KAT MÜLKİYETİNİN TERKİNİ (ADİ MÜLKİYETE DÖNÜŞ)

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kurulmuş bulunan kat mülkiyeti, bütün kat maliklerinin adi mülkiyete geçiş istemi ile terkin edilir.
Bunun için kat mülkiyeti kütüğündeki bütün bağımsız bölüm sayfaları Tapu Sicil Tüzüğünün 77. Maddesinde gösterildiği şekilde kapatılır. Sonra bağımsız bölümlerin arsa paylarına ve müşterek mülkiyet esasına göre genel kütükte boş olan ilk sayfaya geçirilerek ve kat mülkiyeti kütüğündeki sayfalarıyla bağlantı kurularak tescil olunur (KMK.46). Anagayrimenkulün cinsi değişmişse düzenlenecek değişiklik beyannamesine istinaden cins değişikliği de yapılır. Kat mülkiyetinden adi mülkiyete dönüş için, nüfus cüzdanları ve fotoğraflar dışında herhangi bir belge istenmez. Kat maliklerinin talebi tescil istem belgesine geçirilir, imzaları alınır.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen 101 ada 1 sayılı parsel üzerinde inşa edilmiş ve 03.03.1999 günü 888 yevmiye ile kat mülkiyeti tesis edilmiş, üç bağımsız bölümden oluşan binada bulunan zemin kat (1) nolu bağımsız bölüm Ahmet ONUR, birinci normal kat (2) nolu bağımsız bölüm Cansu HİLAL ve ikinci normal kat (3) nolu bağımsız bölüm Süleyman ILGIN adına kayıtlı iken, adı geçen malikler olarak bizler bizzat hareketle anagayrimenkul üzerinde 888 yevmiye ile tesis edilmiş bulunan kat mülkiyetinin terkinini, mülkiyet payla¬rımızın müşterek mülkiyet esaslarına göre tescilini ve kadastro müdürlüğünce düzenlenen 20.06.2000 tarihli değişiklik beyannamesi doğrultusunda cinsinin “ARSA” olarak değiştirilerek tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mallardan kat mülkiyeti kütük:267 numarada kayıtlı zemin kat 1.nolu meskenin 1/16 hissesi Reşat kızı Firdevs GÜN, 1/6 hissesi Reşat kızı Güney KARAM ve 4/6 hissesi Reşat oğlu Mehmet Yüksel ÇELİK adlarına ve kat mülkiyeti kütük:269 numarada kayıtlı 1.kat 2.nolu meskenin tamamı Güney KARAM adına ve kat mülkiyeti kütük:269 nolu gayrimenkulde 2.kat 3.nolu meskenin tamamı da Firdevs GÜN adlarına kayıtlı iken; bunlardan Firdevs GÜN ile Güney KARAM’ın Marmaris 3.Noterliğinden müştereken verdikleri 26.09.1997 tarih ve 14119 sayılı vekaletnameleri ile ikisi de Reşat oğlu Mehmet Yüksel ÇELİK’i vekil tayin ettiklerinden, Mehmet Yüksel ÇELİK kendi adına bizzat ve müvekkilleri adına vekaleten hareketle, işbu 1,2,3 nolu bağımsız bölüm numaralı meskenlerin mülkiyetini adi mülkiyete dönüştürerek tescilini ve ayrıca Marmaris Belediyesinin 12.09.1997 tarih ve 3913 sayılı Encümen kararı gereğince bu gayrimenkulün cinsinin “Arsa” olarak değiştirilmesi ile değişiklik beyannamesinde görüldüğü üzere 2788 nolu parsel altında 241 M2 lik kısımdan 50 M2 lik kısmın imar yolu olarak bila bedel (bedelsiz olarak) yola terk ettiklerini bunun yüzölçümünden düşülmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Ahmet ONUR: Gürsel oğlu 1/3 K.M.Terkini 4.5.1999- 987
Cansu HİLAL: Hamit kızı 1/3 K.M.Terkini 4.5.1999- 987
Süleyman ILGIN: Birol oğlu 1/3 K.M.Terkini 4.5.1999- 987
Taşınmaz malın cinsi ise değişiklik beyannamesine uygun olarak aşağıdaki şekilde değiştirilir.
Üç Katlı Kargir Apartman. 3.4.2000 - 268
Arsa
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu anagayrimenkul üzerinde 888 yevmiye ile tesis edilmiş bulunan kat mülkiyetinin terkini ve bağımsız bölüm maliklerinin mülkiyet payları dikkate alınarak, müşterek mülkiyet esaslarına göre adi mülkiyete dönüş istemi ve kadastro müdürlüğünce düzenlenen 20.06.2000 tarihli değişiklik beyannamesi doğrultusunda cinsinin “Arsa” olarak değiştirilerek tesciline istinaden düzen¬lenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Kat mülkiyetinden adi mülkiyete dönüş için özel olarak bir belge aramaya gerek yoktur. Gelen kişinin hak sahibi olup olmadığını ve varsa yetkili temsilcini belirlemek yeterlidir. Tescil istem belgesi düzenlenerek kat mülkiyeti terkin edilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 1392 sayılı Genelgesinde kat mülkiyetinden adi mülkiyete dönüş için tashih harcı alınması gerektiği belirtilmiştir. Ancak bize göre, kat mülkiyetinin tescili harca tabi olmadığından (KMK.51) terkininde de herhangi bir harç alınmaması gerekir. Zira Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 14. Pozisyonunda sadece tesisi harca tabi olan işlemlerin terkini harca tabi tutulmuştur. Döner Sermaye ücreti almaya da gerek yoktur. Ancak yukarıdaki örnekte olduğu gibi kat mülkiyetinin terkini ile beraber taşınmaz malın cinsinin de değişikliği isteniyorsa, kadastro müdür¬lüğünce kontrol edilmiş değişiklik beyannamesi aranır. Cins değişikliği için Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranındaki harcın tahsili gerekir. Değişiklik beyannamesine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Yine Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar