Kimler riskli oyun oynuyor?

Bloglaryarisiyor.netKimler riskli oyun oynuyor?


Büyük risk ne?   Yelda AKGÜN / HABERTÜRK



Satıştaki projelerine devam eden Mesa Grup, bu yıl başlaması beklenen projelerine piyasalardaki dengesiz seyir yüzünden başlamama kararı aldı. Yıl boyunca yaşanan belirsizliklerin ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Eylül-ekim ayları enteresan bir süreçti. Ağırlıklı olarak bitmek üzere olan projelerimizde ciddi satış gerçekleşti. Konut alıcıları güven aradı ve bitmiş projelere yöneldi.



KDV hadisesi ise piyasayı ürküttü” diye konuştu. KDV belirsizliği sürecinde, “KDV bizden kampanyası” yapan firmaların riskli oyun oynadıklarını söyleyen Boysanoğlu, “KDV’yi tahsil etmeniz için binayı bitirmeniz lazım. Piyasaların kırılgan bir düzende olduğu bu yıl bir kere daha ortaya çıktı. Sadece söylenti bile piyasaları bu hale getirdi” dedi.



ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA KARTAL BAĞDAT CADDESİ’Nİ GEÇER

Mesa Grup, geçtiğimiz gün düzenlenen Emlak Konut GYO’nun Kartal’daki toplam 64 bin 502 metrekare büyüklüğe ve 141 bin 896 metrekare inşaat alanına sahip arsasına satış gelir oranı için yüzde 22 ve 143 milyon TL Şirket Payı Gelir Oranı teklif etti. Kartal’ın önümüzdeki yıllarda Bağdat Caddesi fiyatlarından konut satılacak bir bölge haline geleceğini belirten Boysanoğlu, 2013 yılında Kartal sahilde 2 önemli arazi üzerinde çalıştıklarını ve yıl içinde projeye başlayabileceklerini ifade etti.



Halkalı- Atakent’te hayata geçirilecek Tema Park projesi için Kentsel Tasarım Kitapçığı hazırladıklarını söyleyen Boysanoğlu, projenin Fuar merkezi ile konut etbına Mart ayında başlamaya hazırlandıklarını kaydetti. Tema Park’ın içerisinde 16 tane futbol sahası büyüklüğünde tasarlanan fuar merkezine, yıllık 32 milyon ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Normal KDV düzeninin de adaletli olmadığını savunan Boysanoğlu, “Yüzde 1 ve yüzde 18 farkı da normal değil.



Dairenin biçimi ihtiyaçtan çok KDV’ye döndü. 150 metrekare yüzde 18 olduğu için 149 metrekarenin altındaki daireler tercih edilmeye başlandı” diye konuştu. KDV’de kademelendirme olması gerektiğini söyleyen Boysanoğlu, “Bir konuta 2 milyon dolar da veren yüzde 1 vergi ödüyor, 300 bin TL veren de. KDV metrekare bazında değil, fiyat bazında olmalı. Mesela 300 bin TL’lik daire yüzde 1, 350 bin TL’lik daire yüzde 2 gibi artış olursa, vergide kaçak olayı da azalır” dedi.



DÜNYAYA AÇILIYOR MERKEZDEN UZAKLAŞMIYOR

Mesa 2013 yılında yurtiçi ve yurtdışı projelerine ağırlık vermeye hazırlanıyor. Bahçeşehir’de 250 dönüm arazi üzerine Nurol ortaklığında 1150 konut gerçekleştirecek olan firma, Ankara Çayyolu’dan Tepe İnşaat ile beraber yeni projesine de start verecek. Libya’da iki ayrı üniversite inşaatının da devam ettiği firmanın portföyünde Polonya’da inşa edilen 200 dairelik inşaat projesi de bulunuyor. Mesa’nın Polonya’da 2 bin dairelik arazisi için plan çalışmaları da sürüyor. Yine yıl içerisinde Koşuyolu, Çamlıca ve Ortaköy’de de butik projeye imza atacak olan firma, Kartal Mesa projesine de devam ediyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar