6 Aralık 2020 Pazar

Hangisi Daha Karlı: Sıfır Daire mi İkinci El Daire mi?

 Hangisi Daha Karlı: Sıfır Daire mi İkinci El Daire mi?

Bir ev satın almadan önce bütçeniz kadar, evi hangi amaçla satın alacağınıza da karar vermelisiniz. Bu önemli karar, evinizi nerede arayacağınızdan başlayarak onu nasıl dekore edeceğinize kadar uzanan zorlu bir sürecin de şekillenmesi demek. Satılık daire arayışında olanlar, çoğunlukla sıfır daire almaya meyillidir. Şayet satın alacağınız dairede kendiniz yaşayacaksanız bu seçim çok daha cazip olmakla birlikte, kiralama yapmak isteyenler için de fiyatları üstte tutmak ve evin değerini artırmak üzere sıfır daire tercih edilir. Diğer yandan sınırlı bütçeye sahip kimseler için de ikinci el daireler, güçlü fiyat-performans sunan seçeneklerde çoğunlukla çok daha cazip hale gelir. Peki, satılık daire arayışına girmeden önce en karlı seçeneği nasıl bulacaksınız? Sizler için derlediğimiz bu yazıda sıfır daire ve ikinci el daire arasında farkları inceleyerek kendiniz için en doğru kararı kolaylıkla verebilirsiniz.

Sıfır Dairenin Avantajları

Sıfır daireler birçok alıcının favorisidir. Anahtar teslim olarak da bilinen bu tip dairelerin tüm bakım ve onarımları tamamlanmıştır. Buna ek olarak, herhangi bir evrak işlemiyle uğraşmadan, yalnızca eşyalarınızı getirerek bu tip evlere kolaylıkla yerleşebilirsiniz. Birçok cazip avantaja sahip sıfır daireleri tercih etmeniz için en güçlü sebepleri sıralamak gerekirse;

Zamandan Tasarruf Sağlama

Birçok alıcı için bu madde büyük önem taşır. Şayet birikiminiz hazırsa ve daireyi yatırım amaçlı tercih etmeyecekseniz, satın aldığınız daireye hemen yerleşmek isteyebilirsiniz. Sıfır daireler, anahtar teslim olarak sunulur. Kısa bir temizlik sürecinin ardından yalnızca eşyalarınızı beraberinizde getirerek kolayca taşınabilirsiniz.

Yatırım amaçlı daire arıyorsanız, sıfır daireler zamandan kazanma noktasında yine sizlere destek olacaktır. Yapımı tamamlanmış olduğundan, kiralık daire ilanı için hızlıca fotoğraf çektirip evinizi yeni kiracısı ile buluşturabilirsiniz.

Evrak İşleri ve İzinlerle Uğraşmama

Sıfır daireler, tüm bina ve inşa izinleri alınmış biçimde, hazır olarak sunulur. Elektrik tesisatı bağlantısı ya da kontrolü için herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan evinize gönül rahatlığıyla taşınabilirsiniz.

Sıfır daire satın aldığınızda; yalnızca satın alma prosedürlerini içerecek şekilde, tek seferde evrak işlerinizi tamamlayarak taşınma işlemine geçebilirsiniz. Kısa vadede önemsiz görünse de özellikle izinler kısmında, bu kolaylığın ne kadar önemli olduğunu, bu süreçlerle ilgilenmek zorunda kalan kişilerden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

[caption id="attachment_12129" align="aligncenter" width="587"]kamera, ev güvenliği, güvenlik sistemleri Ev alarm ve güvenlik sistemleri sayesinde konforlu ve huzurlu bir ev hayatına sahip olabilirsiniz.[/caption]

Güvenli ve Sosyal Bir Yaşam

Sıfır dairelerin birçoğu konut projeleri kapsamında rezidans ya da rezidans benzeri konseptlerde satışa çıkar. Bu çerçevede hazırlanan daireler genellikle 7/24 devam eden güvenlik tedbirlerinin yer aldığı site vb. yapıdadır. Yüksek teknolojiye sahip alarm sistemleri ve kamera sistemleriyle izlenen bu alanlarda; projedeki dairelerde yaşayan kimseler dışındaki herhangi bir kişinin girişi kısıtlanır.

Güvenliğe ek olarak; bu tip konut projelerinde,

  • Geniş peyzaj alanları,
  • Gelişmiş lobi ve rezidans hizmetleri,
  • Kafe, bar ve AVM gibi sosyal alanların bulunması,
  • Spor aktivitelerinin gerçekleştirilmesi için, alternatifli imkanlar sunulması,
  • Ulaşımın kolay olması,

Güvenlikli otopark imkanlarının yer alması ve daha birçok cazip imkanlar da yer alır.

