Yüksek Gerilimler Hakkında Tübitak'ın Cevabı

Merhaba, üzerinden yüksek gerilim hattının geçtiği bir alanda yaşayan canlıların göreceği zararların neler olduğunu öğrenmek istiyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. İyi çalışmalar. (Yasemin Tüter)

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda yüksek gerilim hatlarının oluşturduğu manyetik alanların canlı sağlığına olan etkileri konusunda çok kesin sonuçlar elde edilememiştir. Bu tür alanlara maruz kalmış ve kalmamış canlılarda görülen hastalık riski istatistiksel olarak birçok çalışmada değerlendirilmiştir. Araştırmalar sonucunda bu tür alanların yakınında yaşayan canlıların, özellikle çocukların bazı kanser türleri (özellikle lösemi) ve benzer hastalıklara yakalanma riskinin bu tür alanlara uzak olan canlılara göre daha yüksek olabileceği düşünülmüştür. Fakat bu veriler sadece karşılaştırma verileri olup, kesin kanıtlar ortaya konulamamıştır.

Cep telefonlarının insan sağlığı üzerine etkileri konusunda da bazı iddialar ortaya atılsa da, bu konularda henüz karar verecek yeterli veri bulunamamıştır. Öte yandan, bu alanların tamamen zararsız olduğu da kanıtlanamamıştır. Yani ortada bir sağlık riski ihtimali olabileceği düşünülebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar