok uzun zaman sonra piyasa değerinin altında bir fiyata satılabiliyor. Bütün bunlardan daha önemlisi doğru fiyattan çıkılmadığı için gelen alıcılarda doğru alıcılar olmayacaktır.Kısacası fiyat belirlemek derinlemesine uzmanlık gerektiren bir iştir. ** Farzedin fiyatı tesbit ettiniz bu fiyatı nasıl koruyacaksınız? Genelde alıcılar;satıcının fiyatı şişirdiğini,satıcılarda;alıcının fiyatı düşürdüğünü düşünür.Alıcılar mülkün eksiklerini,kötü yönlerini dile getirerek fiyatı düşürmeyi denerler.Satıcılar da birçok anılarını yaşadıkları,duygusal bağ kurdukları mülklerinin kötülenmesini hoş karşılamayıp kısa sürede diyaloğu kesip atarlar.
  3. Güvenliğinizi hiç düşündünüz mü? Alıcıyı nasıl değerlendireceksiniz? Her kapıya geleni alıcı kabul edip içeri mi alacaksınız? (Ciddi alıcı,öylesine gezen,bir bakayım nasılmış diyen ilgili ilgisiz herkes gelecektir.) Ön değerlendirme yapılmadığı için önüne gelen herkes müsait olup olmadığınıza bakmaksızın ziline basıp dairenizi görmek isteyecektir.Bu durum evinizde anlamsız bir trafik oluşturacak ayrıca evinizin mahremiyeti diye bir şey kalmayacaktır.Lakin bu onların suçu değil sizin tercihinizdir. Can ve mal güvenliğinizi lütfen riske etmeyin.Hemen hemen her gün gazete ve televizyonlarda alıcı/kiracı kılığında gelip bir yüzük,bilezik yada komik sayılacak paralar için bile cinayetler işlendiğini okuyoruz,izliyoruz.Son zamanlarda ise alıcı/kiracı kılığında gelip hırsızlık için tetkik yapanlar bir hayli çoğaldı.
  4. Emlakçı tacizlerinden nasıl korunacaksınız? Vereceğiniz ilan yada asacağınız tabeladan sizi arayanların büyük çoğunluğu Emlakçı olacaktır.Bir kısmı emlak işiyle ilğilendiğini söylese de büyük çoğunluğu alıcı gibi arayacaktır. Zamanla sinirlerinizin bozulup alıcılara dahi emlakçıymış gibi yaklaşım sergileyeceksiniz.
  5. Doğru alıcı bir pazarlama yada tanıtım çalışması yapmayı düşünüyorsunuz? Cama asacağınız sahibinden tabelası kötü niyetliler için direkt hedef anlamına gelecektir.kaldı ki alıcı kitleniz sadece sokaktan geçen yada o an için arayışta olupta tesadüfen size ulaşanlar olacaktır.( o an için gazeteye bakan,internete giren,sokağınızdan geçip tabelanızı gören yani bir alıcı databank’ınız olmadığı için tesadüfi bir pazarlama olacaktır.)
  6. Bu iş için ne kadar zaman harcayacağınızı düşündünüz mü? Bazen randevu verip saatlerce sizi bekletip gelmeyen,önemli toplantı yada işleriniz arasında size “satılık daire için arıyorum” diyen bir telefonla bölünebilir yada sinirlenebilirsiniz.Ama aryanın hiçbir günahı yoktur,bu yolu siz seçtiniz arayan sizin o anki durumunuzu doğal olarak bilmiyordur.
  7. Alıcıyı nasıl takip edeceksiniz? Farzedin Gayrimenkulünüzü beğenen biri çıktı.Siz alıcıya telefon açıp ne düşünüyorsunuz diye sorduğunuzda alıcı gözünde düşeceğiniz pozisyonu düşünebiliyormusunuz? İhtiyacınız var düşüncesiyle teklif edeceği fiyatın düşük olacağını tahmin edebilmek zor değil.Yani telefon açan siz olduğunuz için zayıf olan taraf (taviz verecek taraf) siz olursunuz.
  8. Pazarlıkta yaşayabileceğiniz problemleri düşündünüz mü? Pazarlık anı çok hassas bir andır.Bu anda satıcı satıcı ve alıcılar son dakika acabalarıyla bocalar .Her iki taraf da vazgeçme eğiliminde olup o gergin ortamdan uzaklaşmak isterler.Bu noktada her iki taraf da kendilerine destek olacak,danışabilecekleri üçüncü şahıs ararlar.Yani insanlar o anda konuştuklarından daha sonra çeşitli bahanelerle vazgeçebilirler.Sonuç alıcı bir pazarlık.için konuşulanları kayıt altına alacak bağlayıcı bir sözleşme ile alıcının ciddiyetini belirten bir kaparo alınmalı.Alıcı doğal olarak karşı tarafa güven sorunu yaşayacağından net ve sonuç alıcı bir pazarlık zor olacaktır.
  9. Bürokratik,Finansal ve hukuki işlemlerinizi nasıl ve ne kadar sürede halledebileceğinizi düşündünüz mü? Türkiye’de büroksi malum ağır işler.Şayet kullanılacaksa,kredi işlemleri;başvuru,takip ve sonuçlandırma zor ve zaman alıcı işlerdir.Uyduruk yada önemsiz detaylar için günlerce uğraşıp stres yaşayacağınızı şimdiden hesap edin. Peki bütün bunları yaşamamak için bir gayrimenkul firmasıyla anlaşacağım ama alıcılar hizmet bedeli ödemek istemiyor.Sahibinden almak/satmak daha cazip hem bende hizmet bedeli ödememiş olurum diye düşünüyorsanız? Yanılıyorsunuz .Çünkü İlk bakışta böyle düşünmek mantıklı gibi geliyor;fakat olaya profösyönelce bakan (eğitimli,zamanı önemli,iş adamı) kişiler için hiç öyle değil.O kadar önemli işleri arasında birde böylesine zaman alıcı bir işle ilgilenmek bu tip insanlar için angaryadır.Medeni toplumların gereği iş bölümü yani her iş profesyoneline yaptırılır mantığıyla bakıldığında tam tersi bir durum ortaya çıkar.Unutmamalıyız ki aracı kurumlar denge unsurudur onlarla çalışmak hem alıcı hem de satıcıların yararınadır.Aylarca,gayrimenkulümü kendim satacağım diye yukarda bahsettiğim riskler ile kaybettiğiniz zaman ve harcadığınız emeğe yazık olur kanısındayız…
SAYGILARIMLA NURİ ÖZELMACIKLI

MECBURİ STANDARD TEBLİĞİ

08 Temmuz 2003 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25162
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:
MECBURİ STANDARD TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: ÖSG-2003/59)
Madde 1- Bu Tebliğ 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı, 10/6/1930 tarihli ve 1705 sayılı, 18/11/1960 tarihli ve 132 sayılı kanunlara istinaden hazırlanmıştır.
Madde 2- Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan ekli TS 11816 ''Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri- Genel Kurallar'' Standardı Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren 6(altı) ay sonra mecburi olarak uygulanacaktır. (Bu süre, 08/07/2004 tarihine kadar uzatılmıştır. ÖSG-2004/17 numaralı tebliğ – 15 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete).
Madde 3- Ekli Standard kapsamında hizmet üretenlerin bu Tebliğ hükümlerine uymaları zorunludur.
Madde 4- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 5- Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.
ICS 03.080.30                    TÜRK STANDARDI                    TS 11816
Emlak komisyonculuğu hizmetleri - Genel Kurallar

0 Konu, tarif, kapsam
0.1 Konu
Bu standart, emlak komisyonculuğu hizmetlerinin genel kurallarına dairdir.
0.2 Tarifler
0.2.1 Emlak
Ev, arsa, bağ, bahçe, vb. taşınmazların ortak adı.
0.2.2 Emlak komisyonculuğu
Emlak alım, satım,kiralama vb. aracılık işleri.
0.2.3 Emlak komisyoncusu
Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık eden ve kiralama sonrası hizmetleri yerine getiren, bu konularda gerektiğinde danışmanlık, bilirkişilik ve ekspertizliğini yapan ve bunlarla ilgili olarak gerekli form, beyanname vb. belgeleri doldurabilen, bu iş ve işlemleri kendi adına açılmış bir iş yerinde yapan kişi veya kuruluş.
0.2.4 Müşteri
Emlak komisyonculuğu hizmetlerinden faydalanan kişi veya kurum.
0.2.5 Mal sahibi
Emlağın sahibi
0.2.6 Yardımcı eleman
Satılık veya kiralık bir taşınmazı müşteriye gösteren ve gerekli bilgileri veren eleman.
0.2.7 Müşteri temsilcisi
Emlak komisyoncusunun portföyünde bulunan taşınmazları, emlak komisyoncusu adına pazarlayan, emlak komisyoncusu ile çalışan ve bu işlemlerden doğan yasal ve mali sorumluluğu üstlenen kişi.
0.3 Kapsam
Bu standard; emlak komisyonculuğu hizmetlerinin, işletmecilik, hizmet ortamının özellikleri, bulundurulması gerekli araç-gereç ve çalışanların özellikleri ile ilgili genel kuralları kapsar.
1 Kurallar
1.1 İşletmecilik ile ilgili kurallar
1.1.1 Emlâk komisyoncusu; Ticaret veya Ticaret Odası veya Sanayi ve Ticaret veya Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarına kayıt olmalı; üyesi olduğu meslek odasınca onaylanmış veya kullanıma sunulmuş olan sözleşmeyi düzenleyerek müşterisine vermeli ve emlak komisyonculuğu dışında herhangi bir iş yapmamalıdır.
(ÖSG – 2004/17 numaralı Tebliğ ile bu şekilde değiştirilmiştir – 29 Nisan 2004 tarihli RG)
1.1.2 Hizmet verilen bölgenin kroki, vaziyet planı, maket, perspektif vb. tanıtma elemanları emlak bürosunun duvarlarında veya uygun yerlerinde müşterilerin görebileceği şekilde teşhir edilmeli, kiralık ve satılık taşınmazların özelliklerinin belirtildiği ilan panosu düzenlenmeli, taşınmazların özelliklerinin müşteriye daha iyi tanıtılabilmesi için broşür, fotoğraf, video çekimi, vaziyet planı, imar durumu, vb. yararlanılmalıdır.
1.1.3 Emlâk komisyonculuğu hizmetleri, ilgili Ticaret Odası veya Sanayi veya Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarınca belirlenmiş ücret tarifesine veya teamül ücrete göre verilmeli ve komisyon ücretlerinin yüzdeleri ile yer gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talebinde bulunamayacağına dair bilgilerin yer aldığı fiyat tarifesi müşterilerin görebileceği bir yere asılmalıdır.
(ÖSG – 2004/17 numaralı Tebliğ ile bu şekilde değiştirilmiştir – 29 Nisan 2004 tarihli RG)
1.1.4 Emlak komisyoncusu, iş yeri tabelasında ve basılı evraklarında mesleğini tanımlayan ibareler dışında herhangi bir yazı, sıfat veya ünvan kullanmamalıdır.
1.1.5 Emlak komisyoncusu, verdiği hizmet dolayısıyla edindiği bilgileri sözleşme ile belirlenen esaslar dışında kullanmamalı ve açıklamamalıdır.
1.1.6 Emlak komisyoncusu, vereceği ilanlarda iş yerinin adını belirtmelidir.
1.1.7 Emlak komisyonculuğu hizmetleri, sözleşmede yer alması kayıdıyla yapılacak yazılı bir sözleşme esasına göre şubeleri veya müşteri temsilcileri aracılığıyla verilebilinir. Bu sözleşmede; hizmetin süresi, ücreti, yasal ve mali sorumluluklar vb. hususlar yer almalıdır.
1.1.8 Emlak komisyonculuğu bürosunda haberleşme hizmetlerinin yürütülebilmesi için telefon, faks, ve bilgisayarla haberleşme ağı vb. bulunmalıdır.
1.1.9 Taşınmazın müşteriye yerinde gösterilebilmesi için, emlak komisyonculuğu bürosuna ait taşıt bulunmalı veya bu hizmetin yerine getirilebilmesi için sözleşmeli bir taşıt imkanı sağlanmalıdır.
1.1.10 Taşınmazın özelliklerinin belirtildiği tanıtıcı ve bilgi verici yazılı ve görüntülü belgeler uyuşmazlık halinde hukuki belge özelliği taşıyacak şekilde düzenlenmelidir.
1.1.11 Taşınmazlarda bulunan ''Kiralık'' veya ''Satılık'' ilanları uzaktan farkedilebilecek büyüklükte olmalıdır.
1.2 Hizmet ortamının özellikleri ile ilgili kurallar
1.2.1 Emlak komisyonculuğu bürosu, kat mülkiyeti kanunun belirlediği şekliyle bağımsız bir bölüm olmalı, iş yerinde; en az idari büro ve müşteri kabul yeri ile müşterek veya münferit kullanma özelliğinde teknik özellikleri TS 8357'ye uygun WC- lavabo bulunmalıdır.
1.2.2 İş yeri tabii olarak havalandırılmalı, mekanik havalandırma tesisatı bulunması halinde bu tesisat TS 3419 ve TS 3420'ye elektrik tesisatı TS IEC 60364-1'e, güvenlik korunması, TS IEC 60364-4-41'e, göre yapılmalı, su tesisatı TS 828' e, temiz su TS 266'ya uygun olmalı, TS 4019'a uygun ilk yardım çantası, TS 12201'e uygun çöp kutusu bulunmalı ve yangınla ilgili olarak TS 4156' da belirtilen tedbirler alınmalıdır.
1.2.3 İş yeri uygun bir sistemle ısıtılmalı ve ısıtmada yetkili makamlarca belirlenen yakıt kullanılmalıdır.
1.2.4 Emlak komisyonculuğu hizmetlerine yönelik işlerin yapılmasında kullanılan teknik cihaz ve donanıma uygun büro mobilyası bulunmalı ve yangınla ilgili olarak TS 4156'da belirtilen tedbirler alınmalıdır.
1.2.5 Emlak komisyonculuğu bürosunda;
ilgili odasınca kullanıma sunulan ;
- Matbu alıcı ve satıcı yetki sözleşmesi ve kira kontratı.
- Matbu tellaliye, pey akçesi, yer gösterme ve komisyon paylaşım sözleşmesi,
- Ekspertiz formu
ile
- Senet ve damga pulu
- Hukuk, vergi, kadastro, muhasebe, pazarlama, tapu vb mevzuatı içeren kitaplar, basılı evrak, belge ve dökümanları
bulunmalıdır.
1.2.6 Emlak komisyoncusu, resmi belge hüviyetinde olacak şekilde, faaliyetleri ile ilgili kayıtlar tutmalıdır.
1.2.7 Emlak komisyoncusu bürosunda : aşağıdaki araç ve gereçler bulunmalıdır.
- Bilgisayar + yazıcısı + modem,
- Telefon,
- Faks,
- Şerit metre,
- Pusula,
- Fotoğraf makinası,
- El feneri,
- Televizyon (tercihan),
- Video (tercihan),
- Kamera (tercihan).
1) Bu standard metninde atıf yapılan standardların numaraları, yayım tarihleri, Türkçe ve İngilizce ismleri metnin başında verilmiştir.
1.3 Çalışanlarla ilgili kurallar
1.3.1 Emlak komisyoncusu bürosunda , yeterli sayıda eleman bulunmalı, bu elemanlar mal sahipleri ile müşterileri bir araya getirildiklerinde, onlara hukuki yönden yeterli bilgi verebilmeli ve mevzuatın gerektirdiği işlemlerde yardımcı olabilmelidir.
1.3.2 Reklam,tanıtım ve pazarlama ile ilgili elemanlar müşteri ilişkilerinde güvenilir ve inandırıcı olmalıdır.
1.3.3. (……) (1.3.2007 tarih ve 26449 sayılı R.G.’de yayımlanan ÖSG-2007/3 numaralı Tebliğin 2.maddesi hükmü gereğince mecburi yürürlükten kaldırılmıştır. )  
1.3.4 Emlak komisyoncusu;
Kiralama ve satış hizmeti kapsamında;
- Müşteri temsilcisi ve yardımcı elemanların iş dağılımı,
- Alan çalışması,
- Yayınların emlak ilanı sayfalarının incelenmesi,
- Müşteri portföyünde arz, talep yönünden değerlendirmesi,
- Emlak kayıtlarını bilgisayar ortamında güncelleştirilmesi,
- Taşınmazın pazarlanmak üzere hazır duruma getirilmesinin sağlanması,
- Taşınmazda oturan varsa göstermek için randevuların alınması, pazarlama stratejisinin hazırlaması,
- Yazılı ve görsel pazarlama teklifleri hazırlaması,
- İlan verilecek gayrimenkulu belirlemesi,
- Taşınmazın pazarlanmasındaki gidişat konusunda periyodik olarak müşteriye bilgi vermesi,
- Diğer emlak komisyoncularıyla ortak çalışmaların yürütülmesi,
- Tarafları bir araya getirmesi,
- Tapu işlerine ilişkin randevuları alıp işlerin takip edilmesi
İş ve işlemleri;
Aracılık ve danışmanlık hizmeti kapsamında:
- Satış,
- Pazarlama,
- İpotek,
- Kat irtifakı,
- Kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit,
- Trampa,
- Cins değişikliği,
- Hibe (bağışlama).
- Taksim (paylaşım).
- Tashih (düzeltme).
- Aplikasyon.
- Harita ve belediyelerden bölge imar planı çıkarma.
- Kadastro müdürlüklerinden röperli kroki ve çap belgesi alma.
- Vergi muafiyeti belgesini alma,
- Veraset vergi dairelerinden ilişik kesme veya temiz kağıdı alma,
- Emlak beyannamesi düzenleme.
- Noterden satış vaadi sözleşmesi yapma,
- Kira akid sözleşmesi yapma
İş ve işlemleri yapabilmelidir.
2 Çeşitli hükümler
2.1 Emlak komisyoncusu, bu standardda belirtilen hizmetler için istenildiğinde standarda uygunluk beyannamesi vermek veya göstermek mecburiyetindedir. Bu beyannamede söz konusu iş yerinin Madde 1'deki genel kurallara uygun olduğunu belirtmeleri gerekir.     
—— • ——
15 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25347
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

MECBURİ STANDARD TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: ÖSG-2003/100)
Madde 1 -  08/07/2003 tarihli ve 25162 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mecburi Standart Tebliği (Tebliğ No: ÖSG – 2003/59)” ile uygulamaya konulan “TS 11816 Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri – Genel Kurallar” standardının mecburi uygulamaya konulma süresi 08/07/2004 tarihine kadar uzatılmıştır.
Madde 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.
—— • ——

29 Nisan 2004 tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25447
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Mecburi Standard Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
(Tebliğ No: ÖSG-2004/17)
Madde 1 — 08/07/2003 tarihli ve 25162 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Mecburi Standard Tebliği (Tebliğ No:ÖSG-2003/59)” ile mecburi uygulamaya konulan TS 11816 “Emlâk Komisyonculuğu Hizmetleri-Genel Kurallar” standardı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından ekte yer aldığı şekilde tadil edilmiş olup bu tadil metni, Resmî Gazete’de yayımı tarihinden itibaren mecburi olarak uygulanacaktır.
Madde 2 — Adı geçen standard kapsamında hizmet üretenlerin bu Tebliğ hükümlerine uymaları zorunludur.
Madde 3 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 4 — Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.


TS 11816: 2002
T1: Mart 2004
ICS : 03.080.30
Bu tadil, TSE Hizmet Standardları Hazırlık Grubu’nca hazırlanmış ve TSE Teknik Kurulu’nun 2 Mart 2004 tarihli toplantısında kabul edilerek yayımına karar verilmiştir.

Emlâk Komisyonculuğu Hizmetleri - Genel Kurallar
Real estate agency services - General rules

ESKİ METİN
1.1.1Emlâk komisyoncusu, ilgili meslek odasına kayıt olmalı, emlâk komisyonculuğu hizmetlerini meslek odasınca kullanıma sunulan sözleşmeyi düzenleyerek vermeli ve emlâk komisyonculuğu dışında herhangi bir iş yapmamalıdır.
YENİ METİN
1.1.1 Emlâk komisyoncusu; Ticaret veya Ticaret Odası veya Sanayi ve Ticaret veya Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarına kayıt olmalı; üyesi olduğu meslek odasınca onaylanmış veya kullanıma sunulmuş olan sözleşmeyi düzenleyerek müşterisine vermeli ve emlak komisyonculuğu dışında herhangi bir iş yapmamalıdır.

ESKİ METİN
1.1.3Emlâk komisyonculuğu hizmetleri ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenmiş ücret tarifesine göre verilmeli ve komisyon ücretlerinin oranları ile yer gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talebinde bulunulmayacağı müşterilerin görebileceği bir yere asılmalıdır.
YENİ METİN
1.1.3 Emlâk komisyonculuğu hizmetleri, ilgili Ticaret Odası veya Sanayi veya Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarınca belirlenmiş ücret tarifesine veya teamül ücrete göre verilmeli ve komisyon ücretlerinin yüzdeleri ile yer gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talebinde bulunamayacağına dair bilgilerin yer aldığı fiyat tarifesi müşterilerin görebileceği bir yere asılmalıdır.

ESKİ METİN
1.3.3 Emlâk komisyoncusu, ilgili meslek kuruluşları veya derneklerince ya da yetkili kılınmış kamu kurumlarınca düzenlenmiş kurslara katılmış olmalıdır.

YENİ METİN
1.3.3 Emlâk komisyoncusu üyesi olduğu Ticaret Odası veya Sanayi ve Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarınca düzenlenmiş kurslara katılmış olmalıdır. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları bünyesinde kurulan Meslek Odaları bulunmadığı yerlerde bu kurslar, Ticaret Odaları veya Sanayi ve Ticaret Odalarınca düzenlenir. Bu odaların da bulunmadığı yerlerde ise bu kurslar Emlâkcılık Mesleği Dernekleri tarafından düzenlenir.
—— • ——


1 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26449
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Mecburi Standard Tebliğinde Değişiklik
Yapılmasına Dair Tebliğ
(Tebliğ No: Ösg-2007/3)
         MADDE 1 – Bu Tebliğ 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı, 10/6/1930 tarihli ve 1705 sayılı, 18/11/1960 tarihli ve 132 sayılı kanunlara istinaden hazırlanmıştır.
         MADDE 2 –(1) 8/7/2003 tarihli ve 25162 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ÖSG-2003/59 sayılı Tebliğimizle mecburi yürürlüğe konulan TS 11816 “Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri-Genel Kurallar” standardının, 29/4/2004 tarihli ve 25447 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ÖSG-2004/17 sayılı Tebliğimiz ile tadil edilerek mecburi yürürlüğe konulan 1.3.3. “Emlâk komisyoncusu üyesi olduğu Ticaret Odası veya Sanayi ve Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkârlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarınca düzenlenmiş kurslara katılmış olmalıdır. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları bünyesinde kurulan Meslek Odaları, bulunmadığı yerlerde bu kurslar, Ticaret Odaları veya Sanayi veya Ticaret Odalarınca düzenlenir.Bu odalarında bulunmadığı yerlerde ise bu kurslar Emlâkcılık Mesleği Dernekleri tarafından düzenlenir.” maddesi mecburi yürürlükten kaldırılmıştır.
      
       MADDE 3 –Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 –Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.








GAYRİMENKUL ALIM-KİRALAMA ARACILIK SÖZLEŞMESİ


GAYRİMENKUL ALIM-KİRALAMA ARACILIK SÖZLEŞMESİ
...../....../20...
Protokol No:..........
1.
KİRACI /ALICI
ADI SOYADI:
ADRES:
TELEFON:
İŞ:
EV:
GSM:
FAKS:
2.
GAYRİMENKUL TALEBİ
ADRES:
ÇEŞİT:
EV 􀂈 APT. DAİRESİ 􀂈 BİNA 􀂈
BÜRO 􀂈 DÜKKAN 􀂈 DİĞER 􀂈
ALAN (m2) :
ODA SAYISI :
KONUM :
ASANSÖR 􀂈 OTOPARK 􀂈 Y. HAVUZU 􀂈
ÖZEL TERCİHLER:
KOMBİ 􀂈 DOĞALGAZ 􀂈 MAZOT 􀂈 FUEL-OIL 􀂈 KÖMÜR 􀂈
DİĞER TERCİHLER:
3.
KİRA
AYLIK BEDEL :
ÖDEME ŞEKLİ :
4.
ALIŞ
ALIŞ BEDELİ :
ÖDEME ŞEKLİ :
VADELİ 􀂈
PEŞİN 􀂈
5.
KONU VE TARAFLAR
Bu sözleşme; yukarıda tercih edilen özellikleri belirtilmiş olan bir gayrimenkulün alımı/kiralanması imkanı yaratılması ve alım/kira sözleşmesine aracılık eden emlak müşaviri (bundan sonra ARACI olarak anılacaktır) ............................................... ile gayrimenkul alacak/kiralayacak olan (bundan sonra ALICI/KİRACI olarak anılacaktır)....................................................arasında imzalanmıştır.
6.
YETKİ
6.1.
ARACI, sözleşme süresince sözkonusu gayrimenkulün temini amacıyla her türlü imkanı kullanmak ve uygun bir gayrimenkulün bulunması halinde gayrimenkul sahibi ile akdedilecek sözleşmeyi hazırlamakla yükümlüdür.
6.2.
Sözleşme konusu gayrimenkulun temini amacıyla yapılacak her türlü masraf ARACI’ya aittir.
7.
HİZMET BEDELİ
Kiralamada gayrimenkulün bir senelik brüt kira bedelinin %........... hizmet bedeli olarak KİRACI’dan tahsil edilir.
Satışta gayrimenkul satış bedelinin %...........+ KDV hizmet bedeli olarak tahsil edilir.


Örnek:1


Örnek:1

8. KAPARO
Alım/kiralama işlemlerin başlatılması amacıyla ALICI/KİRACI’dan kaparo talep
edilebilir. Sözkonusu kaparo işlemler tamamlanıncaya kadar ARACI tarafından muhafaza
edilir.
İşlemlerin başlatılmasından sonra SATICI/KİRALAYAN vazgeçerse kaparo ve yapılan
diğer masraflar SATICI/KİRALAYAN tarafından ALICI/KİRACI’ya derhal ödenir.
9. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ, GEÇERLİLİĞİ VE SONA ERMESİ
9.1. İşbu sözleşme ...../...../20... tarihinde iki nüsha olarak tanzim edilmiş ve imzalanmıştır.
9.2. Sözleşme, ALICI/KİRACI tarafından imzalanması tarihinden itibaren .............. süre ile
geçerlidir.
9.3. Sözleşme süresinin bitiminden en az .............. süre önce yazılı fesih bildiriminde
bulunulmadığı takdirde, sözleşme 1 aylık sürelerle ve aynı şartlarla yenilenmiş sayılır.
9.4. ALICI/KİRACI işbu sözleşme ile gösterilen gayrimenkulün/gayrimenkullerin dışında
daha sonra emlak görme zabtı ile görecekleri gayrimenkullerden herhangi birini alırsa
veya kiralarsa da işbu sözleşme hükümleri geçerli olacaktır.
10. CEZAİ ŞARTLAR
10.1. ALICI/KİRACI, sözleşmede özellikleri belirtilen gayrimenkulün alımı/kiralanması
amacıyla başka kişi veya kuruluşlarla ya da kendi başına işlemde bulunursa,
10.2. ALICI/KİRACI, ARACI tarafından önerilen emlakı/emlakları 1.derece akrabaları,
şahsı, eşi, kan veya sıhri hısımları, annesi, babası, kardeşleri, ortağı veya idarecisi –
çalışanı bulunduğu şirket, dernek, vakıf gibi kuruluşlar satın aldığı/kiraladığı taktirde,
7. maddede belirtilen hizmet bedelini ve ayrıca hizmet bedeli kadar cezai şartı ödemeyi
kabul ve taahhüt eder.
12.UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde
İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir......../......./200…

EMLAK KOMİSYONCUSU                              GAYRİMENKUL ALACAK/KİRALAYACAK

ADI SOYADI :                                                    ADI SOYADI :
ADRES :                                                              ADRES :
TEL :                                                                    TEL :
İMZA :                                                                 İMZA :
EMLAK ALIM SATIM SÖZLEŞMESİ


CİNSİ :
İLİ :
İLÇESİ :
MAHALLESİ :
SOKAĞI :
KAPI NO :
PAFTA NO :
ADA NO :
PARSEL NO :
ALICI ile SATICI yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.
1 - SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj dahil) YTL’dan satmayı kabul etmiştir.
2 - Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan YTL kaparo alınmıştır.
3 - Satış bedelinin YTL’sı peşin, geri kalanı da sürede taksitlerle ödenecektir.
4 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, borçlar kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.
5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden % +KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.
6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.
7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir / /200…


ALICI                             EMLAK KOMİSYONCUSU                                  SATICI

EMLAK KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

EMLAK KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

CİNSİ :
İLİ :
İLÇESİ :
MAHALLESİ :
SOKAĞI :
KAPI NO :
PAFTA NO :
ADA NO :
PARSEL NO :
KİRACI ……………..………….ile KİRAYA VEREN ………………………yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda kiralanması için anlaşmışlardır.
1 - KİRAYA VEREN, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj dahil) ……….……YTL’dan kiralamayı kabul etmiştir.
2 - Kiralama bedeline mahsuben, Kiracı’dan …………..…YTL kaparo alınmıştır.
3 – Bu sözleşme imzalandıktan sonra, borçlar kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan kiracı, bu emlağı kiralamaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. KİRAYA VEREN vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.
4 – KİRACI kendisine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAKÇI’ya sözleşmenin imzasından itibaren yıllık brüt (stopaj dahil) kiralama bedelinin % 10’u +KDV hizmet ücreti ödemeyi kabul etmektedir.
5 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.
6 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde ………….………. Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir……/……/20.…


KİRACI                                EMLAK KOMİSYONCUSU                         KİRAYA VEREN

EMLAK GÖRME BELGESİ


EMLAK GÖRME BELGESİ


Emlakın Adresi:


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Adresinde bulunan emlakı satın almak/kiralamak için gördüm. Sözkonusu emlakı şahsım, eşim, kan veya sıhri hısımlarım, annem, babam, kardeşlerim, ortağım, ortağı veya idarecisi bulunduğum şirket, şirketin ortağı olduğu kuruluşlar satın aldığı taktirde satın alma bedelinin %2+KDV’sini, kiraladığı taktirde yıllık brüt kira bedelinin %10+KDV’sini hizmet bedeli olarak ödemeyi kabul ediyorum. Satın alma veya kiralama olayı, emlakçıyı saf dışı bırakarak gerçekleşirse ödeyeceğim komisyon miktarı, satın almada %4+KDV, kiralamada toplam kira süresinin ortalama bir yıla tekabül eden brüt kira bedelinin %15+KDV’si olarak ödemeyi kabul ve taahhüt ediyorum. Anlaşmazlık halinde ……………………………mahkeme ve icra daireleri yetkilidir. ….../……../200..
NOT:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………….
EMLAK KOMİSYONCUSU EMLAKI GÖREN
Ticaret Ünvanı: Firma / Şirket Adı:
Adı – Soyadı : Adı – Soyadı :
Görevi : Görevi :
Tel : Tel :
İMZA : İMZA :
 Örnek:6

EMLAK SÖZLEŞMELERİ

EMLAK SÖZLEŞMELERİ

Mecburi Standart Tebliği Uyarınca Emlakçılık Sözleşmeleri

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 25162 sayı ve 8 Temmuz 2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan TS 11816 Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri - Genel Kurallar adlı Mecburi Standart Tebliği, 8 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmakta olup, tebliğin 1.1.1 maddesi ile emlakçılık yapmak isteyenlerin, üyesi olduğu Meslek Odasınca onaylanmış veya kullanıma sunulmuş olan sözleşmeyi düzenleyerek müşterisine vermesi öngörülmüştür.

Ayrıca, Tebliğin 1.2.5 maddesi gereğince ilgili Odaca kullanıma sunulan;

- Matbu alıcı ve satıcı yetki sözleşmesi ve kira kontratı,

- Matbu tellâliye, pey akçesi, yer gösterme ve komisyon paylaşım sözleşmesi ve

- Ekspertiz formu bulundurma mecburiyeti getirilmiştir.

Odamızca yapılan çalışmalar neticesinde ve 51. Aracılık Hizmetleri Grubu Meslek Komitesi görüşleri doğrultusunda hazırlanan, sözleşme örneği ilişikte sunulmaktadır.
 
1.
2.
3.
4.
5.  
6.
7.
8. 

9.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KİRA KOMİSYON SÖZLEŞMESİ
EMLAK KOMİSYONCUSU İLE MAL SAHİBİ
ARASINDA YAPILAN YETKİ SÖZLEŞMESİ
 

Sözleşme Süresi
Başlangıç Tarihi
Sözleşmenin Bitiş Tarihi
 
 
Mal Sahibinin
Adı ................................................................................................................................................
Soyadı ...........................................................................................................................................
İş Adresi ........................................................................................................................................
İkametgahı ....................................................................................................................................
Telefon/Fax ...................................................................................................................................
Taşınmazın
Türü .............................................................................................................................................
İl...............İlçesi...................Mahallesi..................Sokağı............No:...............................................
Tapuda Kayıtlı Olduğu
Ada No:...................Pafta........................Parsel numarası ..............................................................
Özellikleri ......................................................................................................................................
İmar durumu .................................................................................................................................
Taşınmaza Biçilen
 
Azami Değer
Asgari Değer
 
 
1-     Müşteri ile...................................Emlak Komisyonculuğu yukarıda belirtilen gayrimenkulun kiralanmasında aracılık edilmesi için aşağıda belirtilen şekilde anlaşmışlardır.
2-     Emlak Komisyoncusu gayrimenkul ile ilgili olarak kira işlemi amacıyla masrafı kendine ait olmak üzere basın ve sair medyaya ilan vermek suretiyle tanıtımı faaliyetlerinde bulunma hakkına sahiptir. Müşteri bununla ilgili herhangi bir ödeme yapmayacaktır. Müşteri................................ Emlak Komisyonculuğuna işbu sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için gayrimenkule daima giriş imkanı tanımayı kabul ve taahhüt eder.
3-     İşbu sözleşme ile verilen özel yetki ile müşteri gayrimenkul ile ilgili olarak kendisine gelen tüm başvuruları .................................... emlak komisyonculuğuna bildirmeyi ve böyle kişi ve kuruluşlarla işlemde bulunması halinde.............................emlak komisyonculuğuna yukarıda tanımlanan komisyonu ödemeyi taahhüt eder.
4-     Sözleşme yukarıda yazılı bitim tarihinden 15 gün önce taraflardan herhangi birinin yazılı fesih bildirimi karşı tarafa ulaşmadıkça aynı şart ve koşullarda aynı süre ile kendini yeniler.
5-     Müşteri gayrimenkul ile ilgili olarak işlemin gerçekleştirilmesi için şekli işlemlere başlandıktan sonra işlemden vazgeçmesi halinde .........................emlak komisyonculuğunun komisyon alacağının doğacağını kabul ve ödemeyi taahhüt eder.
6-     İşbu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu süre içersinde sözleşme konusu taşınmaza komisyoncu tarafından yukarıda yazılı şartlar uyarınca kiracı bulunmasına rağmen müşteri herhangi bir nedenden ötürü kiralamayı engeller ise, koşulları değişirse 3. kişilere kiralarsa azami değer üzerinden bir aylık kira bedelini emlak komisyoncusuna ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Kiralayan, bu sözleşme hükümleri gereğince komisyoncu lehine ödemesi gereken komisyon ücretini ödemede temerrüde düşerse, temerrüt tarihinden itibaren komisyon ücreti üzerinden %5 aylık temerrüt faizi ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
7-İşbu.........nüshadan oluşan sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde İzmir Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir. ......./....../........
 
FİRMA ODA SİCİL NO:
EMLAK KOMİSYONCUSU/TEMSİLEN                                                MAL SAHİBİ VEYA YETKİLİ
KAŞE VE İMZA                                                                               İMZA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gayrimenkul Alım-Satım Ve
Komisyon Sözleşmesi
SATILACAK GAYRİMEKULÜN
CİNSİ               :
ADRESİ                       :
TAPU BİLGİLERİ     :                            ADA:................PAFTA............PARSEL
SATICININ VEYA VEKİLİNİN
ADI-SOYADI:
İŞ ADRESİ:
EV ADRESİ:
TELEFON NO
ALICININ VEYA VEKİLİNİN
ADI-SOYADI:
İŞ ADRESİ:
EV ADRESİ:
TELEFON NO:
1- Yukarıda adres tapu kayıtları bulunan gayrimenkulü..................................bedelle satıcı satmayı, alıcı almayı ve gayrimenkulü alım satımda Emlak Komisyoncusunun aracılık hizmetini tamamladığını kabul etmişlerdir.
2- Alıcıdan bu satışa mahsuben.............................................satıcıya peşinat olarak ödenmiştir. Geriye kalan bedel.7. maddedeki şartlarda açıklandığı gibi ödenecektir.
3- A- İşbu akdin imzasından sonra alıcı gayrimenkulü almaktan vazgeçerse anlaşma anında satışa mahsuben verdiği bedeli geri almayacaktır.
B- Satıcı vazgeçerse satışa mahsuben aldığı bedelin iki katını alıcıya vermeyi kabul ve taahhüt eder.
4- Satıcıdan%...... ve alıcından %....... olmak üzere işbu akdin imzasından itibaren Emlak Komisyoncusuna, tabuda ferağ anında komisyon ücreti olarak ödemeyi taraflar kabul ve taahhüt etmiştir.
5- İşbu akdin imzasından sonra gayrimenkulu satıcı satmaktan vazgeçerse veya alıcı almaktan vazgeçerse cayan taraf hem kendi ödeyeceği ve hem de diğer tarafın ödeyeceği komisyon ücretinin tamamını Emlak Komisyoncusuna ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
6- İşbu akit satıcı, alıcı ve emlak komisyoncusu arasında yukarıda belirtilen ve aşağıdaki özel şartlarla birlikte geçerli olmak üzere imzalanmış olup, doğabilecek uyuşmazlıklarda İzmir Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkili olduğu kabul edilmiştir.
7- Özel Şartlar................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
 
                                                                  FİRMA ODA SİCİL NO:
ALICI                              SATICI                  EMLAK KOMİSYONCUSU/TEMSİLEN
                                                                  KAŞE İMZA
 
 
                                                       
 
                                               KİRA SÖZLEŞMESİ
 
KİRALANAN YERİN ADRESİ………..…:
 
KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ ……………:
 
KİRAYA VERENİN…………………..…..:
(AD-SOYAD-ADRES)
 
KİRACI……………………………….…:
(AD-SOYAD-ADRES)
 
1AY-1 YIL KİRA KARŞILIĞI……………..:
 
KİRA BEDELİ ÖDEME ŞEKLİ…………......:
 
KİRA SÜRESİ………………………..…..:
 
KİRA BAŞLANGICI………………..….....:
 
KİRALANAN ŞEYİN NE İÇİN KULLANILACAĞI..:
 
KİRALANAN İLE BERABER KİRACIYA TESLİM OLUNAN DEMİRBAŞ EŞYALAR..:
 
Kiracı kiraladığı şeyi kendi malı gibi iyi kullanmaya ve bozulmamasına ve içinde oturanlar varsa onlara karşı iyi davranmaya mecburdur.
 
Kiralanan şey kiracı tarafından üçüncü şahsa kısmen veya tamamen kiralanıp da kiralanan herhangi bir şekilde tahrip ve tadil edilirse kiraya veren kira sözleşmesinin bozabileceği gibi bu yüzden meydana gelecek zarar ve ziyanı protesto çekmeye ve hüküm altına almaya hacet olmaksızın kiracı tarafından tazmine mecburdur.
 
Kiralanan şeyin tamiri lazım gelir ve üçüncü bir şahıs onun üzerinde bir hak iddia ederse kiracı hemen kiraya verene haber vermeye mecburdur. Haber vermezse zarardan sorumludur. Kiracı zaruri tamiratın icrasına müsaade etmeye mecburdur. Kiralana şeyin alelade kullanılması için cam taktırmak, kilit taktırmak ve badana ve boya gibi ufak tefek kusurlar kiraya verene haber vermeden ve münasip müddet beklemeden kiracı tarafından yaptırırsa masrafı kiraya verenden istenemez.
 
Kiralanan şeyin vergisi ve tamiri kiraya verene, kullanılması için lazım gelen temizleme ve ıslah masrafları kiracıya aittir.
 
Kiracı kiraladığı şeyi ne halde buldu ise kiraya verene o halde teslim etmeye mecburdur.
 
Kiralanan gayrimenkul içinde bulunan demirbaş eşya ve edevatı dahi kontrat müddetinin hitamında tamamen iade ile mükelleftir. Gerek bu eşya ve gerek kiralanan şeyin teferruatı ve mütemmim cüzleri zayi edilir veya mutat üzere kullanılmaktan mütevellit noksandan ziyade kıymetlerine noksan arız olursa kiracı bunları kıymetleriyle tazmine ve kiraya veren istediği takdirde eski haline getirmeye mecburdur.
 
Kiracı kiraladığı şeyi kontrata göre kullanmış olması hesabıyla ondan ve eşyasından husule gelen eksiklik ve değişiklikten mesul olmayacaktır. Kiracının kiraladığı şeyi iyi halde almış olması asıldır.
 
Kiracı kontrat müddetinin son ayı içinde kiralanan şeyi görmek için gelen taliplerin gezip görmesine ve vasıflarının tetkik edilmesine karşı koyamaz.
 
Kira müddeti bittiği halde kiralanan şeyi boşaltmadığı suretle kiracı kiraya verenin bundan doğacak zarar ve ziyanı tazmin edecektir.
 
Kiracının yahut kendisiyle birlikte yaşayan kimselerin yahut işçilerin sağlığı için ciddi bir tehlike teşkil edecek derecede ve önemde bulunmayan şeyler kiracı için kiralanan şeyi teslimden kaçmayı ve kira süresi içinde zorunlu olması halinde kira sözleşmesini bozmayı ve kiradan miktar indirimi talebe neden olmaz.
 
Kiracının kiralanan şeyin içinde ve dışında yaptıracağı süsleme masrafları tamamen kendisine ait olacak ve sözleşme bittiğinde hiçbir güne bedel ve masraf ve tazminat istemeye hakkı olmama gayrimenkul inşaatın cümlesi kiraya verenin olacaktır.
 
Kiracı kiraya verenin yazılı olurunu alacak masrafı tamamen kendisine ait olmak üzere şehir suyu, hava gazı ve elektrik alabilecek ve apartmanda umumi anten yoksa hususi anten yaptırabilecektir. Bu teçhizatın bedelleri yine demirbaş varsa bunun abone ücreti kiracıya ait bulunacaktır.
 
                                                  ÖZEL ŞARTLAR
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
...................................................................................................................................
 
 
 
 
KİRACI                                                                                                        KİRAYA VEREN
 
 
 
 
 
 
 
 
EMLAK KAYIT FORMU
KAYIT NO:----------------------
KAYIT TARİHİ:-----/----/------
 
Emlak Türü                                                                                                   Durumu
 
Bina
 

 

 
Mesken                                                                                               Satılık          
 

 
Arsa                                                                                                    Kiralık 
 

 
İşyeri
 
Gayrimenkulun
 
Sahibi:
 
Adres:
 
Telefon no:
 
Tapu Kayıtları:                                       Ada..... .........Pafta...............Parsel............
 
Fiyatı:
 
Özellikleri
 
Katı
 
M2
Oda
Isınma
Mutfak
Banyo
Dış Cephe
Islak Zemin
Kuru Zemin
Emlak Değeri
Ekstra Özellikleri..................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................... Yukarıda özellikleri ve fiyatını belirttiğim gayrimenkulüm.....................................komisyonculuğunun
portföyüne satılması/kiralanması için tarafımdan kayıt ettirilmiştir. Gayrimenkul eğer komisyoncu tarafından............. tarihine kadar kiralanır/satılır ise İzmir Ticaret Odasının fiyat tarifesi esasına göre ücret tahakkuk edilecektir.
GAYRİMENKULÜ GETİREN                                            FİRMA ODA SİCİL NO                                                                                                              EMLAK KOMİSYONCUSU/TEMSİLEN
                                                                                  KAŞE İMZA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
 
 
Kiracısı bulunduğumuz ...................................................................................adresindeki
taşınmazı herhangi bir ihtar ve hiçbir hüküm istihsaline ve mahkemeden ilam almaya hacet kalmaksızın ..........................................tarihinde tahliye ederek mal sahibi........................ya veya onun yerine geçecek sonraki mal sahibine boş ve kira sözleşmesinde belirtildiği gibi tam olarak teslim edeceğimi kesin olarak beyan, kabul ve taahhüt ederim.
 
İşbu taahhütname serbest irademle ....................................tarihinde imza altına alınmıştır.
 
 
 
KİRACI /İMZA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GAYRİMENKUL GÖSTERME TUTANAĞI VE
KOMİSYON SÖZLEŞMESİ

GÖRÜLEN TAŞINMAZLARIN NİTELİĞİ                              TARİH:..../....../.......
 
A-   KONUT:                      ARSA                           İŞYERİ            BİNA
 
B-SATILIK :                      KİRALIK                      DEVREN KİRALIK      
TAŞINMAZLARIN ADRESİ:
FİYAT
1.    
 
2.    
 
3.    
 
4.    
 
5.    
 
6.    
 
7.    
 
8.    
 
9.    
 
10. 
 
1- Yukarıda adres ve fiyatları belirtilen taşınmazlar, alıcı-kiracı tarafından gezdirilip gösterilmiştir.
2- Sözleşmenin karşı tarafı, bu taşınmazlardan birini işbu sözleşmenin tanzim tarihinden itibaren 6 ay içinde kendi adına satın alır veya taşınmaz bu kişinin eşi, usul veya füruu, kayınpederi, kayınvalidesi, hala, dayı, teyze gibi kan veya sıhri hısımları veyahutta iş ortağınca satın alındığı/kiralandığı takdirde Emlak Komisyoncusuna satış bedelinin %.......’ oranında komisyonu/bir aylık kira bedelini tapudaki ferağ veya kira tarihinden itibaren derhal ve nakden ödemekle yükümlüdür. Komisyona esas olan bedel, tapudaki satış bedeli değil, gerçek satış bedelidir. Taşınmaz, sözleşmedekinden daha az fiyata satıldığı / kiralandığı takdirde karşı tarafın ödeyeceği komisyon tutarı, bu fiyat üzerinden hesap edilir.
Komisyonun, ferağ tarihinde ödenmemesi halinde akdin karşı tarafı, tapudaki ferağ tarihinden /kira tarihinden itibaren aylık %5 faiz ödemekle yükümlüdür.
3- Akdin karşı tarafı olan kişinin taşınmazlardan birini, akdin tanzim tarihinden itibaren 6 ay içinde bizzat kiralaması veya satın alması taşınmazın bu kişinin yukarıda sayılan akraba veya yakınları tarafından kiralanması ya da satın alınması halinde ödenecek olan komisyon miktarı gerçekleşen bedelin %....../1 aylık kira bedeli olacaktır.
4- Taşınmazın, birden fazla kişi tarafından satın alınması veya kiralanması halinde, bu kişiler komisyon bedelinden müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
5- işbu .... nüshadan oluşan sözleşmeden doğabilecek her türlü ihtilafta İzmir Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.

TAŞINMAZI GEZEN GÖREN                                                       EMLAK KOMİSYONCUSU/TEMSİLEN