Gelişmiş Teknoloji

Güvenlik teknolojilerinin yanı sıra, sıfır dairelerde genellikle akıllı ev sistemleri de yer alır. Bu sistemler;

  • Evinizin ışık ve ısı ayarı, evden uzakta olduğunuzda kamera ile evinizi izleyebilme,
  • Hareket sensörleri ile güvenliği sağlama,
  • Herhangi bir yangın olması durumunda önceden haberdar etme,
  • Güneşin durumuna göre perdelerin ayarlanması,
  • Elektrik ve su tasarrufu sağlanması,
  • Ev sıcaklığının uzaktan ayarlanabilmesi ya da otomatik hale getirilmesi

gibi birçok kolaylık sunar. Böylece hem evdeyken hem de evden uzaktayken, dairenizin tüm kontrolü sizin elinizde olur.

Sıfır Dairelerin Dezavantajları

Söz konusu sıfır daireler olduğunda tabii ki her şey daima yolunda gitmeyebiliyor. Tıpkı diğer daire tipleri gibi sıfır dairelerde de bir.ok aşamada problemler ortaya çıkabiliyor.

Eksik Teslim Edilmesi ya da Eksiklerin Oluşması

Özellikle büyük konut projelerinde yaşanan bu sıkıntı, projelerin vadedilen tarihte teslim edilebilmesi için hızlı davranılması ve sonuç olarak kimi eksiklerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir. Aceleyle inşa edilen yapıların elektrik ya da su tesisatlarında ortaya çıkan problemler, işçilik kalitesinin düşük olması ya da bina / daire izinlerinin tamamlanmaması gibi durumlar, sıfır dairelerin en ciddi dezavantajlarından biridir.

Teslimin Doğru Yapılmaması

Yine yukarıda bahsettiğimiz kaygılardan ötürü, acele bir biçimde hazırlanan evrakların gerekli şekilde düzenlenmemesi ya da teslim sürecinin detaylıca anlatılmaması gibi durumlar daire satın alımı sonrasındaki süreçleri zora sokabilir. Bu nedenle, sıfır daire satın alırken bina izinlerinin gerçekleştirildiği ve teslim süreçlerinin hukuka uygun ve eksiksiz düzenlendiğinden emin olmalısınız.

Dairelerin Yeterli Büyüklükte Tasarlanmaması

Yeni konut projelerinde veya kentsel dönüşüm sonrası yenilenen yapılarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri de dairelerin metrekarelerinin düşük olmasıdır. Genellikle 1+1 daireler stüdyo dairelere eş değer büyüklükte tasarlanır. Aynı biçimde, 2+1 dairelerin maksimum büyüklükleri ise 1+1 dairelere denk gelir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise müteahhitlerin tek bir binaya daha fazla daire sığdırmak istemesidir. Bu anlamda, yerden tasarruf en çok yatak odaları ve mutfaklarda yapılır. Sıfır dairelerde genellikle, yerden büyük oranda tasarruf sağlayan Amerikan mutfaklar tercih edilir. Yatak odaları ise daha dar ya da uzun yapıya sahiptir. Bu da, yaşam alanlarının yeni olmasına karşın ferah bir atmosfer sunamamasına neden olur.

Tüm Teslimlerin Aynı Anda Gerçekleşmemesi

Konut projelerinden sıfır daire alımı gerçekleştirdiğinizde, projede yer alan tüm dairelerin satışı aynı anda gerçekleşmemiş olabilir. Bu durum da özellikle kış aylarında ısınma problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan, eğer yüksek katlı ya da çok daireleri bir projeden ev satın alırsanız; büyük oranda boş olan daireler size ıssız bir yerde yaşıyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Özellikle çocuklu aileler için problem yaratabilecek bu durum, dairenizi konaklama ya da yatırım olarak değerlendirdiğinize bakılmaksızın dairenin kullanımında olumsuz bir etki yaratabilir.

[caption id="attachment_12133" align="aligncenter" width="587"]ev,gündüz,salon,deri koltuk, sehpa,perde İkinci el daireler, sanılanın aksine daha güvenli ve karlı bir seçim yapmanıza olanak sunabilir.[/caption]

İkinci El Dairelerin Avantajları

Sıfır daireleri riskli görenler ve bütçesi fazla olmayanların tercihi ikinci el daireler de emlak piyasasında oldukça geniş bir yere sahip. Bakalım bu tip dairelerin artıları ve eksileri neler...

Deneyimlerin Sunduğu Artılar

İkinci el daireler, çoğunlukla daireyi ev sahibinden direkt olarak aldığınız ve teslim süreçlerinin güven usulüyle ilerlediği bir seçenek sunar. Burada, dairenin ilk tasarlandığı günden satışına dek müteahhitlerin öngöremediği kimi problemler çoktan gün yüzüne çıkmıştır. Bu anlamda, ikinci el daire satın aldığınızda, bu deneyimlerden yola çıkılarak tüm eksikleri neredeyse tamamlanmış bir daire teslim alırsınız. Yılın farklı dönemlerinde binanın eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkan olumsuz durumların önüne geçecek çözümlerin hazır bulunması işlerinizi daima daha kolay hale getirecektir.

Karakterli ve Özel Daireler

İkinci el dairelerin büyük bir kısmı, farklı dokulara sahiptir ve daha karakteristik bir tasarım sunar. Genellikle tarihi binada yer alan daire arayışında olan kişilerce tercih edilen ikinci el dairelerin içerisinde daha modern yapıda olanlar da mevcuttur. Ancak her iki tipte daire için de ‘yaşanmışlık’ ortak kriterdir. Özellikle eşyalı tercih edilen ikinci el daireler, kendine has bir atmosfere sahip bir daire arayanlar için idealdir. Ateş tuğla duvarlar, yüksek ve işlemeli tavanlar, ahşap kapılar, retro yer kaplamaları ve daha birçok özellik bu tip daireleri alıcılar için cazip hale getirir.

Ferah ve Fonksiyonel Bir Ev Yaşamı

Şunu kabul etmeliyiz ki, eski tip evler yeni ve modern dairelere oranla çok daha ferah tasarlanmış. Daha çok geniş aileleri odağına alarak tasarlanan bu daireler, özellikle geniş banyo, koridor, balkon ve mutfaklarıyla ünlüdür. Eski tip evler, yani 90 ve 2000’li yıllar öncesi inşa edilen evler- kalabalık ailelere göre tasarlandığı için daha fonksiyonel bir yaşam alanı sunar. Fazlalıkları yerleştirmek için kullanılabilecek gömme dolaplar, yaz sefasına yaraşır balkonlar ve geniş antreler…

İkinci El Dairelerin Dezavantajları

Elbette ki, bu denli artıya rağmen ikinci el dairelerde de hem alıcı hem satıcılar için kimi dezavantajlar bulunuyor. Hemen göz atacak olursak;

Daireye İyi Bakılmamış Olması

Ne yazık ki her kiracı aynı değil. Kimi kiracılar yaşadıkları alanlara kendi evleri gibi baksa da, kimileri de bir gün bu evden ayrılacakları düşüncesiyle daireyi oldukça hoyrat kullanabiliyorlar. Bunun önüne geçmek için depozito sistemi oluşturulsa da %100 verim saplanamayabiliyor. Bu nedenle, bu tip dairelerde daima bakımsız bir tabloyla karşılaşılabiliyor.

Ev Sahibinin Dürüst Davranmaması

Bir diğer sorun ise her kiracıda olduğu gibi ev sahibinde de güven problemlerinin yaşanabilmesidir. Ev sahipleri, evin gerçek değeri, büyüklüğü ya da mevcut durumuyla ilgili dürüst davranmayabilir. Bu nedenle, evi satın alan kişiler evde yaşadıkları süre boyunca bu eksiklik ya da farklılıkları yaşayarak öğrenmek durumunda kalabilir. Bunun önüne geçmek için, evinizi satın almadan önce mutlaka görmeniz ve bir uzman raporu talep ederek detayları öğrenmeniz gerekebilir. Mülk danışmanları bu konuda sizlere yardımcı olabilecek en doğru adrestir.

Kiralık Daire İlanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Kiralık Daire İlanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir daireniz var ve bu daireyi gelir sağlaması amacıyla kiraya vermek istiyorsunuz. Elbette emlakçılar ve mülk danışmanlarının yanı sıra; online emlak siteleri, ilanınızın yayılması ve potansiyel kiracıların size ulaşması konusunda yardımcı olabilir. Fakat vereceğiniz kiralık daire ilanının kalitesi de bu noktada oldukça önemli. Doğru bir ilan hazırlayarak evinizi daha hızlı bir şekilde kiralamanız mümkün. O halde size yardımcı olalım! Kiralık daire nasıl hazırlanır, dikkat etmeniz gereken noktaları anlatmaya başlıyoruz.

Net Olmak ve Gereksiz Bilgilere Yer Vermemek Önemli

Onlarca emlak sitesi, satılık daire ve kiralık ev ilanları ile dolu… Bu nedenle öncelikli amacınız, olabildiğince ilan verdiğiniz evi fark ettirmek olmalı. Bunun için ise görsellerden ve elbette ki sadelikten yardım alabilirsiniz. Kiralık ev fotoğrafı nasıl çekilir ayrıca anlatacağız ama öncelikle sadelik konusuna bir değinmeliyiz.

Kabul edelim ki emlak ilanlarını inceleyenlerin büyük çoğunluğu, boş zamanlarını değerlendirmek için değil, ihtiyaçlarını karşılayacak bir konut bulmak için orada. Bu nedenle gereksiz detaylara yer vermeden, olabildiğince net ve gerçekçi ifadelerle ilanı hazırlamalısınız. Bir ev sahibi olarak kendinizi kiralık konut arayan birinin yerine koyabilirsiniz. Bu yaklaşım evinizin bir kiracı için çekici olabilecek noktalarını bulmanıza yardımcı olabilir. Tabii ki bunu, objektif bir şekilde yapmanız olmazsa olmaz. Çünkü evinizi kiralayacak kişinin ev sahibine güvenmesi gerekir. Görüşmeden önce bunu sağlamanız ise ilanı sağlıklı bir şekilde verdiğinizde mümkündür.

Başlık Bilgi Verici Nitelikte Olmalı

Bir emlak sitesine girdikten ve istenilen kriterleri belirttikten sonra onlarca ilan önünüze düşer. Detay için tıklanmadan önce sadece evinizin belirlediğiniz bir görseli, başlık, kira bedeli ve evin bulunduğu il, ilçe gösterilir. Eğer evinizin daha çok incelenmesini ve bu sayede potansiyel kiracılarınıza daha hızlı bir şekilde ulaşmayı istiyorsanız yapmanız gereken kesinlikle başlığı özenli bir şekilde yazmak olmalı. Eğer başlıkta, evin avantajlarına dair bilgiler verirseniz bu, ilanınızın daha fazla kişi tarafından incelenebileceği anlamına gelebilir. Örneğin, okuluna yakın olan İstanbul kiralık daire ilanlarını inceleyen bir öğrenci için “1+1 Kiralık Daire” başlığındansa “1+1 Üniversiteye Yakın, Öğrenci İçin Kiralık Daire” başlığı daha ilgi çekicidir.

Başlıkta, evin; hangi medeni duruma sahip kişiler için uygun olabileceği, evin tadilat durumu (yenilenmişse belirtmelisiniz), depreme dayanıklılığı, ulaşım olanaklarına yakınlığı, manzarası (deniz, orman vb.), binanın daha önce kullanılıp kullanılmadığı gibi detaylara yer verebilirsiniz.

Kira Bedeli Konusunda Araştırma Yapmak Şart

Kimse, hiçbir şeye hak ettiğinden fazla bir tutar ödemek istemez. Emin olun ki bu durum, gayrimenkul kiralama için de geçerli. Eğer konuma ve daire özelliklerine göre çok yüksek olan bir fiyat belirlerseniz bu durumda, kiracı adayları daireniz hakkında detaylı bilgi almaya ihtiyaç duymadan dairenizi eleyebilirler. Bu nedenle, aklınızdaki fiyat ile çevrede bulunan ve aynı kriterlere sahip dairelerin kira bedellerini karşılaştırmalısınız. Bu sağlamayı yapmadan kiralık ev ilanı sayfanızı oluşturmamanızı öneririz.

En Önemli Detaylardan Biri, Evinizin Fotoğrafları

İster kısa dönem kiralama, ister uzun dönem kiralama… Ev ilanlarını inceleyenlerin en dikkat ettiği noktalardan biri nasıl bir evde konaklayacaklarını bilmektir. Bunu kiracı adaylarınıza sunan ise çektiğiniz fotoğraflardır.

sağda televizyon ve TV ünitesi, solda üçlü gri bir koltuk ve üzerinde renkli yastıklar olan geniş salon

Artık hemen hemen herkes akıllı telefon sahibi ve bu cihazlar oldukça kaliteli fotoğraflar çekebiliyorlar. Yani, evinizi fotoğraflayabilmek için mutlaka profesyonel bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız yok. Ama profesyonel bir fotoğraf makineniz varsa elbette bu cihazla fotoğraf çekebilirsiniz. Peki, emlak fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • İlanda paylaşacağınız fotoğrafların net olması oldukça önemli. Flu görseller, kiracı adaylarına fikir verme konusunda başarılı olamazlar.
  • Çektiğiniz fotoğrafların açısını iyi bir şekilde ayarlamalısınız. Tavanın ve zeminin birbirlerine oranla ne kadar gözüktüğüne dikkat edin. Ayrıca köşelerden çekeceğiniz geniş açılı fotoğraflar odanın büyüklüğü hakkında daha çok fikir verecektir. 
  • Evin her odasını fotoğraflamalısınız. Bir odaya ya da mutfak, banyo gibi alanlara ilanda yer vermemek güvensizlik oluşturabilir.
  • Fotoğraflar incelendikten sonra kiracı adayı hangi odanın nerede olduğunu net bir şekilde anlamalı. 
  • Evin manzarasını ya da dış cephesini fotoğraflamak da kiracı adayının karar vermesinde etkili olabilir.
  • İlanınızda aynı görsele birden kez yer vermemelisiniz.

Doğru Bilgi Vermek Önemli

“Metroya 5 dakika yürüme mesafesinde” ya da “Alışveriş merkezinin yanı başında” gibi başlıklara sıkça rastlanıyor. Peki, bunların hangileri gerçeği yansıtıyor? Bu tarz başlıklar, emlak sitelerinde ilan paylaşan emlakçı ya da ev sahiplerinin, ilgi çekmek için sıklıkla kullandıkları yanlış bir yöntem. Çünkü bu, evi kiralamak isteyenlerin eve geldiklerinde güvenlerinin sarsılmasına ve çoğunlukla hem ev sahibinin hem de evi kiralamak isteyenlerin zamanını çalınmasına neden olabiliyor. Evin konumu ve çevresinde bulunan toplu taşıma, alışveriş merkezi ya da diğer sosyal olanaklar hakkında doğru bilgi vermek ise en sağlıklısı. Bu arada evin adresini, bulunduğu semti de doğru bir şekilde yazdığınıza emin olmanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer kiralayacağınız evin adresini paylaşmak istemiyorsanız bunun da potansiyel kiracılar için olumsuz bir durum olabileceğini unutmamalısınız. Yani doğru bir kiralık konut ilanında adres olmazsa olmaz!

Olanaklardan Bahsedin

Eğer bir konut projesinin ilanınını paylaşacaksanız var olan olanakları da anlaşılır bir şekilde yazmalısınız. Yüzme havuzu, otopark, güvenlik gibi olanaklar karar vermede etkili olabilir. Bunun yanı sıra olanaklardan bahsetmeniz, belirttiğiniz aidat tutarına hangi imkânların dâhil olduğunun bilinmesini de sağlar. Eğer projede var gibi gözüken ama yararlanılamayan olanaklar varsa bunları da belirtmeniz gerekli. Diğer bir deyişle kiracı adaylarına karşı dürüst davranmalısınız.

balkondan kuş bakışı çekilmiş açık bir otopark, park etmiş üç araba ve otoparkın yanında yeşillik

Bunun yanı sıra evin dezavantajları olarak görülebilecek noktaları da yazmalısınız. Otoparkın olmaması, merkeze uzak bir noktada olması gibi özellikler kiracılar için önemli olabilir. Daha önce de önerdiğimiz gibi, kendinizi kiracının yerine koymalısınız!

Üslubunuza ve Dil Bilgisi Kurallarına Dikkat Edin

Küçük bir detay gibi görülebilir ama oldukça önemli! Çünkü kullandığınız dil, güven oluşturma konusunda oldukça belirleyicidir. Hem üslup hem de dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde paylaşım yaparak ev ilanınızı daha başarılı bir şekilde verebilirsiniz. Bu arada ister kiralık ister satılık emlak ilanı verin, metinlerin ve başlıkların tüm harflerini büyük yazmadığınıza emin olmalısınız. Bu hem arama motorlarından düşük puan almanıza ve ilanınızın az gösterilmesine sebep olabilir hem de kiracı adaylarının gözünde olumsuz bir etki oluşturabilir.

İlanınızı Güvenilir Sitelerde Paylaşın

Bir emlak danışmanı ile çalışmayacaksanız ve kendiniz online kiralık ev ilanı verecekseniz öncelikle yapmanız gereken, ilanı hangi sitelerde paylaşacağınıza karar vermektir. Ne de olsa güvenilir olmayan ve ziyaretçi trafiği oldukça az olan bir site nedeniyle zaman kaybetmek istemezsiniz, değil mi? Araştırmalarınız sonrasında dilediğiniz sitelerde, belirttiğimiz noktaları dikkate alarak, ilanınızı paylaşabilirsiniz.

İstanbul’daki Lüks Dairenizi Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İstanbul’daki Lüks Dairenizi Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev sahibi olarak birçok risk alıyorsunuz ancak gösterdiğiniz bu çaba 'rüyalarınızdaki kiracıyı' bulmak için yeterli olmayabilir. Kiracınızın yalnızca finansal profili değil, yaşam tarzı ve kiralama geçmişi de sizin için uygun olup olmadığından emin olmak için dikkate almanız gereken temel faktörlerdendir. Kiralık dairenizi yeni bir kiracıyla paylaşmadan önce bazı önemli soruları kendisine sormanız gerekir.

İstanbul'daki bir Blueground dairesinin salonu

Ev Sahibi Kiracıyı Hangi Durumlarda Tahliye Edebilir?

 Ev Sahibi Kiracıyı Hangi Durumlarda Tahliye Edebilir?

İstediğiniz evi buldunuz ve kiraladınız, şimdi yeni bir düzen kurma vakti. Haklı olarak, kurduğunuz bu düzenin bozulmasını ve yeni bir ev arayışına girmeyi istemezsiniz. Peki, ev sahipleri kiracıları hangi durumlarda tahliye edebilir?

Kira bedelinin ödenmemesi halinde, ev sahibi kiracısına tahliye talepli olarak icra başlatabilir. İcra takibi ile kiracıya gönderilecek ödeme emrinde 7 gün içinde itiraz edilebileceği, 30 gün içinde ödeme yapılması gerektiği belirtilir. İtiraz süresi 6 aydan kısa kira sözleşmelerinde 3 gündür. Verilen sürede itiraz edilmez veya 30 gün içerisinde ödeme yapılmazsa kira alacağı kesinleşir ve ev sahibi (alacaklı) İcra Mahkemesi'nde kiracının tahliyesini isteyebilir.

yeni taşınan ve kutulardaki eşyalarını yerleştiren bir çift

Kira borcunun tahsilatı dışında, ev sahibi, ihtiyaç nedeniyle de kiracısını tahliye edebilir. Ev sahibinin eşi, altsoyu, üstsoyu ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konutu kullanma zorunluluğu bulunması, gereksinim nedeni ile tahliyeyi oluşturmaktadır Örneğin; ev sahibinin kirada oturması fakat maddi zorluklar nedeniyle kirayı ödemekte zorlanması, oluşan sağlık sorunları nedeniyle ev değişikliği gerekliliği ya da çocuğunun evlenmesi gibi durumlar doğrultusunda kiracı tahliyesi gerçekleştirilebilir. Bu durumda ev sahibi fesih bildirme sürelerine uygun olarak göndereceği bildirim ve belirlenecek tarihten 1 ay içerisinde açacağı dava ile kiracıyı tahliye ettirebilir. Ancak, mahkeme gereksinimin gerçek ve samimi olduğunu araştıracak ve buna göre tahliye kararını verecektir. Bunun yanı sıra, gereksinim amacıyla evin tahliyesi durumunda herhangi bir haklı sebep olmaksızın evin üç yıl geçmeden başkasına kiralanması halinde, son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemesi söz konusu olacaktır.

Diğer Tahliye Sebepleri

En sık karşılaşılan bir diğer tahliye sebebi, evin satılmasıdır. Evin sahibinin değişmesi durumunda yeni sahip, ihtiyaç doğrultusunda kiracıyı tahliye edebilir. Fakat satın alma işleminin gerçekleşmesinin ardından 1 ay içerisinde, bu durumu kiracıya bildirmeli ve 6 ay içerisinde tahliye davası açmalıdır.

Bunlar dışında, aşağıda örneklerini verdiğimiz durumlar da kiracının tahliyesine yol açabilir:

  • Kullanılamayacak durumda olan ya da hasar görmüş binaların yeniden inşaa ve imar gereksinimi sebebi ile kiracı tahliye edilebilir. Burada bilirkişi tarafından verilen karar önemlidir.
  • Ev sahibinin, aynı kira yılı içerisinde haklı sebeple (kira ödenmemesi vb.) iki kez noter onaylı ihtarname göndermesi durumunda kiracı tahliye edilebilir.
  • Kiracı, evi belirli bir tarihte tahliye edeceğine dair yazılı bir tahliye taahhüdü vermiş ise, fakat taahhüt ettiği tarihte evi tahliye etmezse, ev sahibi elindeki taahhüte dayanarak kiracıyı tahliye ettirebilir.
  • Kira sözleşmesine aykırı bir durum yaşandığında kiracı tahliye edilebilir. Kiralanan mülkün, aksinin kararlaştırılmasına rağmen kiracı tarafından başka birine devredilmesi buna örnek olabilir.
  • Komşulara saygısızlık, toplumun huzurunu bozma veya bina/site kurallarına uymama gibi nedenler kiracının tahliye edilmesine neden olabilir.

nakliye aracına çekmeceli bir dolap taşınıyor.

Son olarak, kiracı veya ev sahibinden herhangi biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hale getiren önemli sebeplerin varlığını öne sürerse, bahsi geçen sebebin sözleşmenin devamını çekilmez hale getirip getirmediğini, fesih neticesinde karşı tarafa tazminat ödenip ödenmeyeceğini ve bunun tutarını açılacak dava sonucunda hakim belirleyecektir.

Ev Sahibi Sözleşme Süresinin Bitimine Dayanarak Kiracıyı Tahliye Edebilir Mi?

Tahliye konusunda çok sorulan sorulardan biri de budur. Ev sahibi sözleşme süresinin bitimine dayanarak kiracıyı tahliye edemez. Kira kontratları, her iki taraf da fesih bildirme sürelerine uyarak gerekçe bildirmediği sürece otomatik olarak yenilenir. Fesih bildirimleri, her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce yapılmalıdır. Bu süreye uyarak bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verilebilir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?

 Kira Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?

Uzun dönem kiralamalar, hem ev sahipleri hem de kiracılar için avantajlıdır. Çünkü her kiracı, evi ve huzuru daim olsun ister. Ev sahipleri ise yeniden kiracı bulma, evi yenileme ya da tadilat işlemlerini organize etme gibi süreçlerle uğraşmak istemez. Bunlar yerine, güvendiği bir kiracıya dairesini emanet etmek ister. Ancak ne yazık ki, kiralama süreci her iki taraf için de ideal şekilde ilerlemeyebilir.

Hem kiracı hem de ev sahibi kaynaklı olmak üzere; kira kontratı, belirtilen süre öncesinde feshedilmek istenebilir. Bu gibi durumlarda, her iki taraf için farklı zorunluluklar bulunsa da çözüm genellikle iki tarafın uzlaşmasıyla sağlanır. Kiranın düzenli olarak ödenmemesi, evin kira kontratında belirtilen amaç dışında kullanılması ya da gerekli şartların yerine getirilmemesi gibi fesih şartlarını mümkün kılan durumlar da mevcuttur. Yalnızca ev sahipleri değil kiracılar da farklı sebeplerden sözleşmelerini erken feshetmek isteyebilir.

Kira Sözleşmesi (Kira Kontratı) Nedir?

Kiralık daire ya da işyeri için kiralama işlemini belgeleyen ve kiralama süresince geçerli olacak kuralların net bir biçimde belirtildiği belgeye kira sözleşmesi denir. Kira sözleşmeleri genellikle 1 yıl süreli olarak, kiracı ve ev sahibi arasında imzalanır. Kiracı ve ev sahibi, kontratta belirtilen şekilde davranmayı ve bu kontrata bağlı kalacağını taahhüt eder.


kira sözleşmesi inceleyen bir adamın eli
Kira sözleşmesi; kiralama ile ilgili bilgiler, kiralanan mülk ile teslim edilen demirbaşlar ve kira sözleşmesi ile genel koşullar olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bu kontrat aynı zamanda kontratın bitiş tarihine yakın olarak yenilenir ve kira artışı belirlemede kaynak niteliği taşır.Kira kontratı nasıl hazırlanmalı ve kira kontratında olması gereken şartlar nelerdirgibi soruların cevabını arıyorsanız; ilgili makalemize göz atıp ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi kira kontratı hangi durumlarda geçersizdir veya hangi durumlarda feshedilebilir ona bakalım.

Kira Sözleşmesi Nasıl Sonra Erer?

Karşılıklı olarak herhangi bir problem yaşanmadığında kira sözleşmesi belirtilen tarihler arasında geçerlidir. Tarih dolduğunda ise kira sözleşmesi yenilenir ya da sonlandırılır. Yenileme işleminde fiyatta ve şartlarda yenileme yapılabilir. Kira sözleşmesinin süresinin dolduğu durumlarda iki taraf da aynı şartlarla sözleşmenin devam etmesini kabul ederse, sözleşmedeki tüm koşulları aynen korunur. Eğer ev sahibi kira kontratına yeni bir şart eklemek isterse kira kontratının dolduğu ay yeni bir kontrat yaparak bu maddenin eklenmesini sağlayabilir. Kira sözleşmesi feshinin farklı sebepleri bulunmaktadır:

Kira Sözleşme Süresinin Bitmesi:

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kira sözleşmeleri genellikle 1 yıllık yapılır. Sözleşmede, açık ya da örtülü olarak belirtilen süre erdiğinde ise hem sözleşme hem de sözleşmede yer alan bağlayıcı şartlar ortadan kalkar. Her iki taraf da yeniden bir araya gelip sözleşmeyi yenilemeli ve şartları yeniden oluşturmalıdır. Sözleşmeyi yenileme sürecinde kiracıyla problem yaşanmaması için, sözleşme bittikten sonra gerçekleşecek zam oranını, açık bir şekilde yapılan kontrata eklenmesi gerekir.

Kontratın ‘Belirsiz Süreli Kira Kontratı’na Dönüşmesi:

Süresi dolmasına rağmen herhangi bir taraftan yenileme ya da fesih talebinin gelmemesi halinde, sözleşme aynı şartlarla yenilenmiş sayılır ve 1 yıl boyunca devam eder. Bu gibi durumlarda, kira kontratı ‘belirsiz süreli kira kontratı’ olarak anılır.

Kiracı, normal şartlarda sözleşmenin bitiş tarihinden 15 gün önceden bildirmek şartıyla kira kontratını feshetme hakkına sahiptir. Ev sahibi ise sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 10 yılı tamamlayan sözleşmelerde, ev sahipleri 3 ay öncesinde bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilirler.

Kiracının Kontratı Erken Feshetmesi:

kira sözleşmesini feshetmek zorunda kalan ve tavana bakıp bağıran bir çift.
Kiracı yaşadığı olumsuz bir durumdan dolayı ya da iş değişikliği, sağlık durumu ya da ailevi bir mesele yüzünden kiraladığı evden vazgeçmek durumunda kalabilir. Kiracının sözleşmeyi süresinden önce feshetme ve daireyi tahliye etme hakkı, 2017 yılında Yeni Borçlar Kanunu’nda 325. madde uyarınca düzenlenmiştir. Kiracı, sözleşme süresine uymadan daireden taşınmak isterse, dairenin benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre boyunca kirayı karşılamak durumundadır. Eğer kiracı yerine aynı şartları kabul edecek ve sözleşmeyi devralabilecek birini kısa sürede bulursa, bu sorumluluktan da kurtulmuş olur. Burada öncelikli şart, ev sahibinin devralma sürecini ve devralacak kişiyi onaylamasıdır. Ev sahibi, yeni kiracı için sözleşme yenilemelidir ve sözleşme şartlarını değiştirebilir.

Kiracının Daireyi Kötüye Kullanması:

Kira kontratının, ev sahipleri tarafından feshedilmesinin en büyük sebeplerinden biri de dairenin kötüye kullanılması nedeniyle ortaya çıkar. Peki dairenin kötüye kullanımı neleri kapsar?

  • Kiralık dairenin demirbaşlarına zarar vermesi,
  • Sözleşmede belirtilen ekonomik ve fiziksel yükümlülüklerini yerine getirmemesi,
  • Kirayı geç ödemesi ya da hiç ödememesi,
  • Kiralanan daireyi amacından farklı olarak kullanması,
  • Kiraladığı daireyi ev sahibine haber vermeden başka kişilere kiralaması.

Yukarıda paylaştığımız durum ya da durumlar, kira kontratının direkt olarak fesih edilebilmesine zemin hazırlayan durumlardan birkaçıdır.

Erken fesih durumunda, ev sahibi depozito talep edebilmekle birlikte; ev sahibinin, bu depozitonun yalnızca uygun gördüğü kısmını ödeme hakkı saklıdır. Çünkü ev sahibi, kiracının daireden erken tahliye edilmesiyle doğan zararını ancak bu şekilde karşılayabilir.

Kiracının İflası ya da Vefatı:

Kira sözleşmesini geçersiz kılan en net maddelerden biri de kiracının, iflas ya da vefat gibi kendisine sunulan sorumlulukları yerine getiremeyecek durumlara maruz kalmasıdır. Bu tip bir durumda, sözleşme feshedilir. İflas durumunda ev sahipleri zaman içerisinde doğan maddi zararının karşılanması için mahkeme yoluna gidebilir. Ödemeyle ilgili güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre sunan ev sahibi, kendisine herhangi bir biçimde güvence verilmezse sözleşmeyi feshedebilir. Kiracının vefat etmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshetmelidirler.