Hazır Ev Sahibi Olmaya Hazırlanın!

Hazır Ev Sahibi Olmaya Hazırlanın!

Hazır bir ev ya da prefabrike bir ev, aslında ikisi de aynı şeyi anlatır. Ancak, son zamanlarda daha çok hazır ev tanımı tercih edilmeye başladı. Hazır bir ev ya da prefabrike bir ev, aslında ikisi de aynı şeyi anlatır. Ancak, son zamanlarda daha çok hazır ev tanımı tercih edilmeye başladı. Çünkü, prefabrike tanımı, daha çok konteynerler ve barakalarla ilişkilendirilmeye başladı. Bunlar da prefabrike tanımının içindedir. Ama, prefabrike, bundan çok daha fazlasıdır. Eğer, istenirse bu yöntemle son derece iddialı bir kalıcı konuta meydan okuyacak kadar özel bir ev yapılabilir. Ve belki de daha fazlası. Ama, bunun için konutla ilgili her şeyde olduğu gibi dikkatli davranmalısınız.

Öncelikle fiyatın aldatıcılığından uzakta durmalısınız. Sonra en doğru firmayı bulmaya odaklanmalısınız.

HAZIR EV İÇİN AÇIK TARİF

Bir hazır ev, en kısa tarifiyle büyük bölümü fabrikada üretilerek arazide kısa sürede kısa sürede kurulabilen evdir. Teknik olarak bu üretim biçimiyle çıkan ürüne ‘ön üretimli’ ya da daha yaygın tabirle ‘prefabrike ev’ denir. Ancak, prefabrike ev, yine yaygın olan ama doğru olmayan tabirle geçici ve hemen sökülüp ve tekrar monte edilen bir konut anlamına gelmez. Konun uzmanları konteynerleri ve barakaları bu kategorinin içine dahil etmiyor.

100 METREKARENİN BEDELİ GERÇEK BİR HAZIR KONUTUN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ CEVAPLAR

Bir arsanız var ve orada şimdilik büyük olmayan bir bütçeyle bir ev yapmak istiyorsunuz. Bütçeniz kısıtlı. Piyasayı araştırıyorsunuz. Pek çok seçenekle karşılaşıyorsunuz. Bütçenizin kısıtlı olması durumunda en küçük rakamlar sizi cezp edecektir. Ancak, bu size pahalıya mal olabilir. Piyasayı araştırırken 100 metrekarelik bir hazır ev ölçünüz olsun. Karşınıza genellikle birbirlerini katlayan rakamlar çıkacaktır. Bu, arsanıza yapacağınız hazır evin standartlarını belirler. İşte 100 metrekarelik için üç ayrı bedel. Ve karşılaşacağınız muhtemel durumlar… 35 BİN LİRALIK 100 METREKARE: Aslında bu tip evler daha çok şantiyelerde kullanılmak için geliştirilmişlerdir. Yani, inşaat sektöründe kullanılırlar. Ekonomik açıdan fiyatı çok uygundur. Ancak, konfor, estetik ve izolasyon şartları açısından uygun oldukları söylenemez. 45 BİN LİRALIK 100 METREKARE: Gereken estetik ve konfor şartlarına sahiptirler. Genellikle Deprem Yönetmeliği’ne uygun statik hesap yöntemleri kullanılarak projelendirilmişlerdir. Ve yine genellikle hazır konuttaki en son teknolojiyle üretilmişlerdir. İzolasyon şartları tamdır ve 25 bin liralıkların aksine farklı tasarımlarda üretilebilirler. 85 BİN LİRALIK 100 METREKARE: Genellikle iskeletlerinde hafif çelik yapı sistemi kullanılır. Aslında, bilinen klasik yapı sistemlerine alternatif olarak üretilmişlerdir. Bu yüzden son derece iddialıdırlar. Bir kalıcı konutta olması gereken her şey belki de daha fazlasıyla detaylandırılmıştır. Lüks kategorisinde yer alırlar. Hatta, Batı ülkelerinde kullanımları oldukça yoğundur.

İLK KEZ USTALARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Hazır evler, Türkiye’de seslerini ilk kez 1980′lerde duyurmaya başladı. O yıllarda hızlı bir büyüme oldu. Ancak, büyümenin dinamiğini sağlayan güç, inşaat projelerinde geçici barınma ihtiyacını karşılamak için tercih edilmeleriydi. 1990′lar hazır evlerin, konut amaçlı kullanımı için özel bir yıl olarak kabul ediliyor. Bu yıllarda Türkiye’de ithalatın dışında doğrudan bu yolda üretime de başlandı. Şu anda sektörde faaliyet gösteren firma sayısı yaklaşık 50. Ancak, sektörde homojen bir yapıdan söz edilemiyor. Yüksek bir kalite sergileyen firmalar olduğu gibi tam aksi yönde hareket eden isimler de söz konusu. Hazır ev sektörünün yıllık ulaştığı değer 50 milyon lira. Bu da ortalama da 50 bin liradan her yıl 1.000 konutun yapıldığı anlamına geliyor.

ŞEHRİN UZAKLARINDA…

Hazır konutlar, Türkiye’de henüz kalıcı bir konut olarak algılanmıyor. Çoğunlukla mevsimsel olarak kullanılıyor. Yani insanlar prefabrike konutları, yılın büyük bölümünü geçirdikleri evlerine ek olarak kısa dönemler içinde gidip kalabilecekleri, tatillerini geçirebilecekleri mekânlar olarak algılıyor. Hazır evlerin mekân tuttuğu yerler ise birbirinden farklı iki çehre sergiliyor. Birincisi mevsimsel olarak kullanılmaları nedeniyle şehre uzak bölgelerde, yaylalarda ya da tatil bölgelerinde yer buluyorlar. İkincisi de henüz yaygın olmamakla birlikte şehir merkezi dışındaki yerleşim bölgelerinde sürekli kullanım amacıyla kullanılıyorlar.

HAZIR EVİN SAHİBİ OLMAYA HAZIRLANIN

- Öncelikle firmayı doğru seçmelisiniz. Bu, her şeyin çözümüdür. Ancak, siz, bundan sonraki adımları da tek tek atmayı ihmal etmeyin.
- Bir hazır ev asgari konfor ve estetik şartlarını yerine getirmelidir. Bunun için de showroom ve üretim tesislerini ziyaret edin. Örnek uygulamaları yerinde görün. Tüm konutlar için olduğu gibi dokunmak önemlidir.
- Bir hazır evin gerektiğinde genişletilmeye uygun şartlarda üretilmesi gerektiğini unutmayın.
- Gereken ısı ve statik hesapların yapılarak projelendirilmesi en önemli unsurlar arasındadır. – Taşıyıcı yapı sistemi ve malzeme kalitesi gibi detayları göz ardı etmeyin

NASIL HAZIRLANIRLAR?

Bir hazır evin sizin yaşayabileceğiniz aşamaya gelebilmesi için her ürün gibi özel bir süreçten geçmesi gerekir. Hazır eviniz hazırlanan kadar şu süreçler işler:
- Birinci adım anlaşmayı sağladığınız firmanın standart bir üretim ya da özel bir üretim olsun, üzerinde anlaşıp sözleşme yaptığınız evi üretmesidir.
- Bu süreç içinde müşteriden binanın kurulacağı alanda gerekli olan zemin betonu işini tamamlaması ve binanın kurulması için gereken yasal izinleri alması istenir.
- Sevkiyat aşamasından sonra arsanızda kaba binanın montajı yapılır.
- Dördüncü adımda pvc pencereler ve camlar takılıyor, boyalar yapılır, elektrik ve sıhhi tesisatlar çekilerek binanın kurulumu tamamlanır. – Beşinci aşamadaki adımı genellikle müşteri atar. Bina dışı bağlantılar, elektrik ana dağıtım panosu, mutfak dolapları, ısıtma ve soğutma tesisatlarının masrafları ayrı bir kalem olarak belirlenir.
Kaynak: Milliyet

Yorumlar

Popüler Yayınlar