Ada Nedir ?

Genelde cümle içerisinde kullanılan ada parsel kelimelerinden Ada nedir ? 
Çevresi kamuya ait cadde , sokak , yol , kanal , ark , dere , göl , deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla veya kadastro çalışma alanı sınırları , Devlet Demir Yolları arazisiyle çevrili parseller topluluğuna kadastro adası denir. Ada numaraları 101’den başlar. Köy sınırı içindeki tüm parseller ölçülünceye kadar numaralar aralıksız birbirini izler.
 İfraz ve Tevhid Ne Demektir? Nasıl Yapılır?
İfraz, sözcük anlamı olarak ayırmak demektir. Tevhid de ifrazın ters anlamlısıdır. Yani , Tevhid 'in sözcük anlamı birleştirmektir.
İfraz, büyük bir gayrimenkülun parçalara ayrılmasıdır. Terimsel olarak, tapuda tek parça olarak kayıtlı bir gayrimenkülün, birden çok parçaya bölünerek tapuya tescil ettirme işlemidir.
Tevhid ise, tapuda parça parça birbirine bitişik olarak kayıtlı olan gayrimenküllerin birleştirilerek tekrar tapuya kaydettirilme işlemidir.
İfrazın yapılma nedenlerinden bir tanesi taşınmazın değerini arttırmaktır. Bir başka nedeni ise taşınmasın kolay satılabilmesidir. Tevhidin yapılma nedeni de küçük, tek başına kullanışlı olmayan gayrimenkullerin birleştirilerek kullanışlı hale getirilmesidir.
İfraz veya tevhid yapılacak olan gayrimenkuller belediye sınırları içinde ise belediye encümeni onayına sunulur. Eğer bu gayrimenkuller belediye sınırları dışında kalıyor ise il idare kurulunun onayına sunulur. Onay en fazla 1 ay askıda kalabilir.
İfraz ve Tehvid Nerede Yapılır ? 
Bu işlemler ilgili belediyeler tarafından yapılabileceği gibi , belediyelerin yetki verdiği aracı kuruluşlar ile de yapılabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar