Özürlüler için emlak vergisi muafiyet şartları
Özürlüler için emlak vergisi muafiyet şartları
Tarih: 16-02-2016 14:55:14Güncelleme: 16.02.2016 15:18:14
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Özürlüler için yayınlamış olduğu vergi rehberinde, emlak vergi muafiyetinden nasıl faydalanılacağı açıkça yazılmıştır. engelliler emlak vergisinden muaf mı? Engelliler emlak vergisi verir mi? Muafiyete ilişkin tüm bilgiler.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Özürlüler için yayınlamış olduğu vergi rehberinde, emlak vergi muafiyetinden nasıl faydalanılacağı açıkça yazılmıştır.
Özürlülerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olması ( kullanım hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, şartları taşıyan özürlülere emlak vergisi muafiyeti sağlanır.
Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekmektedir.
İndirimli bina vergisi oranı uygulamasında, meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Ancak, indirimli oran uygulamasına konu binanın mesken olarak kullanılması gerekir. Bunun yanı sıra özürlülerin indirimli oran uygulamasında "gelir elde etmeme" şartı aranılmamaktadır. Bu nedenle, özürlülerin meskenlerinde bizzat oturup oturmamaları veya meskenini kiraya verip vermemeleri indirimli bina vergisi oranının(sıfır) uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.
Birden fazla meskeni olanlar, birden fazla meskende hisseye sahip olanlar, 200 metrekareyi geçen tek konuta sahip olanlar Emlak Vergisi Muafiyetinden faydalanamazlar.
Ayrıca belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için vergi oranında bir indirim uygulanmayacaktır.
İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, gerekli şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekmektedir.
Gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle Emlak Vergisi ödemeyen özürlüler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen özürlülerden alınması gereken Emlak Vergisi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınır.
Kaynak: Emlak Pencerem
Editr: Hatice Kolçak
Yorumlar