Kaynak Hakkı Nedir ?
Kaynak Hakkı Ne Demektir ?
Bir başkasının taşınmazından çıkan bir suyu kullanma ya da kendi arazisine akıtmak hakkına denir. Bu hak İrtifak Hakkı olarak tapu kütüğüne işlenir.
Medeni kanun kaynağın ayrı bir mülkiyeti olamayacağını, kaynadığı arazinin mütemmin cüzü (tamamlayıcı unsuru) olduğunu kabul etmiştir.
Yani arsa / arazi maliki ( sahibi) olan kişi kaynağında sahibidir. Kaynak arsadan ayrı olarak iktisab edilemez. Fakat bu kaynaktan başkasının kullanılmasına izin verilebilir. Yararlanma bağ , bahçe , tarla sulama , inşaat ya da içme suyu sağlanması , hayvancılık , balık çiftliği benzeri çeşitli sebeplerle olabilir.
Arazi sahibinin talebiyle birlikte Belediye encümen ya da il idare kurulu kararı gerekir. Bunun yanında söz konusu taşınmazın plan üzerinde gösterilebilmesi için Kadastro Müdürlüğünce ölçekli kroki düzenlenir.
Şahsi ve Arzi Kaynak Hakkı Nedir ?
Kaynak Hakkı , bir şahıs lehine kurulmuş ise buna Şahsi Kaynak Hakkı , bir taşınmaz lehine kurulmuş ise Arzi Kaynak Hakkı denir.
Kaynak bir kanal ile geçirilecekse, nereden geçeceğinin bir haritaya bağlanması ve tescil bildiriminde gösterilmesi gerekir.
Yorumlar