Amortisman Nedir, Nasıl Hesaplanır?

 

Amortisman, yıpranma payı anlamına gelen Fransızca kökenli bir terimdir. Gayrimenkullerin zaman ve kullanıma bağlı olarak eskime payını ifade etmek için kullanılır. Emlakta amortisman ise satın alınacak bir gayrimenkulün kiraya verildiği takdirde kaç sene içerisinde satış bedelini karşılamış olacağını belirtir.

Amortisman Süresi Neden Hesaplanır?

Yatırım yapılacak gayrimenkulün değerini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler şunlardır:

  • Gayrimenkulün toplu taşıma ya da ana ulaşım hatlarına mesafesi
  • Hastane, sinema, banka gibi imkanlara erişim kolaylığı
  • Bulunduğu lokasyonun genişleme ve değer kazanma potansiyeli
  • İş merkezleri ve eğitim kurumlarına yakınlığı

Yatırım amaçlı gayrimenkul satın alınırken göz önünde bulundurulan bu fiziki koşulların yanı sıra yatırımın geri dönüş süresi de değerlendirilmektedir. Amortisman hesabı yapılarak gayrimenkulün yaklaşık olarak kaç yıl içerisinde değerini karşılayacağı belirlenir.

Amortisman süresi hesaplanırken göz önünde bulundurulması gereken konulardan birisi de gayrimenkulün değerinin artabileceğidir. Gayrimenkulün bulunduğu lokasyonun merkezi hale gelmesi ve gelişmesi gibi konular, kira bedelinin artmasını ve amortisman değerinin değişmesini beraberinde getirebilir.

Emlak Amortismanı Nasıl Hesaplanır?

Amortisman süresini hesaplarken gayrimenkulün satın alınacağı zamanki değeri ve tahmini kira bedeli esas alınır. Gayrimenkul amortisman süresini hesaplamak için yatırımın mevcut değeri, aylık kira bedeline bölünür. Çıkan sonuç 12’ye bölünerek gayrimenkul değerinin geri dönüş yılı hesaplanabilir. Örneğin satış bedeli 700 bin TL, kira değeri ise 3500 TL olan bir evin gayrimenkul değeri şöyle hesaplanır:


700.000 (temsili satın alma bedeli) : 3500 (temsili aylık kira bedeli) = 200 ay
200 : 12 = (Yaklaşık) 17 yıl amortisman süresi

Amortisman hesaplaması, kiraya verilecek gayrimenkullerin yanı sıra ikamet amacı ile satın alınmak istenen taşınmazlar için de yapılabilmektedir. Diğer gayrimenkullerin amortisman süreleri ile karşılaştırma yapılarak ev satın almaya karar verilebilmektedir.

Evin bulunduğu lokasyon ve çevresel şartlar dikkate alınarak değer karşılaştırılması yapılması gerekir. Bu şartlar kira bedelini etkilediği için amortisman süresi belirlemede rol oynar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar