KONUT ALMANIN ZAMANI GELDİ Mİ ? (175)

KONUT ALMANIN ZAMANI GELDİ Mİ ? (175)


KONUT ALMANIN ZAMANI GELDİ Mİ ?



Uzun süredir çalışmış olduğum müşterilerimden sürekli " Konut almanın zamanı geldi mi " sorularını duymaktayım. Bunu mesleki tecrübelerime dayanarak cevap vermeye çalışacağım.
Öncelikle bu konu hakkında biraz analiz yapmak istiyorum, bunun neticesinde almak mı ? yoksa biraz daha beklemek mi ?
Biz millet olarak garimenkul olayına biraz daha duygusal yaklaşım gösteririz.
Çünkü insanımız alacağı gayrimenkulü ileride bir emeklilik yada yaşlılık garantisi olarak görüp yastığının altına tapusunu koyar. Evet bu tarz bir yaklaşım olduğu sürece bizde gayrimenkul her zaman cazibesini koruyacaktır.
Gayrimenkul satışlarında ihtiyacı olmayan mecbur değilse mülkünü satmamaktadır. Ama konutta kira fiyatları % 20 - 30 arasında düşmüş bulunmaktadır. Bu düşüşler sadece kiralarda kalmış satışlara yansımamıştır. Durum böyle olunca kiracılar ev sahipleri ile kira yapılanmasına gidiyorlar kira düşüşü yapmayan evleri boşaltıp daha düşük fiyatlı yerlere yada şehre yakın daha lüks ve daha ucuz evlere taşınmaktadırlar.
Satışlarda fiyat düşüşü olan yerlerde vardır. Ama bu yerler şehrin merkezinde olan yerler değil şehrin dışında ve inşaatların yoğun olduğu yeni yerleşim yerlerindedir. Şehrin merkezi her zaman cazibesini korumaktadır. Şehrin merkezinde yer alan projelerde bir fiyat değişimi olmamıştır. Boğaz da halen çok talep görmekde fiyatlarında asla gerileme yok aksine alıcının halen çok satıcının az olduğu bu durumda fiyatlar düşmeyecek aksine yükselişini sürdürecektir.
Konut alacaklara şu soruyu sormak lazım oturmak için mi ? eğer cevabınız evet ise hiç zaman kaybetmeden ev aramaya başlayabilirsiniz. Çünkü 2007 den beri durağan olan bir emlak piyasası var, fiyatlar da bir değişim olmadı ayrıca oturmak için alınan ev uzun vadeli bir yatırımdır. Uzun vadeli yatırımda da her zaman kazanır hemde içinde yaşadığınız için mutlu olursunuz.
Yatırım için almak istiyorum diyorsanız, o zaman temkinli olmanızda fayda var. Çünkü ihtiyacı olmayanın satmadığı dönemdeyiz. Fiyatlar piyasa şartlarına göre biraz gerilemesi gerekmektedir. Piyasada para dönmüyor, ciddi bir durgunluk var, finansal sorun yaşamaya başlayacak nakde ihtiyacı olanlar ellerinde bulunan gayrimenkulleri satacaklardır. Bunun yanında kredi ile konut alanlar eğer kredilerini ödeyemezlerse onlarında satışları kaçınılmaz olacaktır.
Sonuç olarak ev ihtiyazı olanların bir an önce ev aramaya başlamalarını yok yatırımcı ise bunun için biraz daha beklemesini ama piyasa içinde kalarak beklemesini çünkü fırsatların yaşandığı bir dönemde de olduğumuzu unutmayalım. Saygılarımla...
Mehmet KEKLİK
Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı

Yorumlar

Popüler Yayınlar