Kiralık Daire İlanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Kiralık Daire İlanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir daireniz var ve bu daireyi gelir sağlaması amacıyla kiraya vermek istiyorsunuz. Elbette emlakçılar ve mülk danışmanlarının yanı sıra; online emlak siteleri, ilanınızın yayılması ve potansiyel kiracıların size ulaşması konusunda yardımcı olabilir. Fakat vereceğiniz kiralık daire ilanının kalitesi de bu noktada oldukça önemli. Doğru bir ilan hazırlayarak evinizi daha hızlı bir şekilde kiralamanız mümkün. O halde size yardımcı olalım! Kiralık daire nasıl hazırlanır, dikkat etmeniz gereken noktaları anlatmaya başlıyoruz.

Net Olmak ve Gereksiz Bilgilere Yer Vermemek Önemli

Onlarca emlak sitesi, satılık daire ve kiralık ev ilanları ile dolu… Bu nedenle öncelikli amacınız, olabildiğince ilan verdiğiniz evi fark ettirmek olmalı. Bunun için ise görsellerden ve elbette ki sadelikten yardım alabilirsiniz. Kiralık ev fotoğrafı nasıl çekilir ayrıca anlatacağız ama öncelikle sadelik konusuna bir değinmeliyiz.

Kabul edelim ki emlak ilanlarını inceleyenlerin büyük çoğunluğu, boş zamanlarını değerlendirmek için değil, ihtiyaçlarını karşılayacak bir konut bulmak için orada. Bu nedenle gereksiz detaylara yer vermeden, olabildiğince net ve gerçekçi ifadelerle ilanı hazırlamalısınız. Bir ev sahibi olarak kendinizi kiralık konut arayan birinin yerine koyabilirsiniz. Bu yaklaşım evinizin bir kiracı için çekici olabilecek noktalarını bulmanıza yardımcı olabilir. Tabii ki bunu, objektif bir şekilde yapmanız olmazsa olmaz. Çünkü evinizi kiralayacak kişinin ev sahibine güvenmesi gerekir. Görüşmeden önce bunu sağlamanız ise ilanı sağlıklı bir şekilde verdiğinizde mümkündür.

Başlık Bilgi Verici Nitelikte Olmalı

Bir emlak sitesine girdikten ve istenilen kriterleri belirttikten sonra onlarca ilan önünüze düşer. Detay için tıklanmadan önce sadece evinizin belirlediğiniz bir görseli, başlık, kira bedeli ve evin bulunduğu il, ilçe gösterilir. Eğer evinizin daha çok incelenmesini ve bu sayede potansiyel kiracılarınıza daha hızlı bir şekilde ulaşmayı istiyorsanız yapmanız gereken kesinlikle başlığı özenli bir şekilde yazmak olmalı. Eğer başlıkta, evin avantajlarına dair bilgiler verirseniz bu, ilanınızın daha fazla kişi tarafından incelenebileceği anlamına gelebilir. Örneğin, okuluna yakın olan İstanbul kiralık daire ilanlarını inceleyen bir öğrenci için “1+1 Kiralık Daire” başlığındansa “1+1 Üniversiteye Yakın, Öğrenci İçin Kiralık Daire” başlığı daha ilgi çekicidir.

Başlıkta, evin; hangi medeni duruma sahip kişiler için uygun olabileceği, evin tadilat durumu (yenilenmişse belirtmelisiniz), depreme dayanıklılığı, ulaşım olanaklarına yakınlığı, manzarası (deniz, orman vb.), binanın daha önce kullanılıp kullanılmadığı gibi detaylara yer verebilirsiniz.

Kira Bedeli Konusunda Araştırma Yapmak Şart

Kimse, hiçbir şeye hak ettiğinden fazla bir tutar ödemek istemez. Emin olun ki bu durum, gayrimenkul kiralama için de geçerli. Eğer konuma ve daire özelliklerine göre çok yüksek olan bir fiyat belirlerseniz bu durumda, kiracı adayları daireniz hakkında detaylı bilgi almaya ihtiyaç duymadan dairenizi eleyebilirler. Bu nedenle, aklınızdaki fiyat ile çevrede bulunan ve aynı kriterlere sahip dairelerin kira bedellerini karşılaştırmalısınız. Bu sağlamayı yapmadan kiralık ev ilanı sayfanızı oluşturmamanızı öneririz.

En Önemli Detaylardan Biri, Evinizin Fotoğrafları

İster kısa dönem kiralama, ister uzun dönem kiralama… Ev ilanlarını inceleyenlerin en dikkat ettiği noktalardan biri nasıl bir evde konaklayacaklarını bilmektir. Bunu kiracı adaylarınıza sunan ise çektiğiniz fotoğraflardır.

sağda televizyon ve TV ünitesi, solda üçlü gri bir koltuk ve üzerinde renkli yastıklar olan geniş salon

Artık hemen hemen herkes akıllı telefon sahibi ve bu cihazlar oldukça kaliteli fotoğraflar çekebiliyorlar. Yani, evinizi fotoğraflayabilmek için mutlaka profesyonel bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız yok. Ama profesyonel bir fotoğraf makineniz varsa elbette bu cihazla fotoğraf çekebilirsiniz. Peki, emlak fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • İlanda paylaşacağınız fotoğrafların net olması oldukça önemli. Flu görseller, kiracı adaylarına fikir verme konusunda başarılı olamazlar.
  • Çektiğiniz fotoğrafların açısını iyi bir şekilde ayarlamalısınız. Tavanın ve zeminin birbirlerine oranla ne kadar gözüktüğüne dikkat edin. Ayrıca köşelerden çekeceğiniz geniş açılı fotoğraflar odanın büyüklüğü hakkında daha çok fikir verecektir. 
  • Evin her odasını fotoğraflamalısınız. Bir odaya ya da mutfak, banyo gibi alanlara ilanda yer vermemek güvensizlik oluşturabilir.
  • Fotoğraflar incelendikten sonra kiracı adayı hangi odanın nerede olduğunu net bir şekilde anlamalı. 
  • Evin manzarasını ya da dış cephesini fotoğraflamak da kiracı adayının karar vermesinde etkili olabilir.
  • İlanınızda aynı görsele birden kez yer vermemelisiniz.

Doğru Bilgi Vermek Önemli

“Metroya 5 dakika yürüme mesafesinde” ya da “Alışveriş merkezinin yanı başında” gibi başlıklara sıkça rastlanıyor. Peki, bunların hangileri gerçeği yansıtıyor? Bu tarz başlıklar, emlak sitelerinde ilan paylaşan emlakçı ya da ev sahiplerinin, ilgi çekmek için sıklıkla kullandıkları yanlış bir yöntem. Çünkü bu, evi kiralamak isteyenlerin eve geldiklerinde güvenlerinin sarsılmasına ve çoğunlukla hem ev sahibinin hem de evi kiralamak isteyenlerin zamanını çalınmasına neden olabiliyor. Evin konumu ve çevresinde bulunan toplu taşıma, alışveriş merkezi ya da diğer sosyal olanaklar hakkında doğru bilgi vermek ise en sağlıklısı. Bu arada evin adresini, bulunduğu semti de doğru bir şekilde yazdığınıza emin olmanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer kiralayacağınız evin adresini paylaşmak istemiyorsanız bunun da potansiyel kiracılar için olumsuz bir durum olabileceğini unutmamalısınız. Yani doğru bir kiralık konut ilanında adres olmazsa olmaz!

Olanaklardan Bahsedin

Eğer bir konut projesinin ilanınını paylaşacaksanız var olan olanakları da anlaşılır bir şekilde yazmalısınız. Yüzme havuzu, otopark, güvenlik gibi olanaklar karar vermede etkili olabilir. Bunun yanı sıra olanaklardan bahsetmeniz, belirttiğiniz aidat tutarına hangi imkânların dâhil olduğunun bilinmesini de sağlar. Eğer projede var gibi gözüken ama yararlanılamayan olanaklar varsa bunları da belirtmeniz gerekli. Diğer bir deyişle kiracı adaylarına karşı dürüst davranmalısınız.

balkondan kuş bakışı çekilmiş açık bir otopark, park etmiş üç araba ve otoparkın yanında yeşillik

Bunun yanı sıra evin dezavantajları olarak görülebilecek noktaları da yazmalısınız. Otoparkın olmaması, merkeze uzak bir noktada olması gibi özellikler kiracılar için önemli olabilir. Daha önce de önerdiğimiz gibi, kendinizi kiracının yerine koymalısınız!

Üslubunuza ve Dil Bilgisi Kurallarına Dikkat Edin

Küçük bir detay gibi görülebilir ama oldukça önemli! Çünkü kullandığınız dil, güven oluşturma konusunda oldukça belirleyicidir. Hem üslup hem de dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde paylaşım yaparak ev ilanınızı daha başarılı bir şekilde verebilirsiniz. Bu arada ister kiralık ister satılık emlak ilanı verin, metinlerin ve başlıkların tüm harflerini büyük yazmadığınıza emin olmalısınız. Bu hem arama motorlarından düşük puan almanıza ve ilanınızın az gösterilmesine sebep olabilir hem de kiracı adaylarının gözünde olumsuz bir etki oluşturabilir.

İlanınızı Güvenilir Sitelerde Paylaşın

Bir emlak danışmanı ile çalışmayacaksanız ve kendiniz online kiralık ev ilanı verecekseniz öncelikle yapmanız gereken, ilanı hangi sitelerde paylaşacağınıza karar vermektir. Ne de olsa güvenilir olmayan ve ziyaretçi trafiği oldukça az olan bir site nedeniyle zaman kaybetmek istemezsiniz, değil mi? Araştırmalarınız sonrasında dilediğiniz sitelerde, belirttiğimiz noktaları dikkate alarak, ilanınızı paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar