KAT KARŞILIĞI İNŞAAT HAKKI

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kat karşılığı inşaatta taşınmaz malın maliki taşınmazın belli bir hissesini veya yapılacak binadaki bazı bağımsız bölümleri inşaattan kendisine kalacak kısımlara karşılık müteahhide devretmeyi vaad etmektedir. Kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesini düzenleme yetkisi noterlere aittir (TST.55/c). Bu sözleş¬meler satış vaadi gibi değerlendirildiğinden tek tarafın istemi ile şerhin işlenebileceği düşüncesindeyiz (TKGM.Gn.1994/10). Ancak Genel Müdürlü¬ğün aksi yönde talimatları da vardır. Bu sözleşmelerin şerhi için Tapu Sicil Müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1- Noterce düzenlenmiş kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesi,
2- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotografı,
3- İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi,
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı arsa vasfı ile Leman DOĞAN adına kayıtlı iken, kayıt maliki Leman DOĞAN ile ben Hasan Basri EKŞİLER’in Ümraniye 2. Noterliğine başvurarak düzenleme şeklinde hazırlat¬tığımız 07.07.1999 tarih 25735 sayılı kat karşılığı inşaat hakkı sözleş¬mesi ile projesine göre bu parsel üzerinde inşaa edilecek beş katlı kargir apartmanda kat irtifakı kurulması sonrası zemin kat (2) nolu dükkan birinci kat (3) nolu ikinci kat (5) nolu, üçüncü kat (7) nolu meskenleri sözleşmede belirtilen inşaat seviyelerine göre peyder pey müteahhit, ben, Hasan Basri EKŞİLER’e kat karşılığı temlik edilmesi malik tarafından taahhüt edildiğinden bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesine arz ve talep ederiz.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın üzerinde kurulu kat irtifakı uyarınca tamamı ve buna isabet eden 90/360 arsa paylı (1), (2), (3), (4) nolu bağımsız bölümlerin kat irtifakı haklarının tamamı İbrahim kızı Neşe HALLAÇ adında kayıtlı olup, kayıt maliki Neşe HALLAÇ ve ben Cemal oğlu Ali GÜNAL’ın Çorlu 4. Noterliğine başvurarak düzenleme şeklinde hazırlattığımız 02/01/1996 tarih ve 008 sayılı gayrimenkul satış vaadi ve daire karşılığı inşaat sözleşmesi ile malik taşınmazının % 50’sini 5.000.000.000 (beşmilyar) TL. bedelle, ben Ali GÜNAL’a daire karşılığı satış vaadinde bulunduğundan, bu kez iş bu düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi ve daire karşılığı inşaat sözleşmesinin tapu siciline şerh verilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Şerhi
Hasan Basri EKŞİLER lehine kat karşılığı inşaat hakkı vardır. Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12. Pozisyonuna uyarınca kayıtlı değer üzerinden Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekmektedir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar