Anasayfa Gayrimenkul Dünyası Konut Satın Alanlar Ne Kadar Tapu Harcı Öder? Konut Satın Alanlar Ne Kadar Tapu Harcı Öder?

Konut alırken yapılan bir diğer ödeme de tapu harcı. Taşınmazlarla ilgili her türlü resmi tapu ve tescil işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne, devlet alacaklarının tahsili ise Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait.
gayrimenkul-satim-bedeli-uyariYapılan son düzenlemeye göre alınacak konutun emlak vergi değerinden az olmamak  üzere beyan edilen devir ve iktisap bedelinin alıcı ve satıcı için ayrı ayrı0.002’sine yani binde 20’sine tekabül ediyor. Bu tapu harcı tutarı; alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenebileceği gibi, alıcı ve satıcı kendi aralarında tek bir tarafın ödemesi konusunda da anlaşabiliyorlar. Tapu harcının emlak vergisi değerinden az olmaması gerekiyor ve beyan edilen gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Ayrıca her bir satış işlemi için döner sermaye hizmet bedeli alınır. (6083 Sayılı Kanun 3 Sayılı Tarife Uyarınca)
Burada, tapu müdürlüğüne beyan edilen bedelin gerçek satış bedeli olarak tapu kayıtlarına girilmesi önemli zira ayrıca beyanı gereken bir kazanç doğduğunda Maliye Bakanlığı’na gelir beyannamesi verilmesi gerekiyor. Bu durumda ise tam ödenmeyen tapu harçları; hem alıcı hem de satıcıdan ayrı ayrı cezalar olarak tahsil ediliyorlar.
Satın almak istediğiniz konuta ait harç bedelini hesaplamak için; SAĞLAM TAPU web sitesinin en altında yer alan Tapu Harcı Hesaplama Aracını kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar