Riskli Yapı ve Tespiti

Riskli yapı kavramı, 6306 sayılı Afet Riski Altında Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da tanımlanmıştır. Buna göre:
Riskli Yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıdır.
Bu yapılar, ekonomik anlamda ömrünü tamamlamış ve içerisinde yaşayan kişiler açısından tehlike arz eden yapılardır. Riskli yapı ve tespiti, tahliyesi, yıkımı yine bahsi geçen kanunda düzenlenmiştir.
Riskli yapıların tespiti iki farklı yöntem ile yapılmaktadır:
  1. Yapı malikleri eğer kendilerine ait yapıların tespitini yaptırmak istiyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca lisanslandırılmış kuruluşlara başvurarak ilgili yapıların riskli olup olmadığını tespit ettireceklerdir. Birden çok maliki bulunan yapıların tespiti için herhangi bir çoğunluk kararı gerekmemekte olup, maliklerden herhangi birinin müracaatı üzerine bu tespit yaptırılabilir.
  1. İdare, tespit yaptırması için maliklere süre tanıyabilir. Bu durumda ya malikler verilen süre içerisinde ilgili kuruluşlar yoluyla tespit yaptıracak ya da süre sonunda masrafları maliklerden tahsil edilmek üzere idare tespiti yapacaktır. Tespit sonucu ortaya çıkan raporda yapının riskli olup olmadığı ifade edilecektir.
Tespit ve İtiraz Süreci
Yapılan tespite karşılık maliklerin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 15 gün içerisinde itiraz hakları mevcuttur. İtiraz halinde rapor, bakanlıkça oluşturulan teknik heyet tarafından incelenecek ve inceleme sonucu itiraz eden tarafa bildirilecektir.
Tapu Müdürlüğü’ne Bildirim
Tespit ve itiraz aşamaları sonucu riskli yapı olarak kabul gören taşınmazlar hakkında Tapu Müdürlüğü’ ne bildirim yapılacaktır. Tapu müdürlüğü ilgili taşınmazların, tapu kaydının beyanlar hanesine, riskli yapı şerhini ekleyip, yapı maliklerini durum hakkında bilgilendirecektir.
Riski Yapıların Tahliyesi ve Yıkım Süreci 
Sonraki aşama ise riskli yapıların tahliyesi ve yıkımıdır.
  • Bu yapıların tahliyesi ve yıkımı için içerisinde yaşayan kişilere en az 60 günlük süre verilecek, verilen süre içerisinde yapı sahiplerinin taşınmazını boşaltması ve yıkımını üstlenmesi beklenecektir.
  • Verilen sürede yıkım gerçekleşmez ise, içerisinde yaşayanlara 30 günlük ek süre verilecek olup, eğer bu süre içerisinde de yıkım gerçekleşmediği takdirde, yapının idarece yıkılacağı tebliğ edilecektir.
  • Ek süre sonunda da tahliye ve yıkım gerçekleşmediği takdirde, riskli yapı idarece tahliye ve yıkım gerçekleşecek ve yine tespit durumunda olduğu gibi, masraflar tapu siciline ipotek olarak işlenecek olup, yapı malikleri üzerine kalacaktır.
Yıkılan Yapının Değerlendirilmesi
Kanun gereği yıkılan yapıların değerlendirilmesi aşamasında malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. İdarece maliklere 30 günlük süre verilecek olup bu süre içerisinde yapı maliklerinin en az 2/3 oranında karara varmaları beklenecektir. Buna göre yapı maliklerine, kiracılara, sınırlı ayni hak sahiplerine; geçici konut, işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilecektir. Belirtilen oranda anlaşma halinde, yeniden değerlendirme aşamasına geçilecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar