TAPUDA E-TERKİN DÖNEMİ BAŞLIYOR

TAPUDA E-TERKİN DÖNEMİ BAŞLIYOR
Kamuyu yönetmek için belli bir paraya gerek duyulur. Kamunun önemli ihtiyaçları da vergilerden sağlanır. Terkin tapu kütüğüne kayıt edilmemiş hükümden düşürülmesi sonucu meydana gelen işleme denir. Terkin kayıt silme anlamına gelmektedir. Terkin işlemi mahkeme kararı ile yapılmaktadır. İdari işlemin en önemli özelliklerinden birisi tek taraflı olmasıdır. Tapu dairesine başvuru yapılmalıdır. İdari işlem kesin ve sonuç yaratıcı olmalıdır. Randevu almak gerekir. Ön başvuru yapılır. Giderken yanınızda evraklar olmalı. Evraklar eksiksiz hazırlanmalıdır. Masraf bedeli alıcı veya satıcı aracılığı ile ödenir. Birisi gelmezse vekâlet vermek zorundadır. Tapuda bazı hususlar önemlidir. Tapuda düzeltme işlemi terkin işlemi olarak geçiyor. Yasal işlemler vatandaşlın bizzat kendi eliyle veya memurlar tarafından iletilerek yapılıyordu. E-terkin ile işlemler elektronik ortamda yapılır. Bu uygulama ile artık işlemler elektronik olarak internet üzerinden hal olacak. Bankalar tarafından düzenlene terkin elektronik ortamda. Tapu işlerinde belgelerde kayıp, çıkıntı yapılamaz. Daha güvenli hale geldi. Tapu da yapılan iyi gelişmeler vatandaşın yararınadır. Haciz işlerinde de elektronik ortama geçildi. Böylece olumsuzlukların önüne geçildi. Tapuda zaman kaybı olmayacak. Daha güvenli bir uygulama geliyor. Hem personel memnun kalacak hemdevatandaş. Ülkeye katkı sağlayacağız. Bu tapuda bir devrim niteliğindedir. Dört yolla terkin olunur. Doğal afet, tahsil imkânsızlığı, tahakkuktan cayma, yargı kararına göre terkin gibi. Malının bir kısmını kaybedenlerin borçları bakanlıkça terkin olur yani silinir. İptal etme anlamında kullanılır terkin. Kütükte yazılı kanunun çizilmesi gibi.
Doğal afet nedeni ile terkin yangın , don , kuraklık, yer kayması , su basması ,afetler yüzünden terkin olur. Vergi borçları silinir. Zarar verici doğal afetler nedeni ile vergi borçları silinebilir. Tapu ve kadastro genel müdürlüğü haciz gibi işlemleri elektronik ortama almak için çaba sarf ediyor. İpotek terkinlerini elektronik ortama alarak başlayacak. Artık işlemle kolay ve hızlı şekilde yürütülecek. Bu çözüm ile tapu sahteciliği ve tapu kaçırma durumlarının önüne geçilecek. Evrak için zaman kaybı olmayacak. tapu memuru dosyaya bakmama onu es geçme gibi bir durum olmayacak. Tapu sicilinde düzeltme işlemidir. Baskı ve zorbalık gibi durumlar görülebilir. Tahsis ve gecekondu ,hazine belediyenin sahip olduğu taşınmazlar kanun çerçevesinde hakları ifade ediyor. Çevre ve şehircilik bakanlığı bu uygulama işle ilgili çalışmalarını gerçekleştiriyor. Vatandaşa oldukça kolaylık sağlanıyor. Elektronik ortamda gerçekleş çalışmasına hız verildi. İşlem süreleri kısalacak haklar aynı kalacak. Olası olumsuzlukların önüne geçilecektir.

Türkiye böylece daha parlak yarınlara koşacak ve ülke ekonomisi kalkınacaktır. Terkin bazı şartların olması halinde vergi talep edilmesi hukuki sonuçları ortadan silen bir idari uygulamadır. Verginin terkin olması için başvuru gerekir. Bir verginin terkini için alınmış olması gerekmez. Yazılı nedenler varsa tahsili olmayan vergiler silinir. Vergi hataları nedeni ile yapılan silinmeler aleyhe ortaya çıkmış hataların düzenlenmesi ile hatalı işlem düzeltilir. Yargıya bağlı terkinler yargı kararınca vergi terkin edilir. Kanunun saydığı nedenler yangın, yer sarsıntısı, su basması, don, kuraklık, çığ gibi doğal afet yüzünden kaybedilen bir kısım toprak vergi borçları olmak üzere bakanlıkça silinir. Doğal afetten önce olan vergi borçları ödenmez. Düzeltme , vergi sorunu hesaplarda karışıklık yüzünden haksız yere eksik vergi istenir. Hataların kaldırılması ile borç sona erer. Ölüm cezaların bitmesinin nedenidir. Ölüm olunca cezalar son bulur ve mirasçılara geçer. Sona erme nedenlerinden biriside cezalarda indirimdir. Af devletin alacağından caymaması demektir. Gecikme zamlarının af edileceği söylenir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar