Gayrimenkul Sertifikası

Gayrimenkul Sertifikası

İnşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkullerin finansmanının sağlanması amacıyla ihraç edilen menkul kıymetlerdir.
Gayrimenkul sertifikaları nominal değerleri eşit ve hamiline yazılı olarak ihraç edilmektedir. Her bir sertifika bir gayrimenkulün belirli bağımsız bölümünü ya da belirli bir m2 alanını temsil etmektedir. İhraççı firma projesine finansman sağlarken bu sertifikanın yatırımcıları ise düşük birikimlerle gayrimenkul projelerine yatırım yapma şansı elde etmiş olurlar. Asli edim ve tali edim olmak üzere iki çeşit gayrimenkul sertifikasından bahsedilebilir;
  • Asli Edim: İhraççı gayrimenkul sertifikası sahiplerine proje bitiminde bağımsız bölümleri teslim eder. Özetle, gayrimenkul sertifikaları mülkiyeti temsil etmektedir.
  • Tali Edim: Gayrimenkul sertifikalarının temsile ettiği bağımsız bölümler satılır ve yatırımcılara payları oranında dağıtılır.
Gayrimenkul sertifikalarının ihraç ve itfası banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Asli ya da tali edim ihraççı firma tarafından yerine getirildiğinde sertifika itfa edilmiş (tamamlanmış) olur. İhraç ise halka arz edilerek ya da halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak suretiyle yapılabilmektedir. Gayrimenkul sertifikalarının borsada işlem görmeleri zorunludur. 
İhraççı firma gayrimenkul sertifikası yatırımcılarına karşı sorumludur, projeyi tamamlamama ya da geç tamamlama gibi cezai şartların oluşması durumuna karşı ihraççının tüm sorumlulukları bir banka tarafından garanti edilmesi gerekmektedir. TOKİ projelerinde banka garantisi aranmamaktadır. Ek olarak gayrimenkul sertifikası ihraç edecek olan firmanın gayrimenkul projesinin arsa sahibi olmasıgerekmektedir.
Gayrimenkul sertifikası ihracı ile elde edilen gelir bankada açılacak ayrı bir hesapta izlenmekte olup bu fonlar gayrimenkul projesinin finansmanı dışında herhangi bir amaçla kullanılamamaktadır. Bu nedenle ilgili fonlar ihraççı tarafından sunulacak inşaat ilerleme raporuna göre serbest bırakılmaktadır.

SPK'dan Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde değişiklik

SPK'dan Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) gayrimenkul sertifikaları tebliğindeki değişiklik Resmi Gazetede yayımlandı


Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) gayrimenkul sertifikaları esaslarında değişiklik içeren yeni tebliği Resmi Gazetede yayımlandı.

SPK'nın "Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni tebliğde gayrimenkul sertifikalarına ilişkin genel esaslarda değişikliğe gidilirken, kentsel dönüşüm amaçlı projeler kapsamında ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları başlığı altında yeni bir bölüm eklendi.


Söz konusu bölümde, ihraççılara ve ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarına ilişkin esaslar belirlendi. 

Bu kapsamda, talep etmeleri ve bakanlık tarafından yetki devri yapılması durumunda belediyeler, İller Bankası Anonim Şirketi ve TOKİ'nin yanı sıra bu kurumlarca anlaşma suretiyle belirlenecek tüzel kişiler gayrimenkul sertifikaları ihraç edebilecek.

Öte yandan gayrimenkul sertifikaları ihracını, Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen belediyeler, bunların bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile kentsel dönüşüm amaçlı projenin yürütülmesi konusunda karşılıklı imzalanacak anlaşmada yer alması halinde TOKİ ve İller Bankası Anonim Şirketi de yapabilecek.

Anlaşma sağlanmak kaydıyla, kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ilgili mevzuat uyarınca hak sahibi olarak belirlenen kişilere ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarından verilebilecek.

Hak sahiplerine verilecek gayrimenkul sertifikası adet veya tutarının belirlenmesinde ise hak sahibinin sahip olduğu taşınmazlara ilişkin ilgili kurumların mevzuatında belirlenen esaslara göre tespit edilen değer dikkate alınacak.

İhraççı, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası bulunmamasına rağmen asli edimi kullanmak isteyen yatırımcılar için, izahname veya ihraç belgesinde açıklanmak koşuluyla kredi kullanım veya nakit ve taksitli ödeme gibi imkanlar sağlayabilecek. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar