3'te 2'yi bulan bina yenilenecek

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın adeta seferberlik ilan ettiği kentsel dönüşümle ilgili yasa tasarısı hazır. Tasarının ipuçlarını veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanlarda, kat maliklerinin 3’te 2’sinin rızasıyla binaların yıkılıp yenileneceğini açıkladı. Bülent YOLDAŞ/Emlak&Mortgage bulent.yoldas@sabah.com.tr 01.12.11
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak ve çürük yapıları yıkacağız" açıklamasının ardından gündemden düşmeyen kentsel dönüşüme ilişkin yasa tasarısı hazır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçen hafta bakanlığın bütçesinin kabul edildiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yasa tasarısına ilişkin ipuçlarını açıkladı. Tasarıda, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olan riskli ve niteliksiz yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin "kat maliklerinin tamamının izni"ni gerektiren düzenleme kaldırılıyor. Bir binanın yıkılarak yenilenmesi için kat maliklerinin 3'te 2'sinin onayı yeterli olacak. Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Afet riski altındaki alanların dönüşümüne dair çıkartılacak yasada şehir ismi belirtilmeyecek. Afet riski taşıyan alanlar ve dönüşüm gerekli olan alanlar bölge ve il bazında Bakanlar Kurulu kararıyla, parsel ve bazında ise Çevre ve Şehircilik Bakanı yetkisiyle belirlenecek. 8,5 MİLYON KONUT YENİLENECEK Yasa'nın çıkmasıyla birlik'te Türkiye'de yaklaşık 19 milyon yapı stokundan kaçak ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olan yaklaşık 8.5 milyon konutun yenilenmesinin önü açılıcak. yasayla birlikte yetkiler ağırlıklı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlı'ğında toplanacak. Riskli binalardaki mülk sahiplerinin 3'te 2'sinin omayıyla binalar yıkılarak, yenileri inşa edilebilecek. Eski düzenlemeyle 16 dairelik bir apartmanda 15 kişi onay verse dahi 1 kişinin itirazıyla binanın yıkılmasına ve yenilenmesine karar verilemiyoruu. Şimdi ise 16 kişiden 11'inin onayı ile bina yıkılarak yenilenebilecek. Bakanlık, yasanın çıkmasıyla birlikte uygulamaya, riski, yıkılmayı bekleyen, deprem aksı üzerindeki ve kaçak binardan başlayacak. İstanbul'da başta Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Büyükçekmece gibi eski ilçelerde başlatılacak uygulama dalga dalga İstanbul'un geneline yayılacak. İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLAYACAK İnsanların daha çağdaş ve güvenli yaşam alanlarına kavuşmasının önünü açacak dönüşüm projeleri Türkiye ekomisine de canlılık getirecek. Sadece inşaat maliyeti olarak yaklaşık 450 milyar T'lik bir ekonomi yaratması öngörülen dönüşüm projeleri, yeni bir istihdam kapısı da olacak. İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN DESTEK KONUTDER Başkanı ve Sinpaş GYO İcra Kuru lu Başkanı Ömer Faruk Çelik:
3’te 2 tüm ülkede uygulanmalı Markalı konut üreten 16 inşaat firmasının üyesi olduğu KONUTDER Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşlerini yarın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrak’tar’a iletecek. KONUTDER Başkanı ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, dönüşümün önündekiki engellerden Kat Mülkiyeti Yasasın’da yer alan “kat maliklerinin tamamının izni” şeklindeki düzenlemenin sadece afet riski taşıyan bölgelerde değil değil, ülke genelinde kaldırılarak nitelikli çoğunluk olan 3’te 2 ile karar alınmasının önünün açılmasını talep edeceklerini açıkladı. Çelik, aksi durumda afet alanı ilan edilen yerler dışındaki niteliksiz yapıların yenilenmesinin mümkün olamayacağını, bu nedenle Bakanlık ya da belediyelerin alan belirleme yetkisinin kaldırılmasını istedi. Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya:
Güvenli gelecek için fedakârlık yapmak gerek Mevcut siyasi iktidarın kentsel dönüşüm ve yenileme konusunda irade ortaya koyarak harekete geçtiğini hatırlatan Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Kentsel dönüşümle ilgili yasa hazırlıkları var. İnsanların eski evleri üzerinden zengin olma hayalini bir yana bırakması gerektiğine değinen Çetinsaya, çocuklarıyla, ailesiyle, daha nitelikli ve güvenli bir gelecek için yapılarının yenilenmesine razı olmaları gerektiğini kaydetti. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun yeniden ele alınması gerektiğine işaret eden Çetinsaya, “Mevcut düzenleme ile bina sakinlerinden birinin dahi itiraz etmesi halinde binanın yenilenmesinin söz konusu olamıyor. Yeni düzenlemeyle, bina sakinlerinin üçte ikisinin onayıyla yenileme kararının alınabilmesinin önü açılmalıdır” diye konuştu. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya:
Fırsatçılar saf dışı kalacak Yasayla, yapıların 3’te 2 nitelikli çoğunluk kararıyla yenilenmesinin önünü açacak düzenlemenin kentsel dönüşümü ve insanların nitelikli, güvenli yapılarda yaşaması sürecini hızlandıracağını anlatan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Yasayla, kimi fırsatçıların da önüne geçileceğine işaret ederek, “Muhtemel yenileme ve dönüşüm alanlarında mevcut yasadaki ‘yüzde yüz anlaşma’yı kullanarak fiyat artıran fırsatçılar, 3’te 2 nitelikli çoüunluk kararının yeterli olmasıyla saf dışı kalacak” diye konuştu. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu:
Ekonomi canlanır, istihdam artar Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da yasayla birlikte Kat Mülkiyet Kanunu’nda yani düzenlemeler yapılarak yenileme ve dönüşümün önündeki engellerin kalkacağını dile getirerek, ayrıca inşaat sektöründeki hareketlenmeyle Türkiye ekonomisinin canlanacağını ve istihdamda artış yaşanacağını kaydetti. İnşaat sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunu ve bu alanda 1.8 milyon kişinin istihdam edildiğini söyleyerek, yenileme ve dönüşüm projeleriylr yaklaşık 1 milyon kişiye daha istihdam yaratılabileceğini belirtti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar