İnönü Stadı'nın Yıkımına Onay Çıktı


İnönü Stadı'nın Yıkımına Onay Çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün İnönü Stadı ile ilgili plan revizyonu başvurusunu onayladı. Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, basına yaptığı açıklamada, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün İnönü Stadı ile ilgili plan revizyonu başvurularının onaylandığını belirterek "Stat mevcut yerinde yıkılıp yeniden yapılacak" dedi.

Şimdi Gözler Koruma Kurulu'nda
Beşiktaş Kulübü'nün basına daha önce duyurduğu proje kapsamında yeni stat 42 bin kişilik olacak. Üstü açılır kapanır olarak tasarlanan stadın genişletilmesi için Maçka Parkı'nın arazisi kullanılacak. Stadın zemini 40 metre kuzeye kaydırılarak deniz tarafındaki eski açık tribünün iç tarafı amfi tiyatro yapılacak. Projede alışveriş merkezi ile kapalı otopark da bulunuyor.

Stat daha önce 2863 Sayılı Koruma Yasası kapsamında 'Korunması gereken kültürel varlık' olarak tescil edilmişti. Stadyumun bulunduğu tarihi Dolmabahçe Vadisi de kentsel ve tarihi sit alanı ilan edilmişti. Konumu dolayısıyla stat inşaatının Boğaziçi'nin siluetini bozacağı da eleştirilen noktalar arasında.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin stadın bulunduğu bölgede kapsamlı bir plan çalışması yaptığını ve bunların arasında stadın da yer aldığını ifade eden Kahraman, "Stadı, aciliyeti olduğu için bu plandan ayırdık. Bakanlık olarak kamuya ait araziler üzerinde plan yapma yetkimiz var. Burası da zaten Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın. Bakanlık ile anlaşarak protokol yaparak bize geldiler. Biz de planı onayladık'' dedi.
'Koruma İlkelerine Aykırı'
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da planın onaylandığı haberini basından aldıklarını belirterek "Burası tescilli bir kültür varlığı, yıkılıp yeniden yapılması koruma ilkelerine aykırı. Burası 1936'da Henri Prost'un yaptığı planlardan beri park. Kulüp maliyetleri karşılamak için fonksiyon değişikliği öneriyor fakat buraya daha fazla insan çekecek bir müdahale hatalı olur, ulaşımı tamamen kilitler'' dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin raporunda da İnönü Stadı'nın yerine daha büyük bir stadın yapılması durumunda Beşiktaş'taki yeşil alanların ve stadın altındaki arkeolojik eserlerin zarar göreceği, ayrıca olası bir depremde stadın çökebileceği bildirilmişti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar