Kira Gelir Vergisi Nedir?

 

Kira gelir vergisi, belirli sınırları aşan mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşidine denir. Kira geliri elde edenler, bu geliri beyanname hazırlayarak ya da hazır beyanları kullanarak vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlüdür.

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Belirli miktarı aşacak şekilde konut kira gelirleri ya da işyeri kira gelirleri elde eden mülk sahipleri, yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmek zorundadır. Kira gelir vergisi beyannamesi de bu bildirimin yapıldığı dökümandır. 2019 yılı itibarıyla konutta yıllık 4.400 TL, iş yerinde ise yıllık 34.000 TL ve üzeri gelir elde eden mülk sahipleri, beyanname verme işlemi ile kazançlarını devlete bildirmek zorundadır.

Ev Sahipleri Kira Gelirini Nasıl Beyan Eder?

Mülkünü kiraya veren kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden gelirlerini beyan edebilir. Ayrıca ikametgahın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de bu işlem yapılabilir. Bir diğer yöntem ise 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gereği elektronik beyanname gönderme yetkisi almış aracı meslek gruplarını (serbest muhasebeciler, yeminli muhasebeciler vb.) kullanmaktır.

Kira gelir vergisi beyanı ile ilgili her detaya ve hazır beyanlara Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Beyan Edilir?

Kira gelirini beyan etmek için her yıl belli dönemler bulunmaktadır. Örneğin 2019 yılında beyan tarihi 25 Mart’a kadardı. Bu beyan, önceki yılı kapsar. Yani mülkünü 2018 yılında kiraya veren ve 2018 yılında kira geliri elde eden bir kişi, beyannamesini 2019 yılında vermek zorundadır. Beyanname verildikten sonra mart ve temmuz aylarında gelir vergisi ödenir.

2019 yılında mülkünü kiralayan kişi ise beyannamesini 2020 yılı başında verir ve gelir vergisini yıl içinde öder. 2019 yılı için belirlenen tutar, 5.400 TL’dir. Yani 2019 yılı içinde mülkünüzü kiralayarak 5.400 TL’yi aşan gelir elde ettiyseniz 2020 yılındaki beyanname tarihlerini kaçırmamanız gerekir.

Kira Gelir Vergisi hakkında güncel bilgileri Gelir İdare Başkanlığı resmi sayfasından öğrenebilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi Beyanı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2019 yılında kira beyannamesi ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Güncel bilgiler için Gelir Vergisi Başkanlığının internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

  • Bir yılda kazandığı konut kira geliri, istisna tutarı 4.400 TL’yi (2018 yılında) aşan kişiler bunu beyan etmek zorundadır. İstisna tutarı, o yıl için belirlenen vergiye tabi kira sınırını ifade eder.
  • İşyeri kira geliri beyannamesi, brüt kira gelir tutarı 34.000 TL’yi aşan mülk sahiplerini kapsar.
  • Aile bireylerlerin kendi adlarına olan ve gelir elde ettikleri mülkler için ayrı ayrı beyanname vermesi gerekir.
  • Yaşı küçük ya da engelli mükelleflerin kira gelir beyannameleri bir veli, vasi ya da kayyum tarafından imzalanabilir.

Kira Gelir Vergisi Hesaplama Detayları

Kira gelir vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığınca hesaplanır. Gelir vergisi hesaplanırken işin içinde birçok parametre olmasından dolayı, bu konuda bir uzmandan destek almak yararlı olacaktır. Kira gelir vergisi ayrıntıları başta olmak üzere tüm detaylara 2019 Yılı Gelir Vergisi Rehberi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi Muafiyeti Mümkün mü?

Yapılan düzenlemelerin ardından en sık sorulan sorulardan biri de “Kimler kira gelir vergisi ödemez?” şeklindedir. Eğer kira gelirleriniz, belirlenmiş sınırların altında ise (konutta yıllık 4400 TL, işyerinde yıllık 34000 TL) kira gelir vergisinden muaf olursunuz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar