Yabancı Kiracıların Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

 


Yabancı Kiracıların Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Ülkemize çeşitli nedenlerle yabancı uyruklu kişiler geliyor. Eşyalı kiralık daireler ise genellikle yabancılar tarafından tercih ediliyor. Peki, ev sahibi olarak yabancılarla nasıl kira kontratı yapılması gerektiğini ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri biliyor musunuz?

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Hem gayrimenkul sahibi hem de kiracı için yönlendirici ve yasal bir belge olan kira kontratı, iki tarafın sınırlarını ve sorumluluklarını belirleyen bir anlaşmadır. Diğer bir deyişle, bu belge hem mülk sahibi haklarını hem kiracı haklarını gözetir.

Kira sözleşmesi; kiralama ile ilgili bilgiler, kiralanan mülk ile birlikte kiracıya teslim edilen demirbaşlar (kombi, ankastre beyaz eşyalar ve varsa mobilyalar gibi) ve kira sözleşmesi ile ilgili genel koşullar olmak üzere 3 bölümden oluşur.

Kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, sözleşmenin eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmasıdır. Eğer hangi alanların nasıl doldurulması gerektiği konusunda emin değilseniz BURADAKİ haberimizi inceleyebilirsiniz.

YABANCILAR İÇİN KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL HAZIRLANIR?

Özellikle son yıllarda Türkiye’de yaşayan yabancı nüfusu artış göstermiştir. Bu durum da ev sahiplerinin “Yabancılara ev kiralarken nelere dikkat etmeli?” sorusunu sormasına neden olmuştur.

Eğer siz de ev sahibiyseniz ve bu sorunun cevabını merak ediyorsanız, dikkat etmeniz gerekenleri sıralamaya başlayalım:

-- Öncelikle evinizi kiralamak isteyen kiracı adayının pasaportunun fotokopisini çektirmeli veya kendisiyle birlikte dairenizin bağlı olduğu ilçenin polis merkezine gitmelisiniz. Bu sayede gerekli araştırmaları yapıp, evinizi güvenilir birine kiraladığınıza emin olabilirsiniz. Bu adımı atlamamanız çok önemlidir, aksi halde kiralama süreci ideal şekilde ilerlemeyebilir ve sözleşmeyi erken feshetmeniz gerekebilir.

-- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile kira sözleşmesi yaparken kiracının T.C kimlik numarası kontrata yazılmaktadır. Fakat yabancı kiracıların T.C. kimlik numarası olmayacağından kontrata, kiracınızın pasaport numarasını ve pasaport kopyasını eklemelisiniz.
Sözleşme süresi dolduktan sonra gerçekleşecek zam oranını kontratta belirtmelisiniz.

-- Kontratta ev adresinin doğru yazıldığına emin olmalısınız. Yanlış yazılan adresler nedeniyle su aboneliği, elektrik aboneliği ya da doğalgaz aboneliği yaptırılamayabilir. Ayrıca bu abonelikler açılırken Zorunlu Deprem Sigortası’na (DASK’a) da ihtiyaç vardır. Eğer poliçenizin zamanı dolduysa yenilemeyi ihmal etmemelisiniz.

-- Kiracınızın kira, hizmet faturaları ya da aidat gibi yükümlü olduğu giderleri ödememesi durumlarında mağdur olmamak için dilerseniz kiracı sigortası yaptırabilir ve kendinizi güvence altına alabilirsiniz.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPARKEN BU NOKTALARA DİKKAT

Eğer yabancı uyruklu bir kiracıysanız da mağdur olmamak için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Dilerseniz profesyonel bir emlak danışmanından yardım alarak bu sürecin daha sağlıklı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.

-- Sözleşmeyi imzalamadan önce yabancılar için kira sözleşmesi örneğini inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

-- Kontratı imzaladığınız kişinin evin gerçek sahibi olduğundan emin olmalısınız. Tapu kopyasını mutlaka isteyin. Eğer ev sahibi ile iletişim halinde değilseniz, sözleşmeyi imzaladığınız kişinin ev sahibinin yasal olarak yetki verdiği birisi olması gerekmektedir.

-- Kira kontratında yazan her maddeyi dikkatlice okumalısınız. Sözleşmede yazan ama yerine getirmediğiniz ya da uygulamadığınız maddeler nedeni ile ev sahibi evden çıkmanızı isteyebilir. Yani kira sözleşmesinde bulunan maddeler kiracı tahliyesine neden olabilmektedir.

-- Kira kontratına ek olarak, kiracı tahliye taahhütnamesi imzalamanız istenebilir. Bu belge doğrultusunda, anlaşmanın üzerinde yazan tarihte evi tahliye edeceğinizi belirtirsiniz.

-- Kontratı imzaladıktan sonra noter onaylı kontrat ile oturma izni almayı ya da izin sürenizi uzatmayı unutmamalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar