Yüksek Gerilim Hatları

Bilindiği üzere ülkemizde elektrik iletim hatları yer üstünde ve km'lerce süren elektrik iletim hatları ile sağlanmaktadır.
Bu hatlardan biride ikamet etmekte olduğumuz sitenin 15m mesafe kadar yanından geçmekte sitemiz 10 katlı olmasına rağmen bu metal yığını direk 14 katlı bina yüksekliğinde ve gücü 380.000kw.
sitemizin inşaatı tamamlanıp insanlar yerleştikten sonra bu direk yanımızda belirdi.
Elekterik idaresinden kaldırılmasını talep ettiğimiz halde, kurumun cevabında;hattın geçeceği güzergahın ilgili kurumlarla yapılan yazışmalarla belirlendiği ve sitemizin yanından geçen hattın belediye kararına istinaden geçirildiği yönünde oldu. Cevap yazıda direğin yüksek olmasının sitemizdeki binaların menfaatine olduğu şeklinde mantığımın almadığı bir cevapla karşılaştık. bununla birlikte etrafımızda çok geniş ve boş arsalar var iken bu hat yanımızdan geçirildi. Aldığım duyuma göre de boş arsalar o zaman karar alan belediye başkanınınmış.
Kendi çapımda yaptığım araştırmada bu tür gerilim hattının insan hayatına zararı konusunda bir bilgiye ulaşamadım. Ama şuda bir gerçek emlak fiyatlarını yarı yarıya etkiliyor.
Site yönetimine sürekli dava açılması şeklinde telkinde bulunmaktayım. Ama onlarıda ikna edemiyorum. Bu sebeple bu konuda olumlu veya olumsuz bir mahkeme kararı varsa site yönetimini ikna ederek profosyonel yardımla dava konusu edilmesini sağlayacağım. Ayrıca bu sorunuma öneride bulunacak, mahkeme kararı gönderecek arkadaşlarada şimdiden teşekkür ederim.


İngiltere;de hükümet tarafından yaptırılan bir bilimsel araştırmada, yüksek gerilim hatlarının yakınlarında yaşayan çocuklarda lösemi (kan kanseri) görülme riskinin yüzde 70 yüksek olduğu ortaya çıktı.

ARAŞTIRMAYI yapan Oxford Üniversitesi #8216;Çocukluk Dönemi Kanserleri Araştırma Grubu;nun ulaştığı sonuçlar, evleri yüksek gerilim hatlarının 200 metre çevresinde bulunan çocuklarda lösemi görülmesi riskinin diğer yerlerde yaşayan çocuklara göre yüzde 70 daha yüksek olduğunu gösterdi. Bilim adamları, bunun nedeni üzerinde kesin bir sonuca varamadıklarını, ;başka etkenlerin de sonuçta etkili olabileceğini; belirtti. Diğer etkenler arasında yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan ailelerin refah düzeyinin diğer bölgelerde yaşayanlardan daha düşük olmasının bile yer alabileceği ifade edildi. British Medical Journal dergisinin dünkü sayısında yer alan araştırma, 1962 ile 1995 yılları arasında İngiltere ve Galler;de yaşayan ve 15 yaşın altındayken kanser teşhisi konulan 29 bin 81 çocuğun incelenmesine dayanıyor. Araştırmada, bu çocuklara ait verilerin aynı sayıda, aynı özelliklere sahip sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığı kaydediliyor.

1. Elektromanyetik alanların, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri; sadece kanser vakalarıyla sınırlı değildir. Özellikle; insanların ruh sağlıkları üzerinde de olumsuz etkiler yapmaktadır (sinirlilik, uykusuzluk, vs.)

2. Kansere sebep olduğu konusunda, Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Bölümü'ne ulaşarak, sorularınıza cevap alabilirsiniz. Benim çok yakın bir arakadaşım burada doktor ve kansere olan etkilerinin, bilimsel çalışmalarda var olduğunu biliyorum.

3. Yüksek Mahkeme'nin, baz istasyonları konusunda vermiş olduğu kararlarda da bahsedildiği gibi; kurulma mevzuata uygun da olsa, doğrudan bir zarar verdiği kanıtlanmasa da, insanların bundan tedirgin olması, davanın kabulü için yeterlidir.

O nedenle;

A. Sayın meslekdaşımın yerinde önerilerine katıldığımı;

B. Toplu hareket etmenin; hem masrafların paylaşılarak azaltılması ve hem de ses getirmesi sebebiyle, süreçte hızlılık sağlayacağını;

C. Yakınından yüksek gerilim hattı geçmesinin, evlerin değerlerinde azalmaya yol açmış da olabileceğini;

bilgilerinize sunarım.

Merhaba,

bundan yaklaşık 35 sene önce bizim oturduğum evin üzerine yüksek gerilim hattı geçilmiş. ben 24 yaşındayım ve doğduğumdan beri bu evde yaşıyorum. Annanem kolan kanserinden vefat etmiş. Nasıl bir sağlık rikiyle yaşamışım siz düşünün 1-1buçuk sene önce de elektrik idaresi yüksek gerilim hattını kendisi (nasıl olduysa) kaldırdı ve yeraltına taşıdı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar