Hangisi Daha Karlı: Sıfır Daire mi İkinci El Daire mi?

 Hangisi Daha Karlı: Sıfır Daire mi İkinci El Daire mi?

Bir ev satın almadan önce bütçeniz kadar, evi hangi amaçla satın alacağınıza da karar vermelisiniz. Bu önemli karar, evinizi nerede arayacağınızdan başlayarak onu nasıl dekore edeceğinize kadar uzanan zorlu bir sürecin de şekillenmesi demek. Satılık daire arayışında olanlar, çoğunlukla sıfır daire almaya meyillidir. Şayet satın alacağınız dairede kendiniz yaşayacaksanız bu seçim çok daha cazip olmakla birlikte, kiralama yapmak isteyenler için de fiyatları üstte tutmak ve evin değerini artırmak üzere sıfır daire tercih edilir. Diğer yandan sınırlı bütçeye sahip kimseler için de ikinci el daireler, güçlü fiyat-performans sunan seçeneklerde çoğunlukla çok daha cazip hale gelir. Peki, satılık daire arayışına girmeden önce en karlı seçeneği nasıl bulacaksınız? Sizler için derlediğimiz bu yazıda sıfır daire ve ikinci el daire arasında farkları inceleyerek kendiniz için en doğru kararı kolaylıkla verebilirsiniz.

Sıfır Dairenin Avantajları

Sıfır daireler birçok alıcının favorisidir. Anahtar teslim olarak da bilinen bu tip dairelerin tüm bakım ve onarımları tamamlanmıştır. Buna ek olarak, herhangi bir evrak işlemiyle uğraşmadan, yalnızca eşyalarınızı getirerek bu tip evlere kolaylıkla yerleşebilirsiniz. Birçok cazip avantaja sahip sıfır daireleri tercih etmeniz için en güçlü sebepleri sıralamak gerekirse;

Zamandan Tasarruf Sağlama

Birçok alıcı için bu madde büyük önem taşır. Şayet birikiminiz hazırsa ve daireyi yatırım amaçlı tercih etmeyecekseniz, satın aldığınız daireye hemen yerleşmek isteyebilirsiniz. Sıfır daireler, anahtar teslim olarak sunulur. Kısa bir temizlik sürecinin ardından yalnızca eşyalarınızı beraberinizde getirerek kolayca taşınabilirsiniz.

Yatırım amaçlı daire arıyorsanız, sıfır daireler zamandan kazanma noktasında yine sizlere destek olacaktır. Yapımı tamamlanmış olduğundan, kiralık daire ilanı için hızlıca fotoğraf çektirip evinizi yeni kiracısı ile buluşturabilirsiniz.

Evrak İşleri ve İzinlerle Uğraşmama

Sıfır daireler, tüm bina ve inşa izinleri alınmış biçimde, hazır olarak sunulur. Elektrik tesisatı bağlantısı ya da kontrolü için herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan evinize gönül rahatlığıyla taşınabilirsiniz.

Sıfır daire satın aldığınızda; yalnızca satın alma prosedürlerini içerecek şekilde, tek seferde evrak işlerinizi tamamlayarak taşınma işlemine geçebilirsiniz. Kısa vadede önemsiz görünse de özellikle izinler kısmında, bu kolaylığın ne kadar önemli olduğunu, bu süreçlerle ilgilenmek zorunda kalan kişilerden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

[caption id="attachment_12129" align="aligncenter" width="587"]kamera, ev güvenliği, güvenlik sistemleri Ev alarm ve güvenlik sistemleri sayesinde konforlu ve huzurlu bir ev hayatına sahip olabilirsiniz.[/caption]

Güvenli ve Sosyal Bir Yaşam

Sıfır dairelerin birçoğu konut projeleri kapsamında rezidans ya da rezidans benzeri konseptlerde satışa çıkar. Bu çerçevede hazırlanan daireler genellikle 7/24 devam eden güvenlik tedbirlerinin yer aldığı site vb. yapıdadır. Yüksek teknolojiye sahip alarm sistemleri ve kamera sistemleriyle izlenen bu alanlarda; projedeki dairelerde yaşayan kimseler dışındaki herhangi bir kişinin girişi kısıtlanır.

Güvenliğe ek olarak; bu tip konut projelerinde,

  • Geniş peyzaj alanları,
  • Gelişmiş lobi ve rezidans hizmetleri,
  • Kafe, bar ve AVM gibi sosyal alanların bulunması,
  • Spor aktivitelerinin gerçekleştirilmesi için, alternatifli imkanlar sunulması,
  • Ulaşımın kolay olması,

Güvenlikli otopark imkanlarının yer alması ve daha birçok cazip imkanlar da yer alır.

Gelişmiş Teknoloji

Güvenlik teknolojilerinin yanı sıra, sıfır dairelerde genellikle akıllı ev sistemleri de yer alır. Bu sistemler;

  • Evinizin ışık ve ısı ayarı, evden uzakta olduğunuzda kamera ile evinizi izleyebilme,
  • Hareket sensörleri ile güvenliği sağlama,
  • Herhangi bir yangın olması durumunda önceden haberdar etme,
  • Güneşin durumuna göre perdelerin ayarlanması,
  • Elektrik ve su tasarrufu sağlanması,
  • Ev sıcaklığının uzaktan ayarlanabilmesi ya da otomatik hale getirilmesi

gibi birçok kolaylık sunar. Böylece hem evdeyken hem de evden uzaktayken, dairenizin tüm kontrolü sizin elinizde olur.

Sıfır Dairelerin Dezavantajları

Söz konusu sıfır daireler olduğunda tabii ki her şey daima yolunda gitmeyebiliyor. Tıpkı diğer daire tipleri gibi sıfır dairelerde de bir.ok aşamada problemler ortaya çıkabiliyor.

Eksik Teslim Edilmesi ya da Eksiklerin Oluşması

Özellikle büyük konut projelerinde yaşanan bu sıkıntı, projelerin vadedilen tarihte teslim edilebilmesi için hızlı davranılması ve sonuç olarak kimi eksiklerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir. Aceleyle inşa edilen yapıların elektrik ya da su tesisatlarında ortaya çıkan problemler, işçilik kalitesinin düşük olması ya da bina / daire izinlerinin tamamlanmaması gibi durumlar, sıfır dairelerin en ciddi dezavantajlarından biridir.

Teslimin Doğru Yapılmaması

Yine yukarıda bahsettiğimiz kaygılardan ötürü, acele bir biçimde hazırlanan evrakların gerekli şekilde düzenlenmemesi ya da teslim sürecinin detaylıca anlatılmaması gibi durumlar daire satın alımı sonrasındaki süreçleri zora sokabilir. Bu nedenle, sıfır daire satın alırken bina izinlerinin gerçekleştirildiği ve teslim süreçlerinin hukuka uygun ve eksiksiz düzenlendiğinden emin olmalısınız.

Dairelerin Yeterli Büyüklükte Tasarlanmaması

Yeni konut projelerinde veya kentsel dönüşüm sonrası yenilenen yapılarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri de dairelerin metrekarelerinin düşük olmasıdır. Genellikle 1+1 daireler stüdyo dairelere eş değer büyüklükte tasarlanır. Aynı biçimde, 2+1 dairelerin maksimum büyüklükleri ise 1+1 dairelere denk gelir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise müteahhitlerin tek bir binaya daha fazla daire sığdırmak istemesidir. Bu anlamda, yerden tasarruf en çok yatak odaları ve mutfaklarda yapılır. Sıfır dairelerde genellikle, yerden büyük oranda tasarruf sağlayan Amerikan mutfaklar tercih edilir. Yatak odaları ise daha dar ya da uzun yapıya sahiptir. Bu da, yaşam alanlarının yeni olmasına karşın ferah bir atmosfer sunamamasına neden olur.

Tüm Teslimlerin Aynı Anda Gerçekleşmemesi

Konut projelerinden sıfır daire alımı gerçekleştirdiğinizde, projede yer alan tüm dairelerin satışı aynı anda gerçekleşmemiş olabilir. Bu durum da özellikle kış aylarında ısınma problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan, eğer yüksek katlı ya da çok daireleri bir projeden ev satın alırsanız; büyük oranda boş olan daireler size ıssız bir yerde yaşıyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Özellikle çocuklu aileler için problem yaratabilecek bu durum, dairenizi konaklama ya da yatırım olarak değerlendirdiğinize bakılmaksızın dairenin kullanımında olumsuz bir etki yaratabilir.

[caption id="attachment_12133" align="aligncenter" width="587"]ev,gündüz,salon,deri koltuk, sehpa,perde İkinci el daireler, sanılanın aksine daha güvenli ve karlı bir seçim yapmanıza olanak sunabilir.[/caption]

İkinci El Dairelerin Avantajları

Sıfır daireleri riskli görenler ve bütçesi fazla olmayanların tercihi ikinci el daireler de emlak piyasasında oldukça geniş bir yere sahip. Bakalım bu tip dairelerin artıları ve eksileri neler...

Deneyimlerin Sunduğu Artılar

İkinci el daireler, çoğunlukla daireyi ev sahibinden direkt olarak aldığınız ve teslim süreçlerinin güven usulüyle ilerlediği bir seçenek sunar. Burada, dairenin ilk tasarlandığı günden satışına dek müteahhitlerin öngöremediği kimi problemler çoktan gün yüzüne çıkmıştır. Bu anlamda, ikinci el daire satın aldığınızda, bu deneyimlerden yola çıkılarak tüm eksikleri neredeyse tamamlanmış bir daire teslim alırsınız. Yılın farklı dönemlerinde binanın eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkan olumsuz durumların önüne geçecek çözümlerin hazır bulunması işlerinizi daima daha kolay hale getirecektir.

Karakterli ve Özel Daireler

İkinci el dairelerin büyük bir kısmı, farklı dokulara sahiptir ve daha karakteristik bir tasarım sunar. Genellikle tarihi binada yer alan daire arayışında olan kişilerce tercih edilen ikinci el dairelerin içerisinde daha modern yapıda olanlar da mevcuttur. Ancak her iki tipte daire için de ‘yaşanmışlık’ ortak kriterdir. Özellikle eşyalı tercih edilen ikinci el daireler, kendine has bir atmosfere sahip bir daire arayanlar için idealdir. Ateş tuğla duvarlar, yüksek ve işlemeli tavanlar, ahşap kapılar, retro yer kaplamaları ve daha birçok özellik bu tip daireleri alıcılar için cazip hale getirir.

Ferah ve Fonksiyonel Bir Ev Yaşamı

Şunu kabul etmeliyiz ki, eski tip evler yeni ve modern dairelere oranla çok daha ferah tasarlanmış. Daha çok geniş aileleri odağına alarak tasarlanan bu daireler, özellikle geniş banyo, koridor, balkon ve mutfaklarıyla ünlüdür. Eski tip evler, yani 90 ve 2000’li yıllar öncesi inşa edilen evler- kalabalık ailelere göre tasarlandığı için daha fonksiyonel bir yaşam alanı sunar. Fazlalıkları yerleştirmek için kullanılabilecek gömme dolaplar, yaz sefasına yaraşır balkonlar ve geniş antreler…

İkinci El Dairelerin Dezavantajları

Elbette ki, bu denli artıya rağmen ikinci el dairelerde de hem alıcı hem satıcılar için kimi dezavantajlar bulunuyor. Hemen göz atacak olursak;

Daireye İyi Bakılmamış Olması

Ne yazık ki her kiracı aynı değil. Kimi kiracılar yaşadıkları alanlara kendi evleri gibi baksa da, kimileri de bir gün bu evden ayrılacakları düşüncesiyle daireyi oldukça hoyrat kullanabiliyorlar. Bunun önüne geçmek için depozito sistemi oluşturulsa da %100 verim saplanamayabiliyor. Bu nedenle, bu tip dairelerde daima bakımsız bir tabloyla karşılaşılabiliyor.

Ev Sahibinin Dürüst Davranmaması

Bir diğer sorun ise her kiracıda olduğu gibi ev sahibinde de güven problemlerinin yaşanabilmesidir. Ev sahipleri, evin gerçek değeri, büyüklüğü ya da mevcut durumuyla ilgili dürüst davranmayabilir. Bu nedenle, evi satın alan kişiler evde yaşadıkları süre boyunca bu eksiklik ya da farklılıkları yaşayarak öğrenmek durumunda kalabilir. Bunun önüne geçmek için, evinizi satın almadan önce mutlaka görmeniz ve bir uzman raporu talep ederek detayları öğrenmeniz gerekebilir. Mülk danışmanları bu konuda sizlere yardımcı olabilecek en doğru adrestir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar