Devre Tatil Nedir?

DEVRE TATiL NEDiR:
Devre tatil kavramini, tenis oynamaktan hoslanan bir kisinin bu sporu yapmak için bir tenis kortu satin almaktansa bir tenis kulübüne üye olarak dilediği zaman tenis oynamasina benzetebiliriz. Bu kavram; bir ailenin süresiz olarak (devremülk) ya da belli yillar boyunca (devre tatil) tatil köylerinde her yil bir ya da kaç hafta tatil amaçli kullanim hakkini ifade eder.

DÖNEM NE DEMEKTİR:
Dönem aslında mevsimleri ifade etmektedir, deniz tatili yapılan tesislerde ayrı, kış - kayak tatili yapılan tesislerde ayrı, kaplıca turizmine açık tesislerde ayrı kullanım mevsimleri olduğundan bu kullanım periyodları DÖNEM adı altında sınıflandırılmaktadır.

KIRMIZI, BEYAZ, SARI, MAVİ GİBİ RENKLER NEYİ İFADE ETMEKTEDİR:
Kırmızı: Yılın bir bölümü o tatil tesisinin ağırlıklı olarak kullanıldığı zamandır. Bu, deniz kıyısı için yaz, kayak tesisleri için kış anlamına gelmektedir, Kırmızıya sahip olmak, değişim yaparken avantajlı olmak demektir. Diğer renkler: Yoğun kullanımın olmadığı dönemleri ifade eder, tesislere ve değişim sistemlerine göre sarı, beyaz, mavi, yeşil gibi adlandırmalar yapılmıştır.

DEVRE TARİHİ NE DEMEKTİR:
Devre tatilin yılın hangi haftalarında kullanılabileceğini belirler. Tesis uygulamasına göre bu, seçenekli bir hafta olabilir ve önceden rezervasyonunuzu yaptırarak tarihinizi netleştirebilirsiniz.

DEVRE TATiL SiSTEMiNiN AVANTAJLARI.
Ülke ekonomisi açisindan: Kaliteli turistik tesisler ve konaklama ünitelerinin insaasi, ikincil konutlarla birlikte gelen kaynak israfina son verilmesi, tatil yörelerinde düzenli ve çevre dostu yapilasma, daha genis sezonlar, kaliteli ve harcama gücü yüksek turist girisi, yurt disi tanitim, kamu gelirlerinde ve istihdamda artis, devre tatil sektörünün ülke ekonomisine getireceği faydalardan sadece birkaçidir.
Tüketici açisindan: Garantili ve sabit fiyatlarla yarinin tatillerine bu günden sahip olmak, kalite olarak klasik otel odasinin çok üzerinde bir ünitede tatil geçirme, değisim sistemlerinin sunduğu çesit ve esneklik sayesinde farkli yer ve zamanlarda değisik türde tatil yapma imkani, sistemin tüketiciye sağladiği yararlardir.
Yatirim ve isletmeci açisindan: Yatirim asamasinda yapilacak satislardan pre-finasman sağlama olanaği, doluluk endisesini asma, belli standartlari baz alan değisim sistemlerine katilmanin verdiği prestij ve bu kanal ile dünyanin bir çok ülkesinde sağlanan tanitim, yatirimci ve isletmeciler için önde gelen faydalar olarak siralanabilir.

TARiHÇESi:
İlk uygulamalar, 1960'larda Fransiz Alplerinde "artik oda kiralamayin, oteldeki odanizi satin alin, çok daha ucuz!" slogani ile basladi. Asil gelisimini ABD'de yasadi. Florida'da yazlik ev sitelerinin insaasi ve satisinin patladiği 70'li yillarda gelen petrol krizi, yazlik ev satislarini biçak gibi kesince alternatif arayan yatirimcilar, ayni evi haftalik kullanimlara bölerek bir çok aileye satti ve devre tatil kavrami gelisti. Ancak bu kez de her sene ayni hafta ayni yerde tatil yapmanin monotonluğu kullanicilari olumsuz etkiledi. Değisiklik gereksinimi sonucu 1974 yilinda RCI (Resort Condominiums International) kuruldu. RCI, devre sahiplerine haftalarini baska zamanlarda, tesislerde, ülkelerde kullanma imkani sundu. Ardindan Interval International ayni amaçla 1976 yilinda kuruldu. 1980'lerin ikinci yarisinda sektör hizla yayilarak Avrupa basta olmak üzere dünyanin dört bir yaninda yükselise geçti. Bugün dünyada 90 ülkede bes milyonun üzerinde devre tatil sahibi aile bulunmaktadir.
Türkiye'de devremülk uygulamalarina 1980'lerde baslandi. 90'larin basinda uluslarasi standartlara göre planlanip gelisen bir çok modern tesis insa edilmeye baslandi. Bugün Türkiye'de 50'den fazla tesis hizmet vermektedir.

TÜRKiYE'DE DEVRE TATiL SiSTEMiNiN BUGÜNÜ.
Türkiye'de 200.000 (50.000'den fazla üye) kisi devre tatil kullanimiyla tatillerini değerlendirmektedir. Değisim sistemlerini (RCI, Interval) kullanan 25.000 aile (100.000 kisi) vardir. Diğer 25.000 aile ise değisim sistemi olmayan sabit kullanimli tesislerden yararlanmaktadir.
Bazi devre tatil tesisleri verdikleri hizmette yeterince profesyonel olmadiklari için devre tatil kullanicisi bu tesislerden beklentilerini karsilayamamaktadir. Servisin ciddiyeti ve kalitesi gereken standartlarin altinda kaldiğinda kullanici tesisten negatif izlenimlerle ayrilmaktadir; bunlar sektör adina yapilmis ciddi hatalardir.
Artem, tüm bunlar yüzünden atil kalmis devrelerin daha verimli biçimde değerlendirilmesi, gerçek kullaniciya satilmasi konusunda çalismalar yaparak geçmiste yapilmis hatalarin telafisini sağlamaktadir.

DEVRE TATiL KONUSUNDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Soru: Kullanicinin devremülkünü ya da devre tatilini satmasi mümkün müdür?
Cevap: Devremülk bugün için ikinci el satisi mümkün olan bir üründür. ikinci el devremülk Dünya'da 1990'larin ortalarindan bu yana gelisim göstermistir.
Soru: ikinci el devremülkler yeni devremülklere göre daha mi kalitesizdir?
Cevap: Kesinlikle daha kalitesiz değildir, bununla birlikte fiyatlari yeni devremülklere oranla daha avantajlidir.
Soru: RCI ve Interval kimdir?
Cevap: En eski ve genis uluslararasi değisim sirketi RCI devremülk sahiplerinin sahip olduklari tatil haftalarini dünya üzerindeki diğer tatil haftalariyla değistirebilme imkani sağlayan uluslararasi bir kurulustur; 90 ülkedeki 3000 tesis ile isbirliği halinde 30 yildan beri çalismalarini sürdürmektedir. ikinci siradaki kurulus Interval International'dir, 35 ülkedeki 1700 devremülk ile beraber çalismaktadir.
Soru: RCI ve Interval kendine ait tatil köylerine sahip midir?
Cevap: Hayir. Sadece kendilerine üye olan tatil köylerinin elinde bulunan devremülk ve devre tatillerin değisimleriyle ilgilenmektedirler.
Soru: Nasil değisim yapabilirim?
Cevap: Değisim, telefonla yapilabilen çok kolay bir islemdir. Haftanizin değisimi için RCI ve Interval'i arayip müsteri servisleriyle ve rezervasyon departmaniyla irtibata geçmeniz yeterlidir. Devreyi değistirmek belli ücret tarifelerine tabidir.
Soru: Ben değisim yaptiğimda baska biri benim zamanimi kullanabilir mi?
Cevap: Hayir. Bütün haftalar bankada biriktirilir ve birikmis olan bu haftalarinizi daha sonraki dönemlerde kullanabilirsiniz.
Soru: Devremi kiralayabilir miyim?
Cevap: Devrenin yasal sahibiyseniz onu kiraya verebilirsiniz.
Soru: Ben değisim yaparken benimle birlikte baskalari bu değisimden faydalanabilir mi?
Cevap: Evet. Misafirinizin adini değisim sirketine vermek ve sertifika almak zorundasiniz.
Soru: Düsük sezon - yüksek sezon ne demektir?
Cevap: En popüler haftalar Nisan ayindan sonraki dönemleri kapsayan, yüksek sezon adi verilen kirmizi haftalardir. Düsük sezon adi verilenler ise kis sezonunu kapsayan beyaz ve mavi haftalardir.

DEVREMÜLK VE DEVRE TATiL'DE iKiNCi EL
Devre tatil kavramı, kullanıcıya sunduğu sonsuz olanaklarla tatil düşüncesine yeni boyutlar getirmiştir. Bir ya da bir kaç tatil maliyetiyle kuşaklar boyu tatil yapabilme olanağını sunan devre tatil tesisleri, turizm sektörünün işleyişi içerisinde hakettiği yeri bulma yolunda ilerlemektedir.
Çeşitli nedenlerden ötürü, devre mülk - tatillerini kullanamayan devre sahipleri, bu ürünleri atıl vaziyette bırakmak yerine; daha verimli kullanabilecek yeni sahipler bulma düşüncesine yönelebilirler. Devre tatil'de ikinci el kavramının doğmasına yol açan bu yöneliş, devre mülk - tatil ürünlerinin çok daha ekonomik koşullarda yeni sahibine ulaşmasını sağlamaktadır.

BiR DEVRE SAHiBiNiN DEVRESiNi KENDi OLANAKLARI iLE YENi SAHiBiNE ULASTIRMASI iÇiN YAPMASI GEREKENLER:
1- Ön hazirlik: internette arama motorlarindan (yahoo, google gibi) devre tatille ilgili siteleri çağirmak ve onlari ziyaret ederek bilgi sahibi olmak.
2- Gazeteye ilan vermek: Türkiye'nin 3 büyük gazetesine, Türkiye geneline devre mülk devre tatil sütununa ilan vermek. Günlük maliyeti her ilan için yaklasik 65$ civarindadir.
3- Bütçe yapmak: devrenin yeniden değerlendirilmesi için birinci eldeki değerinin (satin alma bedelidir) en az % 10'una kadar bütçe ayirmak gerekecektir.
4- Beklemek: devrenin elden çikarilmasi için 6 ay ile 2 yil arasinda genis bir zaman gerekebilir (hemen satilmasi mucize olur).
5- Yakin çevreyi değerlendirmek: Es, dost, ahbap ya da yakin çevre kullanilarak tanitim yapilabilir.
6- Tanitim kitleri kullanmak: Tanitim ister devre sahibi ister araci kurum tarafindan yapilsin mutlaka tanitim kitleri (fotoğraf, tanitim CD'si) gibi özellikler kullanilmalidir.
7- Tesisi devreye sokmak: Tesisle de bağlanti kurulup, devreyi satmak isteğini bildirmek, varsa tesis bültenine ilan vermek.
8- Araci kurumla çalismak: Bir araci kuruma gitmek, onlar bu konuda uzman olduklarindan kalici profesyonel çözümler sunabilirler.

DEVRE TATiLiN EL DEGiSTiRMESiNDE ARACI KURUMLARLA ÇALISMANIN AVANTAJLARI
1- 7 gün 24 saat internet hizmetleri
2- Yilin 365 günü Türkiye'nin en büyük gazetelerinde sürekli ilanlar
3- Avrupa ve Amerika'da bulunan ikinci el kuruluslarinin ortak portföyünden yararlanma olanaği
4- Aliciya uzun vadeli, düsük faizli 36 aya varan banka kredisi imkani
5- Telemarketing yöntemleriyle uzman satisçilar kullanilarak yapilan satislar
6- Tüm devir islemlerinin araci kurulusun uzmani tarafindan yürütülmesi
7- Devrenin up grade edilmesi
8- Baska bir tesiste, baska bir devre ile takas
9- Barter ortaminda ihtiyaç duyulan herhangi bir ürün veya hizmetle takas

ARTEM'LE ÇALISMANIN AVANTAJLARI
1. Ürün birebir tanitimlarda değerlendirilir.
2. Alici - satici parasal alisveriste risk almamak için Artem'i garantör olarak atayabilir.
3. Artem tapu devrini (24 saat içinde) ve satis sonrasi islemleri yapar (Belediye beyani, tesis ve değisim sirketlerine bildirim gibi).
4. Aliciya ve saticiya tesisler hakkinda güncel ve doğru bilgiyi Artem verir, problemli tesislerden devre alisverislerine araci olmaz.
5. Artem'in müsterisi, çesitli kredi kartlarinin sağladiği vade ayricaliğindan yararlanir ve kartina puan kazanir.
6. Satin alan; tesis fiyatlarina nazaran daha ekonomik fiyatlarla ve en iyi sartlarla tatil haklarina sahip olur.
7. Artem'de alici, devreyi görerek bilerek alir, alici ve satici kendi kararlarini özgür iradeleriyle verir, hukuksal danismanlik hizmetlerinden yararlanir.
8. Artem Türkiye'de ilk kez tatil köylerinin hareketli görüntülerini tanitim CD'lerine toplayarak tanitim amaçli çalisma yapmistir.
9. Web sitesinde bütün tesislerin bilgilerini, görüntülerini ve varsa tesislerin web adreslerini linkler bölümünde 24 saat yayinlar.
10. Artem müsterileri, kendilerine verilen referans numaralariyla ürün bilgilerine 24 saat ulasip, istedikleri islemi web üzerinden yapabilirler.
11. Artem bilgi islem merkezi data sistemi üzerinden 180.000 sirkete 4 gün içinde tanitim yapabilecek düzeydedir.
12. Sisteme getirdiği tatilde finansal mantikla genis kitlelere ulasip bu tatil anlayisini kabul ettirmistir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar