Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları Nelerdir?
Kentsel dönüşüm kapsamında, gayrimenkul sahiplerinin talebi üzerine binalarda riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Riskli olduğu tespit edilen binalar için yıkım kararı alınır. Yıkım kararı verilen evlerde gayrimenkul sahipleri gibi kiracıların da bazı hakları vardır.
Eğer bina, riskli yapı olduğu için yıkılıyorsa kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmaz. Ancak yenileme amacı ile yıkılması istenen binalarda kiracı, kira sözleşmesinin bitim tarihini gerekçe göstererek itiraz edebilir. Kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi kararı verildiği zaman kiracı, taşınma için kira yardımı alabilir. Kira yardımı 2 aylık kira bedeli olarak yapılır.
Yeni Yapılan Binada Kiracının Hakları Nelerdir?
Kiracıya, yeni inşa edilecek binada tekrar aynı daireyi kiralama gibi bir teminat verilmemektedir. Ancak gayrimenkul sahibi ve müteahhit arasındaki daire paylaşımı yapılır. Bu paylaşım sonrasında satılmak üzere boş kalan daireleri öncelikli olarak satın alma hakkı kiracıya verilir.
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Kentsel dönüşümde kira yardımı almak isteyen kiracılar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Binanın bulunduğu şehre göre belirlenen kira yardımını almak için kiracının başvuru esnasında bazı belgeleri teslim etmesi gerekir. Kiralanan gayrimenkulün konut ya da iş yeri oluşuna göre ibraz edilmesi gereken belgeler değişmektedir.
Konut Kiracılarının Kira Yardımı İçin İbraz Etmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
Kentsel dönüşümde kira yardımı almak isteyen konut kiracılarından istenen belgeler şunlardır:
- Kira yardımı başvurusu yapılacak kurumdan temin edilecek başvuru belgesi
- Kiracının nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi
- Kiracının riskli konutta oturduğunu gösteren belge (Nüfus Müdürlüklerinden alınan ıslak imzalı adrese dayalı nüfus kayıt örneği ya da son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı ibraz edilebilir. İbraz edilecek faturanın, kiracının adına gelmiş ve üzerinde açık adres belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Adrese dayalı nüfus kayıt örneği
- Kiracının hesap cüzdanı fotokopisi (Hesabın Ziraat Bankası ve Halkbankası öncelikli olmak üzere herhangi bir kamu bankasında açılmış olması, IBAN ve hesap numarası bilgilerinin hesap cüzdanında görünmesi gerekmektedir.)
İş Yeri Kiracılarının İbraz Etmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
İş yeri kiracılarının kentsel dönüşümde kira yardımından faydalanmaları için şu belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir:
- Kira yardımı başvurusu yapılacak kurumdan temin edilecek başvuru belgesi
- Kiracının nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi
- Riskli bina adresine ait vergi levhası
- Yeni taşınılan adrese ait vergi levhası
- IBAN numarasını gösteren Ziraat Bankası’nda açılmış hesap cüzdanının fotokopisi
Yorumlar