Emlak Alımında Hukuki Danışmanın Önemi

Hukuk Danışmanı

Emlak Alımında Hukuki Danışmanın Önemi

Yıllardır siyasi nedenlerle bir türlü çıkartılamayan halk arasında 2b yasası olarak bilinen yasa nihayet çıktı ve uygulama yönetmeliğini bekliyor, yakında bu yönetmelikte çıkar ve hak sahiplerine araziler satılmaya başlanır.

Özellikle İstanbul gibi arazinin çok değerli olduğu bölgelerde 2b arazileri çoğu yatırımcının iştahını kabartıyor, birkaç yıldır 2b kadostro kanunu çıkmasından beri yatırımcılar 2b arazilerini hak sahiplerinden toplamaya başlamışlardı. Bu satın almalar şu günlerde daha fazlalaştı ancak kanunun tüm maddelerini iyice incelemeden alım yapmamak gerekiyor.

Özellikle kanunun 12. Maddesi satılamayacak 2b arazilerini sıralıyor ve hiç de azımsanamayacak bir alanı kapsıyor. Gerçi bu tür hak sahiplerine başka yerlerden arazi verileceği belirtiliyor ancak bu yatırımcılar açısından büyük bir sorun olmasını engellemiyor.

Yasanın 12. Maddesinin 3. Fıkrasını aşağıdaki gibidir; Kamu hizmetine tahsis edilmiş veya fiilen bu amaçla kullanılanlar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan yerler, belediye ve mücavir alan sınırları dışında olmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladıkları planlarda tarım dışı kullanıma ayrılmış alanlar, denizlerde kıyı kenar çizgisine beş bin metre, tabii ve suni göllerde kıyı kenar çizgisine beş yüz metreden az mesafede bulunan alanlar ile içme suyu amaçlı barajların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları içinde kalan yerler, satış tarihi itibarıyla arazi toplulaştırılması yapılacak yerler, özel kanunları kapsamında kalan ve özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gerekenler ile diğer sebeplerle satılamayacağı Maliye Bakanlığınca belirlenecek Hazineye ait tarım arazileri bu madde kapsamında hak sahiplerine satılmaz.

Madde metni dikkatlice incelendiğinde 2b arazisi olup da hak sahiplerine satılamayacak olan araziler çok fazladır. Bunlar; Kamu kurumlarına tahsis edilmiş araziler, denizlerde kenar çizgisine beş bin metre olan araziler, tabi ve suni göllere beş yüz metre mesafede olan araziler, içme suyu olarak kullanılan barajlarda mutlak ve kısa mesafeli koruma alanı içinde olan araziler, arazi toplulaştırılması yapılan araziler ve en önemlisi özel kanunlar kapsamında kalan ve özel kanunlara göre değerlendirilmesi gereken arazilerdir. Bu arazileri Maliye Bakanlığı belirleyecek ve bunları hak sahiplerine satmayacak.

Sonuç olarak; gayrimenkul yatırımı yapmak ve değerlendirmek bir uzmanlık işidir. Uzman bir kadro tarafından yönlendirilmesi gerekir, bu kadro içinde mutlaka hukukçuların olması gerekir. Hukukçuların uyarılarının dikkate alınmadığı bir yatırım ile yatırımcının servetinin tamamı yok olabilir. Bu nedenle sorunlar oluşmadan önce, gayrimenkul satın almaya karar verildiği anda bir hukukçuya mutlaka danışılmalı, riskler görülmeli ve ona göre yatırım yapılmalıdır.

AV. Mehmet Okatan

Hukuk Danışmanı

Yorumlar

Popüler Yayınlar