Apartman ve Site Sakinleri için Yönetim Planı Neden Önemlidir?

 



Bir apartmanın ya da sitenin yönetim tarzı ve yönetici kişilerin alacakları ücret gibi kurallar, yönetim planı ile belirlenir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. maddesine göre yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşmedir. Yönetim planında olmayan bir madde ile ilgili ortaya çıkan anlaşmazlıklarda ise ilgili kanunun maddelerine başvurulur.

Yönetim Planı Neden Önemlidir?

Apartman ya da sitede yaşayan kişiler arasında bir konuda anlaşmazlık çıktığı takdirde yönetim planında belirlenen kurallara başvurulur. Bu kurallar çerçevesinde uyuşmazlıklar giderildiği için gayrimenkul sahiplerinin apartman yönetim planı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Ayrıca yönetici seçimi, toplantı zamanı, ortak sorumluluklar veya yasaklar gibi konular da yönetim planı ile belirlenir.

Gayrimenkul satın almak isteyen kişilerin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden yönetim planını isteyip inceleme hakkı bulunur. Tapu devri gerçekleştirmeden önce yönetim planı okunarak beklenmeyen bir durumla karşılaşma ihtimali ortadan kaldırılabilir.

Apartman Yönetim Planı Nasıl Hazırlanır?

Apartman ya da site yönetim planı, kat mülkiyeti kurulurken belirlenir. Yani kat mülkiyeti kurulmuş bir apartmandan daire satın alınacaksa yönetim planı da mevcuttur. Ancak kat mülkiyeti henüz kurulmamışsa Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden yönetim planı örneği alınabilir. Örnek yönetim planına kat malikleri yeni maddeler ekleyebilirler. Yeni eklenen maddeler noter mührünün bulunduğu yönetim planı sayfalarına yazılır ve kat malikleri tarafından imzalanır. Yönetim planında yer alan bölümler şunlardır:

  • Genel Hükümler
  • Tanımlar
  • Yönetim Organları
  • Kat Maliklerinin Hakları ve Yükümlülükleri
  • Ortak Giderlere Katılma
  • Yenilik ve İlaveler
  • Geçici Hükümler

Yönetim Planı Nasıl Değiştirilir?

İlgili Kanun’un 28. maddesine göre yönetim planında değişiklik yapmak için kat maliklerinin 4/5’inin onayının alınması gerekir. Gayrimenkul sahiplerinin dairelerinin büyüklük ya da bedeline bakılmaksızın her birinin tek oy hakkı bulunur. Birden fazla daire sahibi kişiler ise tüm oyların 1/3’ünü geçmemek şartıyla birden fazla oy hakkına sahip olur. Ayrıca kat maliklerinin değişiklik yapılan karar ile ilgili mahkemeye başvurma hakları bulunur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar