Tapu ve Kadastro Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü hayata geçti

Tapu ve Kadastro Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü hayata geçti
Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlüğü ile Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü “KKTC’de Yapılacak Tapu ve Kadastro Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü” hayata geçti.


İçişleri ve Yerel Yönetimler BakanıNazım Çavuşoğlu, bugün Türkiye Kadastro Genel Müdür YarımcısıAbdullah Burak Keser, Şube Müdürü Nihat Erdoğan ile Kontrol Mühendisi Özgen Sadu Çağlar’ı kabul etti.
Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, işbirliği protokolüyle İngiliz döneminde yapılan ilçe ve köylerin kadastrosu yenilenecek.
İçişleri ve Yerel Yönetimler BakanıÇavuşoğlu yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“KKTC'nin yüzey ağının (nirengi ağının) oluşturulması, kadastral haritaların yenilenmesi, tapu ve kadastro otomasyonuna geçilmesi için başlatılan çalışmalar uyarınca, havadan fotoğraf alımı, sayısal harita üretimi, sayısal ortofoto üretimi, kadastro yenileme ve sayısallaştırma, kadastro ve tapu verilerinin güncellenmesi ve Türkiye’deki TAKBİS benzeri bir bilgi sisteminin kurulması, gayrimenkul değerleme uygulamasının yerleştirilmesi, KKTC’nin ilgili diğer kurumlarıyla işbirliği halinde mekansal bilgi sisteminin altyapısının oluşturulması, teknik ve idari altyapı konularında araştırma, planlama, teknik yardım, karşılıklı uzman değişiminin yapılması, eğitim ve diğer gerekli tapu kadastro hizmetleri ile ilgili işlemlerin yapılması ile tarihi sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz.”
Bakan Çavuşoğlu, proje kapsamında yapılanlar hakkında bilgi vererek, bu çalışmanın toplumun her kesinini yakından ilgilendirdiği, bu çalışmaya bu dönemde katkıda bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Bakanlığı’nın e-devlet projesinin başlangıcı ve lokomotifi olduğunu, Türkiye’nin de desteğiyle projenin gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu anlatan Çavuşoğlu,şöyle dedi:
“KKTC'de değişik şekillerde derlenen pafta kopyaları yardımıyla yürütülmeye çalışılan kadastronun uygulanmasında, vatandaşımızın zorluk ve sıkıntılar yaşaması bizleri harekete geçirmiştir. Bunun için, KKTC’de I.derece nirengi ağı (21 adet) Harita Genel Komutanlığı’nca oluşturulmuştur. Haritaların yenilenmesi çalışmalarına yönelik olarak, 1998 yılında başlanan çalışmalar sonucunda toplam 266 adet sıklaştırma noktası tesis edilmiştir.CORS-TR (TUSAGA-Aktif) sistemi Türkiye ile paralel olarak KKTC’nde de hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda KKTC’de 4 adet istasyon kurulmuştur. Ortofoto üretimine altlık olmak üzere, 184 adet C3 derece nirengi noktası tesis edilmiştir.”
“TAPU’DA REFORMU LEFKOŞA’DA BAŞLATTIK”
İçişleri ve Yerel Yönetimler BakanıNazım Çavuşoğlu, Tapu’da reformu Lefkoşa’da başlattıklarına dikkat çekerek, mevcut kütüklerin çok eski ve yıpranmışolması, ikinci nüshalarının olmaması, 1974 öncesine ait kayıtların çoğunun dayanağı belgelerin bulunmaması gibi nedenlerle öncelikle mevcut kütüklerin fotoğraflarının çekilerek, bilgisayar ortamına yedeklerinin alınmasının kararlaştırıldığını anlattı.
Çavuşoğlu, bu çerçevede, Aralık 2010 ayında Lefkoşa Tapu Amirliği’nde fotoğraflama çalışmalarına başlandığını hatırlatarak, Lefkoşa’dan sonra Güzelyurt, Girne ve Gazimağusa Tapu Amirlikleri’nde de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
“Eylül 2011’de tüm KKTC’nin tapu kütüklerinin fotoğraflanması tamamlanmıştır. 4 ilçede, 2 bin 604 adet kütüğün 927 bin sayfasının fotoğrafıçekilmiştir. Daha sonraki güncellemelerle bu sayı 1 milyon adede yaklaşmıştır” diyen Çavuşoğlu, fotoğrafların ‘ilçe, kasaba/köy, mahalle, blok, koçan no, resim no ve sayfa no’bilgilerine göre tasnifi ve indekslenmesi yapılmış ve tüm fotoğraflar koçan numarası baz alınarak veritabanına aktarılmaya hazır hale getirildiğini vurguladı.
“YAZILIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI”
Çavuşoğlu, proje kapsamında yazılım çalışmalarına başlandığını işaret ederek, “Fotoğrafıçekilen kütüklerin koçan numarasına göre sorgulanması,kütüklerdeki ve mal sahipleri sicillerindeki bilgilere ilişkin veri girişlerinin yapılması, girilen verilerin sorgulanabilmesi, devir, ipotek, diğer engellerin konulması, araştırma belgesi çıkarılması işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılmasına yönelik yazılım çalışmaları tamamlanmıştır” dedi.
Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele ilçelerinde toplam 420 bin 432 koçan, 855 bin 691 malik, 91 bin 589 engel girişi yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, yenileme çalışmaları tamamlanan 13 köyde, Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlüğü’nce (hudut tespiti, ifraz, birleştirme, parselasyon gibi) bazı değişiklik işlemleri yapıldığınısöyledi.
Çavuşoğlu, yenilemesi yapılmışköylere ait harita ve grafik verilerle ilgili her türlü sorunun çözümlenerek, vatandaş ve kamu kurumlarının bilgi isteklerinin karşılandığına işaret ederek, “Bu köylerde yapılan tüm değişiklik işlemlerinin fen klasörlerinde ve bilgisayar ortamında grafik verilerinde güncelleme işlemleri yapılmaktadır” dedi.
TAK

Yorumlar

Popüler Yayınlar