Teminat Mektubu Vermek İstemeyen Müteahit Firmalara Kefalet Sigortası

KEFALET SİGORTASI NEDİR?

Belirli mal veya hizmet sunduğunuz alıcılarınız, onlarla yaptığınız sözleşmelerdeki şartları yerine getireceğinize emin olmak adına, sizden yazılı garanti veya teminat talep etmektedir.

Sonuç itibarı ile, yüklenici taraf, işi zamanında tamamlayamaz veya taşıdığı malları zamanında teslim edemez ise, söz konusu iş - zaman kaybı, ödemeler ile ilgili problemler veyaz finansal zararlar- gibi bir çok etkenden dolayı beklenenden pahalı bir hale gelebilir. 

Kefalet Sigortası teminatı ile üçüncü taraflara karşı doğacak yükümlülükleriniz ile ilgili size çok çeşitli garanti seçenekleri sunmaktadır. Sözleşmelerinizden doğan yükümlülükleriniz ise size sunacağı kefalet senetlerinin türlerini oluşturacaktır. Bu işte tamamen bağımsız bir garantör şeklinde hareket etmektedir.

Aslen, yüklenicinin iflasından ötürü yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda, İşveren kefalet senedinin tutarı kadar zararını kefalet sigortası poliçesi ile temin edebilme şansına sahiptir.​​

KEFALET SİGORTASININ BAŞLICA AVANTAJLARI

Finansal esnekliğinizi artırabilmek, daha sağlıklı ve uzun soluklu bir teminattan faydalanabilmek için, kefalet sigortasını seçmelisiniz.
​​Kefalet Sigortasının en önemli faydalarından biri, kefalet senetleri ve garantilerinin kamu kurumları tarafından kabul ediliyor olması ve iş dünyasında, dünya çapındaki bankaların sunduğu teminat mektuplarına eş değerde tutulmasıdır. Bu şekilde bir imaja sahip olan teminatın iş ortaklarınız ile aranızda güçlü ve güvenli bir ilişki kurmanıza yardımcı olacağına emin olabilirsiniz.

Çalıştığınız bankalar tarafından sunulan teminat mektupları, bankalar nezdinde varolan kredi limitleriniz üzerinde baskı yaratacaktır. Bu bağlamda yapacağınız yeni sözleşmeler, nakit akışınızı farkında olmadan tehlikeye atacaktır.

Kefalet Sigortasının sağladığı teminat ve garantiler sizin böyle bir tehlike ile karşı karşıya kalmanızı önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu teminatlar, sadece bankalar nezdindeki kredi hacminizin üzerindeki baskıyı azaltmakla kalmayıp bunun yanında işinizi finanse ederek şirketinizin büyümesi için size daha fazla hareket alanı sağlamaktadır. 

Önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen yüksek bir rating notuna sahip, gümrük, vergi ve bunun gibi kamu kurumlarına akredite olan sigorta şirketleri gibi bağımsız bir kaynaktan sağlayacağınız teminatlarla artık emin ellerdesiniz. 


Şubat ayı başından itibaren sigorta şirketlerimiz  isteyenlere “Kefalet Sigortası” poliçesi  satabilecek.
Kredi Sigortası ve Kefalet Sigortası bizim için yeni sigorta türleri. Kredi sigortası uygulaması beş yıldır sürüyor. Başka ülkelerde yıllardır uygulanan kefalet sigortası ile biz önümüzdeki aydan sonra tanışacağız.
Bir noktaya dikkat çekmekte yarar var. Bu sigorta türleri “ticari” ilişkilerde riski teminat altına alır
Kredi sigortası basit anlatımı ile “Alacak Sigortası”dır. Bu sigorta ile yurtiçinde mal mukabili yapılan vadeli satış işlemlerinde satıcı (alacaklı) firmanın alacakları güvence altına alınır
Borçlunun borçlarını ödeyememesi, iflas etmesi  hakkında tasfiye kararı alınması, acze düşmesi, icra takibinin sonuçsuz kalması gibi durumlarda satıcı (alacaklı) firmanin sigorta edilen miktardaki riski, sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kredi sigortası 1 Şubat 2009 dan beri uygulanıyor ama pek ilgi görmedi.Sadece 9 sigorta şirketlerimiz  kredi sigortası yapıyor...Verilen teminat miktarı ise çok küçük.

Yeni bir sigorta türü
1 Şubat 2014 tarihinden itibaren de Kefalet Sigortası uygulaması başlıyor.
Bir işi taahhüt edenlerden veya büyük  ölçüde mal ve hizmet alımı yapanlardan genelde  bir  kefil göstermesi  veya  teminat mektubu istenilir.
 Kefalet Sigortası basit anlatım ile kefilin  veya teminat mektubunun yerine geçer. Borçlunun borç yükümlülüğünü yerine getirmemesi riskine karşılık  sigorta şirketi alacaklıya teminat verir.
Kefalet Sigortası ile sigorta şirketleri  bir ihale, proje ya da mal ve hizmet ticareti kapsamında avans ödeme alan tarafın yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve avansın geri ödenmemesi riskine karşı teminat sağlar.
 İnşaat, mühendislik ya da makine üretimi gibi işlerde  anlaşmaya uyulmaması sonucu ortaya çıkan zararları karşılar.

Bunların primi yüksek
 Anlaşıldığı kadarı ile  Kefalet Sigortası uygulaması ile, büyük müteahhitlik firmalarının büyük projelerde karşılaştıkları kefalet ve teminat sorunlarının çözümüne yardım etmek  isteniliyor.
Sigorta şirketleri “Kefalet Sigortası” ile ihalelere girecek olanların  ihalenin tamamlanması öncesinde ihaleden ayrılması, ihaleyi kazanması halinde sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi, ihale kapsamında verilmesi  gereken teminatları sunamaması riskine karşı  güvence verecekler..
Hem Yurtiçi Kredi Sigortası uygulamasında hem Kefalet Sigortası uygulamasında, sigorta şirketi sigortalayacağı riskin boyutunu belirlemek için, borçlunun-yükümlünün hesaplarını kitaplarını inceler. Borçlunun  sağlamlığına, sigorta edilen  borcun miktarına göre bir  sigorta primi belirler.
Bir sigorta şirketinin bir riski sigortalayabilmesi için prim alması gerekir. Sigorta primi kredi maliyetini,kefalet maliyetini yükseltir. Bu  maliyet artışı önce borçlunun cebinden çıkar. Sonra  yapılan işin nihai fiyatını yükseltir. Bu da kaçınılmaz bir sonuçtur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar