Köy İmarı Nedir ? Köye Nasıl Ev Yapılır ?
Köy İmarı Nedir ? Köye Nasıl Ev Yapılır ?
Köye ev yapma şartları nelerdir ? Köye ev yapma koşulları nelerdir ? Köye nasıl ev yapılır ? Köy imarı nedir ? Köye ev yapmak istiyorum fakat nasıl yapacağım ? Kanuni zorunlulukları ve sorumluluklarım nelerdir diyorsanız bu yazımız size gereken temel bilgileri verecektir.
Bilindiği üzere bir yerin imarı o alana ne türde bir yapılanma olacağını belirtmektedir. Alanda yapılan imar çalışmaları ile yerin imar durumu belirlenir. (Örn konut imarı , ticari imarı , turizm imarı )
Köy imarı da köyde ne türde bir yapılanma yapılabileceğini bize açıklar.
Bir köye ev yapılmak istenildiğinde karşımıza iki durum çıkmaktadır.
Arsanın :
- ’ Köy Yerleşik Alanı ‘ içinde bulunması
- Ya da bu alanın dışında olması.
Bu konuda temel alınan yönetmelik Plansız Alanlar Yönetmeliği olup ilgili detaylar :
Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak Esaslar bölümünde maddelenmiştir.
Yöntemelikte bulunan bilgiye göre Köy Yerleşik Alanı tanımı :
Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik (meskun) alanını; bu çizgi ile 100 m. dışından geçirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il idare kurulunca karara bağlanan sınırın içinde kalan alan köy yerleşik alanı civarını tanımlar.
Yönetmelikte belirtilen bilgiye göre :
Arsa “Köy Yerleşik Alanı” içinde bulunuyorsa ;
- Köy yerleşik alanları içerisinde yanlızca köy nüfusuna kaydı bulunan ve köyde sürekli yaşayanlarca inşa edilecek konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve bunun gibi köy temel yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi olmaz. Fakat, inşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve Köy ihtiyar heyetinden izin alınması zorunludur.
- Bir önceki madde de belirtilen yapılar haricinde ruhsata tabi yapılara inşaat ve yapı kullanma izni, Valiliklerce verilmektedir.
- Köy ve mezarlıkların yerleşik alanları içerisinde yapılacak ifraz işlemlerinde, parsel genişlikleri 10metre den parsel derinlikleri de 20 metre den az olması yasaktır.
- İfraz nedeniyle oluşacak yol, otopark, yeşil alan ve benzeri yerle düzenleme ortaklık payı köy tüzel kişiliği adına bedelsiz terkedilir. Bu oran parselin yüzde 35 inden fazla olmaz.
- Bina cephe ve istikametlerinin, köy mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tesbitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir.
- İfraz durumu söz konusu olmadıkça bir parsel üzerindeki ilgili müştemilat yapıları haricinde birden fazla yapı inşa edilemez.
- Köy ve mezarların yerleşik alanlarında taban alanı kat sayısı (TAKS) (müştemilat da dahil) yüzde 50’yi geçemez.
Arsa “ Köy Yerleşim Alanı “ içerisinde bulunmuyorsa :
- TAKS yüzde 5 olur(Taban Alanı Katsayısı )
- En fazla - maksimum inşaat alanı 250 m2 olur
- Yükseklik 6.50 metre (H) olur
- Parselin Kadastral yola cephesi bulunması zorunludur.
- Lakin parsel çok geniş bir alana sahipse ve bazı sebeplerden ötürü ifraz söz konusuysa , ifrazların ardından kalacak her parsel 5000 m2’den küçük olamaz.
Kalan bu alanların tapu kadastro ya da tapulama haritasında olan veya halihazırda bulunan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az - minimum 25 metre cephesi olmalıdır.
- İmar durumu almak istenirse , Tapu ya da tapu yerine gösterilebilecek bir belge ve Röperli kroki ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne başvurulur.
Bu imar durumu ile hazırlanacak proje ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne talepte bulunarak ruhsat alınabilir.
Söz konusu alan , köy yerleşik alanı dışındaysa muhtardan izin almaya gerek yoktur
Yorumlar