KDV oranlarındaki artış kime ceza?
KDV oranlarındaki artış kime ceza?
Birkaç gün öncesine kadar, alanı 150m² ya kadar olan konutlarda katma değer vergisi %1, 150m² nin üstündeki konutlarda %18 idi
Birkaç gün öncesine kadar, alanı 150m² ya kadar olan konutlarda katma değer vergisi %1, 150m² nin üstündeki konutlarda %18 idi. Yıllardır biz sektör temsilcileri katma değer vergisi kademeli olmalı, dedik, çünkü oranlar arası makas çok açıktı.150m² ye kadar %1, 150-250m² arası %8,üstü %18 gibi.
İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektörü, diyoruz. Birçok alt sektörü de destekliyor, olumlu ya da olumsuz tetikliyor.
Geçen yıl malum, hükümet gayrimenkul sektörü ile çok meşgul oldu. Beğendiğimiz- beğenmediğimiz epey yasa çıktı.
Katma değer vergisinde kademelendirmenin, rayiçe (metrekare vergi değeri) göre olması fikrine tepki gösterdik. Çünkü rayiçler yerel belediyeler tarafından tesbit ediliyor.Subjektif bir kriter. Gayrimenkulde değerleme objektif kriterle yapılır ama sonuç subjektif olarak belirlenir.Bir gayrimenkulünüz için,10 değerleme şirketinden ekspertiz talep edin,10 ayrı fiyatla karşı karşıya kalabilirsiniz.Belediyelerin de rayiç belirlemesi aynen bu şekildedir.Son yıllarda da rayiçlerin realize olan satış fiyatının da üstünde olması çok karşılaştığımız bir durum.
Kentsel dönüşüm ve kamu bağlantılı konutlar dışında, %1 KDV tarih oldu.
İnşaat sektörünün makro ekonomik olumsuzluklardan birkaç yılda bir ne kadar zor süreçler yaşadığı, bu zorluklardan ne kadar ve nasıl hırpalanarak çıktığını biz biliriz.Gayrimenkulde krizlerde, Türkiye ekonomisinin üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi günler yaşadığımızı unutmayalım.
Türkiye için bu kadar önemli bir sektöre %7 veya %17 oranında vergi artışı ile ne amaçlanır ki?
İnşaat şirketleri için maliyet artacak, fiyat yükselecek, satışlar zorlaşacak, şu anda bile şirketleri mutlu etmeyen karlılık daha da düşecek, pazar daralacak.
Hayattaki en önemli hedefi, başını sokacak bir ev almak olan Türk tüketicisi için, o eve ulaşmak biraz daha zor olacak.
Yasa koyucunun takdir ettiği gibi, ölçü, metrekare vergi değeri olsa da katma değer vergisi kademelendirmesi, %1, %8, %18 şeklinde olmalıdır.
31 Aralık 2012 tarihine kadar ruhsatı alınan inşaatlarda, eski oranlar geçerli.Yani 150m² nin altında ise %1 kdv geçerli. Elinde ruhsatı alınmış, yapımı devam eden inşaatları olan, %1 kdv ile satacakları için sevinen inşaat şirketlerini anlamam mümkün değil. Daha önce de ifade etmiştim. Sanırım son projelerini yapıyorlar, yeni fahiş oranlarla ilgilenmediklerine göre.
Marka olmuş ya da marka olma yolunda çaba sarfeden inşaat şirketlerinin, kurumsal olma yolunda büyük çaba sarfettiklerini, muhasebe kayıtlarının son derece düzgün olduğunu biliyorum.
Katma değer vergisinin bu kadar yüksek artışı, beni kayıt dışı ekonomiye destek vermesi açısından endişelendiriyor.
Güzin Ervardar
Yorumlar