Bayındırlık ve İskân Bakanı Demir: Ülkemizdeki yapıların yüzde 60'ına yakınını yeniden yıkıp yapmak durumundayız


09 Temmuz 2009 12:05:02




Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'deki yapıların yüzde 60'ına yakınını yeniden yıkıp yapmak durumuyla karşı olunduğunu söyledi.

Yeniden yıkıp yapmanın da çok mümkün olmayabileceğine vurgu yapan Demir, bu yapıları sağlıklı bir dönüşüme tabi tutacak sistemleri oluşturmanın zorunluluğuna dikkat çekti.



Bakan Mustafa Demir, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 4. Uluslararası Yaşanabilir Çevreler ve Mimarlık Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ülkeyi 20 yıl sonra yeniden dönüşüme tabi tutulmaya ihtiyaç duyabilecek yapılardan kurtarmak gerektiğine dikkat çekti.



Dayanıklı ve yaşabilir yapılanmanın önündeki problemleri çözüp sağlıklı bir istikamete doğru götürme yolunda bugünü kadar keşfedilmiş başka bir yolun olmadığına işaret eden Demir, buna ilave edebilecek en iyi alanın geçmişten gelen birikimin katılımcılıkla birlikte her şeyi kendi ehline teslim etmekten geçtiğini belirtti.



Önyargılarını bırakılıp bilimin ve bilimselliğin ışığında adımlar atılması gerektiğini kaydeden Demir, "Tasarımı tasarımcıya, planlamayı plancıya, yapımı yapımcıya ama her insanın sağlıklı güvenli yaşama hakkını hedefimize koyup sistemimizi böyle oluşturursak, zannediyorum yapabilecek olduğumuz en iyi şey bu olur." dedi.



Türkiye'nin belki ülke olarak sistemini kuramadığı konuların başında planlama ve yapılaşmanın geldiğinin altını çizen Bakan Demir, "Ama artık buna bir dur demenin, geleceği ait sistemimizi kurmanın vaktinin gelip geçtiğine inanıyoruz. Kamu olarak, bakanlık olarak bu ihtiyacı görüp çalışmalarımız buna göre yapıyoruz. Şu anda ülkedeki yapı stokumuzun yüzde 60'ına yakınını yeniden yıkıp yapmak durumuyla karşı karşıyayız. Yeniden yıkıp yapmanın çok mümkün olmayabileceğini de düşündüğümüzde, bunları sağlıklı bir dönüşüme tabi tutacak sistemleri oluşturmak zorundayız. Fakat bu çalışmaları yapmadan önce bizim bugünden tezi yok, bundan sonra yapılacak çalışmalarla alakalı hem planlamada, hem yapımda mimarlığın ve mühendisliğin en etkin, en verimli şekilde kullanılmasını sağlamalıyız." diye konuştu.



Demir, oluşturulacak kentsel ve kırsal çevreler ile belli ölçekli projelerde 20 yıl sonra yeniden dönüşüme tabi tutulmaya ihtiyaç duyabilecek olan fiziki kentlerden, projelerden, kırsal yapılardan artık ülkeyi kurtarmak gerektiğine dikkat çekti.



Bunu yaparken de özellikle planlama sürecinin sağlıklı, işler hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Demir, yereldeki imkânları daraltmadan, katılımcılığı artırarak ve bakanlığın da tüm planlama süreçlerine katkı sağlayan, politika üreten ve süreçleri denetleyen bir bakanlığa dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.



Bakan Demir, planlama süreciyle birlikte özellikle tasarım alanında da mimarların elinin kuvvetlendirilmesi ve tüm tasarımı sağlıklı mimarlık mesleğini icra eden mimarlara teslim etmek gerektiğine değindi.



Tüm fiziki çevreleri, yapıları, özellikle malzeme kullanımından başlamak üzere verimli ve güvenli yapıları oluşturacak sistemleri temin etmenin gerekliliğine vurgu yapan Demir, sözlerini şöyle tamamladı: "Bayındırlık ve İskân Bakanlığı önünüzdeki süreçte bir; tüm plan süreçlerine stratejik olarak politika oluşturan, süreci izleyen, katkı sağlayan, denetleyen, iki; mimarlarımızı ve tasarımcılarımızı güçlendiren, onların sağlıklı bir şekilde mesleklerini icra eden konumda destek sağlayan, o yapıyı kuran, katkı sağlayan ve bir de güvenli, sağlıklı ve kaliteli yapıyı oluşturma noktasında, bugünkü ismiyle belki Bayındırlık ve İskân Bakanlığı olmayacak ama o bakanlığı önümüzde 1-1,5 yıl içerisinde oluşturmak durumunda olduğumuz ifade etmek istiyorum."



Bu arada, kongrenin açılışı konuşmasını yapan KTÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Şengül Öymen Gür, eski öğrencisi Bakan Demir'i kendi anonsu ile davet etti. Bakan Demir de kürsüye geldiğin de hocasının elini öptü.



Kongreye Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz ve Trabzon Belediye başkan Yardımcısı Osman Necip Sevinç ile yerli ve yabancı konuklar katıldı.







(CİHAN)

Yorumlar

Popüler Yayınlar