Hayvinkaa Test Kuyusu

Hayvinkaa Test Kuyusu


Finlandiya’nınHelsinki şehrine basın mensuplarını davet eden KONE’nin Yönetim Binası’nı ziyaret ettik.  Burası KONE’nin genel merkezi. Gezinin ikinci etabında iseHayvinkaa kentinde yer alan test kuyusu vardı. Eski bir kireçtaşı madeninin dönüştürüldüğü 350 metre derinliğe sahip test çukurunda, firmanın ürettiği ultra hıza sahip asansörler deneniyor.
Lohja madenineyapılan test kuyusu, şirket tarihindeki en önemli modernizasyon projelerinden biri. 1897 yılından kalma tarihi maden test kuyusuna dönüştürülürken, mevcut altyapıya dokunulmamış. Sadece, kaya çıkarmak için kullanılan eski asansörün yerine iki adet asansör monte edilmiş. Madende her 35 metrede bir ana kuyuya erişim sağlayan mükemmel bir ulaşım bulunuyor.
Madende ayrıca bir müze de yer alıyor. Madenin ve müzenin tek ziyaretçileri de doğal olarak test aşamasına gelenler. Amaç kullanıcıdan ilk kullanımda ve gereken feedback’i almak ve üretimin ilk aşamalarına müdahale edebilmek. Madende yer alan laboratuar 1998 yılında kurulmuş, madenin 200 m derinliğinde yer alıyor.
Normalde bir asansörün ivme kazanması için 145 m’ye ihtiyacı oluyor. Normal binalarda 150-430 m aralığında asansörün kazanacağı hız 4-9 m/sn iken, Lohja test çukurunda yer alan iki kabinli asansörün bir tanesi saniyede 10 m, diğeri ise 17 m hıza ulaşabiliyor.
KONE’nin bugüne kadar ürettiği en hızlı asansör Tayvan’da yer alan 508 metre yüksekliğe sahip Taipei binasına tesis ettiği 17 metre / saniyelik asansör.

Yorumlar

Popüler Yayınlar