Diyarbakır'da Müşterek Tepki

Diyarbakır'da Müşterek Tepki

 
Haber Yayın Tarihi : 26.05.2014 14:46
[6075771]
Diyarbakır'da müşterek tarım arazisi sahibi vatandaşlar, ihtiyaç dolayısıyla satamadığı arazileri nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle eylem yaptı.
Diyarbakır'da Müşterek Tepki,

Tarımda verimli ve düşük maliyetli üretim yapılabilmesi için tarımsal araziler miras ya da satış yoluyla küçük parçalara bölünmeyecek olması ihtiyaçtan arazisinin bir kısmını satmak isteyenler tarafından tepki ile karşılandı.
Tarımsal arazilerin küçük parçalara bölünmesini önleyen, toprak koruma ve arazi kullanımı hakkında kanunda değişiklik öngören yasa Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Diyarbakır'da müşterek tarım arazisi sahibi vatandaşlar, ihtiyaç dolayısıyla satamadığı arazileri nedeniyle mağdur oldu.
Diyarbakır'da mağdur olduklarını belirten vatandaşlar, mağduriyetinin giderilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Yapılanan büyük haksızlık olduğunu ileri süren vatandaşlar, durumun düzeltilmesi talebinde bulundu.
Söz konusu kanun değişikliğiyle daha önce noter üzerinden satışı yapılan ancak itimat nedeniyle devri yapılmayan, tapusu alınmayan arazilerin devrinin artık mümkün olmadığını belirterek, bu durumun büyük olaylar meydana getirebileceğini dile getirdiler.
ZENGİN DAHA ZENGİN OLACAK
Mağdur olduğunu beyan eden Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Dökmetaş Mahallesi'nde ikamet eden Şirin Atlı, tanıdıklarından müşterek parsel içinde arazi satın aldığını belirterek, "Şimdi ihtiyaçtan aldığım arazimi satmak istiyorum ama satışını yapamıyorum. Ellerimizdeki arazileri hiçbir şekilde satamıyoruz. Evet, satmamızın bir yolu var ama sadece müşterek olduğumuz kişilere satabiliyoruz. Yani fiyatı 5 ise müşterek olduğumuz kişi ancak 1'e satın alıyor. Bu durum bizim büyük mağduriyet yaşamamıza sebep oluyor. Yani zengin daha zengin olacak. Cebinde nakit parası olan müşterek arazi sahibi diğer müştereklerden çok ucuz rakama arazi satın alabilecek ya da satış yapılmayacak. Yani üçüncü bir kişiye satış yapılamıyor. Bu gerçekten adil olmayan bir durum" diyerek tepki gösterdi.
MAĞDUR EDEN KANUN
Arazinin kendisinin olduğunu bu halde müşterek olsa dahi kendi payının satışının yapılmasının normal olduğunu anlatan Burhan Damar ise, "Ben 5 dönümlük bir arazi satın aldım. Satın aldığım yerde müşterek birçok kişi var. Arazimin değeri dönüm başına 50 bin TL olmasına rağmen ve alıcısı olmasına rağmen ben ancak müştereğe satmak zorunda bırakılıyorum. Yani müşterekler dışında bir kişiye satış yapamıyorum. Müşterek olan kişide durumun farkında olduğu için dönümü 50 bin TL olan arazime ancak dönümü 10-15 bin TL veriyor. Bu durum karşısında büyük mağduriyet yaşıyorum. Devlet böyle bir kanunu neden çıkardı anlamadık. Kanunlar insanlara yardımcı olsun diye çıkarılır ancak bu çıkan kanun insanları resmen mağdur ediyor" diyerek tepki gösterdi.
Yasaya göre, belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanıyor. Asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre arttırabilecek. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemeyecek ve hisselendirilemeyecek
.

Yorumlar

Popüler Yayınlar