Milli Emlak Genel İhale Mevzuatı

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması, kiraya verilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, ön izin ve kullanma izni verilmesi ile ecrimisil ve tahliye işlemleri, 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesine dayanılarak çıkarılan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılmaktadır.

Genel Müdürlüğümüzce, özel hükümlerle farklı bir yöntemin belirlenmediği tüm ihalelerin, ihale yöntemlerinde birisi kullanılarak yapılması esastır. Yönetmeliğe göre kullanılan ihale yöntemleri; Kapalı Teklif Usulü, Açık Teklif Usulü ve Pazarlık Usulü’dür.

Taşınmaz satışlarında tahmin edilen bedeli, Kanunun 45 inci maddesine göre her yıl merkezî yönetim bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınıra kadar olanlarda açık teklif usulü, bu sınırı geçenlerde ise kapalı teklif usulü uygulanır. Kapalı veya açık teklif usulüyle satılamayan taşınmazlar, uygun zamanda tekrar aynı usulle satış ihalesine çıkarılır. Taşınmaz Satış işlemleri pazarlık ihalesine bırakılmaz.

Yukarıda belirtilen usullerden birisi ile satışı, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması, kiraya verilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması düşünülen taşınmazlar Genel Müdürlüğümüz web sitesinden ve yasal olarak belirlenen ilan yöntemleri ile herkese duyurulmaktadır. Yapılan ilanlarda, ihale konusu işlem ile ilgili gerekli tüm genel ve özel şartlar ile idarece tespit edilen “Tahmin Edilen Bedel” ve “Geçici Teminat” miktarları belirtilir.

Tahmin edilen bedel, İdarece tespit edilir veya ettirilir ve ihale komisyonunca karara bağlanır. Bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle rayiç bedel esas alınır. Geçici teminat, tahmin edilen bedelin en az %10'u en fazla %30'udur.

İhaleye girebilmek için isteklilerin gerekli yasal şartları taşımaları ve idarece belirlenen geçici teminat benzeri yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

İhaleler tahmin edilen bu bedel üzerinden yapılır ve ihale sonucu oluşan uygun bedel doğrulturunda sonuçlandırılır. Uygun bedel, tahmin edilen bedelden aşağı olmamak üzere, teklif edilen bedellerin en yükseğini ifade eder.

İhale konusu işlerin her türlü özelliğini gösteren şartname ve varsa ekleri idarece hazırlanır. Şartname ve varsa eklerinin tasdikli örnekleri bedelsiz veya özelliklerine göre İdarece takdir edilecek bir bedel karşılığında isteyenlere verilir ya da İdarede bedelsiz görülebilir.

Hazineye ait taşınmazların satış bedeli bu konuda yapılan yasal düzenlemelere uygun olarak taksitle de ödenebilir. Taksitle ödeme hâlinde, satış bedelinin kalan kısmına kanuni faiz uygulanır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar