MANTOLAMA NEDİR ?

Mantolama, yapıların dış cephelerinde uygulanan ısı yalıtım sistemidir.Mantolama binaların ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltması,izolasyon sağlar ve ısı transferinden ve termal gerilmelerden kaynaklanan küf, rutubet, duvarlardaki çatlama ve dökülmeleri önleyerek bakım ve onarım maliyetini önemli ölçülerde indirmesi,sağlıklı bir ortam ve tasarruf sağlaması açısından,binalarda uygulanması gereken bir sistemdir.





Binalarımızda ısınmak ve serinlemek amacıyla kullandığımız kalorifer, kombi, klima ve buna benzer cihazların kullandıkları enerji, mantolama uygulaması ile

yüzde 50 oranında azalabilmektedir. Ayrıca binaların çatı ve temeli için de ısı yalıtımı sistemi yapılmış ise bu oran yüzde 60'lara kadar çıkabilmektedir.

Mantolama yapılarda en önemli ısı kaybı yaratan kiriş ve kolonları da kapsar.Binaların dış cepheleri ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra mantolama sisteminden verim alınamaz. Sisteminin en önemli özelliği hiçbir aralık kalmayacak şekilde binanın dışarıdan ısı yalıtım levhaları ile tamamen kaplanmasıdır.Sistem uygulanırken, kirişler, kolonlar, pencere merkezleri, duvarlar, çıkma altları dahil olmak üzere bir bütün olarak düşünülüp uygulamaya geçilmelidir.

Dış cephe yalıtımı için Türkiye'de son yıllarda uygulanmaya başlanan Mantolama işlemi Avrupa ülkelerinde standartlarla tescillenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Mantolama bina cephesindeki duvar, kolon ve kirişleri su ve rutubetten korur. Mantolama sayesinde yapılarda korozyon problemi yaşanmaz, iyi bir mantolama binanın ömrünün uzamasını sağlar. Binalarınızın su ve ısı yalıtımı sağlanarak konutlarınızda konforlu ve huzurlu bir yaşam ortamı meydana getiren mantolama uygulamaları ve mantolama bilgilerini bu sitede bulabilirsiniz.

NEDEN MANTOLAMA GEREKLİDİR ?

Isı yalıtımını sağlamak amacıyla,sözkonusu duvarların içeriden yalıtımı veya straforlu duvar sistemi gibi yöntemlerle, ısı köprülerinin tamamen engellenebilmesi imkansızdır.

Oysa, Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri, hem duvar elemanlarının oluşturduğu yüzeyleri hem de kolon, kiriş vb. betonarme alanları yalıtarak, ısı köprülerini ortadan kaldırır ve yalıtımdan en etkin netice alınmasını sağlar. Böylece enerjiden yüksek oranda tasarruf sağlanır.Ayrıca, Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri, yapı bileşenlerinde oluşabilecek genleşme ve büzülme gibi fiziksel değişimleri önler.Duvar içi gerilmeleri ve çatlakları, korozyon vb. yapı hasarlarını engelleyerek daha güvenli ve uzun ömürlü binalar yaratır.



Güvenlidir :



Binadaki birleşik noktalar ve riskli noktalarda sunduğu çözümleri ile yalıtım performansını yükseltir , ısı köprülerinin oluşmasını engelleyerek,binayı korur.Duvar

içi gerilmeleri ve çatlakları, korozyon vb. yapı hasarlarını engelleyerek daha güvenli ve uzun ömürlü binalar yaratır.



Ekonomiktir :

Enerji giderlerinde %60’lara varan tasarruf sağlayarak,hem kısa sürede kendisini geri öder,hem de uzun vadede daha az enerjiyle daha fazla konfor sağlanmış olur.



Uzun ömürlüdür :

Binayı, maruz kalacağı tüm dış etkenlerden koruyarak ömrünü uzatır. Yıllar boyunca dış cephe tamiratı gerektirmez.

Detaycıdır :



Sistem elemanlarının tasarlanışı ve birbirine uyumu eksiksiz ve mükemmeldir.



Dekoratiftir :



Binalara şıklık ve estetik kazandırır.



Sağlıklı ve çevrecidir :



Bina içindeki nemin dengelenmesini sağlayarak, binaya nefes aldırır, sağlıklı hava teneffüs edilmesine katkıda bulunur. Hava kirliliğinin önlenmesine ve ekolojik dengenin korunmasına yardımcı olur.



Mantolama Uygulaması, Söve, Özellikleri ve Isı Yalıtımı



DIŞ CEPHE MANTOLAMA - UYGULAMA AŞAMALARI



Mantolama uygulamasına başlanmadan önce zemin etüd çalışması yapılır.Dış Cephe Kaplaması yapılacak olan cephe üzerindeki dökülmeye müsait olan mevcuttaki boya veya şişmiş eski sıva kazınarak çanak anten vidaları tabela kasa vidaları vb. kaldırarak mantolama uygulanacak zemini sağlam bir alt zemin haline getirilir. Kısacası dış cephe kaplaması yapılacak olan cephe, ısı yalıtımını olumsuz yönde etkileyecek olan her türlü nesneden arındırılır ve gerekli ve uyumlu mantolama malzemelerinin temini ile beraber tüm yüzeyler varsa eski boya kalıntılarından arındırılıp yüzey mukavvemeti artırmak için izolasyon astar dyobinder veya poliizolan izolasyon astar ile sağlamlaştırılır.

Mantolama yapıştırma ve montajı için zemin hazırlığı bittikten sonra farklı ebatlardaki ısı yalıtım mantolama levhaları elyaf atkılı sıva harcı ile yapıştırılır.

Mantolama işlemi için elyaf katkılı file uygulanır ve sıva işlemi yapılır. Sıva işlemi sona erdikten sonra yüzeylere de Dış Cephe Macunları ile rötuş yapılır ve pürüzler gözden geçirilerek yüzey boyaya hazır hale getirilir.

Sıva işlemi sona erdikten sonra tüm yüzeyler izolasyon astar ile astarlanarak yüzey tamamen yalıtım özelliğini tamamlamış olacaktır .

Mantolama sonrası boya uygulamasında isteğe bağlı olarak tercihen silikonlu dış cephe boyaları veya yine silikon esaslı veya akrilik dış cephe grenli ( desenli ) kumlu boya uygulamaları iki kat sonkat seklinde uygulanır.

Isının Korunması İlk Hedef



Dünyamızdaki enerji kaynaklarının sınırlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle sahip olduğumuz doğal kaynakların gelecek nesillere güvenle aktarılması ancak bu enerjiyi bilinçli bir şekilde kullanmakla mümkün olabilir. Mevcut yapılarımızda ısının korunması amacına yönelik neler yapılabileceğine dikkat etmemiz gerekir. Dikkat edelim ki ısı ülkemizin milli servetinin yitirilmesine neden olmasın. Asıl amaç yapılarımızı ısıtmak ya da soğutmak değil, ısıyı dengeli bir biçimde binalarımızda tutabilmekten geçmektedir. Bu da tam anlamıyla sağlıklı bir ısı yalıtımı ile gerçekleşebilir. Isı yalıtımını herhangibir kişi ya da ustalara yaptırmak ciddi anlamda cebinizden çıkan paranın heba olmasına neden olabilir.

Mantolama yalıtım levhası yoğunluk ve kalınlıkları ;



Genellikle mantolama için 4 cm kalınlık 16 densite yoğunluk ısı yalıtım lavhaları kullanılmaktadır. İsteğe baglı olarak 16 - 32 densite arası yoğunluk ve 3 ile 8 cm kalınlıkta mantolama yalıtım levhası kullanılabilir.

Uygulamada kullanılan malzemelere ve uygulanan işçiliğe göre mantolama fiyatları farklılık gösterebilmektedir.

Söve ise hem dekorasyon hem yalıtım özelliğine sahip, eps ve xps strafor gibi malzemelerden yapılan üzeri reçine ile kaplanan ve her renge boyanabilen, sınırsız modelli bir dekorasyon ve cephe aksesuar malzemesidir. Söve eps bloğunun kesilerek üzerine akrilik esaslı sıvanın kaplanmasından üretilir. Söve oldukça estetik bir görünüm sağlar.

İzolasyon amacı sağlayan Yalı baskısı ve Kat silmesi Modelleri ve sadece süslemede kullanılan kapı pencere söveleri ve deniz modelleri gibi yüksek estetik ürünü söveler olarak iki çeşittir.

Önce İnsan Sağlığı Düşünülmelidir :



Kış aylarında Thermologic Dış Cephe Isı Yalıtımı Sistemi uygulanmış yapıların dış yüzeyleri her zaman sıcak kalır. Dış cepheye bakan duvarlar bir defa ısıtıldığında

ısı deposıu olarak kullanılır. Thermologic Dış Cephe Isı Yalıtımı Sistemi sayesinde geç soğuyan duvarlar tekrar tekrar ısıtılmak zorunda kalınmaz ve daha az yakıt tüketimi sağlanır. Yaz aylarında bunun tam tersi geçerlidir.

Ortam sıcaklık değeri ile dış duvarların iç yüzeyi arasındaki fark 2C dereceyi geçmez, nem dengesi korunur ve rahatsız edici hava akımı oluşmaz, insanların

rahat nefes alması sağlanır. Sistem yapısı gereği yoğuşmaya izin vermeyeceği için rutubet, nem ve küflenme gibi insan sağlına zarar veren etkiler ortadan

kalkar.
Mantolama Katmanları :




1 ) Duvar dış yüzeyi

2 ) Yapıştırma harcı

3 ) Isı yalıtım levhası

4 ) Dübel

5 ) Sıva (min. 2 mm.)

6 ) Sıva donatısı file

7 ) Sıva (min. 2 mm.)

8 ) Dış cephe boyası



Isı Yalıtımında dikkat edilmesi gereken Konular ve uygulama Şekli ;

- Uygulama Zemininin temiz olması, toz ve kirden tamamen arındırılması

- Yapıştırıcı Harcın kıvamında karılması, ince veya kalın olmamasına dikkat edilmesi

- Yapıştırıcı Kenarlara mala ucuyla kesintisiz en az 25 mm kalınlığında ve ortaya 3 adet orantılı öbek olarak sürülmeli

- Yalıtım Levhasına eşit seviyede sürülmesi ve Yalıtım Plakasının Bina yüzeyine temas ettirilmeden yapıştırılması

- Uygulama esnasında Isı köprülerine ve Yağmurlukların ısı köprüsü oluşturmaması dikkat edilmesi gereken konular arasındadır

- Yapıştırma esnasında terazi kullanılması ve bu sayede Cephe eğriliklerinin giderilmesi, pencere ve Kapı kenarlarının Yapıştırıcı ve Sıva harçlarıyla teması

önlenmeli veKapı ve Pencere kenarlarına Kompri-Isı yalıtım Bandı monte edilmesi gerekir

- Yalıtım Levhasının Yatay ve dikey Eklerinin şaşırtmalı olması ve kesinlikle eklem aralarında boşluk kalmaması gerekir

- Dübellerin 4 Köşe ve 1 adet ortaya montelenmesi ve Dübel kafalarının tamamen kaybolması gerekir.

- Levha üzerine File montesi sırasında ek yerlerinin en az 10 cm üst üste gelmesi

- Tüm çıkma Köşelere gerekli köşebentlerin monte edilmesi

- Filenin tamamen sıva harcı ile kaplanması ve yüzeyin temiz olması mala izleri olmaması ( Sıva harcı 2 defada çekilebilir)

- Yüzeyin Boyanması durumunda Cephenin süngerle perdahlanması ve boyadan önce boya özelliği bazında astarlanması gerekir

- Yüzeye Dekoratif Sıva uygulanması durumunda yüzey boyalı Sıva veya boyasız sıva niteliğine göre hazırlanması gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar